Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Homestay: Slaap bij locals in Maleisie

"Leer het echte Maleisie kennen tijdens een verblijf bij een gastgezin."

Logeren bij een gastgezin of homestay geeft toeristen de mogelijkheid bij een lokale familie te verblijven. Hier kan men het dagelijks leven van het gastgezin meemaken en leert men over de cultuur en de levensstijl van de plattelandsgemeenschap in Maleisie. Het verblijf bij een homestay richt zich op de lokale lifestyle en de authentieke ervaring, inclusief culturele en economische aspecten.

Dorpen met homestays zijn in elke deelstaat van Maleisie te vinden. Sommige gastgezinnen vind je in de binnenlanden ver weg van de bewoonde wereld en anderen zijn gelegen in de nabijheid van grote steden en daardoor gemakkelijk toegankelijk. De dorpen Banghuris, Sungai Sireh en Sungai Haji Dorani bijvoorbeeld zijn gelegen op slechts één uur rijden van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisie.

De ervaring van een homestay in een traditioneel dorp of 'kampong' is misschien wel een van de snelste en gemakkelijkste manieren om het echte Maleisie te leren kennen. Denk hierbij aan een traditioneel huis op het platteland terwijl je geniet van de relaxte lokale levensstijl met veel rust een een heerlijke frisse lucht. Je wordt wakker van het geluid van vogels, krekels en hanen en vervolgens staat een schitterende dag met je gastgezin op het programma. De dorpen die deelnemen aan het homestay programma zijn zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan strenge richtlijnen die door het Maleisische Ministerie van Toerisme zijn opgesteld.

Homestay Maleisie 1

Je ontdekt dat dingen er in een lager tempo gaan dan in de stad en voor degenen die van rust en van het rustieke leven willen genieten is het misschien wel het beste wat er is. Als je verblijft in een homestay wordt je niet alleen ondergedompeld in de levensstijl van de lokale bevolking maar je krijgt ook snel een band met hun warme en gastvrije families die je als hun eigen familie zullen behandelen.

Bezoekers ervaren het volledige spectrum van het plattelandsleven. Volg wat kooklessen, waar de grote verscheidenheid van de zorgvuldig bereide gerechten je verbaast doet staan. Leer hoe je zelf de gerechten maakt, door groenten vers van het land te halen, te wassen en te bereiden.

Je hebt ook de mogelijkheid om vruchten te plukken of met een bamboestok kokosnoten uit 30 tot 40 meter hoge palmbomen te halen. Breng tijd door met de kinderen nadat ze uit school zijn gekomen en geniet van traditionele spelletjes die nog steeds populair zijn zoals vliegeren en congkak. Of kies er voor om de omgeving te verkennen: ga vissen in de rivier of help de locals op het platteland. 's Avonds kun je genieten van culturele dansen, muzikale optredens en zelfs een mock-bruiloft bijwonen.

Ervaar de charme van de Maleisische tradities die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven. Wanneer je weer terug naar huis gaat neem je een fantastische culturele ervaring mee en de vriendschap van een familie die je verwelkomt wanneer je opnieuw naar Maleisie reist.

Een verblijf bij een homestay is geschikt voor alle soorten vakantiegangers: gezinnen, koppels, studenten of zakelijke groepen. De eenvoud van de mensen van de kampong, samen met de boeiende tijd die je hier samen doorbrengt maken dit een unieke en onvergetelijke vakantie. Ervaar de echte Maleisische warmte en laat je charmeren door de hartelijke gastvrijheid.

De officiële website voor Homestay Maleisie is te vinden op tourism.gov.my/homestay. Het wordt ondersteund door het Ministerie van Toerisme van Maleisie.

Cultuur en tradities

Maleisie is een mozaïek van drie belangrijke bevolkingsgroepen: de Maleise, Chinese en Indiase. Bovendien is het land is de thuisbasis van vele etnische gemeenschappen. Samen vormen ze de Maleisische bevolking.

Homestay Maleisie 2

De Maleise bevolkingsgroep vormt meer dan de helft van de bevolking. Zij belijden de islam als hun religie en spreken Bahasa Malaysia, de nationale taal. Een groot aantal van de homestays in Maleisie worden door hen gerund. Ze staan bekend om hun timide overkomen en culturele verfijning en vaak is men vrij artistiek aangelegd.

In de staten Sabah en Sarawak vindt men een diversiteit van etnische groepen. Van prachtig geklede Bajau-ruiters tot aan de legendarische Iban-krijgers; Sabah en Sarawak bieden een scala van exotische culturen en levendige tradities.

Traditionele huizen

Het soort huis waar je tijdens een bezoek aan een homestay in zult verblijven is zeer waarschijnlijk een traditioneel Maleisisch huis, dat gemaakt is van hout en op houten stelten staat. Sommige huizen zijn versierd met indrukwekkende ambachtelijke houtsnijwerken. De ramen openen naar het weelderige groen dat de huizen omringt; met veel frisse lucht, een prachtig uitzicht en een heerlijk gevoel van rust. In Sabah en Sarawak kunnen de bezoekers in een typisch Maleis dorp of in traditionele woningen, zoals een longhouse (gemeenschapshuis), verblijven. In Sarawak kunnen de bezoekers in een traditioneel Melanau huis verblijven, dat wel 40 meter hoog kan zijn.

Homestay Maleisie 3

Festivals

De belangrijkste viering voor de moslimgemeenschap is Eid ul Fitr of plaatselijk bekend als Hari Raya Aidilfitri. Het markeert het einde van de vastenmaand, de Ramadan en het begin van Syawal. Een ander belangrijk festival is het Hari Raya Aidiladha, die de voltooiing van de Hadj-bedevaart naar Mekka markeert. De Kadazandusun en Murut gemeenschappen in Sabah vieren in mei Tadau Kaamatan of het oogstfestival. In Sarawak en Gawai Dayak wordt in juni een eeuwenoud feest gevierd dat het einde van het plantseizoen van de rijst en de start van een nieuw seizoen markeert.

De belangrijkste feesten van de Chinese gemeenschap zijn Chinees Nieuwjaar, Vesak Day (Boeddhistisch feest van het licht) en het Festival van de Hongerige Geesten. Voor de Indiase gemeenschap zijn de Indiase festivals Thaipusam en Deepavali het belangrijkst. Wanneer je tijdens een van deze festivals in Maleisie verblijft val je met je neus in de boter; een betere periode om het land te bezoeken is er niet.

Kunsten en ambachten

Maleisie heeft een schat aan traditionele kunsten en ambachten. Veel dorpelingen zijn bekwame ambachtslieden en ze wijden veel tijd en moeite aan het creëren van deze prachtige stukken. Van stof, hout, bamboe en nog veel meer materialen worden de ambachtelijke stukken gemaakt. Het zijn uitstekende souvenirs. In een homestay kunnen de bezoekers zien hoe de ingewikkelde Maleisische ambachten worden gemaakt. Verschillende technieken worden gedemonstreerd en je wordt vaak aangemoedigd om het ook eens te proberen en om met eigen handen souvenirs te creëren.

Batik

Maleisische Batik is een wereldberoemde stof. Batikstoffen worden van oudsher gedragen als sarongs door de lokale bevolking. Met zijn aantrekkelijke kleuren en prachtige ontwerpen kom je de batikstof zelfs in de internationale modewereld tegen. Batikstoffen worden ook creatief gebruikt om placemats, pareo's, sjaals en decoratieve objecten voor in huis te maken. Er wordt gezegd dat sommige van de beste batikstukken in de kampongs op het platteland worden gemaakt. Bezoekers krijgen de kans om te zien hoe de batikstoffen wordt gemaakt; met de hand beschilderd of met blokmotieven die later worden ingekleurd met kleurstoffen en bijenwas.

Houtsnijwerk

Homestays bieden een ideaal platform om te zien hoe de lokale bevolking hartstochtelijk een stuk hout in een prachtig kunstvoorwerp omvormt. Maleisische houtwerken hebben ingewikkelde motieven en prachtige ontwerpen. Als tropisch land is Maleisie een bron van houtambachten. In feite zijn de meeste traditionele Maleisische huizen gebouwd met hardhout en beschikken ze over uitgebreide decoratieve panelen en houtsnijwerk. Houtsnijwerk is ook te vinden op de vele voorwerpen zoals het handvat van een keris (een Maleise dolk), wandkleden, spiegellijsten en nog veel meer.

Agro-bezoeken

Geniet van de rustieke charme en de eenvoudige geneugten van het landelijk wonen. Ver weg van het hectische stadsleven bieden de Maleisische dorpen een kans om terug te gaan naar de basis en interessante activiteiten te ervaren die nog zelden worden gezien in de stedelijke gebieden.

De landbouw is een belangrijk onderdeel van het landelijk leven. In veel dorpen is de landbouw de steunpilaar van de economie en veel Maleisiërs zijn nog steeds actief in deze sector. In de landbouw draait het vooral om gewassen als rijst, mais, soja, cacao, rubber en palmolie. Ervaar uit eerste hand hoe het is om rubber te tappen uit een boom, rijst te oogsten of om palmolievruchten te plukken.

Maleisie heeft een grote verscheidenheid aan tropische vruchten. Sommige zijn seizoensgebonden terwijl anderen het hele jaar door groeien. De meeste homestays worden omringd door tropische fruitbomen en een bezoek is niet compleet zonder deze heerlijke vruchten te proeven. Als je de kans krijgt geniet dan van een durian die ook wel de 'koning van het fruit' wordt genoemd. Voor niet-ingewijden: de durian is een stekelige vrucht met heerlijk romig vruchtvlees. Het duidelijke aroma van het fruit zal echter niet iedereen even lekker vinden. In hotels zie je vaak zelfs bordjes die aangeven dat het verboden is om de vrucht mee het hotel in te nemen.

De koningin der vruchten is mangosteen, geliefd om het zoete en sappige witte vruchtvlees. Andere lokale vruchten zijn ramboetan, watermeloen, banaan, mango, dragonfruit, ananas, jackfruit, sterrefruit, ciku en veel, veel meer.

Rijstteelt komt voornamelijk voor in de noordelijke staten Perlis en Kedah; ook wel de rijstschuur van Maleisie genaamd. Hier heb je schitterende uitzichten over de rijstvelden die het landschap domineren. Wanneer je in een homestay verblijft, krijg je de kans om een rijstveld te bezoeken en te leren hoe dit belangrijke voedingsproduct wordt geproduceerd.

Een bezoek aan boerderijen of plantages zijn ook zeer populaire activiteiten. Te midden van een rustige omgeving kun je de traditionele veeteelt en landbouw ervaren. Bezoek een bloedzuigersbroedplaats en leer over de geneeskrachtige eigenschappen. Rubbertappen en latex-verwerking zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de mensen die op het platteland wonen. Maleisie is de derde grootste producent in de wereld van natuurlijk rubber. Probeer zelf eens rubber te tappen en kijk hoe latex wordt verwerkt tot rubbervellen. Visteelt is een populaire activiteit in vele dorpen. Je kunt een bezoek brengen aan een van de viskwekerijen en de vissen voeden terwijl je alles leert over vismanagement.

Zoals je kunt zien is er een verscheidenheid aan landbouwactiviteiten die je kunt meemaken tijdens een verblijf in een homestay.

Genieten van het buitenleven

De weelderige natuur in Maleisie is de ideale omgeving voor diverse spannende outdoor-activiteiten. Veel kampongs liggen in of tegen de rand van het tropische regenwoud. Geniet van een bad in een nabijgelegen beek, van een trektocht in de jungle of van een avontuurlijke bergwandeling. De natuurlijke schoonheid en de diverse flora en fauna maken een bezoek aan deze landelijke gebieden echt aangenaam.

Homestay Maleisie 4

Outdoor-liefhebbers zullen een reeks van eco-avonturen beleven in de buurt van de homestays. Een aantal toffe activiteiten die je kunt ondernemen zijn jungle trekkings, een grottentocht, mountainbiken, wandelen, bergbeklimmen, riviercruises, raften en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Attracties die dicht bij de homestays liggen kunnen te voet worden verkend, terwijl een ontspannen fietstocht je naar verder weg gelegen plekjes brengt. In sommige dorpen is een ritje op een boot of een traditionele sampan ook mogelijk.

Een van de meest unieke en waardevolle wonderen van Maleisie is Mount Kinabalu in Sabah; met 4092,5 meter de hoogste berg in Zuidoost-Azië. Het ligt in het midden van het Kinabalu nationaal park, een UNESCO World Heritage Site. Er zijn diverse homestays in de omgeving van dit natuurpark te vinden. Tijdens een vakantie in Sabah kun je ook genieten van diverse outdoor-activiteiten, zoals vogels kijken, boswandelingen maken, warmwaterbronnen bezoeken of zelfs een bezoek brengen aan een eeuwenoude begraafplaats.

De aangrenzende staat Sarawak is een paradijs voor eco-avonturen in oude grotten, met jungle bedekte bergen, rivieren en nationale parken. Tijdens een verblijf in een homestay krijg je een kans om de indrukwekkende natuur te ervaren, terwijl je daarnaast kunt genieten van de culturen van de etnische gemeenschappen. Ervaar het leven in een traditionele Bidayuh-Longhouse en trek hier vandaan het regenwoud in om diverse diersoorten, vogels, insecten en een brede verzameling van plantensoorten te spotten.

Lokale lekkernijen

Verleid de smaakpapillen met een verscheidenheid aan authentieke Maleisische smaken en geuren. Vaak zijn de eenvoudige en toch heerlijke gerechten van het platteland gemaakt met groenten uit de tuin en andere verse lokale producten. Probeer zelf enkele van de lokale lekkernijen tijdens je verblijf te maken en verras vrienden en familie thuis met je nieuw verworven culinaire vaardigheden.

De maaltijden bij een gastgezin zijn vaak een interessante en aangename ervaring. In de meeste huizen eten de locals hun maaltijden terwijl ze zitten op een mat die over de vloer uitgerold is. Wees avontuurlijk en probeer het eten met alleen je vingers. De momenten waarop de maaltijden worden genuttigd zijn belangrijk omdat alle leden van de familie zich dan verzamelen om samen van hun eten te genieten. In een hechte samenleving is het tevens gebruikelijk dat de mensen in de dorpen samenkomen om de maaltijden te bereiden.

Er zijn diverse momenten waarop in Maleisie gegeten wordt. Zo kan je de meest uiteenlopende gerechten proberen tijdens het ontbijt, brunch (tussen ontbijt en lunch), de lunch, theetijd (in de middag), diner, supper (de snelle hap 's avonds laat) en zelfs late supper; een maaltijd na middernacht voor degene die zelfs dan nog honger hebben. Een typisch ontbijt zal bestaan uit nasi lemak; geurige rijst, geserveerd met hardgekookt ei, roergebakken kangkung, geroosterde pinda's, gebakken kip, pittige chilisaus met ansjovis en knapperige plakjes komkommer. De lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, bestaat meestal uit rijst geserveerd met vlees, groente en diverse bijgerechten.

