Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Eilanden rond Sabah en Sarawak in Borneo

Borneo is het derde grootste eiland ter wereld, maar rond het enorme eiland liggen weer diverse schitterende kleinere eilanden. Een flink aantal zijn nog onbewoond en nog niet ontdekt door toeristen. Andere eilanden trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De meeste eilanden van Maleisisch Borneo liggen rond de deelstaat Sabah. Ook binnen de deelstaat Sarawak liggen een paar mooie eilanden, maar die zijn nog niet makkelijk toegankelijk. De eilanden rond Borneo zijn vooral bekend vanwege de fantastische duikcondities, een paar van de mooiste duikplekken ter wereld liggen in dit gebied. Hieronder een overzicht met alle eilanden binnen Maleisisch Borneo:

Meest populaire eiland

Het meest populaire eiland van Borneo is Sipadan. Sipadan wordt gezien als één van de mooiste duikspots ter wereld. In veel lijstjes wordt de duikplek zelfs binnen de beste drie genoemd. Sipadan is bijzonder vanwege de grote pelagische vissoorten die je er ziet. Verder is het niet vreemd om tijdens een duik tientallen schildpadden te zien. Omdat de onderwaterwereld bij Sipadan zeer kwetsbaar is, mogen er dagelijks maar een maximaal aantal toeristen bij het eiland om te duiken. Men werkt er met een permit-systeem, zodat alleen duikers met een permit bij het eiland komen.

Andere populaire eilanden in dezelfde regio als Sipadan zijn Mabul, Mataking, Pom pom en Kapalai. Mabul ligt het dichtst bij Sipadan, waardoor de meeste duikers op dit eiland verblijven. Mabul is ook zelf een schitterende duikplek; vooral macrofotografen zullen de vele kleine 'critters' wel kunnen waarderen. Accommodatie is vaak flink prijzig, je verblijft er dan ook in luxe resorts van het type dat je normaal gesproken in vakantiebrochures ziet (met chaletjes op palen boven een koraalrif).

Ook erg populair is Lankayan. Dit is een prachtig bountyeiland dichtbij Sandakan waar je ook weer mooi kunt duiken. Het is de perfecte plek om een huwelijksreis te eindigen. Layang Layang is ook weer zo'n duikparadijs. Het ligt ver van de bewoonde wereld, met daardoor prachtige koralen en grote vissoorten (zoals hammerheads en walvishaaien). Op Lankayan en Layang Layang heb je maar één resort, en je betaalt een fors bedrag om er een aantal dagen te mogen duiken.

Pulau Selingan, bekend als Turtle Island, is ook een mooi eiland. Hier kom je om schildpadden eieren te zien leggen, of om de kleine schildpadjes naar de zee te zien kruipen. Ook hier wordt met permits gewerkt, en vaak zit alle accommodatie bij het onderzoekskantoor al maanden vooraf vol.

Ook bij Kota Kinabalu, aan de westzijde van Sabah, heb je een paar mooie eilanden. Zo kun je makkelijk met de boot van Kota Kinabalu naar een van de eilanden binnen het Tunku Abdul Rahman Marine Park, dat pal tegenover de stad ligt. Mantanani is ook een mooi eiland, waar je goed en betaalbaar kunt duiken. Labuan en Pulau Tiga zijn ook mooie eilanden, hoewel ze een minder tropisch karakter hebben als de eerder genoemde eilanden (de laatstgenoemde is vrij bekend vanwege de Amerikaanse serie 'Survivor').

Beste locatie om te duiken

Hoewel je bij alle genoemde locaties prima kunt duiken, steken een paar bestemmingen er absoluut bovenuit. Sipadan is een droom van menig duiker; deze duikspot moet je een keer bezocht hebben. Omdat het daar met permits werkt, zul je tijdens je verblijf ook in de directe omgeving duiken, bijvoorbeeld rond Mabul (perfect voor muckdiving) en bij Kapalai. Een andere fantastische duikspot is Layang Layang. Een ontmoeting met een school hammerheads, of met een walvishaai staat vaak ook weer hoog op de verlanglijstjes. Lankayan is ook zeker de moeite waard. Hier heb je alles binnen dezelfde bestemming, van gewone duiken, tot wandduiken, tot muckdiving; en dit alles bij een prachtig bountyeiland.

Beste locatie om te snorkelen

Op de meeste eilanden de we genoemd hebben kun je naast duiken ook prima snorkelen. Wel moet je er rekening mee houden dat een pakket bij een van de exclusieve resorts vaak vrij prijzig zijn; en dat het misschien zonde is om er helemaal naartoe te reizen als je er alleen maar komt om te snorkelen. Het beste eiland voor laagdrempelig snorkelen is Perhentian aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie. Rond Borneo kun je zeer goed snorkelen bij de eilanden Sibuan, Pom pom, Mataking, Kapalai en Lankayan. Bij Kota Kinabalu kun je ook laagdrempelig snorkelen. Je pakt de boot vanaf Jesselton haven naar een van de eilanden binnen het Tunku Abdul Rahman Marine Park en huurt ter plekke een snorkeluitrusting.

Moesson

Tussen november en februari is er sprake van een redelijk milde moesson. Sommige resorts op de eilanden sluiten in die maanden hun deuren, vooral om het resort weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen te maken. Vanuit de Filipijnen heeft de regio soms te maken met de staart van een tyfoon. Dit resulteert dan in meer regen dan gebruikelijk (het regent er altijd al vrij vaak). De eilanden rond Borneo zijn desondanks het hele jaar door prima te bezoeken. Je zou ook los van de weersituatie redenen kunnen hebben om in een bepaalde periode naar de eilanden te reizen; bijvoorbeeld vanwege de grotere spotkans op walvishaaien, of vanwege de grotere kans op het spotten van schildpadden die 's nachts aan land komen om eieren te leggen.

Reizen naar de eilanden rond Borneo

Er zijn een paar grote steden in Borneo. Bekende steden en dorpen - en vaak startpunten voor een reis naar een van de eilanden - zijn Kota Kinabalu, Sandakan en Tawau (Semporna). Vanaf Kuala Lumpur wordt meerdere keren per dag op de steden gevlogen. Bij een aantal eilanden moet je direct naar een haven bij een klein vissersdorp rijden. Hieronder volgt per eiland het dorp waar vandaan boten vertrekken, met daarbij ook de dichtsbijzijnde aanvliegstad vermeld:

Eiland Vertrekplaats boot Dichtsbijzijnde stad
Kapalai Semporna Tawau
Labuan * heeft luchthaven Kota Kinabalu / Kuala Lumpur
Lankayan Sandakan Sandakan Yacht Club
Layang Layang * heeft luchthaven Kota Kinabalu
Mabul Semporna Tawau
Mantanani Kota Belud Kota Kinabalu
Mataking Semporna Tawau
Pom pom Semporna Tawau
Selingan (Turtle Island) Sandakan Jalan Buli Buli Sim
Sibuan Semporna Tawau
Sipadan Semporna Tawau
Tiga Kuala Penyu Kota Kinabalu
Tunku Abdul Rahman Park Jesselton haven Kota Kinabalu

Omdat niet alle eilanden publieke ferry hebben, kun je er soms alleen komen door vooraf te reserveren. Bij de ferry, of bij de luchthaven, staat dan iemand op je te wachten om je mee naar het resort te nemen.

Kaart eilanden rond Borneo

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo