Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Sukau

Wilde orang-oetans, zeldzame neusapen, met uitsterven bedreigde vogels - de beloning voor natuurliefhebbers die zich naar het kleine dorpje Sukau begeven is groot. Beroemd als basis voor boottochtjes langs de modderige Kinabatangan rivier, ligt Sukau slechts 96 kilometer van Sandakan in het oosten van Sabah op Maleisisch Borneo.

De Kinabatangan rivier is de tweede langste rivier in Maleisie. Het wordt door velen beschouwd als de beste plek waar je in Borneo dieren in het wild kunt zien. De rivier is een toevluchtsoord voor zeldzame dieren die helaas hun leefgebieden hebben zien verdwijnen door houtkap en palmplantages. In 2006 is het Kinabatangan gebied officieel tot natuurreservaat verklaard om verder verlies van leefgebied tegen te gaan. Olifanten, neushoorns en zoutwater krokodillen en een ontstellende verscheidenheid aan apen en vogels noemen de uiterwaarden van Sungai Kinabatangan hun thuis.

Op deze pagina:

 

Sukau bezoeken

Het vredige stadje Sukau bestaat uit een stoffig kruispunt en één geplaveide weg. Drie logeeradressen zijn verspreid over een 40-minuten durende wandeling langs de rivieroever. We noemen deze plaats op onze website een stadje maar het is meer een typische kampong zonder veel inwoners. Er zijn een paar restaurants in Sukau en enkele eenvoudige winkels die water en snacks verkopen. Het is echter beter om je eigen boodschappen mee te nemen uit Sandakan.

Sukau 1

Muggen zijn een echt probleem rond de rivier. Sprays en dergelijke zijn verkrijgbaar in beide winkels maar vergeet niet om DEET mee te nemen voor bescherming. Als je van plan bent om in een eenvoudig verblijf te slapen neem dan ook een muggennet mee.

Sukau 2  

Riviercruises op de Kinabatangan

De modderige, door krokodillen vergeven rivier de Kinabatangan in dit afgelegen deel van Borneo te doorkruisen is een ervaring die je nooit zal vergeten! De ervaren bootmannen hebben een uitstekend oog voor het opmerken van wilde dieren en zullen hun best doen om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Riviercruise

Je kunt in alle lodges in en rond Sukau boottochtjes over de rivier boeken. Prijzen kunnen onderling erg verschillen afhankelijk van het aantal passagiers. Lees meer over de riviercruises op de Kinabatangan.

Wist je datSommige bootmannen ondanks de afspraken toeristen mee aan land nemen, om dicht bij olifanten of andere diersoorten te komen? Dit valt zeer af te raden, want vooral olifanten kunnen agressief worden als je te dicht bij ze in de buurt komt (vooral als ze met jong zijn). Er zijn nog ooit ongelukken gebeurt met toeristen in de boot, wel wanneer de toeristen aan land gaan. Geef duidelijk aan dat het in het belang van de reizigers, maar ook van de dieren is om niet zomaar aan wal te gaan.

 

Wilde dieren in Sukau

Natuurlijk is het leuk om orang-oetans in Sepilok bij Sandakan (of bij Semenggoh bij Kuching) te bekijken maar er gaat niets boven ze in het wild te zien. Ook al zijn de dieren onvoorspelbaar en lopen ze vrij rond, veel groepen slagen erin wilde orang-oetans en de vreemd-uitziende neusapen in het wild te zien - beide soorten zijn zeer bedreigde diersoorten. Geschat wordt dat er nog ongeveer 1.000 neusapen in het wild leven.

Neusaap

Wilde katten, krododillen, grote slangen, Makakken en andere zoogdieren laten zich regelmatig zien langs de Kinabatanggan rivier. Kijk uit naar vele soorten vogels zoals adelaars, ijsvogels en vele soorten neushoornvogels. Als je geluk hebt zie je misschien wel een groep van Borneodwergolifanten (Borneo Pygmy Elephant) die langs de rivieroevers lopen (wij hadden het geluk dat een moeder olifant met haar jong net de rivier overstak).

 

Accommodatie

Enkele eenvoudige maar praktische lodges zijn te vinden langs de weg door Sukau. Een bezoek door een groep met groter reisgezelschap kan ervoor zorgen dat de accommodaties onverwachts volraken, dus het beste is om van te voren te reserveren (online of door te bellen). Hieronder volgen een paar plaatsen waar je kan logeren tijdens je natuuravontuur bij de Kinabatangan rivier.

Accommodatie

Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in de omgeving van Sukau (bekijk hier alle accommodatie in de omgeving van de rivier Kinabatangan):

 

Beste periode voor een bezoek

De Kinabatangan rivier stroomt over tussen november en maart. De hevige regenval opent mogelijkheden om kanalen en door wilde dieren dichtbevolkte leefgebieden te ontdekken die gedurende de rest van het jaar onbereikbaar zijn. Jammer genoeg worden door de regen vaak boottochten afgezegd en wordt fotograferen moeilijk gemaakt. Het droogste en beste seizoen voor een bezoek zijn van april tot oktober als de bloemen rond Sukau in volle bloei staan.

 

Hoe kom je er

Sukau is ongeveer drie uur van Sandakan in het oosterse deel van Sabah. Bijna elk hotel en hostel in Sandakan biedt georganiseerde reizen inclusief vervoer aan. Je kunt geld besparen door zelf naar Sukau te gaan met de dagelijkse minibus. Een minibus vertrekt dagelijks rond 13.00 uur van de minibus halte bij Sandakan Waterfront; een enkele reis kost ongeveer RM40. Nog een optie is om van te voren privé-vervoer te regelen via een reisagent of organisatie, of na aankomst op Sandakan vliegveld. Met een eigen 4x4 kun je onderweg ook nog de prachtige Gomantong grotten bezoeken. Ook stopt men meestal bij het verlaten van Sandakan bij het populaire Sepilok orang-oetan rehabilitatiecentrum.

 

Kaart van Sukau

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle steden in Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo