Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Bevolkingsgroepen, Taal & Religie

Maleisie staat bekend om de multiculturele bevolking, waarbij een aantal grotere en tevens diverse kleinere bevolkingsgroepen samen in het land wonen. Het zijn de hoofdingredienten voor de vele fantatische culturele hoogtepunten in het land. Alle bevolkingsgroepen hebben hun eigen tradities behouden, soms aangevuld met tradities van de andere bevolkingsgroepen. Hoewel de bevolkingsgroepen allemaal hun eigen tradities mogen behouden, staat dit al wel jaren onder druk. Toeristen zien een schitterend land, met zeer diverse kenmerken. Onderhuids spelen er echter best wat zaken waardoor je de relaties tussen de verschillende bevolkingsgroepen op zijn minst stroef kunt noemen.

Lokale bevolking bij waterval

Op deze pagina

 

Demografische gegevens

In 2014 had Maleisie 30 miljoen inwoners, waarvan er ruim 20 miljoen op het schiereiland wonen (de rest op Maleisisch Borneo). De Maleise bevolkingsgroep is de grootste met ruim 50% van de bevolking, gevolgd door de Chinees-Maleisische bevolkingsgroep (ruim 26%) en een Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep (ruim 7%). Verder heb je nog diverse kleine bevolkingsgroepen, waaronder een flink aantal kleine stammen vallen die in de binnenlanden van Borneo leven. Deze stammen vormen gezamenlijk ongeveer 11% van de totale bevolking. Op het schiereiland heb je verder nog de Orang Asli, die samen een paar procent van de totale bevolking vormen.

 

Bevolkingsgroepen

Maleise bevolking

Maleise bevolking

De Maleise bevolking (Maleiers of Malay) heeft veel overeenkomsten met de volkeren in de directe omgeving. Zo heeft de Maleise bevolking veel gelijkenissen met de Indonesische bevolking. De oorsprong is hetzelfde. De Maleise bevolking is met ruim 50% de grootste bevolkingsgroep in Maleisie. Het grootste deel van de Maleisische bevolking woont buiten de grote steden, vaak in de wat minder ontwikkelde gebieden van Maleisie. In het oosten van het schiereiland Maleisie wonen de meeste Maleiers. De regering bestaat voor het grootste deel uit vertegenwoordigers van de Maleise bevolking.

Chinees-Maleisische bevolking

Chinees-Maleisische bevolking

De Maleise bevolking vormt het grootste deel van de bevolking, wat sommige reizigers zal verbazen. Als je namelijk door Maleisie reist, kom je altijd zeer veel Chinees-Maleisische inwoners tegen. Dit komt omdat de meeste toeristische hoogtepunten Chinees-georienteerd zijn. Zo draaien de beide UNESCO Heritage sites bij Penang en Malakka om de prachtige oude en authentieke Chinees-Maleisische gebouwen (shoplots). Verder wonen de Chinezen over het algemeen in de grote steden (waar het geld verdiend wordt). Ook op eilanden als Penang, Pangkor en Langkawi wonen veel Chinees-Maleisiers. De Chinees-Maleisische bevolking vormt de economische motor van het land. Vele honderden jaren geleden kwamen ze als handelaren of als arbeiders naar Maleisie. De Chinees-Maleisische bevolkingsgroep heeft al eeuwenlang wortels in Maleisie (in tegenstelling tot de Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep die pas in de 19e eeuw naar Maleisie kwam). Duidelijke kenmerken van de Chinees-Maleisische bevolkingsgroep zijn de vele prachtige tempels, een paar grote vieringen (o.a. Chinees Nieuwjaar), de enorme foodcourts en de authentieke shoplots (typisch Chinese handelshuizen).

Indiaas-Maleisische bevolking

Indiaas-Maleisische bevolking

De Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep is de kleinste van de grote bevolkingsgroepen in Maleisie. De ongeveer 2 miljoen Indiers wonen redelijk geconcetreerd in grote steden als Kuala Lumpur en Georgetown. Verder heb je in elke stad en dorp wel een kleine Indiase community. De Indiaas-Maleisische bevolking kwamen tijdens de Engelse koloniale tijd als migranten naar Maleisie. Het waren harde werkers, die goed gewend waren aan het werken in de grote hitte. Verder konden de Britten makkelijk Indiers naar Maleisie halen, omdat India in die tijd ook onder Brits bestuur viel. Je hebt in Maleisie diverse prachtige Indiase tempels. Ook heb je een aantal vieringen die grootschalig gevierd worden (Thaipusam bijvoorbeeld is de grootste Indiase viering ter wereld buiten India). In Kuala Lumpur heb je een enorme hoeveelheid Indiase restaurants, waaronder een flink aantal vegetarische restaurants.

