Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Valuta en geldzaken

Valuta

Het betaalmiddel in Maleisie is de Malaysian Ringgit (RM of MYR). Jarenlang was de munt gekoppeld aan de dollar; tot men in 2005 de ringgit weer loskoppelde. Er is maar één geldende valuta in Maleisie, dollars of euro's worden niet in het gewone betalingsverkeer geaccepteerd.

Actuele koers

Op Xe.com kun je gemakkelijk de meeste recente koers van de euro naar de ringgit (EUR-MYR) nagaan. Hier kun je tevens makkelijk deen andere munt tegen de ringgit afzetten. Momenteel (4-2014) is een euro ongeveer RM4.5 waard.

Gemiddelde waarde Ringgit 2001-2019

 • 2019: €1 = RM4.6509
 • 2018: €1 = RM4.7637
 • 2017: €1 = RM4.8543
 • 2016: €1 = RM4.7204
 • 2015: €1 = RM4.6955
 • 2014: €1 = RM4.5080
 • 2013: €1 = RM4.3647
 • 2012: €1 = RM4.2036
 • 2011: €1 = RM4.2418
 • 2010: €1 = RM4.1013
 • 2009: €1 = RM4.8913
 • 2008: €1 = RM4.7021
 • 2007: €1 = RM4.7072
 • 2006: €1 = RM4.6028
 • 2005: €1 = RM4.7144
 • 2004: €1 = RM4.7267
 • 2003: €1 = RM4.2999
 • 2002: €1 = RM3.5925
 • 2001: €1 = RM3.4025

Munten en briefgeld

Er wordt in Maleisie betaald in de volgende eenheden:

Munten

50 sen, 20 sen, 10 sen, 5 sen and 1 sen (de 1 ringgit munt is niet meer in gebruik en ook niet geldig, de 1 sen munt is wel geldig maar wordt in de praktijk niet gebruikt).

Ringgit sen munten Maleisie

Briefgeld

RM50, RM20 RM10, RM5, en RM1 (RM100 briefjes krijg je soms bij het pinnen maar kan men niet overal wisselen).

Hieronder kun je de meest gebruikte ringgit briefjes bekijken:

1 Ringgit biljet

5 Ringgit biljet

10 Ringgit biljet

210 Ringgit biljet

50 Ringgit biljet

100 Ringgit bBiljet

Let op: er zijn tevens oudere versies van het munt- en briefgeld in de omloop die gewoon te gebruiken zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat briefjes van RM2 en munten van RM1 niet geldig zijn.

Geldzaken

Pinnen

Pinnen kan zo goed als overal in Maleisie, behalve op de zeer afgelegen gebieden. Ook zijn er een aantal zo goed als onbewoonde eilanden waar je ook niet op pinautomaten hoeft te rekenen. Per transactie kun je RM1500 pinnen (soms een lager bedrag, afhankelijk van de bank). In sommige gevallen kun je meerdere keren achter elkaar pinnen, mocht je een hoger bedrag nodig hebben. Let erop dat het logo van Cirrus/Mastercard op de pinautomaat te zien is, anders kun je er niet pinnen. Bewaar altijd de pinbon, mocht je later tegen problemen aanlopen. Let er verder op dat je de functie pinnen in het buitenland geactiveerd hebt. Bij sommige Nederlandse banken kun je niet zomaar in het buitenland pinnen. Je kunt verder het beste niet te kleine bedragen pinnen, omdat je per transactie ongeveer €2 transactiekosten betaalt.

Pinnen in Maleisie 1

Er zijn een aantal populaire toeristische attracties zonder pinautomaten in de directe omgeving. Hier moet je vooraf al voldoende contanten inslaan. Het gaat o.a. om de volgende bestemmingen: Perhentian, Taman Negara, Royal Belum State Park, Danum Valley, Kinabatangan, Mulu nationaal park, Mount Kinabalu. In een aantal gevallen kun je de accommodatie (en de kosten bij de accommodatie) met je creditkaart betalen. In een aantal andere gevallen krijg je bij de reservering al de tip mee om voldoende geld mee te brengen. Let erop dat je beter niet in het openbaar met grote hoeveelheden geld kunt rondlopen.

Pinnen in Maleisie 2

Lastig betalen met creditkaart

Sommige resorts houden er nogal ouderwetse en onveilige manieren van (vooraf) betalen op na. Zo heb je op bv het eiland Perhentian een aantal resorts dat bij de reservering al over je creditkaart gegevens wil beschikken. Omdat je op geen enkele andere manier kunt reserveren, nemen veel reizigers het risico en geven ze op de meest omslachtige manieren hun creditkaartgegevens door (zoals via fax, telefonisch of via e-mail). Hoewel je vaak wel verzekerd bent bij fraude, is het niet verstandig om op deze wijze te reserveren. Doe je het toch, dan is het geheel op eigen risico. De meeste (populaire) resorts zullen echter geen misbruik maken van je gegevens, ze zetten hun goede naam niet zomaar op het spel.

Contanten meenemen wisselen

Omdat je direct na aankomst op de luchthaven van Kuala Lumpur kunt pinnen, is het eigenlijk niet nodig om vanuit Nederland euro's mee te nemen om in Maleisie te wisselen. Niet alleen is de wisselkoers ongunstig, je euro's zijn vaak niet verzekerd en bij verlies of diefstal ben je een flink deel van je vakantiebudget kwijt. Het kan geen kwaad om €100 voor noodgevallen mee te nemen; zodat je bij bv een pinstoring altijd nog even wat geld kunt wisselen.

Geen traveler cheques

Het voordeel van Traveler Cheques is dat ze verzekerd zijn. Bij verlies of diefstal krijg je de waarde van de cheques terug. Het meebrengen van Traveler Cheques is echter niet nodig in Maleisie. De transactiekosten om de traveler cheques te bemachtigen zijn hoog, en pinnen ter plekke is uiteindelijk veel goedkoper.

Banken

Je hebt in Maleisie diverse lokale en internationale banken met vestigingen in alle grote steden en tevens in de populaire toeristische centra. Je kunt bij de vestigingen pinnen, maar ook terecht bij vragen en/of problemen. Banken die je kunt tegenkomen zijn Maybank, CIMB, RHB en HSBC.

Bank in Maleisie

Fooi

Het is in Maleisie niet gebruikelijk om een fooi te geven, hoewel een eenmaal gegeven fooi niet zomaar zal worden geweigerd. Wel wordt verwacht om een paar ringgit aan de hotelmedewerker te geven als deze je met je bagage helpt. Ook in restaurants is het niet gebruikelijk een fooi te geven. Vanzelfsprekend kun je uit gemak het wisselgeld weigeren. In de restaurantrekening zit overigens al een flink percentage aan belasting dat uiteenvalt in Government Tax en Service Tax. Je betaalt feitelijk dus al voor de service die geboden is.

In Nederland niet voor euro's in te wisselen

Neem nooit je resterende ringgits mee terug naar Nederland. Je kunt het niet voor euro's omwisselen, en als het al kan maak je er enorm verlies op. Je kunt het beste ervoor zorgen dat je al je geld al in Maleisie opmaakt. In het laatste geval kun je de resterende ringgits op de luchthaven bij de wisselkantoortjes omwisselen naar euro's (niet zo'n hele gunstige koers).

Betaalde belasting (GST) claimen

In Maleisie is de BTW over producten die je mee het land uitneemt terug te vragen. De belasting is alleen bedoeld voor inwoners, en voor toeristen is het een extra reden om aankopen te doen in Maleisie. Het percentage aan belasting varieert per product. Er zijn een flink aantal regels waaraan je moet voldoen om het bedrag terug te krijgen. Vanzelfsprekend moet je de originele kassabon bewaren, verder moet je het product kunnen tonen bij controle (op de luchthaven). De regeling geldt alleen voor reizigers die met het vliegtuig het land verlaten. De betaalde belasting krijg je terug op vertoon van je paspoort, de kassabon en het ingevulde GST Refund Form dat je alleen maar bij de winkel waar je het product koopt kunt krijgen (en niet bij de douane op de luchthaven). Let erop dat je alleen bij winkels waar je het Tax Refund logo ziet de betaalde belasting kunt terugkrijgen. Lees meer op de officiële website van Customs Malaysia over het claimen van betaalde GST.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.