Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Taman Negara

Met Van Verre naar Taman NegaraTaman Negara is het oudste regenwoud ter wereld, nog ouder dan de Amazone in Latijns-Amerika. Onderzoek toonde aan dat het regenwoud nooit te maken heeft gehad met de gevolgen van de ijstijd. Het gebied is in 1938 tot nationaal park verklaard, en is sindsdien het grootste nationale park van Maleisie. Het park is 4343 vierkante kilometer groot, en ligt verspreid over de deelstaten Kelantan, Terengganu en Pahang. Het is een primair regenwoud, dat betekent dat er nog niet (nauwelijks) is gekapt, en dat het regenwoud nog in oorspronkelijke staat verkeerd. Op Maleisisch Borneo is er regelmatig sprake van secundair regenwoud, hier is al wel gekapt, en zijn er vaak weer bomen aangegroeid. Taman Negara betekent in het Maleis 'Nationaal Park'. Het nationale park ligt op zo'n 4 uur rijden van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisie.

Taman Negara is één van de beste plekken voor een jungle-experience in Maleisie. Het is de perfecte bestemming voor reizigers die geen tijd hebben om de jungles van Borneo te bezoeken. Er is dichtbij de hoofdingang een ruime keuze aan accommodatie, variërend van mooie resorts tot simpele lodges. Er is van alles te doen in het park; je kunt er wandelen, vissen, met een boot de riviertjes verkennen, nachtwandelingen doen, over de canopy walk lopen en meerdaagse treks ondernemen. Op een bezoek aan Taman Negara volgt vaak een bezoek aan de hooglanden Cameron Highlands, of een bezoek aan het prachtige tropische eiland Perhentian.

Taman Negara nationaal park 1

Op deze pagina:

 

Attracties en activiteiten

Taman Negara is bekend om de vele visrijke riviertjes en de goede plekken, waar je dieren kunt observeren. Een bezoek aan Maleisie is niet compleet zonder een bezoek aan dit regenwoud. Jaarlijks gaan er dan ook veel toeristen naar dit gebied.

Met een bootje op avontuur

Je hebt een hoop wandelroutes in het grote park. Ga je een paar dagen naar het park, dan zul je meestal een aantal standaard routes bewandelen, al dan niet met gids. Je kunt echter ook een echte meerdaagse trek ondernemen in het park, dit dien je dan vooraf te boeken bij een reisorganisatie of bij aankomst in Park HQ (het hoofdkantoor). Een letterlijk hoogtepunt van een bezoek aan het park is de capony walk, een lange loopbrug op zo'n 45 meter hoogte. De canopy van Taman Negara is ruim 500 meter lang, en daarmee één van de langste canopy's ter wereld.

Taman Negara Canopy Walk 2

Andere interessante bezienswaardigheden zijn het bezoek aan een Orang Asli dorp (bv Batek of Semokberi), een avond/nachtwandeling, het spotten van vogels, een overnachting in een van de boomhutten met zicht op een zgn salt lick, het verkennen van grotten (bv Gua Telingga, Gua Kepayang, Gua Luas, Gua Landak en Gua Tumpat), de waterval Lata Berkoh, vissen vanaf een bootje, het beklimmen van Mount Tahan (meerdaagse jungle-trek), het uitzicht vanaf Beresek Hill en een boottocht op de Tahan rivier.

Schitterend uitzicht

Je hebt overigens voor de standaard wandeltochten geen speciale leechsokken (sokken die bescherming bieden tegen bloedzuigers) nodig, maar het kan geen kwaad ze voor de zekerheid mee te nemen. Je kunt deze sokken ook altijd op locatie aanschaffen. Neem verder altijd voldoende DEET mee, voor bescherming tegen muggen. De malariamug is niet actief in dit gebied, maar neem altijd even contact op met de GGD in de buurt voor zekerheid en advies.

 

Wildlife

Taman Negara is een enorm groot park, daardoor is de kans om er wilde dieren te spotten vrij klein. Waarom zouden dieren met zoveel leefruimte toeristen opzoeken. De meeste diersoorten zijn prima in staat zich verborgen te houden wanneer toeristen in de buurt zijn. Taman Negara heeft een prachtige flora, er zijn enorm veel plantsoorten te bewonderen. Verder heb je er ook veel mooie insecten, vogelsoorten en reptielen; je gids zal er onderweg vast een aantal van spotten. Dit betekent overigens niet dat je geen dieren zult tegenkomen. De kans mag dan klein zijn; het is altijd mogelijk een wild dier te treffen tijdens een wandeling.

Vanaf een bootje wildlife spotten

Diersoorten die je regelmatig tegenkomt zijn wilde zwijnen, diverse aapsoorten en diverse vogelsoorten waaronder de prachtige hornbill. Diersoorten als de tapirs, olifanten, sun bears, wilde katten, tijgers en neushoorns kom je er zelden of nooit tegen; hoewel er wel wordt aangenomen dat ze in het enorme natuurpark leven (soms heb je geluk, zoals dit gezin).

 

Restaurants

De resorts hebben allemaal een eigen restaurant, waar je prima lokale en westerse gerechten kunt eten. Prijzen zijn redelijk en de kwaliteit is er meestal prima. Tegenover het Mutiara Taman Negara Resort, gescheiden door de rivier Tembeling, ligt het dorp Kuala Tahan. Aan de oever van Kuala Tahan heb je een aantal drijvende restaurantjes, waar je 's avonds prima lokaal kunt eten. Als je naar de overkant wilt om te dineren kost je dat een paar ringgits per overtocht. De boten zijn sfeervol verlicht en er heerst een gezellige sfeer. Let erop dat de restaurants vroeg sluiten, en dat je dus op tijd een bootje van het resort naar de overkant moet nemen. Naast de drijvende restaurants vindt je er ook een paar kleine supermarktjes en souvenirwinkeltjes, waar je drinken en snacks kunt kopen.

 

Reserveren

Boeken kan al in Nederland, maar ook prima in Maleisië zelf. Bij een boeking zitten de overnachtingen, de transfers en de boottocht over de Tembeling rivier inbegrepen. In sommige gevallen is de tour ook inclusief dagactiviteiten. De permit is vaak niet bij de tour inbegrepen, je betaalt ter plekke een kleine conservation fee om het park binnen te mogen. Je betaalt verder nog een klein bedrag per fotocamera en/of videocamera. Over het algemeen duren de tours naar Taman Negara 3 dagen, waarbij je twee nachten in de jungle slaapt. Vanzelfsprekend kunnen de reisorganisaties een langer verblijf regelen.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties die een trip naar Taman Negara aanbieden. Het nationale park is vaak ook onderdeel van een rondreis door Maleisië. Prijzen voor een losse tour liggen over het algemeen niet ver uit elkaar bij de verschillende reisorganisaties.

Je kunt het ook bij één van de reisorganisaties in Maleisië zelf regelen, meestal ben je dan iets goedkoper uit (echt veel scheelt het overigens niet). Bekende lokale reisbureaus met trips naar Taman Negara zijn Han Travel en NKS Travel. Beide hebben een kantoor in Chinatown, Kuala Lumpur (waar ook dagelijks een touringcar naar het natuurpark vandaan vertrekt). Wil je de tour liever in Nederland vastleggen, dan kun je prima terecht bij Van Verre, al vele jaren dé specialist op het gebied van schitterende reizen door Maleisië.

 

Accommodatie

Het meest bekende resort in het park is het Mutiara Taman Negara Resort. Als je een trip boekt in Nederland, verblijf je meestal minimaal 2 nachten in dit resort. Het voordeel is dat het resort direct naast de ingang van het park ligt. Verder is het prettig dat de kamers airconditioning hebben, wat de muggen en ander ongedierte buiten houdt.

Mutiara Taman Negara Resort 1

Naast dit resort heb je ook nog voldoende andere accommodatie in het gebied, vaak gaat het hierbij om basic accommodatie. Voorbeelden zijn: Rainforest Resort, Agoh Chalet, Tahan Guest House, Nusa Holiday Village, Travelers Home en het Rippi hostel. Jaarlijks komen er wat nieuwe plekjes bij, en verdwijnen er wat plekjes. Ga altijd vooraf na of bepaalde lodges nog bestaan, voordat je er op de bonnefooi naartoe reist.

