Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Maleisie is een tropisch land in Zuidoost-Azië. Het grenst aan Thailand in het noordwesten, en Singapore in het zuiden. Over zee grenst het land aan Indonesië en de Filipijnen. Maleisie bestaat uit een schiereiland (het schiereiland Maleisie) en uit een deel van het enorme eiland Borneo (Maleisisch Borneo).
Maleisie is een prachtig en divers land; het is om diverse redenen een zeer populaire toeristische bestemming. Jaarlijkse bezoeken vele miljoenen reizigers het land, vooral vanwege de prachtige oerwouden, de schitterende eilanden, het heerlijke eten, de authentieke steden en de moderne winkelcentra. De titel van de website is niet geheel zonder reden gekozen, het woord 'Veelzijdig' is de beste omschrijving van het land. Maleisie kent vele hoogtepunten. De cultuur is bijzonder interessant. De vele verschillende gebieden met elk de eigen kenmerken maken het land een perfecte vakantiebestemming voor toeristen. Maleisie moet het echter niet alleen van toerisme hebben. De economie van het land draait al jaren sterk.
Maleisie is de laatste jaren steeds meer in trek bij Nederlandse toeristen, jaarlijks reizen zo'n 50.000 Nederlanders naar het prachtige land om er vakantie te vieren. Dit heeft mede te maken met de positieve PR van zoals websites als Veelzijdig Maleisie, maar ook omdat het steeds voordeliger wordt om naar de andere kant van de wereld te vliegen. Verder zijn Nederlanders daarbij altijd al een zeer reislustig volk. Maleisie is juist voor alle typen toeristen een fijn land om te bezoeken. Je kunt er goed backpacken, een strandvakantie houden, maar ook met een groep, familie of met kinderen een prima vakantie hebben.
De Maleisische geschiedenis wordt gekenmerkt door verschillende koloniale periodes, waarbij afwisselend de Portugezen, de Nederlanders en de Engelsen het er voor het zeggen hadden. Vooral de laatste hebben een grote stempel gedrukt op het huidige Maleisie (bijna iedereen spreekt er bijvoorbeeld Engels).
Kuala Lumpur is de bruisende hoofdstad van Maleisie. Het vormt het economische centrum van het land, en heeft ook een flinke hoeveelheid toeristische trekpleisters. De miljoenenstad is een mooie mix met enerzijds typisch Aziatische kenmerken, afgewisseld met hypermoderne bouwwerken.
Maleisie heeft oneindig veel toeristische bestemmingen. Deze bestemmingen vallen uiteen in attracties, activiteiten (op de bestemming) en bezienswaardigheden. Ook eilanden zien we als losse bestemmingen. In feite kun je bij elke toeristische bestemming in Maleisie minimaal 1 dag tot meerdere dagen verblijven. Sommige bestemmingen heb je in een dag(deel) gezien, anderen ben je wel een week zoet mee om uitgebreid te verkennen (en ervaren).
Maleisie heeft vele tientallen tropische eilanden. Sommige zijn vrij groot, bewoond en voorzien van een uitgebreid wegennetwerk, anderen zijn klein en alleen met een boot bereikbaar. Bij de meeste eilanden kun je schitterend duiken en snorkelen. Ook de eilanden waar dit minder goed mogelijk is, zijn zeker een bezoek waard. De meest populaire eilanden van Maleisie zijn Penang, Langkawi, Perhentian, Tioman, Pangkor en Redang. Deze eilanden liggen bij het schiereiland Maleisie en zijn het makkelijkst bereikbaar. Ook rond Maleisisch Borneo heb je vele tientallen prachtige bountyeilanden.
Maleisie heeft tientallen prachtige natuurparken. Een flink aantal liggen op het schiereiland, en zijn goed bereikbaar vanaf de hoofdstad Kuala Lumpur. Een bezoek aan Maleisie is niet compleet zonder een van de natuurparken te bezoeken. Je staat tussen bomen van tientallen tot wel honderd jaar oud, in een van de oudste jungles ter wereld. Je hebt kans diersoorten te spotten, die je nergens anders in de wereld tegenkomt.
Maleisie staat bekend als shopping walhalle met vele tientallen hypermoderne winkelcentra met vaak vele honderden winkels onder een dak. Prijzen zijn goedkoper dan in Nederland, en kom je er tijdens een van de salesperiodes dan heb je te maken met tot soms wel 70% korting. Vooral in grote steden als Kuala Lumpur, Georgetown, Johor Bahru en Kota Kinabalu heb je diverse winkelcentra.
