Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Gunung Mulu nationaal park

Gunung Mulu nationaal park (Mulu NP), het grootste park van Sarawak, zou wel eens het mooiste park van Maleisisch Borneo kunnen zijn. Het park is vooral bekend om haar enorme grotten en toppen (kalksteenrotsen). Een aangename activiteit is het koppensnellers pad; waar je langs verschillende authentieke dorpjes op smalle paden loopt en de verblijfplaatsen van de originele koppensnellers bezoekt. Binnen Mulu NP ligt de grootste ondergrondse grot van de wereld; Sarawak Chamber (deel van Good Luck Cave). Volgens de BBC's Planet Earth serie passen zelfs 40 Boeing 747's erin. Ook binnen Mulu Park vind je de langste grot van Zuidoost-Azië, de Clearwater Cave met een vastgestelde lengte van meer dan 75 kilometer. In 2000 werd Mulu nationaal park opgenomen op de werelderfgoedlijst door UNESCO. Het ministerie van Toerisme in Maleisie probeert nu Mulu NP op de Global Geopark lijst te krijgen (net als Langkawi). Alle activiteiten en tochten beginnen bij Mulu nationaal park hoofdkwartier (Park HQ); sommige zijn niet mogelijk zonder een erkende parkgids. Kosten van de rondleiding worden bij de totale kosten van de activiteit of tocht opgeteld. Vaak beginnen activiteiten of tochten met een lange boottocht over de Melinau Rivier.

Mulu nationaal park 1 Mulu nationaal park 2

Op deze pagina:

 

Mulu's ondergrondse wereld ontdekken

De belangrijkste reden dat toeristen Mulu NP bezoeken is om haar fantastische ondergrondse bezienswaardigheden aangezien het park enkele van de meest spectaculaire grotten in de wereld bezit. Internationale expedities hebben meer dan 300 kilometer aan grotdoorgangen in kaart gebracht sinds 1997. Er zijn diverse grotten binnen Mulu NP maar slechts een paar kunnen door reizigers bezocht worden (de zogenaamde 'showgrotten'). De meest bezochte van deze is de enorme Gua Payau of Deer Cave; aangezien deze makkelijk bereikbaar is van de ingang van het park (park hoofdkwartier). Vooral het Hof van Eden binnenin de grot is een plaatje. Er is nog een reden waarom dit populairste grot is; elke avond vliegen miljoenen vleermuizen de grot uit op zoek naar eten.

Een andere erg populaire grot is de Langs Cave. Met haar lage plafonds is het de perfecte plaats om close-up foto's te maken van slapende vleermuizen. Cave of the Winds heeft vele mooie stalagmieten en stalactieten, een fantastisch gegolfd plafond en staat bekend voor haar lekkere briesje die door de grot blaast. Heel dichtbij de Cave of the Winds vind je weer een prachtige grot; Clearwater Cave waar een ondergrondse rivier van meer dan 108 km lang doorheen stroomt. De meest recente toevoeging aan de showgrotten is de Fast Lane Cave; waar bezoekers een 1,5 km lang pad door het grotsysteem bewandelen. Door de oogverblindende belichting kun je werkelijk enkele van de beste formaties binnen Mulu NP waarnemen.

Ingang grot

Echte grotliefhebbers kunnen ontdekkingstochten maken in de volgende grotten; Turtle Cave (een uitbreiding van Clearwater Cave), Racer Cave, Lagangs Cave, Clearwater/Wind Cave Connection en natuurlijk de grootste grot van allemaal: Sarawak Chamber. Al deze grotten zijn alleen geschikt voor gemiddelde en ervaren grotontdekkers waarvan je een bewijs dient te overleggen. Afhankelijk van het type grot kan de parkdirectie nog om meer aanvullend bewijs van bekwaamheid vragen. Behalve deze zijn er zelfs nog meer grotten maar in deze grotten vinden nog steeds officiële expedities plaats.

 

Miljoenen vleermuizen

Een spectaculair gezicht zijn de miljoenen vleermuizen die elke avond de grot uitvliegen (en de volgende ochtend vroeg weer binnenvliegen). In Mulu nationaal park is een speciaal gebied waar bezoekers kunnen zitten en de vleermuizen voor de opening van de grot rond kunnen zien vliegen. Vaak zie je haviken die zich te goed doen aan de vleermuizen; ze wachten de hele dag op hun avondmaaltijd. Vleermuizen vliegen bijna dagelijks weg, ongeveer tussen 17.00 uur en 6.30 uur. Tijdens het regenseizoen vliegen ze soms helemaal niet uit. Bekijk de video hieronder om een goede indruk te krijgen van dit spectaculaire schouwspel.

 

Pinnacles op Mount Api

Een van de absolute hoogtepunten van je verblijf in Mulu nationaal park is de 'Pinnacles Trail'; een drie dagen durende trektocht door de dichte oerwouden van Sarawak. De pinakels zijn in feite een serie van 45 meter hoge, scherpe punten die duidelijk zichtbaar zijn boven de omliggende omgeving. Ze liggen aan de kant van Mount Api (Gunung Api, 1.750 meter), één van de drie bergen in Mulu Park. De tocht is niet makkelijk. Hij begint met een normale wandeling door de vegetatie, gevolgd door een lichte stijging met serieus klimmen. Het laatste is het meest uitdagende deel omdat je daar omhoog moet klimmen met behulp van hangende touwen en metalen sportladders. Het meest inspannende van de tocht is waarschijnlijk de tocht terug naar beneden. Soms gaat de Pinnacles klim niet door vanwege slechte weersomstandigheden maar gelukkig gebeurt dit niet meer dan zo'n tien keer per jaar. Hieronder volgt een leuke video- impressie van de tocht naar Pinnacles op Mount Api.