 

Tips

 • Neem altijd voldoende DEET mee
 • Neem fijngewoven kleding mee (waar muggen niet doorheen kunnen prikken)
 • Controleer elkaar op bijten van leeches of teken en ander ongedierte
 • Neem evt. speciale leechsokken mee
 • Laat je zware bagage tijdelijk achter bij je hotel in Kuala Lumpur, mocht je hier na de trip weer naar terugkeren
 • Zorg voor voldoende zonnebrand tijdens de boottocht
 • Neem voldoende water mee tijdens de wandelingen
 • Laat geen eten slingeren in het park
 • Wees altijd alert in de buurt van apen (vooral makaken)
 • Draag een korte broek in de jungle, zo kun je goed in de gaten houden wat er tegen je been aan kruipt
 • Een zaklantaarn is handig, een headlamp is super
 • Neem een poncho mee, mocht je in een regenbui terechtkomen
 • Neem droge kleding mee in een aquabag (waterdichte tas)
 • Neem een reisapotheek mee (verbanddoos)
 • Wandelschoenen zijn fijn, maar ook slippers kunnen er handig zijn
 • Er zijn geen pinautomaten bij Taman Negara of Kuala Tahan. Je kunt het beste al in Kuala Lumpur pinnen. Ook kun je pinnen in het dorp Jerantut, waar je doorheen komt als je naar de boten bij Tembeling reist
Enorme boom  

Georganiseerde trip naar het nationale park

In het geval van een georganiseerde trip ziet de reis naar Taman Negara er als volgt uit:

Je vertrekt vroeg in de ochtend vanaf je hotel in Kuala Lumpur. Afhankelijk van waar je geboekt hebt, wordt je op een afgesproken tijd voor de ingang van je hotel opgepikt. Je reist eerst per bus vanaf de hoofdstad naar het plaatsje Kuala Tembeling. Vanaf dit dorpje vertrekken de longboats naar de resorts. De reis naar het nationale park wordt door veel reizigers al gezien als een attractie op zich. Dit komt door de schitterende boottocht van Kuala Tembeling naar Kuala Tahan. De boten varen 2x per dag naar het park, om 9.00 en om 14.00. Je kunt ook zonder de boottocht naar Taman Negara, geef dit duidelijk vooraf tijdens de boeking aan. Je wordt dan direct naar de ingang van het park gebracht. De boottocht op de heenweg neemt zo'n 2,5/3 uur in beslag, de terugweg duurt per boot maar 2 uur, aangezien je dan met de stroming mee gaat. Onderweg kun je genieten van de jungle. Soms zie je al wat diersoorten langs de waterkant.

De meeste reizigers komen pas aan het einde van de middag aan in het nationale park. Als je er maar kort verblijft, kun je het beste dezelfde avond al de nachtwandeling doen. Blijf je er wat langer, dan kun je een trip voor de volgende ochtend regelen, en die avond op tijd naar bed gaan. De volgende dagen kun je gebruiken om het park te verkennen. In sommige gevallen bevat een georganiseerde trip al een vast programma, in andere gevallen kun je de dagen zelf invullen door bij het hoofdkantoor bij de ingang van het park langs te gaan en daar wat dagactiviteiten te regelen.

Meestal staat de laatste dag volledig in het teken van de terugtocht; je komt aan het begin van de avond aan in je hotel in Kuala Lumpur. Sommige reizigers gaan niet terug naar Kuala Lumpur, maar gaan direct door naar Cameron Highlands, de prachtige hooglanden op zo'n 4/5 uur rijden.

Wil je vanaf Taman Negara direct door naar bijvoorbeeld Kota Bharu, dan is dat mogelijk met de jungletrein. Deze trein stopt bij een station dat niet ver van het park afligt (taxirit vanaf Kuala Tembeling naar station Mela of Jerantut). Omdat de vertrektijden van de trein niet altijd even goed aansluiten met de boottocht naar Kuala Tembeling, laten de meeste reizigers zich direct vanaf Kuala Tahan met een busje naar het treinstation rijden. Een alternatief is om eerst in Jerantut te overnachten.

Populaire reisorganisaties die een bezoek aan het nationale park aanbieden zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra en Van Verre.

 

Hoe kom je er?

In het geval van een georganiseerde trip brengt een touringcar je in zo'n 4 uur van Kuala Lumpur naar Kuala Tembeling. Om 14.00 vertrekken hier vandaan meerdere boten die je in zo'n 2,5/3 uur over de rivier de Tembeling naar het dorp Kuala Tahan brengen; dat tegenover de ingang van het park ligt. De boottocht is voor velen een hoogtepunt van de trip; en vooral kinderen zullen het schitterend vinden.

