Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Schiereiland Maleisie

Maleisie bestaat uit twee delen, het schiereiland Maleisie en Maleisisch Borneo. Hiertussen ligt de enorme Zuid-Chinese Zee. Met het schiereiland Maleisie doelt men op het deel dat tussen Thailand in het noorden, en Singapore in het zuiden ligt. Het schiereiland Maleisie wordt ook wel eens West-Maleisie genoemd. Ook wordt het wel eens Maleisie genoemd, waarbij Maleisisch Borneo simpelweg Borneo genoemd word.

Geografie

Het schiereiland bestaat uit een westzijde en een oostzijde, met daartussen het centrale deel. De westzijde van het schiereiland is het meest ontwikkeld. Dit deel bevat ook de meeste toeristische attracties. De oostzijde is minder ontwikkeld; hier ervaar je het authentieke Maleisie het best. Je hebt hier vooral veel weilanden en akkers. Het centrale deel wordt gekenmerkt door bergen en jungles.

Flora & Fauna

Flora & Fauna

De flora & fauna op het schiereiland is zeer divers. Enkele dier- en vogelsoorten die je er regelmatig zult tegenkomen zijn makaken (aapsoort), silver leaf (aapsoort), monitor lizards en hornbills. Als je de jungles in de binnenlanden intrekt, heb je tevens kans wilde zwijnen, tapirs, olifanten, slangen en spinnen te zien (hoewel die kans al zeer klein is). In het uiterste noorden van Maleisie vermoed men dat er zelfs nog tijgers en neushoorns leven; maar die worden zo goed als nooit meer gespot. De beste plek om de flora & fauna van Maleisie te ervaren is binnen de natuurparken. Een bezoek aan het nationale park Taman Negara staat bij veel reizigers altijd hoog op het verlanglijstje. Andere mooie natuurparken zijn Royal Belum State Park, Endau-Rompin, Penang nationaal park en het merenstelsel Lake Kenyir.

Populaire attracties

Op het schiereiland heb je een groot aantal bezienswaardigheden en andere attracties. De meest populaire hoogtepunten op het schiereiland zijn een bezoek aan de eilanden Penang, Langkawi, Pangkor, Perhentian, Redang en Tioman. Ook populair zijn de hooglanden bij Cameron Highlands. Taman Negara is een fantastisch nationaal park. Andere nationale parken zijn Endau-Rompin en Penang nationaal park. Verder heb je nog schitterende natuurgebieden, zoals het Royal Belum State Park in het noorden, en het schitterende Lake Kenyir in het oosten. Dichtbij Kuala Lumpur heb je de vuurvliegjes bij Kuala Selangor, de mysterieuze Batu Caves, het FRIM natuurgebied en Putrajaya, de regeringsstad met diverse prachtige gebouwen.

Cameron Highlands

Ook zijn er tal van toffe activiteiten mogelijk. Zo kun je fantastisch raften bij Gopeng, het pretpark bij Genting Highlands bezoeken en boottochtjes maken bij Lake Kenyir. Verder heb je nog Bukit Merah, Legoland Maleisie, KLCC Aquarium en veel meer.

Grote steden

Kuala Lumpur

Het grootste deel van de Maleisische bevolking woont op het schiereiland Maleisie. Grote steden als Kuala Lumpur, Klang, Subang, Johor Bahru, Ipoh en Shah Alam liggen allemaal op het schiereiland.

Eilanden

Het schiereiland woont omringd door prachtige eilanden. Aan de westzijde heb je de populaire eilanden Penang, Langkawi en Pangkor. Daarnaast heb je er nog wat kleinere, minder toeristische eilanden. De westzijde heeft tussen juni en september met een regenseizoen te maken. Dit is een vrij milde moesson, waardoor je de regio het hele jaar door prima kunt bezoeken.

Perhentian

Aan de oostzijde heb je schitterende (bounty) eilanden als Perhentian, Redang, Lang Tengah, Kapas en Tioman. Hier kom je om te duiken en te snorkelen. De eilanden zijn kleiner, en de resorts kleinschalig. Er hangt een prettig strandsfeertje, maar behalve duiken, snorkelen en relaxen is er verder niet zo heel veel te doen. De oostzijde heeft jaarlijks tussen november en maart met een heftige moesson te maken. In deze periode kun je de regio beter niet bezoeken.

Op de eerder genoemde eilanden heb je een ruime keuze aan mooie accommodatie, varierend van basic en betaalbaar, tot zeer luxe wat een passend prijskaartje heeft. De resorts liggen vaak direct aan het strand, en hebben in de meeste gevallen een zwembad.

Wegen en vervoer

Wegen en vervoer

Op het schiereiland heb je een modern wegennetwerk, met goed onderhouden tolwegen (4 tot 6 baans snelwegen). Je hebt er een uitgebreid treinnetwerk en tussen elke noemenswaardige stad rijden wel bussen. Elke stad heeft een luchthaven, en dagelijks vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen tussen de verschillende bestemmingen. Een van de leukste manieren om het schiereiland te verkennen is per huurauto. Je kunt voor een schappelijk bedrag een auto huren, en bijna alle attracties zijn met de auto aan te doen. In de grote steden is het misschien wat hectisch, maar omdat er vaak eenrichtingsverkeer is, valt het in de praktijk allemaal wel mee.

Winkelen

Winkelen

De meeste winkelcentra vind je op het schiereiland Maleisie. In de grote steden heb je vaak meerdere enorm moderne winkelcentra, met vele honderden winkels met bekende en onbekende merken. De grootste shopping-hotspots zijn Kuala Lumpur (en omgeving), Georgetown, Johor Bahru en Malakka.

Reistip

Een vakantie in Maleisie kan bestaan uit een bezoek aan alleen het schiereiland, of alleen aan Borneo; je kunt het echter ook prima combineren vanwege de goede verbinding met het vliegtuig. Het schiereiland Maleisie heeft voldoende bezienswaardigheden om je er makkelijk drie weken te vermaken. Sommige reizigers werken elke bestemming in een paar dagen af, andere reizigers nemen de tijd en gaan liever uitgebreid op pad bij een bestemming. Bekijk een overzicht met alle highlights van Maleisie, om na te gaan hoeveel dagen wij op elke bestemming zouden verblijven.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.