Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

De vuurvliegjes kolonie bij Kuala Selangor

Op een uurtje rijden vanaf het centrum van Kuala Lumpur vind je een leuke attractie die zeker een bezoek waard is wanneer je in de hoofdstad verblijft. Hier ligt het dorp Kuala Selangor, met net iets erbuiten bij Bukit Belimbing het Kuala Selangor Firefly Park. Langs de Selangor rivier vind je een grote kolonie met vuurvliegjes die je in de avond - wanneer het er aardedonker is - vanuit geruisloze elektrische bootjes kunt bekijken. De vuurvliegjes kolonie bij Kuala Selangor is één van de grootste ter wereld. Ze leven in mangroves op de boomsoort Berembang, en zijn duidelijk herkenbaar aan het knipperende licht dat ze afgeven.

Vanaf Kuala Lumpur hoef je alleen maar de KL - Kuala Selangor Expressway te volgen. Eenmaal bij Kuala Selangor kom je al snel de borden naar de attractie tegen. Een bezoek aan de vuurvliegjes is één van de meest populaire attracties in de directe omgeving van Kuala Lumpur.

Op deze pagina:

 

Vuurvliegjes

Vuurvliegjes, Kelip-Kelip in Bahasa Melayu, geven 's nachts een knipperend fel geel/groenig licht om een geschikte partner te lokken. Ook overdag schijnen ze, maar dat kunnen wij niet met het blote oog zien. De vuurvliegjes leven in kolonies op en dichtbij de Berembang bomen; een boomsoort die je vaak in mangroves tegenkomt. Langs de Selangor rivier heb je veel van dit type bomen. Soms knipperen de vuurvliegjes synchroon, waardoor een hele boom knippert. De populatie is de afgelopen jaren flink gekrompen. Dit komt vooral omdat in de nabije omgeving gebouwd is. Om de populatie niet verder te verstoren, mogen toeristen er geen foto's of video's maken. Ook wordt geadviseerd geen muggenspray (zoals DEET) te gebruiken, omdat de vuurvliegjes niet tegen de chemicaliën in de spray kunnen.

Vuurvliegjes  

Vaak onderdeel van een dagtour

Omdat de attractie zo dicht bij de hoofdstad Kuala Lumpur ligt, wordt het park vaak als onderdeel van een dagtour bezocht. Die tour ziet er als volgt uit; in de ochtend wordt je bij je hotel opgehaald en rij je in een touringcar of minibus naar de Batu Caves, een populaire bezienswaardigheid net buiten Kuala Lumpur. Na een bezoek aan deze prachtige grotten, rij je door naar het olifanten opvangcentrum bij Kuala Gandah. Hier verblijf je tot halverwege de middag, om vervolgens via Kuala Lumpur door te rijden naar Kuala Selangor, waar je bij een van de visrestaurants langs de Selangor rivier een avondmaaltijd zult nuttigen. Na het avondeten rij je door naar het Firefly Park, waar de tour langs de vuurvliegjes begint. 's Avonds wordt je weer bij je hotel afgezet.

Ingang

Deze tour is meestal onderdeel van een rondreis door Maleisie. Vaak verblijf je een paar dagen in Kuala Lumpur, zodat er genoeg tijd is om naast deze dagtour ook de andere attracties in de hoofdstad te bezoeken. Je kunt de dagtour ook in Kuala Lumpur zelf boeken. Je hebt in het centrum van de stad veel kleine reisbureautjes waar de tour wordt aangeboden. Naast bovenstaande attracties zijn er tijdens de tour meestal nog een paar stops, om zo een hele dag te vullen. De tour is vanaf +/- RM250 per persoon te boeken. Je kunt echter ook voor RM130 een auto huren en zelf de attracties binnen één dag bezoeken.

Ticketbalie  

Beschrijving zelfstandige trip naar de vuurvliegjes

Wij vertrokken zelf rond 15.30 vanaf het centrum van Kuala Lumpur en kwamen om 16.30 bij het Firefly Park aan (dit was nog over de oude provinciale weg omdat de snelweg toen nog niet geopend was). Dit was natuurlijk nog veel te vroeg want het is in Maleisie pas vanaf 19.15/19.30 donker. We wisten nu echter wel waar het precies lag, wat weer handig was om te weten omdat we het anders in het donker moesten vinden. Omdat we dus nog even tijd hadden besloten we terug te rijden naar Pasir Penambang; een klein dorpje net buiten Kuala Selangor. Hier heb je diverse restaurants, waaronder Restoran Kuala Selangor (langs Jalan Bagan Sungei Yu, nummer 1A), een populair visrestaurant waar we prima aten voor een schappelijke prijs.

Restaurant

Rond 18.45 vertrokken we weer richting Kuala Selangor Firefly Park (10 minuten rijden vanaf het restaurant). Toen we er aankwamen was het net donker; wij waren er de eerste die avond. Er stopte nog een bus met locals waardoor het toch nog even druk werd, maar verder was het een rustige avond.

Rivier

Wij vertrokken om 19.30 in ons bootje met 2 andere toeristen (we waren zelf met 4 personen). Er zijn diverse 6 persoonsbootjes die allemaal in stilte over de Selangor rivier varen. Je krijgt bij de ingang een reddingsvest en duidelijke instructies. Eigenlijk is dit maar 1 instructie; namelijk dat je geen fotocamera of videocamera mag gebruiken. Wij hielden ons netjes aan de regels; achter ons werden in korte tijd diverse geheugenkaarten volgeschoten met foto's. De vuurvliegjes populatie neemt al jaren af omdat in de nabije omgeving teveel van de natuur vernietigd is vanwege boomkap en bebouwing. Desondanks is de kolonie bij Kuala Selangor nog steeds één van de grootste kolonies ter wereld.