Huurauto

Hoewel de meeste toeristen gebruik maken van een georganiseerde trip naar Taman Negara, is het hierbij niet zomaar mogelijk om na een bezoek aan het natuurpark door te reizen naar de volgende bestemming (naar bijvoorbeeld Cameron Highlands, Kuantan, Kota Bharu, Perhentian of Malakka). Met een huurauto kun je zelf makkelijk vanaf Kuala Lumpur naar Taman Negara rijden. In dat geval sla je de boottocht vanaf Kuala Tembeling over, want het is niet praktisch om je auto daar helemaal te parkeren. Wil je de boottocht echter niet missen, dan kan je de huurauto er echter wel gewoon parkeren als je dat wilt. Vanaf Kuala Lumpur rij je in ongeveer 4 uur naar Kuala Tahan, het vissersdorp tegenover de ingang van het park.

Om bij Taman Negara te komen, neem je de snelweg die vanaf Kuala Lumpur naar Kuantan gaat. Onderweg kom je langs Genting Highlands, een bekend amusementspark in de hooglanden. Je neemt afslag 819 naar Temerloh en Jerantut. Nadat je de tol hebt betaald volg je de borden naar Taman Negara, over weg nummer 98. Eenmaal in Kuala Tahan heb je een beveiligde parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren.

Shuttlebus

Twee populaire lokale reisorganisaties die tours naar Taman Negara aanbieden zijn Han Travel en NKS Travel, beiden met het opstartpunt (voor de bus) in Chinatown. NKS Travel vertrekt vanaf Hotel Mandarin Pacific, Han Travel vanaf Kompleks Selangor (tegenover Swiss Inn). Ze bieden beiden georganiseerde trips naar Taman Negara aan, maar je kunt er ook terecht voor alleen het vervoer van en naar het natuurpark. Je dient dan wel vooraf tickets te regelen, als je er op de bonnefooi naartoe gaat heb je kans dat je die dag niet mee kunt. Een retourticket kost normaal gesproken rond de RM75 per persoon. Dit bevat alleen de reis naar de boten bij Kuala Tembeling. Hier betaal je los een bedrag voor de boot naar Taman Negara (zo'n RM70 retour).

Openbaar vervoer

De goedkoopste en meest avontuurlijke manier om vanaf Kuala Lumpur naar Taman Negara te reizen is per lokale streekbus. Vanaf Pekeliling busstation vertrekken dagelijks bussen naar het busstation van Jerantut. Hier vandaan kun je de Taman Negara shuttlebus naar Kuala Tahan nemen. Wil je de boot bij Tembeling pakken, neem dan een taxi voor zo'n RM20. Let er wel op dat de boten dagelijks om 9.00 en 14.00 vertrekken.

Taxi

Een prijzige manier om naar het natuurpark te reizen is per taxi. Toch doen veel reizigers dit omdat dit bij een reisgezelschap van 4 personen best betaalbaar is. Een gangbare prijs vanaf Kuala Lumpur is zo'n RM400, maar hier moet je wel over onderhandelen. Op de terugweg zal een taxi geen optie zijn; die staan niet standaard te wachten in Kuala Tahan. Wel kun je dan gebruik maken van de shuttlebus service van een van de lokale reisorganisaties, en direct ook de leuke boottocht meemaken.

 

Minibusjes naar Cameron Highlands of Perhentian

Een aantal jaar terug bedachten een aantal lokale reisorganisaties dat het handig was om een klein netwerk met minibusjes te starten. Dit is inmiddels een populaire manier geworden om tussen de verschillende bestemmingen op het schiereiland te reizen. Het netwerk omvat bestemmingen als Taman Negara, Cameron Highlands, Kuala Besut (Perhentian), Penang en Kuala Lumpur. In het geval van Taman Negara kun je prima vanaf Kuala Tahan naar Cameron Highlands of naar Kuala Besut reizen. De minibusjes vertrekken op basis van een reservering (kan ver vooraf of enkele dagen vooraf) en bij voldoende animo. Vanaf Taman Negara rijdt een minibusje van Han Travel naar Gua Musang in het centrale deel van het schiereiland. Tegelijk komen hier de busjes uit Cameron Highlands en Kuala Besut aan, waar reizigers op kunnen overstappen. Tickets kosten tussen RM70 en RM90 per enkele reis. Ga altijd vooraf na of de service nog wordt aangeboden; en probeen indien mogelijk vooraf te reserveren. Vanaf Kuala Besut wordt de dienst door Watercolours aangeboden, vanaf Cameron Highlands door Cameron Secrets.

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.