Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Schildpaddeneiland Selingan

Naar Selingan met 333travelSelingan is een eiland in het oosten van Sabah, op zo'n 40 kilometer afstand van de stad Sandakan. Selingan is ook bekend onder de naam 'Turtle Island'; het is de beste plek in Maleisie om schildpadden te zien. Het is onderdeel van het Pulau Penyu Nationaal Park; een gebied met diverse onbewoonde eilanden waar schilpadden aan wal komen om eieren te leggen. Een bezoek aan Selingan is altijd onderdeel van een ecotour; waarbij het schildpaddenproject centraal staat. Het project is het langst lopende schildpaddenproject ter wereld. Tijdens een bezoek heb je grote kans een zeeschildpad aan land te zien komen om eieren te leggen. Ook worden 's nachts regelmatig pas geboren schildpadden in zee losgelaten (de bekende wedstrijd welke het hardst naar de zee kruipt). De Selingan ecotour is zeer populair; vaak zit de tour al maanden vooraf vol. Het is daarom belangrijk om het bezoek aan Selingan altijd ruim voorafgaand aan de reis vast te leggen. Dit kan via meerdere Nederlandse reisorganisaties, maar ook via een aantal lokale reisbureaus.

Op deze pagina:

 

Turtle Island Ecotour

De bedreigde soepschildpadden en karetschildpadden komen veelvuldig aan land bij Selingan en de andere eilanden binnen het Pulau Penyu Nationaal Park. Vooral tussen juli en oktober is de kans op een ontmoeting het grootst. Ook in de andere maanden komt het zelden voor dat je geen schildpad ziet. Als de parkrangers 's avonds een schildpad aan land zien komen, wordt je stilletjes naar de locatie geleid om het prachtige schouwspel mee te maken. In kleine groepjes word je in het donker om de beurt naar de kuil geleid waar de schildpad een nest heeft gegraven. De schildpad verkeert in een roes, waardoor de toeschouwers van dichtbij mee kunnen kijken hoe de eieren in het gat gelegd worden. Nadat alle eieren gelegd zijn, meestal zo'n 50/80, graaft de schildpad het gat weer dicht en vertrekt ze terug naar de open zee. Hierop worden de eieren uitgegraven en naar het opvangcentrum verplaatst. Daar worden de eieren opnieuw ingegraven en elk nest wordt met een cirkelvormig hekje afgescheiden zodat de jongen uiteindelijk onder begeleiding in zee worden losgelaten. Omdat het geslacht van schildpadden bepaald wordt door de temperatuur van het nest, zijn sommige nesten overdekt en sommigen niet. Ook worden zo nu en dan nesten met rust gelaten, om de natuurlijke balans niet te verstoren. Als je geluk hebt maak je en het leggen van de eieren mee, maar ook het uitkomen van een nest en het uiteindelijk weer vrijlaten van de pas geboren schildpadjes.

De standaard Turtle Island Ecotour bestaat uit een bezoek met één overnachting. Er kunnen zo'n 50 toeristen tegelijk op het eiland verblijven. Meer overnachtingen boeken is niet gebruikelijk. Bij de ecotour vertrek je 's ochtends vroeg met de boot vanaf de haven van Sandakan. Overdag kun je snorkelen rond het eiland en luieren in de lounge van het resthouse. 's Avonds krijg je een informatieve film te zien, en na het avondeten begint het mooiste deel van de trip; het spotten van een schildpad die het strand op kruipt om eieren te leggen. 's Avonds laat worden wat pas geborden schildpadjes op het strand losgelaten; ook weer een hoogtepunt van de tour. De dag erop vertrek je meestal op tijd van het eiland, de volgende groep komt er al weer aan. De meeste tours eindigen de 2e dag met een bezoek aan het Orang-oetan opvangcentrum bij Sepilok.

TipGebruik geen flits op je camera. Foto's maken is prima mogelijk, maar de flits zorgt voor onnodig veel stress bij de schildpad. Bijna elke camera is (bij goed bijschijnen) in staat om ook zonder flits mooie foto's te maken.

Er zijn diverse manieren om de Selingan Ecotour te boeken. De beste kans heb je door zo'n 6 maanden vooraf bij een Nederlandse reisorganisatie die de tour aanbiedt na te gaan of er nog plek is op de gewenste datum. Als de reisorganisatie ook je verdere reis organiseert, kunnen zij hier rekening mee houden in hun planning. Een bekende reisorganisatie die de tour als losse bouwsteen aanbiedt is 333travel. Bij sommige andere reisorganisaties is een bezoek aan Selingan onderdeel van een georganiseerde (groeps)rondreis. Je kunt de trip ook bij een kantoor in Maleisie boeken. Hoewel dit iets goedkoper is, levert het vaak flinke kopzorgen op om deze trip met zekerheid vast te leggen (vooral vanwege gebrekkige communicatie over e-mail). Enkele bekende aanbieders van de trip zijn Amazing Borneo Tours, S.I. Tours, Sepilok Tropical Wildlife Adventure en MariMari.

 

Turtle Island Resthouse

Turtle Island Resthouse is de enige plek op het eiland waar je kunt overnachten. Het is een vrij basic guesthouse, zonder al teveel luxe. De sobere opzet is onderdeel van het ecoproject; waarbij het erom gaat dat het eiland het domein van de zeeschildpad is en niet van de mens. Er zijn precies voldoende kamers om de ecotour behapbaar te houden. In totaal heb je vier huizen met in elk huis 6 kamers. Je deelt een douche en toilet en er is airco. Wil je liever in enige luxe de schildpadden ontmoeten, dan kun je terecht op het schitterende eiland Lankayan, dat op een uurtje varen van Selingan ligt.

TipBij de ecotour naar Selingan staat de ontmoeting met de schildpadden centraal. Selingan is een prachtig eiland, maar geen eiland dat je in de reisbrochures tegen komt. Ook is de accommodatie er vrij basic. De prijs is vrij hoog (hoewel een deel naar de financiering van het zeeschildpadproject gaat) en omdat het een populaire attractie betreft is het soms vrij druk bij een bezichtiging. Wil je echter altijd al eens een dag en een nacht doorbrengen met de zeeschildpadden, dan is een bezoek aan Selingan Turtle Island absoluut de moeite waard.

 

Beste periode voor een bezoek

Je kunt het schildpadeiland het hele jaar door bezoeken. Tussen november en februari is er wel sprake van een milde moesson; die meer regen dan gebruikelijk naar de regio brengt. Het hoofddoel is het zien van de schildpadden, en dat is het hele jaar door mogelijk. De grootste kans (vanwege een kalme zee) om schildpadden te zien is tussen juli en oktober.

 

Hoe kom je er

Selingan ligt op een uurtje varen van Sandakan, de grootste stad in het oosten van Sabah. Dagelijks vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen vanaf diverse bestemmingen naar Sandakan. De goedkoopste tickets vind je bij AirAsia. Malaysia Airlines is minder goedkoop, maar je krijgt wel meer waar voor je geld. De boot naar het eiland vertrekt vanaf de jetty bij het kantoor van Crystal Quest naast de Sandakan Yacht Club. Deze haven ligt op zo'n 20 minuten rijden vanaf de luchthaven. De boot naar het eiland vertrekt dagelijks om 9.00. De volgende dag vertrekt de boot om 7.00 vanaf het eiland.

 

Kaart van Selingan

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo