Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Over mij en over Veelzijdig Maleisie

Over mij

Ilya Houben

Veelzijdig Maleisie is in 2002 door Ilya Houben gestart. Aanvankelijk was het een hobbyproject, gebaseerd op onze eigen reizen door Maleisie. We bezochten het land in 2000 voor het eerst. Die reis stelde eigenlijk niet zo heel veel voor, waardoor we er al in Maleisie zelf uit waren dat we het land nog eens wilden bezoeken. De jaren erop zijn we telkens terug gegaan naar Maleisie. Alle informatie verwerkten we in de website en langzaam groeide het geheel uit tot een vrij succesvolle website. In 2007 begonnen we met de bouw van een grote engelstalige website over Maleisie. In 2011 werd de website Wonderful Malaysia gelanceerd, inmiddels een populaire internationale reisgids over het vakantieland Maleisie.

Veelzijdig Maleisie ging in 2008 over de 500 unieke bezoekers per dag. In 2010 haalden we de 1500 unieke bezoekers op 1 dag wat een record was. In 2011 haalden we 1 miljoen pageviews over het gehele jaar. In 2014 verwelkomden we voor het eerst meer dan 2000 unieke dagelijkse bezoekers. Maleisie is een relatief onbekende bestemming dat jaarlijks toeneemt in populariteit. Elk jaar reizen er meer Nederlanders naar het land en wij merken dit ook duidelijk aan de toenemende interactie op het forum en op onze sociale kanalen.

In 2009 zijn we zelf naar Maleisie verhuisd. Deels om ons volledig te richten op de bouw van de Engelstalige website over Maleisie maar ook om Veelzijdig Maleisie nog beter en mooier te maken. We woonden in Kuala Lumpur, en grepen elke kans om in het land (en erbuiten) rond te reizen. In 2013 zijn we na vier schitterende jaren in het land weer terug naar Nederland verhuisd.

Momenteel bezoeken duizenden mensen per dag de website. Onze besloten Facebook groep Vrienden van Maleisië staat vol vragen, hetzelfde geldt voor onze mailbox. Daarbij hebben we een Telegram kanaal, waar mensen niet alleen vooraf terecht kunnen tijdens de reisvoorbereidingen, maar ook wanneer ze daadwerkelijk in Maleisie zijn (een soort live chat). We zijn met Veelzijdig Maleisie ook actief op de verschillende social media, zoals Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en Youtube.

Het team

Op zich is Veelzijdig Maleisie een soort one-man-show waarbij het grootste deel van de informatie gebaseerd is op onze eigen ervaringen. We werken echter samen met diverse freelancers en bedrijven. Hieronder volgt een lijstje met namen van diverse personen die in het verleden een rol hebben gespeeld, of die nu nog actief zijn (bv als tekstschrijver of vertaler).

 • Lee Sue Ann - Freelance - Schrijver
 • Andrew Wong - ZHNG Design Studio- Programmeren, ontwerp
 • Bram Vanhaeren - Logo ontwerp
 • + diverse lokale freelancers

Titel & Domein

Al snel nadat de website in 2002 online ging, kwamen we erachter dat een website op een rare casema url toch niet zo heel mooi was. In die tijd werd het voor normale internetgebruikers net een beetje gangbaar om domeinen te claimen, en we hoefden niet lang na te denken over een passende titel. Wij vonden het land na onze eerste twee bezoeken enorm veelzijdig. We gingen van jungles, naar eilanden, van hooglanden, naar winkelcentra, van grote steden, naar lokale kampungs; Veelzijdig Maleisie zou het worden. Sindsdien is het een bekende naam geworden en zien we zelfs regelmatig rondreizen langskomen met dezelfde naam als naam van de reis.

Logo

Logo

De eerste jaren had Veelzijdig Maleisie geen logo. In 2007 heeft Bram Vanhaeren (bramvanhaeren.com) een schitterend logo ontworpen. Het was een schot in de roos; het paste zo goed dat we het logo nu nog steeds gebruiken (hetzij na wat kleine tweaks). Het logo beeld de letters V & M uit, met daarbij een kleine indruk van wat je er verwachten kunt.

