Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Visum en paspoort

Geen visumkosten

Wanneer je minder dan 90 dagen in Maleisie verblijft, is een visum niet verplicht. Er zijn dan ook geen visumkosten verbonden aan een vakantie naar dit land. Je paspoort dient bij aankomst in het land minimaal 6 maanden geldig te zijn. Verder dien je altijd een retourticket te kunnen overleggen (of bewijs van een ticket naar een volgende bestemming). Bij aankomst op Kuala Lumpur International Airport, of op één van de grensovergangen met Thailand, Singapore, Indonesië en Brunei, krijgen Nederlandse reizigers automatisch een toeristenstempel in het paspoort die een verblijf van 90 dagen in Maleisie toelaat. Een zgn. Visa On Arrival is dus niet van toepassing op Nederlandse reizigers die naar Maleisie reizen. Let op: in uitzonderlijke gevallen krijg je bij grensovergangen een stempel met geldigheid van bv 14 of 30 dagen. Dit gebeurt wel eens als je over land het land binnenkomt en kan op een foutje berusten. Als dit een probleem oplevert met je reisplan, leg dan rustig uit dat je 90 dagen nodig hebt.

Multi-entry bestaat niet in Maleisie voor Nederlandse reizigers. Je kunt prima een paar dagen of langer naar een buurland en vervolgens weer terug naar Maleisie. Je krijgt dan bij aankomst gewoon weer een nieuwe stempel van 90 dagen.

Voor meer informatie over een visum bij een verblijf langer dan 90 dagen, ga je naar de overheidssite van de Maleisische Immigratie op Imi.gov.my. Ook kun je meer informatie vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Maleisie.

Een paspoort is 10 jaar geldig en kost maximaal €64,44 (2016). Voor 1 maart 2014 was een paspoort 5 jaar geldig, dus ga altijd tijdig na of je paspoort nog wel minimaal 6 maanden geldig is (na vertrek uit Maleisie). Is dit niet het geval, dan moet je eerst een nieuw paspoort aanvragen. Ook moet je rekening houden met het boeken van vliegtickets, waar je in sommige gevallen een paspoortnummer moet invoeren. Om een paspoort aan te vragen of te verlengen heb je 1 goedgelijkende kleurenpasfoto nodig. Het paspoort kun je bij je eigen gemeentehuis (afdeling burgerzaken) aanvragen en na 5 werkdagen persoonlijk afhalen.

Verblijf 90 dagen of zelfs langer in Maleisie

Reisorganisaties bieden zelden standaard vakanties aan die langer dan 30 dagen duren. In sommige gevallen kun je het zo met de reisorganisatie regelen dat ze op basis van maatwerk een reis naar Maleisie samenstellen. Wil je dus langer dan 30 dagen naar Maleisie, dan moet je zelf een los vliegticket bij een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij kopen.

Dit dient altijd een retourticket te zijn, waarbij de terugreis binnen de 90 dagen moet plaatsvinden tenzij je een vliegticket met open retourdatum hebt. Alleen reizigers met een geldig visum (zoals een work-permit) mogen met een enkeltje naar Maleisie reizen. Omdat je maar maximaal 90 dagen in Maleisie mag verblijven op een toeristenvisum is het een zaak om voordat de 90 voorbij zijn een korte trip naar het buitenland te maken. Zo'n trip wordt ook wel een visarun genoemd; aangezien je eigenlijk alleen maar naar het buitenland reist vanwege een nieuwe toeristenstempel van 90 dagen. Veel expats in Maleisie verblijven op deze wijze voor een langere periode in Maleisie in afwachting van hun work-permit. Wanneer er bijzondere omstandigheden van toepassing zijn kun je ook een verlenging aanvragen bij het hoofdkantoor van de Maleisische Immigratie in Putrajaya. Let er op dat langdurig verblijf o.b.v. een toeristenvisum in combinatie met visaruns officieel niet mag, maar in de praktijk onder bepaalde voorwaarden wel prima werkt. Lees meer over wonen en werken in Maleisie.

Noodpaspoort

Paspoort kwijt in Maleisie? Geen nood; ga langs bij de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur en regel daar een noodpaspoort. Aangezien voor deze aanvraag altijd een kopie van het oude paspoort nodig is dien je ervoor te zorgen dat je over een kopie beschikt (op papier of elektronisch als .pdf). De NL Ambassade is te vinden in the AmpWalk, langs Jalan Ampang. Elke taxi chauffeur weet deze kleine shopping mall te vinden (let op: de ambassade is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 12.00 uur, bezoek alleen op afspraak). Het noodpaspoort kost overigens RM188, dat neerkomt op ongeveer €45,-. Je hoeft voor het noodpaspoort niet vooraf aangifte te doen bij de lokale politie. Dit is echter wel aan te raden in verband met een eventuele afhandeling via de (reis)verzekering.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.