Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Reisinformatie voor bij een reis naar Maleisie

Snel naar:

Afdingen

In Azië is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Bij de avondmarkten (Pasar Malam) kun je meestal fors afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. Dit geldt ook voor Chinatown in steden als Kuala Lumpur en Georgetown. In de vele luxe warenhuizen is het doorgaans niet gebruikelijk om af te dingen. Als je het toch probeert moet je niet vreemd opkijken als men verbaast reageert. Niet geschoten is echter altijd mis.

Alarmnummers

 • Politie 999
 • Brandweer: 994
 • Ziekenhuis 999
 • Toeristenpolitie 999

Alcohol

Ondanks dat Maleisie een islamitisch land is, kun je er gewoon alcohol kopen. Vooral in de gebieden waar voornamelijk Chinezen wonen, is alcohol overal verkrijgbaar. Dit geldt ook voor de grote steden in Maleisie. Alcoholische dranken zijn minder goed verkrijgbaar in de islamitische provincies aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie. In steden als Kota Bharu en Kuala Terengganu kun je alleen in (sommige) hotels een biertje drinken. Op de eilanden voor de (oost)kust kun je wel alcoholische dranken kopen. Naast (voornamelijk geïmporteerd) bier, kun je in Maleisie ook cocktails, sterke dranken en wijn drinken.

Betaalmiddel

De Maleisische munteenheid is de Maleise ringgit (RM), een ringgit bestaat uit 100 sen. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 sen. De briefjes zijn er in de waarde van 1, 5, 10, 50, 100, 200, 500 tot 1000 ringgit. Meestal betaal je met briefjes van 1, 5, 10 en 50 ringgit. Bij pinnen krijg je nog wel eens een briefje van 100 ringgit, dit kan al een probleem vormen, omdat veel winkels dit bedrag niet kunnen wisselen (vooral langs de straat bij de hawkers).

Bevolkingsgroepen

In Maleisie heb je diverse bevolkingsgroepen, met elk een eigen godsdienst. In Maleisie wonen de Malay (Maleise bevolking - 53%), Chinezen, Indiërs, Indonesiërs, Arabieren en westerlingen.

Buurlanden

Maleisie grenst direct aan vijf landen. Indonesië in het zuiden en oosten, de Filippijnen in het noorden boven Borneo, Thailand in het noordwesten en Singapore direct tegen Maleisie aan in het zuiden van het schiereiland. Op Borneo heb je nog de kleine oliestaat Brunei.

Drugs

Neem geen drugs mee naar Maleisie! Op drugsmokkel/drugshandel staat de doodstraf, en het in het bezit hebben van verboden drugs wordt zeer zwaar bestraft. Zorg voor speciale medicijnen dat je een dokters- of apothekersverklaring bij je hebt. Houdt daarnaast altijd je koffers en tas(sen) in de gaten als je naar, van en binnen Maleisie reist.

Duiken en snorkelen

Maleisie is een prachtig land voor de duikliefhebbers. Vooral rond de vele bountyeilanden aan de oostzijde van het schiereiland kun je perfect duiken. De beste duikspots (wereldberoemde duikspots) liggen aan de oostzijde van Borneo. Hier vind je de atollen Sipadan en Mabul. Snorkelen kan ook altijd bij deze eilanden. Langs de oostzijde van het schiereiland Maleisie kun je ook prima duiken en snorkelen bij eilanden als Perhentian, Redang en Tioman. De bekende toeristische eilanden Penang en Langkawi zijn minder geschikt voor de duik- en snorkelliefhebbers. Langs de eilanden kun je niet of nauwelijks duiken (in vergelijking met de eerder genoemde gebieden). Wel heb je op een uurtje varen het kleine eilandje Pulau Payar, hier kun je wel prima snorkelen en duiken.

Elektriciteit

De netspanning in Maleisie is 220 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor Engelse stekkers. Het verdient daarom aanbeveling een universele adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels kun je bij de receptie een adapter huren. In de supermarkt verkoopt men de speciale adapters ook.

Elektronica

Net als zoveel Aziatische landen kun je in Maleisie op veel plekken elektronica aanschaffen. Zo heb je meerdere malls waar je vooral winkels met fotocamera's en computers aantreft (bv IMBI en Plaza Low Yat in Kuala Lumpur). Niet altijd zijn dit soort artikelen goedkoper. Met de komst van de vele webwinkels in Nederland scheelt het soms maar een paar tientjes met de prijzen in Maleisie. Wel zeer goedkoop zijn accessoires zoals cameralenzen, tassen, headphones etc. Houd de Nederlandse regelgeving rond het meebrengen van luxe artikelen wel in de gaten, je riskeert een forse boete als je teveel waardevolle goederen mee naar Nederland neemt; tot €430,- mag er belastingvrij ingevoerd worden.

Etikette

 • Trek je schoenen uit bij het betreden van tempels of wanneer je een huis van een local betreedt.
 • Lees bij de ingang van de shopping malls altijd wat wel en niet mag.
 • Lees bij de ingang van tempels en andere attracties vooraf op de bordjes wat wel en niet mag.
 • Bedek benen en armen bij het betreden van tempels.
 • Topless zonnen is bij wet verboden.
 • Toeristen mogen gewoon eten tijdens de ramadan, maar je kunt jezelf afvragen of het netjes is voor alle moslims die jou zien eten.
 • Wijzen doe je met je duim en niet met je wijsvinger.
 • Je geeft iemand altijd met je rechterhand een hand.

Fooi

Het geven van fooi is in Maleisie niet gebruikelijk, er wordt namelijk al standaard een service fee (10% government tax & 5% service charge) toegevoegd aan het totaalbedrag. Wanneer je naar een westerse eetgelegenheid gaat, dan is het geen probleem om een fooi te geven.

Geldzaken

De munteenheid van Maleisie is de ringgit (RM). Je kunt euro's bij de banken en wisselkantoren wisselen, maar pinnen is net zo gemakkelijk en zelfs - bij grotere bedragen - voordeliger. In Maleisie worden op de meeste plekken de volgende credit cards geaccepteerd: American Express, VISA, Diners Club, Eurocard/Mastercard. Traveller Cheques zijn niet meer van deze tijd, de omwisselkosten maken het onrendabel.

Hawker stalls en foodcourts

Meestal eten de locals zelf bij de zgn. Hawker stalls, de groepering van kraampjes langs de weg of op een plein. De kwaliteit van het voedsel is over het algemeen zeer goed in Maleisie. Voor de zekerheid kun je altijd vooraf even goed kijken waar het druk is en waar niet. Zitten er veel locals bij een bepaald kraampje, dan kun je vaak stellen dat het voedsel van goede kwaliteit is (hoewel dit niet altijd van toepassing is). Hetzelfde geldt voor de eetverdieping in de shopping malls. Bij deze foodcourts, staat soms wel een complete verdieping in het teken van eten. De hawkers stalls op Penang zijn vooral zeer goed, het eiland staat ook bekend als de beste plek voor heerlijk eten in Maleisie.

Hoogseizoen

Maleisie is het hele jaar door te bezoeken, er is dan ook niet echt sprake van een toeristisch hoogseizoen. Wel is er in sommige periodes sprake van een regenseizoen of moesson, afhankelijk welke locaties je binnen Maleisie wilt bezoeken. Zo gaan de meeste Nederlanders in de maanden juni tot september naar Maleisie, dit valt samen met onze eigen zomervakanties. Rond de westerse feestdagen (Kerst en Nieuwjaar) vertrekken ook veel toeristen naar Maleisie.

Hotels

In Maleisie heb je veel tophotels. Backpackers komen er echter ook goed aan hun trekken, je hebt er voldoende lowbudget hostels, waar je voor een paar euro per nacht kunt verblijven. Een gemiddeld drie- of viersterren hotel biedt al alles wat je kunt bedenken, goede kamers met airco en vaak op een goede plek gelegen. De tophotels zijn wat je ervan mag verwachten, luxe en zeer goede voorzieningen. Hotels boek je gemakkelijk vanuit Nederland via het internet, sites als Agoda.nl en Booking.com hebben vaak zeer scherpe prijzen. veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid om naast een ticket zelf een aantal verschillende hotels uit te zoeken. Ook in dit geval zijn de prijzen vaak zeer scherp (door vooraf kamers in te kopen). Voorbeelden van reisorganisaties waar je zelf hotels kunt selecteren zijn 333travel, ANWB Reizen, PANGEA Travel, Van Verre.

