Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Eilanden langs de oostzijde van het schiereiland

De westzijde van het schiereiland Maleisie heeft een aantal mooie eilanden, toch halen de meeste het niet bij de schoonheid van de eilanden die aan de oostkust liggen. Niet voor niets worden deze eilanden vaak als filmsetting gebruikt, zelfs Expeditie Robinson werd op een aantal van deze eilanden opgenomen, en ook een aantal andere bekende films. De eilanden aan de oostzijde van het schiereiland zijn echte bountyeilanden. Hoewel de eilanden voor Maleisische begrippen veel bezocht zijn, valt dit vergeleken diverse andere bekende eilanden (bv in Thailand of Indonesie) enorm mee. Er hangt altijd een relaxt sfeertje op de eilanden. Omdat de eilanden in een aantal islamitische streken liggen, zijn het niet echte feesteilanden. Wel kun je bij de meeste resorts prima van een biertje of cocktail genieten. Zwaar feesten zit er echter niet echt in, tenzij je zelf een feestje start. Hieronder een overzicht met alle eilanden aan de oostzijde van het schiereiland:

Meest populaire eiland

Het meest populaire eiland aan de oostzijde is Perhentian. In de drukste maanden merk je dat ook best wel. De meeste resorts zitten dan vol, en alleen de meest goedkope (en meest dure) resorts hebben dan nog plaats. Vaak moet je ver vooraf al boeken, en in sommige gevallen zelfs een minimaal aantal dagen. Perhentian is echter een prachtig bountyeiland, waar je heerlijk kunt relaxen.

Perhentian

Andere populaire eilanden aan de oostzijde van het schiereiland zijn Redang en Tioman (eilandengroep). Redang heeft vooral luxe accommodatie en trekt veel toeristen uit buurland Singapore. Tioman is vergelijkbaar, maar heeft naast een aantal zeer luxe resorts ook diverse basic plekjes waar je goedkoop kunt verblijven. Ook Tioman is zeer populair onder de Singaporese bevolking.

Verder heb je nog de minder bekende eilanden Kapas, Lang Tengah en Tenggol. Alledrie de eilanden zijn vooral populair onder duikers. Je hebt er dan ook fantastische duikcondities. De eilanden hebben maar een paar resorts, waardoor het er vaak erg rustig is. Naast duiken is er verder ook niet zo heel veel te doen.

Beste locatie om te snorkelen

Snorkelen kan bij alle eilanden langs de oostzijde van het schiereiland. Perhentian heeft de mooiste snorkelplekjes, gevolgd door Kapas. Je kunt op beide eilanden prima bij de huisriffen snorkelen, een snorkeltour is niet echt nodig. Er worden wel snorkeltours aangeboden, en vaak ga je dan naar speciale, minder goed bereikbare, plekjes.

Snorkelen aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie

Beste locatie om te duiken

Bij alle eilanden aan de oostzijde van het schiereiland kun je goed duiken. Sommige eilanden hebben meer dan alleen duiken te bieden. De beste duiklocaties vind je bij Tenggol, Lang Tengah en Redang. Ook Tioman heeft een aantal mooie duikspots. Perhentian is bij uitstek geschikt voor beginners. Daar kun je ook erg goed je duikbrevet halen. Duikspots zijn er trouwens ook erg mooi, maar het draait op het eiland niet alleen om het duiken.

Moesson

Tussen november en maart is er sprake van een heftige moesson, waardoor de meeste eilanden aan de oostzijde van het schiereiland niet toegankelijk zijn. Resorts sluiten in deze periode hun deuren, en de boten varen ook niet (of nauwelijks) vanaf de haventjes bij de vissersdorpen. Duik- en snorkelcondities zijn er in deze periode ook veel minder goed, want de ruige zee zorgt voor minder goed zicht en sterkere stroming. De beste tijd om de eilanden te bezoeken is tussen mei en september.

Moesson aan de oostzijde van het schiereiland

Reizen naar de oostzijde van het schiereiland

Er zijn een paar grote steden langs de oostzijde van het schiereiland Maleisie. De steden kun je niet echt vergelijken met de moderne steden aan de westzijde van het schiereiland. Soms lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. Vanaf Kuala Lumpur wordt meerdere keren per dag op de steden aan de oostzijde van het schiereiland gevlogen. Bekende toegangspoorten naar de tropische eilanden zijn Kota Bharu en Kuala Terengganu. Bij een aantal eilanden moet je direct naar een haven bij een klein vissersdorp rijden. Hieronder volgt per eiland het dorp waar vandaan boten vertrekken, met daarbij ook de dichtsbijzijnde aanvliegstad vermeld:

Eiland Vertrekplaats boot Dichtsbijzijnde stad
Perhentian Kuala Besut Kota Bharu
Lang Tengah Merang Kuala Terengganu/Kota Bharu
Redang Merang Kuala Terengganu/Kota Bharu
Kapas Marang Kuala Terengganu
Tengol Kuala Dungun Kuala Terengganu
Tioman Mersing (& Tanjung Gemuk*) Johor Bahru

* De ferry vanaf Tanjung Gemuk heeft minder hinder van het tij en brengt je sneller naar Tioman. De ferry service is echter niet beschikbaar in het regenseizoen (oktober-maart).

Kaart eilanden oostzijde schiereiland

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo