Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
De geschiedenis van de eilandengroep Langkawi is van jonge aard. In tegenstelling tot de roerige geschiedenis van het naastgelegen eiland Penang, zijn er op Langkawi nauwelijks noemenswaardige geschiedkundige feiten geregistreerd. Langkawi heeft dan ook niet toneel gestaan voor een aantal grote ontwikkelingen rond het ontstaan van het land Maleisie. Wel was het een plek waar piraten konden schuilen, maar in tegenstelling tot Penang groeide het eiland niet uit tot een centrale plek waar piraten en andere wereldreizigers van die tijd zich vestigden.
De naam van het eiland Langkawi komt volgens de legende voort uit een samensmelting van de woorden 'Helang' en 'Kawi'. Helang staat voor de 'Eagle', het symbool van het eiland (je ziet op het eiland ook veel van deze prachtige vogels vliegen). Kawi betekent marmer en komt voort uit de vele gesteenten op het eiland. In een ver verleden stond het gebied waarbinnen Langkawi ligt dus bekend als een piratennest. Door deze historie doen vele legendes en mythen de ronde. Mythen en andere mysterieuze verhalen worden tot op de dag van vandaag nog na verteld.
Nog niet zo heel lang geleden was Langkawi op toeristisch vlak haast een onbekend eiland. Alleen locals die van het eiland kwamen bezochten het eiland tijdens hun vakanties. Toen Datuk Seri Dr Mahathir Mohammad (Dr.M) premier van Maleisie werd, raakte de ontwikkeling van Langkawi in een stroomversnelling. Dit had te maken met het feit dat de toenmalige premier zelf uit de staat Kedah - waarbinnen Langkawi valt - kwam. Het eiland groeide in korte tijd uit tot een van de meest toeristische bestemmingen binnen Maleisie. Dat het eiland een taxfree status kreeg droeg overigens ook enorm mee aan de enorme groei in toeristen aantallen.
Ondanks het toerisme heeft het eiland wel het rustige sfeertje kunnen behouden; het eiland staat vol met kleine authentieke kampungs (vooral in het noorden en midden van het eiland). Momenteel is Langkawi op Penang na de meest toeristische bestemming binnen Maleisie. Bijna iedereen die op het eiland woont leeft van toerisme. Er zijn enorm veel bouwprojecten gaande en het eiland moderniseert in rap tempo. Ook het aantal toeristische attracties op het eiland neemt jaarlijks toe. In 2007 werd Langkawi door UNESCO uitgeroepen tot het eerste Geopark in Zuidoost-Azië. Wij vinden het eiland ondanks de ontwikkelingen nog steeds het mooiste eiland van Maleisie.