Inentingen & vaccinaties

Vanuit Maleisie worden geen inentingen verplicht gesteld. Vanuit Nederland wordt wel geadviseerd om minimaal een DTP en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen - vooral wanneer je de binnenlanden van Sabah en Sarawak op Borneo bezoekt - een malariakuur voorgeschreven. Ook een buiktyfus vaccin kan vaak geen kwaad. Laat je altijd vooraf goed informeren door je eigen huisarts, de GGD of het tropeninstituut.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs kost €13,- en kun je laten maken bij een vestiging van de ANWB. Je moet zelf een pasfoto meenemen. In Maleisie heb je voor het huren van een auto, motor of brommer een internationaal rijbewijs nodig. In de praktijk kun je ook wel een auto huren met je gewone Nederlandse rijbewijs en een kopie van je paspoort. Om geen risico te lopen is het raadzaam om wel een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Internet

In Maleisie heb je in alle grote steden en dorpen internetcafés, hetzelfde geldt voor de vele toeristische bestemmingen binnen Maleisie. Bij de internetcafés kun je voor een paar ringgit per uur gebruik maken van het internet. Je hebt vaak ook een internetvoorziening binnen het hotel, maar dit is vaak vrij prijzig. Op veel plekken in Maleisie heb je gratis wireless internet. Dit geldt voor een flink aantal hotels, en ook voor diverse shopping malls. Bij Starbucks en de Coffee Bean heb je ook gratis wireless internet. Hiervoor moet je dus wel zelf een laptop meenemen. Laat bij een internetcafé nooit gegevens achter op de computer. Zorg er daarnaast altijd voor dat de computer waar je achter werkt, geen gegevens van je bewaart.

Jungle

Binnen Maleisie liggen de oudste jungles ter wereld. Taman Negara is bijvoorbeeld het oudste primaire regenwoud op aarde. De meeste echte jungle vind je op Borneo, binnen de provincies Sabah en Sarawak. Je kunt al op zeer laagdrempelige wijze kennis maken met de prachtige jungle, Taman Negara ligt namelijk op 2 uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Andere prachtige natuurparken in Maleisië zijn: Endau Rompin NP, Kenyir, Royal Belum State Park en Mulu NP.

Klimaat

In Maleisie is er sprake van een tropisch klimaat. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er dagelijks wel een bui kan vallen. Op de vraag of het wel eens regent is het antwoord ja, maar meestal een half uurtje per dag rond het einde van de middag. Tijdens de regentijd regent en onweert het vaak 's nachts. De westzijde van het schiereiland heeft te maken met een mild regenseizoen, grofweg tussen de maanden juni en september. Het is dan merkbaar 'natter' dan tijdens de rest van het jaar. Het kan soms dagen achtereen regenen, maar die kans is niet groot. De oostzijde kent een heftige moessonperiode, tussen oktober en februari. In deze maanden heb je als toerist ook niet veel te doen aan deze kant van het land. Borneo heeft niet echt een regenseizoen, maar soms wel te maken met de staart van het tyfoonseizoen. Ook op Borneo regent het meestal dagelijks wel even (flink). De weerskaartjes geven bijna altijd aan dat het 'bewolkt is met een enkele bui', dit is geen juist beeld, over het algemeen regent het dagelijks kort en heftig.

Kuala Lumpur International Airport

Intercontinentale vluchten van en naar Maleisie komen allemaal aan op Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Deze enorme luchthaven ligt op een uur rijden vanaf Kuala Lumpur (+/- 50km), ten zuiden van de stad bij de plaats Sepang. Vanaf de luchthaven kun je op meerdere manieren naar de hoofdstad reizen. Dit kan per taxi, premier taxi, KLIA Ekspres of met de expresbus. Naast KLIA ligt LCCT; een low cost carrier luchthaven. Hierop vliegen de budget luchtvaartmaatschappijen als AirAsia.

Maleisische Ambassade

 • Rustenburgweg 2
 • 2517 KE Den Haag
 • tel.: 070 3506506

Medische Voorzieningen

Maleisie is een modern land, met moderne medische voorzieningen. Daarbij is het een zeer populaire bestemming m.b.t. medisch toerisme, vooral vanwege de hoge kwaliteit van de (privé)zorg. Als je in de grote steden bent, dan is medische hulp altijd dichtbij. Ben je in de jungle, dan is het vaak een ander verhaal. Ook dan kun je meestal wel op hulp rekenen. De ziekenhuizen zijn net zo modern als hier in Nederland. Als je niet lekker bent in de tropen, dan is het nooit een kwestie van afwachten. Zodra je misselijk, zwak of duizelig bent, direct actie ondernemen. Ga naar de lobby van het hotel, of maak elders kenbaar dat je niet lekker bent. Uitdroging is een vaak voorkomend verschijnsel in de tropen, zorg altijd voor voldoende water (of voldoende locaties in de buurt waar je wat kunt drinken).