Ontwerp

ZHNG Design Studio

ZHNG Design Studio uit Kuala Lumpur heeft de nieuwe (huidige) versie van Veelzijdig Maleisie ontworpen en gebouwd. ZHNG Design Studio is specialist op het gebied van het CMS WordPress. Het bedrijf bestaat uit het stel Andrew Wong en Kathie Wiehanne. ZHNG begon in 2012 aan het nieuwe ontwerp. De nieuwe website werd halverwege 2014 gelanceerd.

Content en bezoekersaantallen

Het overgrote deel van de informatie op deze website is gebaseerd op onze eigen ervaringen. We hebben alle content zelf geschreven los van de artikelen van de freelancers, behalve de reisverslagen en de input op het forum. Verder leveren PR-bureaus en verkeersbureaus regelmatig nieuwsberichten aan, die wij binnen de nieuwsrubriek plaatsen. Adverteerders sponsoren zo nu en dan een artikel.

Veelzijdig Maleisie is momenteel een reiswebsite met gemiddeld ruim 1000 unieke bezoekers per dag (bekijk hier de actuele statistieken). De site bevat meer dan 600 pagina's met informatie die gebaseerd is op onze eigen ervaringen. Het forum - met ruim 1200 leden - is vooral in de aanloop naar de vakantieperiode zeer druk bezocht. We krijgen dagelijks diverse e-mails van Nederlandse reizigers die een vakantie naar Maleisie overwegen. Zij mailen ons om raad en advies rond hun vakantieplannen, variërend van een georganiseerde rondreis (om erachter te komen wat wij ervan vinden) tot een compleet zelf georganiseerde reis.

Uitrusting

Alle foto's en video's op deze website zijn door ons gemaakt. In sommige gevallen hebben we foto's aangeleverd gekregen van onze bezoekers, of van onze partners. Voorheen gebruikten we een Canon 50D met 50mm 1.4 objectief, en een 18-200mm superzoom. Omdat deze setup vrij zwaar was en op sommige plekken net wat te opzichtig was, is de hele set vervangen voor een lichtere oplossing. Momenteel werken we met een Olympus OM-D EM5 mkII m4/3 systeemcamera, met hierbij een 12mm 2.0 en een 75mm 1.8 objectief. Het hele systeem is veel lichter, en ook minder opvallend. Het neemt verder ook veel minder ruimte in beslag in mijn reisbagage. Verder nemen we bij elke reis onze Mavic Pro mee, voor de mooie luchtfoto's. Voor de video's gebruiken we afwisselend een Creative Vado HD en tevens de videofunctie van de OM-D EM5 mkII. De video's worden gemaakt met het simpele maar prettig werkende videoprogramma Muvee Reveal. Voor de foto's gebruiken we een combinatie van Photoshop en Lightroom, maar de meeste foto's bewerken we niet.

Erkenning

In 2013 eindigde Veelzijdig Maleisie op de 2e plek binnen de rubriek bestemmingsspecifieke websites bij de TRAVVIES verkiezingen tot beste reiswebsite. Het was de eerste keer dat we in de prijzen vielen.

In 2016 stond Veelzijdig Maleisie op de 25e plek in de Top 100 populairste reisblogs van Nederland. Onze andere website - Reisvormen - stond zelfs op de 16e plek.

Jouw input is meer dan welkom

We besteden dagelijks veel tijd aan het onderhoud van de website. Jaarlijks reizen minimaal één keer naar Maleisie om informatie op beide webites up-to-date te houden. We maken alle foto's en video's zelf. Daarnaast nodigen we iedereen uit om een bijdrage te leveren aan de website. Je kunt ons op diverse manieren steunen. Het liefst in de vorm van het aanleveren van informatie of foto's. Zie je onjuiste informatie, geef ons dit dan door. Heb je een leuk reisverslag geschreven? Wij publiceren dit met groot plezier. Ook foto's zijn welkom. Wij verwerken deze graag op de relevante pagina's.

Wil je meer weten of heb je iets anders te bespreken, neem dan contact met ons op. Dit kan ook via Twitter, op onze Facebook pagina of op ons Telegram kanaal.

Veel plezier in Maleisie!

Ilya Houben

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.