 

Paden en jungletochten

Naast de vele mooie grotten, heeft Mulu NP boven de grond ook veel te bieden. Bezoekers kunnen kiezen om binnen het centrale parkgebied te blijven of de jungle in te trekken voor wat lichte of zware tochten. Een toffe activiteit is een bezoek aan de Paku Waterval waar je zonder gids heen kunt en dat ongeveer twee uur verwijderd ligt van het park hoofdkwartier. Er gaat ook een tocht met gids naar de Canopy Skywalk, met 480 meter het langste door bomen overdekte wandelpad van de wereld. Je kunt ook deelnemen aan de nachttour, een twee uur durende avondtocht (in het donker) om dieren, insecten en planten in de Kerangas forest waar te nemen.

Canopy walk

Van de meer serieuze jungletochten kun je lopen naar kamp 1 (1/2D) of neem de meer inspannende tocht naar de top van Mount Mulu (4D/3N), de pinnacles trail (3D/2N) of the 'koppensnellers' tocht (3D/2N); ook een alternatieve manier om Mulu NP in te gaan of te verlaten. Tijdens de tochten wordt je begeleid door een officiële gids van de Werelderfgoed organisatie. De trektochten in Mulu NP moeten van tevoren geboekt worden (dit kan online gedaan worden bij één van de vele touroperators). De trektochten vereisen een bepaalde niveau van lichamelijke fitheid, al is het mogelijk om een drager te huren die je spullen voor je draagt (aangezien je je eigen materiaal moet meenemen zoals slaapmatje, gaskooktoestel en voedsel).

 

Tours en prijzen

Er worden verschillende georganiseerde reizen naar Mulu aangeboden, het beste is om alles van tevoren te regelen aangezien de accommodatie vaak beperkt is. Eendaagse tours; waarmee je alleen het hoofdgedeelte van het park en de populairste grotten bezoekt, of een drie- of vierdaagse trektocht waarmee je ook naar de Pinnacles loopt; één van de hoogtepunten van een bezoek aan het nationale park. Prijzen van de georganiseerde reizen variëren van RM40 tot meer dan RM500 per persoon (in geval van de meerdaagse tochten). Rond Mulu Park zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden, van eenvoudig tot erg luxueus. Een fijne plaats om te verblijven is het Royal Mulu Resort net buiten Mulu nationaal park.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties die een trip naar Mulu NP aanbieden. Prijzen voor een losse tour liggen over het algemeen niet ver uit elkaar bij de verschillende reisorganisaties. Een populaire reisorganisatie die een bezoek aan het nationale park aanbiedt is Van Verre.

Na aankomst bij Park HQ betalen bezoekers een Sarawak Government nationaal park entree van RM10 per persoon voor elke dag dat je in het park verblijft. Als je een jungletocht gaat ondernemen is het erg belangrijk dat je van tevoren reserveert. De meeste nemen gemiddeld drie dagen in beslag dus tijdens de tocht verblijf je in één van de eenvoudige lodges (onderdeel van de paden). Aangezien de meeste van deze lodges maar een bepaald aantal mensen per nacht kunnen plaatsen is het belangrijk dat je van tevoren reserveert.

 

De beste tijd om Mulu NP te bezoeken

Daar Mulu nationaal park diep in de oerwouden van Borneo ligt, heeft het geen last van een regen- en tyfoonseizoen. Daarom is er geen ideale tijd om Mulu te bezoeken aan te geven. De droogste maanden zijn echter tussen juli en september, wanneer trekken door het nationale park wel inspannender is dan tijdens de koelere maanden. Aangezien er een beperkte accommodatie beschikbaar is in het nationale park kun je het beste van tevoren reserveren. Vooral als je van plan bent het park tijdens het hoogseizoen te bezoeken (juli tot september), is het nodig van tevoren te boeken om teleurstellingen te voorkomen.

 

Checklist

 • Hoofdlamp (of lantaarn)
 • EHBO kit
 • Statief voor je camera (om foto's te maken bij weinig licht)
 • Muggenspray
 • Stevige wandelschoenen
 • Regenjas, poncho (of paraplu)
 • Muggennet (als je gaat trekken)
 • Afsluitbare plastic zakken om je reservekleding droog te houden
 • Handdoeken (in droge zak)
 • Lichte snacks
 • Waterfles
 • Plastic zakken om over je schoenen te doen als je door guano (vleermuizenpoep) loopt
 • Persoonlijke medicijnen
 • Toiletpapier of natte tissues

* Extra artikelen moeten door mensen meegebracht worden die een trektocht gaan ondernemen zoals gaskooktoestel, slaapzak/mat en meer (vraag na bij je touroperator).

 

Hoe kom je bij Mulu nationaal park

De meeste toeristen gebruiken Miri als uitgangspunt voor hun trip naar Mulu nationaal park aangezien er dagelijks meerdere vluchten gaan van Kuala Lumpur naar deze kleine stad in Sarawak. Ze verblijven vaak voor één nacht in Miri voor hun reis naar Mulu. MASWings vliegt twee keer per dag van Miri naar Mulu. Vluchten van Miri naar Mulu duren ongeveer 30 minuten. Mulu kan ook bereikt worden met de boot of over land met een jeep over ruwe tinpaden, beide tochten naar Mulu Park nemen ongeveer acht tot tien uur in beslag. Deze optie is alleen interessant voor echte avonturiers daar er geen echte weg of snelweg tussen Miri en Mulu ligt (dus er rijden geen auto's, bussen of taxi's, wel 4x4's). Het is ook mogelijk om direct van Kota Kinabalu of Kuching naar Mulu nationaal park te vliegen.

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.