Muggen

Wanneer je naar Maleisie gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen. In het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden (in sommige gevallen met dodelijke afloop). Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Ga je 's avonds eten bij een hawker, vergeet jezelf dan niet vooraf in te smeren met Deet. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel.

Nederlandse Ambassade in Maleisie

Nepartikelen

Volgens een artikel op de website van de douane mag je vanuit Maleisie imitatie artikelen mee naar Nederland brengen. Er valt zelfs te lezen dat je van elke categorie drie artikelen mag invoeren, drie horloges, drie gekopieerde dvds etc. Loop echter geen onnodig risico en koop geen imitatie. Dit geldt voor de eerder genoemde horloges en dvds, maar ook voor nepkleding en andere gekopieerde waren.

Ontbijt

Locals eten 's morgens al warm voedsel als rijst of noodles, voor de meeste toeristen is dit echter niet zo gebruikelijk. Hotels hebben altijd een westers ontbijt. Vaak is er wel verschil in kwaliteit merkbaar, zo moet je in een budgethotel geen uitgebreid westers ontbijt verwachten. Een westers ontbijt bestaat meestal uit wit brood, een gebakken eitje, wat plakjes kaas en soms jam. Verder kun je meestal yoghurt en melk krijgen, en soms ook pannenkoeken. Wil je niet (altijd) in je hotel ontbijten, dan kun je ook vanaf 10.00 naar een shopping mall. Daar heb je bij de vele koffiehuizen en andere eetgelegenheden goede sandwiches. Bij The Loaf kun je zeer goed ontbijten, hetzelfde geldt voor Delifrance, Dome, The Coffee Bean en Starbucks.

Paspoort

Het paspoort moet na vertrek uit Maleisie nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verblijf je op doorreis tijdens een tussenstop in Maleisie, dan mag je maximaal 72 uur zonder visa in het land verblijven. Bij aankomst op de luchthaven van Maleisie - Kuala Lumpur International Airport - moet je een inreiskaart (TDF-formulier) invullen. Deze kaart heb je naast je paspoort nodig om Maleisie binnen te komen.

Post

In elke stad in Maleisie vind je wel een of meerdere postkantoren. Het versturen van brieven of een pakketje via seamail is erg goedkoop. Je moet wel geduld hebben, een pakket doet er soms ruim 6 weken over om in Nederland aan te komen. De postkantoren zijn doorgaans geopend van 8 tot 20.00.

Ramadan

Maleisie is een overwegend islamitisch land. Dit betekent dat men in Maleisie aan de ramadan doet. De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Als toerist merk je vaak niet zo heel veel van de ramadan. Bijna de helft van het land is niet-moslim en die eten gewoon zoals gewoonlijk de hele dag door. Vooral in de islamitische provincies aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie zie je wel een duidelijk verschil. Zo zijn sommige winkels tijdens de ramadan gesloten (McDonalds bijvoorbeeld), en zie je overdag nooit iemand iets eten. Aan de westkust (bijvoorbeeld de eilanden Langkawi of Penang) merk je niet zo heel veel van de ramadan. De ramadan wordt afgesloten met een feestelijke viering; het suikerfeest.

Reisbagage

Wanneer je op basis van economy class naar Maleisie vliegt, mag je 20 kilo bagage in je koffer meenemen. Daarnaast mag je nog eens maximaal 5 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Wanneer je in Maleisie gebruik maakt van luchtvaartmaatschappij AirAsia voor de binnenlandse vluchten, dan moet je extra betalen om bagage in te laten checken (je mag sowieso altijd 7,5 kilo handbagage mee aan boord nemen). Je betaalt een klein bedrag bovenop de ticketprijs vanaf 15kg gewicht. Je kunt daarnaast kiezen voor 20kg, 25kg en zelfs 30kg.

Op de vraag wat het beste is bij een reis naar Maleisie; een tas (backpack) of koffer, is het antwoord; beide is prima mogelijk. Ook wanneer je naar de jungle in Borneo gaat, kun je prima met een koffer reizen.

Reisorganisaties

In Nederland heb je een flink aantal reisorganisaties met reizen naar Maleisie. Er zijn zelfs een aantal reisorganisaties die zich puur richten op de landen binnen Zuidoost-Azië. Voorbeelden hiervan zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, PANGEA Travel en Van Verre. Om te helpen bij de keuze tussen de vele reisorganisaties kun je hier een samenvatting lezen van de meeste reisorganisaties met reizen naar Maleisie (vergelijking reisorganisaties Maleisie).

Shopping

Shopping is een geliefde bezigheid bij de lokale bevolking. Alhoewel het voor velen alleen maar bij windowshopping blijft, is men - vooral in de weekenden - niet weg te slaan bij de diverse grote en luxe shopping malls. Dit zijn warenhuizen met vaak meer dan 400 winkels. Aangezien de euro gelijk staat aan (bijna) RM4,5, heb je als toerist een flinke koopkracht.

Smog

Maleisie heeft zo nu en dan te maken met smog. Dit is vooral van toepassing in de grote steden en andere drukke gebieden. De smog ontstaat meestal door bosbranden op Sumatra en Borneo (Kalimantan). Wanneer de wind richting Maleisie waait, dan kan het land hier flink last van hebben.

Taal

De voertaal in Maleisie is Bahasa Malaysia, maar bijna iedereen spreekt prima Engels. Vooral onder jongeren is Engels de hoofdtaal geworden. Ook in toeristische gebieden spreekt iedereen goed Engels. Maleisiers vinden het overigens erg leuk als je een paar woordjes Maleis leert.

Telecommunicatie

Het landennummer van Maleisie is +60. Je kunt gewoon met je eigen mobieltje in Maleisie bellen, dit is echter enorm duur. Beter is het om bij aankomst een simkaart te kopen, en daarbij een scratchcard met beltegoed. Via de Maleisische sim (en niet je eigen sim) bel je dan het nummer op de scratchcard. Vervolgens bel je via de dienst (scratchcard) naar Nederland, meestal voor maar een paar centen per minuut. Met de simkaart kun je ook goedkoop binnen Maleisie bellen. Hotlink, Celcom en Digi zijn populaire providers van prepaid simkaarten.

Tijdsverschil

In Maleisie is het 7 uur later dan in Nederland. Wanneer er in Nederland sprake is van de zomertijd, dan scheelt het 6 uur. Wil je tijdens de vakantie bellen met familie of bekenden in Nederland, bel dan aan het einde van de avond, begin van de nacht. Bel je rond middernacht, dan is het meestal etenstijd in Nederland.

Travelers Declaration Form

Het Travelers Declaration Form (TDF) krijg je in het vliegtuig en hierop dien je bij aankomst een aantal verplichte gegevens in te vullen. Dit formulier krijgt u ook als u via een grensovergang of per boot het land binnenkomt. Het TDF formulier bestaat uit twee delen, waarvan er één speciaal voor toeristen en zakenreizigers is. Je moet op dit formulier onder andere het ingevoerde geldbedrag verklaren, mits de hoogte van het bedrag de RM1000 bij in- of uitvoer overschrijdt. Je mag volgens de Maleise wetgeving overigens geen ringgits uitvoeren.

Tsunami

Eind 2004 had heel Zuidoost-Azië te maken met één van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis. Enkele honderdduizenden mensen kwamen bij de enorme tsunami om het leven, vooral in Indonesië en India. Ook Maleisie had ruim 60 slachtoffers te betreuren, vooral op het eiland Penang. De beide eilanden Langkawi en Penang lagen beide net buiten het bereik van de tsunami, ze worden beiden 'beschermd' door de kop van Sumatra. Sinds de tsunami hebben de landen enorm geïnvesteerd in een waarschuwingssysteem. Maleisie is een ontwikkeld land, en de hulpvoorzieningen zijn hier over het algemeen goed tot zeer goed geregeld.

Toen in augustus 2007 wederom angst was voor een kleine tsunami, was het land direct in de opperste staat van waakzaamheid. Stranden op Langkawi en Penang werden zeer snel ontruimd. Gelukkig viel het mee, en was er uiteindelijk geen tsunami. Toeristen die naar Maleisie gaan hoeven zich niet onnodig zorgen te maken over een ramp zoals in 2004. Dit neemt niet weg dat er natuurlijk altijd wat plaats kan vinden. Maleisie ligt echter niet in de grote gevarenzone, hetzelfde geldt voor Singapore.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar Maleisie:

 • - Paspoort
 • - Internationaal rijbewijs
 • - Inentingen Hep.A en DTP
 • - Deet
 • - Norit
 • - O.S.R.
 • - Imodium
 • - Paracetamol
 • - Zonnebrand
 • - Pleisters
 • - Kopie(en) paspoort
 • - Reisbescheiden / Vouchers
 • - Boekingsformulieren AirAsia
 • - Malaria kuur (raadpleeg GGD)
 • - Pasje zorgverzekering
 • - Contactgegevens familie
 • - Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)
 • - Zaklamp of hoofdlamp
 • - Pet

