Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Klimaat

Maleisie is een tropisch land dichtbij de evenaar, waar de temperatuur gedurende het hele jaar tussen 25 en 35 graden schommelt. Het voelt vaak zeer warm en vochtig aan, vooral in de steden is het vaak zweten geblazen vanwege de hete lucht en de smog. Er valt jaarlijks gemiddeld ruim 250 cm aan regen. Op de eilanden waait er vaak wel een windje en hierdoor is het er minder benauwd. De koelste plekken van het land vind je in de hooglanden. Hier komen de temperaturen vaak niet boven de 24 graden uit en als gevolg zie je lokale toeristen er in warme truien en een sjaal rondlopen.

Heerlijk tropisch weer

Regenseizoenen in Maleisie

Er zijn twee duidelijke regenseizoenen in Maleisie die het klimaat jaarlijks flink beïnvloeden. Lees hieronder meer.

Noordoostmoesson

In Maleisie waait tussen half oktober en eind maart de noordoostmoesson. Het regenseizoen aan deze kant van het schiereiland is vaak flink heftig, er valt soms dagen achtereen regen. Resorts aan de kust en op de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland sluiten in de moessonperiode zelfs tijdelijk de deuren. Er is geen vast begin of einde van de moesson periode, het ene jaar is het begin oktober al raak en het jaar erop is het nog stralend weer tot begin november. De moesson maakt van de oostzijde van het schiereiland een sombere bestemming; reizigers doen er verstandig aan deze regio in deze periode te vermijden. Er zijn gelukkig nog diverse andere mooie gebieden in Maleisie, zodat je het land het hele jaar door prima kunt bezoeken. Wil je toch aan het begin of einde van de moesson de regio bezoeken, neem dan vooraf contact op met enkele resorts op de eilanden om er zeker van te zijn dat ze al open zijn.

Populaire bestemmingen die te maken hebben met de jaarlijkse noordoostmoesson zijn: Perhentian, Redang, Tioman, Lang Tengah, Tenggol, Kapas, Kuantan, Kuala Terengganu en Kota Bharu.

Noordoostmoesson

Zuidwestmoesson

De zuidwestmoesson waait tussen mei en oktober; langs de westzijde van het schiereiland. Hier merk je meestal veel minder van, behalve de standaard bui rond het einde van de middag en de zware onweersbuien diep in de nacht. Meestal merk je overdag helemaal niks van het barre weer dat de vorige nacht over het hotel of resort trok, maar zo nu en dan kun je pech hebben; dan regent of miezert het de hele dag. Zo hebben wij eens pech gehad tijdens een trip naar Langkawi, waar het van aankomst tot vertrek keihard regende. Het regende zo hard dat wegen onbegaanbaar waren. Leuk om Langkawi eens op zo'n manier mee te maken (wij zijn er al zo vaak geweest dat het geen ramp was); reizigers die het eiland voor de eerste keer bezoeken zullen er waarschijnlijk anders over denken. Over het algemeen kun je de eilanden aan de westzijde van het schiereiland prima het hele jaar door bezoeken.

Populaire bestemmingen die te maken hebben met de jaarlijkse zuidwestmoesson zijn: Pangkor, Penang en Langkawi.

Zuidwestmoesson

Tyfoonseizoen Maleisisch Borneo

Op Maleisisch Borneo is er sprake van een regenseizoen tussen december en februari. Dit regenseizoen is een direct gevolg van het tyfoonseizoen rond de Filipijnen. Het valt over het algemeen mee waardoor Maleisisch Borneo het gehele jaar door prima te bezoeken valt. Wederom geldt dat het de tropen blijven, en dat je natuurlijk altijd pech kunt hebben en enkele dagen regen kunt meemaken. Omdat resorts op de eilanden rond Maleisisch Borneo vrij prijzig zijn, doe je er goed aan vooraf na te gaan hoe het weer in die periode is.

Hooglanden en andere koele plekken

Er zijn een aantal plekken in Maleisie waar het vrij koud kan zijn, de hoger gelegen gebieden zijn namelijk aanzienlijk frisser. Enkele koele en populaire highlands van Maleisie zijn Genting Highlands, Fraser Hill en Cameron Highlands. Temperaturen in dit soort gebieden komen meestal niet boven de 25 graden uit, en meestal is het er zelfs niet warmer dan 20 graden. Hier gaan de locals ook zelf vaak naartoe om de hitte van het platteland en de steden tijdelijk te ontvluchten. Winkelcentra zijn verder de enige plek in Maleisie waar het waarschijnlijk koeler is vanwege de zeer koud afgestelde airco's. Op de top van Mount Kinabalu was het overigens om 8.00 in de ochtend maar 4 graden, wat het de koudste plek in Maleisie maakt.

Hooglanden

Weersverwachting Maleisie

Op diverse websites kun je een actuele weersverwachting bekijken. Het nadeel is dat de weersverwachting vaak het gemiddelde van de dag aangeeft, dat in Maleisie neerkomt op standaard bewolking met een regenbui; terwijl het vaak de hele dag stralend is, met alleen aan het einde van de dag flink wat regen (kort maar krachtig). Het klopt dat het dus dagelijks wel regent, maar meestal is het van korte duur en de weersverwachting geeft hierdoor een vertekend beeld.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.