Wanneer Maleis, Maleisisch of Bumiputra?

Alle Maleise inwoners (Malay) samen met de Orang Asli en alle etnische minderheden Borneo vormen de Maleise bevolking. Ze worden ook vaak Bumiputra genoemd; in het verleden maar nu nog steeds genoten Bumiputra bepaalde voordelen ten opzichte van vooral de Chinese bevolkingsgroep om de ongelijkheden tegen te gaan. Het resultaat dat volgde was een soort 'apartheid', waarbij de Bumiputra juist enorm werden voorgetrokken wat tot scheve verhoudingen heeft geleid, met als gevolg diverse problemen waar het land nu nog mee kampt.

Locals aan het strand

Als men spreekt over de Maleisische bevolking (Malaysian) wordt hiermee de totale bevolking bedoeld. Spreekt men over de Maleise bevolking (Malay) dan wordt hiermee puur de Malay en de ethnische groepen bedoeld. In Chinees die in Maleisie geboren is wordt om die reden dan ook niet een Chinees of Chinees-Maleisier genoemd, maar een Maleisische inwoner (Malaysian). Hetzelfde geldt voor een Indier die in Maleisie geboren is, ook hij is een Malaysian. Een Chinees-Maleisier kan dus nooit een Malay zijn, maar een Maleise burger is wel een Malaysian. Overigens heb je enorm veel migranten die in Maleisie werken. Zij komen doorgaans uit Birma, de Filipijnen, Indonesie, Thailand en Vietnam; zij zijn gastarbeiders en dus niet Malay of Malaysian; wat het geheel soms verwarrend maakt.

Tijdens Merdeka Day  

Orang Asli

De Orang Asli worden gezien als de oorspronkelijke bewoners van het Maleisische schiereiland. In totaal zijn er nog maar zo'n 150.000 Orang Asli, waarvan ruim 40% in bewoonde gebieden wonen. Voorheen waren hun aantallen veel groter, maar over de jaren zijn er veel geassimileerd en opgegaan in de Maleise bevolking. Zo'n 60% van de Orang Asli wonen nog in de jungle, waar ze een basic en armoedig nomadenleven leiden. Ze hebben hun kleine nederzettingen in ontoegankelijke gebieden, ver weg van de moderne wereld. De Orang Asli staan al jaren onder grote druk in Maleisie. De overheid wil de groep niet in staat stellen om hun kenmerkende wijze voort te bestaan. De Orang Asli vormen ook vaak een belemmering voor de onbegrensde boskap in de regio; dit leidt vaak tot spanningen. In het verleden konden toeristen onder begeleiding van een gids een Orang Asli nederzetting bezoeken. Nu is dit nog steeds mogelijk, maar minder makkelijk als voorheen. Ook zijn deze dorpen meer gaan leunen op de bezoekers, waarmee een stuk authenticiteit verloren is gegaan.

De Orang Asli bestaan uit 18 stammen die in drie subgroepen verdeeld kunnen worden; de Senoi, de Proto-Malay en de Semang (Negrito). Er zijn flinke verschillen tussen deze groepen, hoewel ze allemaal tot de oorspronkelijke bevolking horen. De Senoi wonen in de centrale regio waar ook de Cameron Highlands liggen, een populaire attractie in Maleisie. Ze werken vaak in de agrarische sector of op de theeplantages. De Proto-Malay wonen over het algemeen vooral in de jungles in het zuiden van het schiereiland. De Semang leven vaak ver weg in de dichte jungles in het noorden van het schiereiland; onvindbaar voor iedereen. Van hen wordt aangenomen dat ze het eerste in Maleisie aankwamen, ruim 10.000 jaar geleden.

In Gombak, een dorp op zo'n 25 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, heb je een Orang Asli museum. Gombak ligt langs de grote snelweg tussen Kuala Lumpur en Penang (en Ipoh, Cameron Highlands).