Afgezien van de hoofdmaaltijden zul je waarschijnlijk het woord 'kuih' vaak horen tijdens je verblijf. Kuih verwijst naar een assortiment van gebak, snacks of dumplings die kunnen variëren van zoet tot hartig. De heerlijke smaak en de interessante verscheidenheid van vormen, maten en kleuren maken de Maleisische kuih een lekker hapje op elk moment van de dag.

Eén van de meest populaire snacks bij de thee is pisang goreng (gebakken banaan). Het krokante beslag, gecombineerd met de zachte, zoete smaak van de banaan zal pisang goreng een instant favoriet maken. Verder kun je genieten van een verscheidenheid van voorgerechten bij de thee zoals tapioca-beignets, zoete aardappelbeignets en gefrituurde garnalen. Als dessert is er meestal een assortiment van vers gesneden tropisch fruit.

In de staten aan de oostkust zoals Pahang, Terengganu en Kelantan komen de dorpsmensen samen om de Keropok lekor of de traditionele viscracker te bereiden. Een ander populair product is de dodol (kleverige zachte cake die vergelijkbaar is met een toffee). Verschillende dorpsbewoners roeren vier of vijf uur, om de beurt, in een grote wok totdat het goedje de juiste consistentie heeft bereikt. Veel van deze lekkernijen worden vanuit de dorpen naar de grote steden vervoerd, waar het in sommige gevallen zelfs naar het buitenland geëxporteerd wordt.

In de staten Sabah en Sarawak kun je de smakelijke gerechten van de etnische gemeenschappen proberen. Verleid de smaakpapillen bijvoorbeeld met ambuyat; een dikke lijmachtige pap gemaakt van sago, tapioca of rijst. Bezoekers kunnen ook genieten van de heerlijke Sarawak layer cake (spekkoek). Probeer de rijstwijn als een welkomstdrankje of de paku dita; een lokale drank gemaakt van boomschors.

Om een nog betere ervaring te hebben kun je zelf ook deelnemen aan het bereiden van de gerechten. De lokale vrouwen van de dorpen zijn trots om de recepten die zij van hun moeder en grootmoeder hebben gekregen met jou te delen.

Een typische homestay

Dag 1

Nadat je bij je geselecteerde homestay bent aangekomen zul je worden begroet door de lokale vertegenwoordiger die je een korte uitleg geeft over wat je te wachten staat. Je maakt kennis met de mensen waarmee je mee samenleeft tijdens je verblijf. Na het uitpakken van de koffer ga je genieten van je eerste lokale kampong-maaltijd samen met je gastgezin. Op deze manier leer je ze meteen al beter kennen. Daarna kun je een rondje maken over de kampong te voet of op de fiets. 's Avonds kun je met de jongens uit het dorp een spelletje 'sepak takraw' spelen of een praatje maken met de leden van het gastgezin. Neem een bad in kampong-stijl met alleen een emmer water en een pollepel. Vervolgens maak je je klaar voor een stevige traditionele avondmaaltijd. Na het eten maak je een wandelingetje naar de lokale gemeenschapshal om naar een culturele voorstelling te kijken.

Dag 2

De tweede dag wordt je wakker van krekels en van het kraaien van hanen. Na een snel bad ga je naar het ontbijt, dat het populaire gerecht nasi lemak zou kunnen zijn. Dit wordt gevolgd door een schoolbezoekje; dat zal bestaan uit een rondleiding en een aantal activiteiten. De lunch wordt weer geserveerd in het huis van je gastgezin waarna extra activiteiten kunnen worden georganiseerd. Volg een boer naar de plantage en probeer zelf rubber te tappen of kijk hoe de kampong-bewoners hun agrarische producten zoals rijst of cacao verbouwen. Probeer batik te maken met de hulp van de dorpsvrouwen. Maak zelf een kleurrijk meesterwerk om mee naar huis te nemen. Ga lekker zitten en ontspan je tijdens het spelen van een spelletje congkak of maak een tocht door het regenwoud waarbij je op zoek gaat naar prachtige watervallen. Zodra de zon ondergaat kun je weer genieten van een uitgebreid familiediner met diverse traditionele lekkernijen. Na het maal kun je deelnemen aan een traditionele showbruiloft, die sterk aanbevolen wordt en heel erg leuk is om mee te maken.

Dag 3

Na het ontbijt neem je afscheid van je gastgezin. Je gaat weer naar huis met goede herinneringen aan een geweldige culturele en sociale ervaring. Al deze herinneringen zijn afkomstig uit een kleine kampong in de binnenlanden van Maleisie.

Tips en etiquette

 • De dorpen die homestays aanbieden zijn geregistreerd bij het Ministerie van Toerisme in Maleisie. Deze homestays houden zich aan de door het Ministerie vastgestelde richtlijnen.
 • Stel je bij een bezoek aan een homestay open voor nieuwe indrukken. Deze culturele ervaring is waarschijnlijk compleet anders dan alles wat je ooit eerder hebt ervaren.
 • Maleisiërs doen hun schoenen uit voordat ze hun huizen betreden. Het is beleefd om je schoenen uit te trekken, en voor de deur te laten staan.
 • Hoewel je gastheren en -vrouwen met hun handen eten, is het geen probleem om bestek te gebruiken. Vraag om een vork en lepel (messen worden meestal alleen gebruikt in westerse restaurants).
 • In Maleisie is het ongebruikelijk wanneer ongehuwde mannen en vrouwen elkaar in het openbaar knuffelen of kussen.
 • Maleisische dorpen zijn vaak vrij basic qua opzet en qua faciliteiten. Elektriciteit en stromend water zijn beschikbaar in heel Maleisie; meestal is het water koud of lauw. De meeste homestays zijn via moderne snelwegen en een uitgebreid openbaar vervoer netwerk verbonden met grote steden.
 • De kampongs of dorpen die betrokken zijn bij het homestay programma laten je het leven in een authentiek dorp uit de eerste hand ervaren. Deze dorpen verwelkomen buitenlandse gasten uit de hele wereld. De kampongs zijn zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan de strenge richtlijnen die door het Ministerie van Toerisme zijn opgesteld.
 • De woningen zijn vaak een mix tussen traditioneel en semi-modern, wat betekent dat sommige huizen geheel uit hout zijn opgetrokken terwijl anderen zijn gebouwd met een mengsel van steen en hout. Daarnaast zijn er ook huizen die op palen staan.
 • Gedurende je verblijf ben je ervan verzekerd dat je een eigen kamer hebt voor de nodige privacy.
 • De rechterhand wordt altijd gebruikt bij het eten met de vingers of bij het geven en ontvangen van objecten.
 • Als je naar iets wilt wijzen, gebruik dan de duim, met de vier vingers eronder samengetrokken. Het wordt als onbeleefd beschouwd om met je wijsvinger te wijzen.
 • De vrouwen uit de lokale dorpen kleden zich conservatief en dragen kleding die hun lichaam volledig bedekt.
 • Maleisiërs, vooral uit de lokale kampongs, hebben respect voor ouderen.

Het boeken van een homestay

Een tweedaags (2D/1N) verblijf bij een homestay kost meestal tussen RM150 en RM250 inclusief accommodatie, het eten en de activiteiten. De aanvullende kosten zijn afhankelijk van de aangeboden activiteiten; sommige activiteiten zijn kosteloos anderen kosten een klein bedrag.

De gegevens en de kosten van elk homestay pakket (inclusief mogelijke activiteiten en attracties) kunnen worden bekeken op de officiele website van Homestay Maleisie (www.go2homestay.com). Toeristen kunnen kiezen welke deelstaat ze willen bezoeken, evenals de activiteiten waaraan ze deel willen nemen. Op de website vind je tevens een uitgebreide kaart met alle homestays in Maleisie, met hierbij informatie over elk. Reizigers kunnen hier direct een boeking maken.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.