Maleisie is al jaren een relatief rustig land met een stabiel politiek klimaat. Wel rommelt het zo nu en dan een beetje, vooral rond de verkiezingen. Toeristen krijgen hier vaak weinig van mee, tenzij je misschien net tijdens een demonstratie in het centrum van Kuala Lumpur verblijft. Maleisie is een constitutionele monarchie, met een gekozen Koning aan het hoofd. Er is een regering met een premier die het in de praktijk voor het zeggen heeft. Al jaren is dezelfde politieke partij aan de macht in het land, de oppositie is groeiende maar krijgt weinig kans een echt blok te vormen. De laatste jaren zijn er wel flinke verschuivingen zichtbaar, waarbij de oppositie steeds meer stemmen naar zich toehaalt.
Accommodatie in Maleisie is doorgaans van hoge kwaliteit. Daarbij zijn prijzen goed betaalbaar en dus hebben de meeste hotels en resorts in het land een prima prijs/kwaliteit verhouding. Wil je wat luxe dan verblijf je voor zo'n 50 euro per kamer per nacht al in een prima middenklasse hotel. Ultraluxe kan ook, maar dan liggen prijzen over het algemeen boven 100 euro per nacht. Vooral op de eilanden heb je diverse zeer luxe resorts. In de grote steden heb je veel basic accommodatie. Backpackers kunnen al voor een paar euro per nacht in slaapzalen slapen. Bij de grote toeristische attracties heb je altijd wel wat budgetaccommodatie waar een kamer vrij is. Let erop dat je bij de meeste hotels en resorts het best vooraf online kunt reserveren voor de beste prijzen. Ook de populaire basic plekjes zijn vaak snel vol en kun je het beste vooraf reserveren.
Maleisie heeft een tropisch klimaat. Dagen zijn heet en vochtig, en temperaturen zijn zelden lager dan 25 graden, tenzij je de hooglanden bezoekt (of Mt. Kinabalu beklimt). De meeste hotels en resorts hebben een zwembad waar je na een lange dag lekker in kunt afkoelen. In de grote steden zijn bijna alle publieke gebouwen voorzien van airconditioning. Ook in je hotel of resort heb je meestal een airco. Bezoek je een van de vele winkelcentra, neem dan een trui mee want soms is het er ijskoud.
In Maleisie regent het bijna dagelijks. Gelukkig heeft dit geen negatieve invloed op je vakantie in het land. Meestal regent het maximaal 1 uur aan het einde van de middag. Soms heb je pech en dan regent het langer achtereen. Op de eilanden regent het meestal alleen 's nachts. 's Avonds laat zie je dan vaak in de verte de onweer al naderen. De dag erop is het dan over het algemeen weer stralend weer met een strak blauwe lucht.
Maleisiers zijn een hartelijk volk. Je hebt diverse bevolkingsgroepen in Maleisie, die in redelijke harmonie met elkaar leven. In de toeristische gebieden is iedereen erg vriendelijk en men is altijd bereid je ergens mee te helpen. Locals zijn over het algemeen niet opdringerig, want in buurlanden nog wel eens hinderlijk kan zijn. Maleisiers en toeristen gaan altijd goed samen, soms omschrijft men de lokale bevolking wel eens als afstandelijk, vooral als je de buurlanden gewend bent. In Maleisie spreekt bijna iedereen Engels, dat het voor reizigers makkelijk maakt om met de lokale bevolking te communiceren.
Je hebt diverse grote, moderne steden in Maleisie. Kuala Lumpur is de grootste stad van het land (buitenwijken meegerekend). Andere grote steden zijn Johor Bahru, Ipoh, Kota Kinabalu en Georgetown. De steden hebben allemaal wel wat attracties die een bezoek de moeite waard maken. Je hebt er voldoende keuze aan hotels en guesthouses. De grote steden zijn allemaal goed met elkaar verbonden.
Vervoer is goed geregeld in Maleisie. Er is een uitgebreid wegennetwerk met moderne (tol)wegen waar je makkelijk en veilig zelf met een huurauto gebruik van kunt maken. Een alternatief is het vliegtuig. Er zijn meerdere moderne luchtvaartmaatschappijen in het land, en vliegen kan voor zeer lage bedragen (als je tijdig boekt). Zo'n beetje alle toeristische bestemmingen zijn met het vliegtuig bereikbaar. In een aantal gevallen vlieg je eerst op de dichtstbijzijnde grote stad, en reis je vervolgens met de bus of taxi naar je eindbestemming.
Ook populair is de bus. Het is een prettige en goedkope manier van reizen, en zo'n beetje alle steden zijn met de bus bereikbaar. De bussen zijn modern en ruim (veel beenruimte) en tickets kosten vaak maar een paar euro.
Op korte afstanden kun je het beste de taxi gebruiken. Dit geldt vooral in de grote steden. In Kuala Lumpur rijden taxi's over het algemeen op de meter, maar in andere regio's werkt het op basis van vaste prijzen of op basis van onderhandelen.
In Maleisie wordt veelvuldig Engels gesproken. Reizigers kunnen zich bijna altijd wel verstaanbaar maken. De moedertaal is Bahasa, maar de verschillende bevolkingsgroepen spreken onderling vaak hun eigen taal (Indiers spreken Hindi, Chinezen spreken een Chinees dialect).
Een vakantie naar Maleisie is doorgaans goed betaalbaar. Kosten van vliegtickets, hotelovernachtingen en de dagelijkse kosten zijn meestal erg laag. Wel gaat bijna niemand voor maar een weekje naar het land, dus zullen de kosten bij een reis van drie weken wel flink oplopen, vanwege de overnachtingen en de kosten van bv entree. Maleisie is niet de goedkoopste bestemming in de regio, maar het is wel een bestemming met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Vooral als je een wat ruimer budget hebt, kun je werkelijk ultiem genieten in het land.
In Maleisie staat eten bij velen centraal. Men leeft van maaltijd naar maaltijd en naast de hoofdmaaltijden zijn er in het land nog diverse andere eetmomenten over de dag verspreid. Je hebt er enorm luxe toprestaurants met sterrenchefs in de keuken, maar ook enorme foodcourts met kraampjes waar je voor een paar euro een tafel vol eten hebt staan. De prijs zegt vaak niks over de kwaliteit; want een hawkermaaltijd op straat is vaak heerlijk, terwijl het nauwelijks wat kost.
Je hebt eigenlijk overal waar je kijkt wel eettentjes. In de winkelcentra heb je vaak hele verdiepingen met restaurants. Ook heb je vaak in de kelder een foodcourt, een enorm plein met tientallen kleine kraampjes waar een specifiek gerecht verkocht wordt.
Werken in Maleisie is niet zomaar mogelijk. Er zijn strikte regels om tegen te gaan dat buitenlandse werknemers functies hebben die ook door lokale krachten gevuld kunnen worden. Dit betekent in de praktijk dat alleen hoog opgeleide buitenlanders een kans maken om in het land te kunnen werken. De weg naar een work-permit is vaak langdurig en zonder zo'n werkvisum mag je niet in het land werken. De beste route is door eerst in Nederland een baan te vinden waarbij je onder gunstige voorwaarden naar Maleisie kan worden uitgezonden. Op de bonnefooi naar Maleisie afreizen in de hoop er een baan te vinden loopt meestal op niets uit.
In Maleisie is vooral sprake van kleine criminaliteit. Zo nu en dan zijn toeristen slachtoffer van zakkenrollers en tasjesdieven. Zeer zelden gebeuren er ernstige zaken. De meeste zullen Maleisie als een zeer veilig land ervaren. In de grote steden kun je 's avonds het beste alert en waakzaam zijn. Er geldt dat de steden niet minder veilig zijn, dan de grote steden in Nederland. Doe geen dingen die je in Nederland ook niet zo doen.
Er zijn een aantal regio's in Maleisie die (deels onterecht) als gevaarlijk worden bestempeld. Bij Minbuza kun je hier een uitgebreide waarschuwing over lezen. Het is op zich niet vreemd dat deze informatie op de website staat; al is er al jaren niks meer gebeurd de achterliggende redenen zijn nog niet opgelost. Zo heb je op het grensgebied tussen Maleisie en Thailand (aan Thaise zijde) al jaren onlusten. Reizigers zullen hier echter niet snel komen, en dus is de waarschuwing voor de meesten niet van belang. Ook op Borneo heb je een paar regio's waar zo nu en dan ongeregeldheden zijn. Zo staat er voor het oosten van Sabah een waarschuwing vanwege de Filipijnse opstandigen. Lees de actuele informatie op Minbuza altijd goed door en overweeg zelf of je wel of niet het gebied wilt bezoeken.
Maleisie heeft een zeer strikt beleid ten aanzien van drugsgebruik. Overtreed je de regels, dan volgt in veel gevallen de doodstraf. De doodstraf kan worden uitgevoerd wanneer je met meer dan 15gr aan heroïne (of morfine), 40gr cocaïne, 30gr amfetamine, 200gr cannabis of 1000gr opium opgepakt wordt. Neem dus nooit en te nimmer drugs mee naar Maleisie. Hou altijd je bagage in de gaten en zorg ervoor dat niemand er zomaar wat in kan stoppen. Zelfs als je met minder dan de hierboven beschreven hoeveelheden betrapt wordt, loop je al het risico op een gevangenisstraf van ten minste 10 jaar. Laat je vakantie in dit schitterende land niet je laatste vakantie ooit zijn!