Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Sepilok orang-oetan rehabilitatiecentrum

Dicht bij Sandakan liggend, in de buurt van het stadje Sepilok, vind je Sandakan's grootste (en op twee na grootste van Sabah) toeristentrekker; Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre (SORC). Het opvangcentrum is opgericht in 1964 met als doel wees geworden, gewonde of ontheemde oerang-oetans in het wild terug te plaatsen. Het terrein waar het opvangcentrum ligt is onderdeel van de 4.300 hectare groot Kabili-Sepilok Forest Reserve. Het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre valt onder beheer van het ministerie van de Wildlife Department of Sabah. Heb je altijd al gedroomd van een ontmoeting met een orang-oetan? Bij dit centrum kun je de orang-oetans in hun rehabilitatieproces zien. In Sepilok zijn de orang-oetans in groepen verdeeld. De meest zelfstandigen worden na een bepaalde tijd in het wild teruggeplaatst; je kunt ze zien tijdens voedertijden. Nu lopen zo'n 75 semi-wilde orang-oetans vrij in het reservaat rond.

Voederplatform 1

Eens kwamen ze in heel Zuidoost-Azië voor, maar nu overleeft deze soort aap slechts in kleine groepen op de eilanden Borneo en Sumatra. De orang-oetan is het grootste in bomen levende zoogdier. Nog maar tien jaar geleden werd hun aantal geschat op 27.000, vandaag zou het lager dan 15.000 kunnen zijn. Indonesië en Maleisië stonden eens vol met bossen maar 40 jaar geleden werd het bos een waardevol handelsartikel daar er tin gevonden was en het land perfect was voor landbouw en overmatige akkerbouw waardoor de natuurlijke leefomgeving van de orang-oetan snel verdween.

Orang-oetan slingert over touw 1

Op deze pagina:

 

Red de orang-oetan

Ook al vonden wij onze eerste ontmoeting met een wilde orang-oetan veel indrukwekkender (gezien met jong langs de Kinabatangan rivier) is het ook belangrijk om naar Sepilok te gaan. Na een bezoek in het opvangcentrum zul je pas echt beseffen hoe belangrijk het werk is dat de mensen daar doen. Ook al kun je er makkelijk meerdere dagen doorbrengen, wij vonden één bezoek voldoende. Voedertijden, twee keer per dag om 10.00 en 15.00, is wanneer de lol begint. Dan komen enkele hongerige orang-oetans naar de voederplekken toe waar ze getrakteerd worden op bananen en ander eten. Soms komen er veel orang-oetans eten, andere keren geen één. Als je heel vroeg komt, is het meestal nog niet zo druk. We vonden het niet erg, maar de dag dat wij er waren, waren er al redelijk veel toeristen aanwezig (tijdens voedertijd). Bij de ingang van het park kun je een introductiefilm bekijken over de geschiedenis van Sepilok, het geeft een goede indruk van het fantastische werk - meestal door vrijwilligers - dat iedereen er elke dag doet. Eén bepaalde particuliere liefdadigheidsorganisatie springt er bovenuit op Sepilok; Sepilok Orangutan Appeal UK.

Bezoekers bij voederplatform 1 Bezoekers bij voederplatform 2 Orang-oetan slingert over touw 2  

Het opvangcentrum bezoeken als onderdeel van een tour

Bij het vliegveld vind je talrijke kleine reisbureaus waar je een trip naar Sepilok kunt boeken, maar ook naar vele andere bezienswaardigheden in de nabijheid van Sandakan; Labuk Bay Proboscis (neusaap) Monkey Sanctuary, Gomantong Caves, Kinabatangan Rivier (cruises), Langkayan, Turtle Island (schildpaddeneiland) en nog veel meer. De meeste bezoekers combineren een bezoek aan het orang-oetan opvangcentrum met een trip naar de Kinabatangan rivier; waar je de machtige orang-oetan in het wild kunt zien (als je geluk hebt tenminste).

Ingang Sepilok Winkeltje bij Sepilok Informatiebord 1 Informatiebord 2  

Accommodatie

Er zijn enkele resorts en hotels bij Sepilok maar je kunt ook makkelijk in Sandakan verblijven daar er meer dan genoeg accommodatie beschikbaar is en het slechts een korte autorit naar het opvangcentrum is. Onder reizigers die met een budget reizen zijn het Sepilok Jungle Resort en het Sepilok Forest Edge Resort populaire plekjes om te verblijven; het ligt op slechts vijf minuten loopafstand van het opvangcentrum. Nog een optie is het Sepilok Nature Resort (middenklasse). Een luxe optie is om bij Paganakan Dii Tropical Retreat te logeren.

Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in Sandakan (bekijk alle accommodatie in Sandakan hier):

 

Entreeprijzen

Bij Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre betaal je een entreeprijs van RM30 voor volwassenen (Maleisiërs betalen slechts RM5). Als je de Sabah neushoornafdeling wilt zien betaal je nog eens RM10 (RM4 voor de plaatselijke bevolking). Kinderen betalen RM15. Als je een camera, videocamera, telefooncamera of welk ander opnameapparatuur bij je hebt voor persoonlijk gebruik moet je RM10 bij de ingang betalen. Vergeet niet de regels te lezen en doe zonnebrand- of muggencrème op voor je naar binnen gaat.

Orang-oetan slingert over touw 3  

Openingstijden

De hoofdingang is dagelijks van 8.00 tot 17.00 geopend. De receptie en ticketbalie zijn van 9.00 tot 11.00, en van 14.00 tot 15.30 geopend. De tentoonstellingshal is dagelijks behalve vrijdag geopend tussen 9.00 en 16.30. Het rehabilitatiecentrum (incl. voederplatforms) is dagelijks van 9.00 tot 12.00, en van 14.00 tot 16.00 open voor publiek. Op vrijdagen is het rehabilitatiecentrum geopend van 9.00 tot 11.00 en van 14.00 tot 16.00. Als je het centrum als onderdeel van een georganiseerde tour bezoekt, hoe je geen rekening te houden met de openingstijden.

Orang-oetan slingert over touw 4  

Adresgegevens

 • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
 • Sabah Wildlife Department
 • Batu 14, Jalan Labuk Sandakan Sabah
 • WDT200, 9009 Sandakan Sabah
 • Tel: +60 (0) 89531180
 • Website
 

Tips

 • Op hetzelfde terrein vind je ook het Sunbear conservation centre; hier worden sunbears opgevangen en opnieuw uitgezet. Het centrum wordt gerund door Wong Siew Te, een charismatische wildlife enthousiasteling.
 • Zorg dat je minimaal 15 minuten voor voedertijd naar het platform loopt. Het is vanaf de ingang namelijk een stukje lopen over een houten pad.
 • Als je op eigen gelegenheid het rehabilitatiecentrum bezoekt, kun je er het beste 's ochtends vroeg naartoe, nog voordat de tourbussen met groepen aankomen. Het is er dan rustig, en er hangt een relaxt sfeertje.
 • Raak de orang-oetans niet aan. Geef ze geen eten. Kom niet te dichtbij. De orang-oetans zijn vrij zachtaardig, maar kunnen soms ook agressief worden.
 • De entreeprijs is met RM30 vrij hoog, maar het geld wordt goed gebruikt.
 • Dichtbij Sepilok heb je ook het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, waar je i.p.v. orang-oetans de prachtige proboscis (neusaap) kunt bekijken.
 • Er is geen garantie dat je daadwerkelijk orang-oetans tijdens je bezoek zult treffen. Bij het rehabilitatiecentrum staat het heropvoeden van de orang-oetan centraal. Het voeden is bedoeld om orang-oetans die nog niet volledig zelfstandig naar voedsel kunnen zoeken toch in staat stellen dagelijks voldoende te eten. Het voeden is geen toeristische attractie. Sepilok is geen dierentuin.
 • Neem altijd een paraplu mee. Het kan er flink regenen.
Voederplatform 2  

Hoe kom je er?

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ligt op een afstand van 25 kilometer van Sandakan in noordoostelijk Sabah. Als je vanuit Kuala Lumpur komt hoef je alleen maar één van de vele dagelijkse vluchten naar Sandakan te nemen aangezien meerdere lokale luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks van de hoofdstad van Maleisie naar Sandakan vliegen. Van Sandakan rijd je in ongeveer 25 tot 30 minuten naar Sepilok. Als je op Sandakan vliegveld aankomt kunnen meer dan genoeg taxi's je naar het opvangcentrum brengen. Het opvangcentrum kan ook bereikt worden met het openbaar vervoer, bus nummer 14 van Sandakan centrum. Deze bus vertrekt dagelijks tussen 9.00 en 14.00 bij het busstation voor het Nak Hotel.

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.