Rivier

Wij vonden het een schitterende attractie. En dan te bedenken dat de vuurvliegjes kolonie in het verleden nog vele malen groter en actiever was. We zagen tientallen Berembang bomen die opgelicht werden als een kerstboom. Sommige bomen knipperden zelfs synchroon; een prachtig gezicht. Wij stopten tijdens de tour nog even om extra te genieten van de kleine lichtgevende insecten. De boot lag toen volledig stil en het was compleet geruisloos. Je zag overal om je heen vuurvliegjes vliegen; sommigen landden zelfs even tijdelijk op de boot.

Boten

Op de terugweg van het Firefly Park naar Kuala Lumpur was het vrij donker op de binnenwegen rond Kuala Selangor; de hoofdwegen zijn echter van goede kwaliteit en tevens goed verlicht. Het viel qua drukte op de weg ook reuze mee, we waren rond 22.00 weer thuis.

 

Opstappen bij Bukit Belimbing of Kampung Kuantan?

Er zijn twee aanbieders van firefly tours langs de Selangor rivier. Naast Firefly Park waar het hier om gaat, heb je ook nog een opstaplocatie bij Kampung Kuantan, aan de overzijde van de rivier. Er zijn kleine verschillen tussen beide aanbieders. Firefly Park is een particulier bedrijf. Zij hebben stille elektrische bootjes en hier krijg je een goede uitleg over de boottocht. Verder heb je hier ook het Firefly Park Resort, waar je kunt overnachten. De kosten voor een entreeticket zijn met RM15 per persoon net iets duurder.

Reddingsvesten

De overheid is verantwoordelijk voor de opstaplocatie bij Kampung Kuantan. Hier vaar je op kleine sampans, die door de bootman met een stok wordt voortgedreven. In zo'n sampan passen maximaal 4 mensen. De tour is goedkoper, je betaalt RM10 per persoon.

 

Openingstijden

De attractie is dagelijks geopend van 19.45 tot 22.30. Bij voldoende animo start de eerste tour al direct nadat het donker is. De start van de laatste tour is om 22.00. Je kunt vooraf het beste bij een van de visrestaurants (je hebt er ook andere gerechten) langs de Selangor rivier eten. Kom niet te laat, want als het te rustig is wordt het park eerder gesloten. Toegangskaartjes zijn pas vanaf 19.00 te koop. Een tourtje duurt in totaal ongeveer 45 minuten. Bij heftige regenval wordt er niet gevaren.

Ingang  

Entreekosten

De entreeprijs bedraagt RM15 voor volwassenen en RM8 voor kinderen tot 12 jaar. De entreeprijs is inclusief reddingsvest.

Kaartjes  

Adres Firefly Park Kuala Selangor

 • Firefly Park Resort (Kuala Selangor) Sdn Bhd
 • Jalan Haji Omar, Kampung Bukit Belimbing,
 • 45000 Kuala Selangor, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
 • Tel: 603-3260 1208 / Fax: 603-3260 1234
 • Restaurant Mobile: 6019- 669 1398
 • GPS: 3.38119,101.281557
 • Website: www.fireflypark.com
 

Hoe kom je er?

Als je het park op eigen gelegenheid bezoekt is een huurauto de beste manier om er te komen. Wij huurden een auto voor 1 dag ('s middags afhalen en de volgende middag terugbrengen) via de populaire vergelijker Rentalcars.com. Dit kosste ons toen RM170 voor een iets grotere auto waar we met 4 personen makkelijk in pasten (ben je met zijn tweeën dan kun je de goedkoopste auto voor ongeveer RM130 per dag huren). Het park ligt aan Taman Kelip / Kelip Bukit Belimbing langs Jalan Haji Omar. Vanaf Kuala Lumpur is het ongeveer 40 tot 60 minuten rijden over de KL - Kuala Selangor Expressway (Latar). Eenmaal in Kuala Selangor blijf je de hoofdweg nr. 5 volgen totdat je de grote brug over rijdt. Vervolgens rij je het stadje uit richting Pasir Penambang en Tanjong Karang. Eenmaal voorbij Pasir Penambang zie je de borden van het Firefly Park. Sla rechtsaf weg B37 (Jalan Bukit Belimbing) in, en neem bij Jalan Haji Hashim de afslag naar het park. Het park ligt op zo'n 9 kilometer ten noordoosten van Kuala Selangor.

Een alternatief is de taxi. Vaak rekent een chauffeur een vaste prijs voor de rit. Je betaalt dan wat extra zodat hij tijdens de tour op de parkeerplaats blijft wachten. Dit is belangrijk, want je zult na afloop van de tour niet zomaar een taxi in het gebied vinden die je terug naar Kuala Lumpur kan brengen. Reken op minimaal RM150 of meer voor de rit (heen en terug) vanaf je hotel.

De bus is de goedkoopste oplossing. Vanaf Pudu Sentral vertrekken dagelijks meerdere bussen naar Kuala Selangor. Omdat het Kuala Selangor Firefly Park een paar kilometer buiten het stadje ligt, moet je ter plekke nog overstappen of een taxi pakken. Als je de bus neemt, moet je vooraf aangeven dat je het park bezoekt. De chauffeur stopt dan langs de hoofdweg, vervolgens is het nog 10 minuten wandelen naar de ingang van het park. Let op dat je niet zomaar 's avonds weer terug naar Kuala Lumpur kunt reizen; je kunt het beste een taxi bellen of een nachtje in het resort verblijven.

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.