Vervoer

Maleisie heeft een modern wegennet, rond de grote steden is het echter erg hectisch. Een auto huren is erg leuk in Maleisie, maar stippel vooraf een leuke route uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Rijden in het centrum KL met de auto is bijvoorbeeld geen pretje hoewel het de laatste jaren steeds beter wordt omdat veel wegen eenrichtingsverkeer zijn geworden. Je kunt een auto op een andere locatie als de afhaallocatie inleveren, vooral erg handig als je een groot deel van het land wilt verkennen. Op Borneo is autohuur niet zo gebruikelijk. Een bekende lokale maatschappij om een auto te huren is Hawk Malaysia.

Maleisie heeft verder een goed treinnetwerk, met routes door het hele land, en zelfs naar Singapore of Bangkok. Via de lucht kun je vliegen met low cost carrier AirAsia, voor soms een tientje per enkele reis. Verder heeft elke stad een busnetwerk. Voor de kleine afstanden is een taxi of in Kuala Lumpur de skytrain erg handig.

Vliegtuigen

Er vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Maleisie. Malaysia Airlines, Singapore Airlines en KLM vliegen het meest frequent op het traject. De vlucht duurt ongeveer 12 uur. Meestal vertrek je rond het middaguur vanuit Amsterdam, je komt dan (incl. tijdsverschil) rond 7.00 lokale tijd aan in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisie. Vlieg je met Singapore Airlines, dan heb je te maken met een korte tussenstop in Singapore, voordat je doorvliegt naar Kuala Lumpur. Vanaf Dusseldorf vliegt VAE Emiraten, interessant wanneer je zo goedkoop mogelijk naar Maleisie wilt vliegen.

Vocht in camera's

Maleisie heeft een vochtig tropisch klimaat, de luchtvochtigheidsgraad is hoog. Vaak heeft je foto- of videoapparatuur hier last van. Een goede tip is de camera langzaam te laten wennen aan de vochtigheid. Niet dus ineens de camera uit de tas halen en aanzetten, maar eerst even rustig uit de tas en laten wennen aan het klimaat. Verder kan het geen kwaad om wat siliconenzakjes - verkrijgbaar bij de betere fotograaf - mee te nemen, zodat deze de vochtigheid uit je tas halen (hoewel je dan de hele vakantie last blijft houden van het beslaan van de lens van je camera).

Voedsel

In Maleisie eet men over het algemeen rijstgerechten. Dit geldt voor alle bevolkingsgroepen binnen het land. Dit betekent niet dat je als toerist gedwongen bent om je gehele vakantie rijst te eten. In Maleisie heb je veel verschillende eetgelegenheden, waaronder een flink aantal westerse restaurants. Daarnaast heb je in de vele shopping malls altijd wel een keten, of het nu om een koffieketen gaat (Starbucks, Coffee Bean, Dome), of een fastfood keten (McDonalds, Burger King, KFC).

Het voedsel is doorgaans mild pittig als je vooraf aangeeft dat ze het gerecht 'Not that spicy' moeten maken. Verder verschilt het vaak waar je een gerecht neemt. Eet je bijvoorbeeld bij je hotel, dan valt het doorgaans wel mee. Eet je langs de straat, dan kunnen sommige gerechten bijzonder pittig zijn. Maleisie staat over het algemeen overigens niet bekend als een land waar men extreem pittig voedsel bereidt. Een maaltijd kost meestal niet meer dan een paar ringgit, hooguit een paar euro per complete maaltijd.

Waterkwaliteit

Op zich kun je in Maleisie water uit de kraan drinken, het smaakt helaas altijd enorm naar chloor. Daarnaast wil je ook niet het risico lopen om tijdens je vakantie toch ziek te worden van het drinkwater (alhoewel we hier nog niet eerder van gehoord hebben). Beter is het om gewoon flessen water in de supermarkt te kopen.

Zonnebrand

In Maleisie schijnt de zon overal en bijna altijd. Zelfs bij bewolkt weer of in de schaduw kun je al binnen een uur verbranden. Ook in de grote steden loop je zo een verbranding op. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt. Zonnebrand kun je al in Nederland kopen, maar ook in Maleisie zelf. Zorg altijd voor voldoende water wanneer je onderweg bent. Daarnaast is een pet belangrijk, om een mogelijke zonnesteek te vermijden. Ga niet op dag 1 van je vakantie uren in de zon liggen, een hevige verbranding heb je zo opgelopen.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.