 

Inheemse stammen op Borneo

In Sabah en Sarawak heb je diverse inheemse volkeren, die in veel gevallen als nomandenstammen diep in de jungles leven. Ze vallen onder de Bumiputra; maar merken in de praktijk weinig van deze status (die voor de Malay veel voordelen met zich meebracht).

Sarawak heeft drie etnische groepen drie gezamenlijk de Dayaks worden genoemd; hieronder vallen de Iban, Bidayuh en de Orang Ulu. Het woord Dayak staat voor stroomopwaarts; wat slaat op de stammen die stroomopwaarts in de binnenlanden van Sarawak leven, ver weg van de bewoonde wereld. Dayaks leven over het algemeen in traditionele longhouses, grote houten huizen waar meerdere families in wonen.

In Sabah zijn de Kadazan Dusun, de Bajau en de Murut de grootste etnische groepen. De Kadazan Dusuns vormen ongeveer 30% van de bevolking van Sabah. In een ver verleden vormden de Kadazan Dusuns twee aparte groepen, maar door grote overeenkomsten in taal en cultuur zijn deze samengesmolten tot de huidige Kadazan Dusuns. De Bajaus leven vooral op zee, de naam staat dan ook voor Zeezigeuners of nomaden van de zee. Ze vormen ongeveer 15% van de totale bevolking van Sabah en leven vooral veel rond de eilanden bij Semporna en de eilanden bij Kota Kinabalu. De murut is de kleinste groep en leven in het noorden van Sabah. Dit was de etnische groep die het lugubere koppensnellen het laatste afzwoer.

Door houtkap staan de etnische groepen in Borneo onder zware druk. Hun leefomgeving wordt steeds kleiner. In het verleden trokken ze van vallei naar vallei, maar steeds vaker komt het voor dat ze gedwongen worden nog verder de diepe jungles in te trekken vanwege de toenemende houtkap. Toeristen die Sabah of Sarawak bezoeken kunnen een trip naar een van de authentieke nederzettingen doen; waar ze een traditionele longhouse bezoeken en waar ze alles te weten komen over deze interessante maar uitstervende bevolkingsgroep.

 

Nationale taal

De nationale taal in Maleisie is Bahasa Melayu (Maleise taal). Alle bevolkingsgroepen in Maleisie (uitgezonderd enkele inheemse stammen) spreken de taal, hetzij in sommige gevallen vrij slecht. Engels is de meest voorkomende tweede taal in het land, en eigenlijk spreekt iedereen in Maleisie voldoende Engels om zich verstaanbaar te maken. Toeristen kunnen zich bij toeristische centra ook altijd prima in het Engels verstaanbaar maken. De Engelse taal werd door de Britten tijdens de koloniale tijd geintroduceert. Vooral de oudere Maleisische bevolking spreekt om die reden vaak zeer goed Engels (Brits-Engels). De laatste jaren is de Engelse taal steeds meer populair geworden in Maleisie, vooral onder de jongere bevolking. Net als in Singapore is er wel een Aziatisch sausje overheen gegaan. De Chinees-Maleisische bevolkingsgroep en de Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep spreken onderling hun eigen taal (resp. Chinees in verschillende dialecten en Indiaas).

Maleisische kinderen  

Religie

De godsdienst is Islam, en dit is tevens de staatsgodsdienst van Maleisie. Naast een regulier rechtsorgaan, heb je in Maleisie ook nog het Sharia-recht; dat alleen geldt voor de islamistische bevolking van het land. De islam kwam een aantal eeuwen geleden overwaaien, toen Arabische handelaren voet aan de Maleisische wal zetten. De Chinees-Maleisische bevolkingsgroep hadden zich al eeuwen daarvoor in Maleisie gevestigd, en brachten toen al hun eigen religies, Boeddhisme en Taoisme, mee. Een groot deel van de Chinees-Maleisische bevolking is verder Christelijk. De Indiaas-Maleisische bevolking kwamen pas veel later over vanuit India en introduceerden het Hindoeistische geloof in Maleisie. De verschillende geloven gaan redelijk goed samen, hoewel de islam duidelijk de dominante religie is. Er zijn vaak discussies over het vrijelijk kunnen uitvoeren van het geloof. In Maleisie geldt vrijheid van geloofsovertuiging, maar in de praktijk worden de ondergeschikte religies vaak beperkt in hun doen en laten.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.