Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Hygiëne en gezondheidszorg

Hygiëne in Maleisie

Maleisie kent een uitstekende hygiëne, vergeleken met een aantal omringende landen. Het kraanwater is drinkbaar, hoewel water uit flessen veiliger is en beter smaakt. Het land beschikt voor Aziatische begrippen over prima medische voorzieningen. Mocht je klachten krijgen, dan is er altijd goede hulp in de buurt.

Lokaal eten

Je kunt prima langs de weg eten, maar wees altijd verstandig; als het eten de hele dag in de volle zon staat, kun je het beter overslaan. Bijna iedereen in Maleisie eet 's avonds buitenshuis, en meestal gewoon bij de hawkers of foodcourts langs de wegen. Het loont vaak wel om even op te letten waar het druk is en waar niet. Vaak is het een goed teken als veel locals een bepaald eettentje kiezen, je mag er dan vanuit gaan dat het eten prima is.

Eten langs de straat

Als heb je een veilige plek gevonden om te eten, dan nog is de Nederlandse maag niet altijd voorbereid op het buitenlandse voedsel, het kan geen kwaad om de eerste dagen rustig aan te doen, zodat je kunt wennen aan de nieuwe eetgewoonten. Op basis van jarenlang reizen door Zuidoost-Azië hebben wij zelf geconcludeerd dat de enige reden waarom je vaak direct na aankomst met reizigersdiarree te maken hebt is doordat in Aziatisch eten zo enorm veel vreemde kruiden gebruikt worden waar de Nederlandse maag niet aan gewend is.

Vaccinnaties en andere bescherming

De volgende vaccinnaties zijn van belang voor als je Maleisie bezoekt: Hepatitis A, Buiktyfus, Gele koorts, Hepatitis B (vooral als je een avontuurlijk persoon bent) en DTP. Het kan verder geen kwaad om O.R.S. en imodium mee te nemen, mocht je toch ergens last van krijgen. Vooral O.R.S. is een veilig middel dat je wanneer je wilt kunt gebruiken (wel voldoende water drinken!). Imodium is een middel dat alleen in noodgevallen (binnenlandse vlucht o.i.d.) moet worden gebruikt. Vaak is het niet zozeer de kwaliteit van het voedsel waar je ziek van wordt, maar vooral het soort voedsel in combinatie met het tropische klimaat in Maleisie waar mensen maar moeilijk aan kunnen wennen.

Hygiëne op publieke locaties

Toiletten in shopping malls worden altijd goed schoongemaakt, maar maak er alleen gebruik van als het niet anders kan. Over het algemeen geldt hier verder bij dat hoe luxer de shopping mall in kwestie is, des te schoner de toiletten er zijn. Een toilet waar je overigens voor moet betalen is meestal ook schoner dan de gratis variant.

Op luchthavens en treinstations zijn toiletten over het algemeen vrij schoon. Op KLIA en KLIA2 zijn de toiletten altijd brandschoon. Op de kleinere luchthavens is het soms een ander verhaal.

Bij de meeste hotels hoef je je geen zorgen te maken over de hygiëne in je eigen hotelkamer, wij hebben hier eigenlijk nog nooit echt iets op aan te merken gehad. Er zijn echter wel guesthouses waar je voor RM15 per nacht verblijft waar de hygiëne nog wel eens te wensen over laat, dat is echter bij zulke lage prijzen wel een beetje te verwachten.

Schoon maar niet brandschoon

Overigens is er een redelijk verschil tussen het ontwikkelde westen van het land en het wat meer authentieke oosten (van het schiereiland). Het westen is op de gebieden waar veel toeristen komen schoner, in het oosten is het allemaal wat rommeliger en het oogt daardoor vaak wat minder schoon (hoewel het meevalt vergeleken de grote steden in Maleisie). Maleisie is over het algemeen een schoon land, er ligt - in de toeristische gebieden - meestal niet zo heel veel meer op straat dan hier in Nederland. In de grote steden houdt men de boel redelijk opgeruimd. Het is niet zo brandschoon als in buurland Singapore (dit valt de laatste jaren overigens ook steeds meer tegen), maar zeker geen 'smerig' land. In Kuala Lumpur zul je wel merken dat als je buiten de toeristische gebieden komt, het al snel vrij smerig is op straat. Zelfs in het centrum heb je steegjes vol afval en vuilniszakken, met ertussen grote ratten en kakkerlakken. Gelukkig komen de meeste toeristen niet snel in deze gebieden terecht.

Vuilnis in de steegjes

Bukit Bintang Central Gotong-Royong

Maleisie doet er altijd alles aan om het de toerist naar de zin te maken. Dit geldt ook voor het schone imago dat het land wil hebben, om zodoende meer toeristen te trekken. Zo heb je in het centrum van Kuala Lumpur (in het Bukit Bintang gebied.) de zgn. Bukit Bintang Central Gotong-Royong. Dit is een gezamenlijk initiatief van meerdere malls, hawkercentra en hotels in het meest centrale gebied van Kuala Lumpur. Tijdens de Gotong-Royong (dat wel zal staan voor 'Grote Schoonmaak') gaan medewerkers van de shopping malls Sungei Wang, Plaza Low Yat en BB Plaza, samen met medewerkers van de hotels Capitol, Swiss Garden, Federal en Nova en samen met medewerkers van een aantal foodcourts in de omgeving de straat op met bezems om de boel schoon te maken.

Grote schoonmaak Bukit Bintang

Gezondheidszorg in Maleisie

De gezondheidszorg in Maleisie is van hoge kwaliteit. Artsen en specialisten zijn meestal in het buitenland opgeleid, en de service in de ziekenhuizen en klinieken is er van hoog niveau. Reizigers hoeven zich onderweg nauwelijks zorgen te maken, er is bijna altijd wel een ziekenhuis of kliniek in de buurt. Zelfs als je een meerdaagse jungletrek doet, is medische hulp vaak dichtbij aanwezig (enkele afgelegen locaties daar gelaten).

Ziekenhuizen en privé klinieken

Er zijn vele goede ziekenhuizen in Maleisie; vooral in de hoofdstad Kuala Lumpur en op het eiland Penang. Er zijn ook veel 24-uurs klinieken waar je met spoed terecht kunt. In het centrum kun je het beste bij een winkelcentrum of hotel naar binnen lopen, en daar vragen waar de dichtstbijzijnde kliniek te vinden is. Zie een kliniek als een huisartsenpost; als uit de situatie blijkt dat het ernstig is, zullen zij je naar het ziekenhuis brengen of doorsturen.

Er zijn ook tal van specialistische privé ziekenhuizen. We hebben het oogziekenhuis Tun Hussein Onn Eye een keer bezocht; en alles verliep perfect. Veel medische toeristen laten zich in de privé ziekenhuizen in vooral Kuala Lumpur en Penang behandelen.

Hieronder een lijstje met ziekenhuizen in Kuala Lumpur.

 • Prince Court Medical Centre
 • Institut Jantung Negara
 • Sunmed Specialist Centre
 • Gleneagles Intan Medical Centre
 • Damai Service Hospital
 • Sentosa Medical Centre
 • Tung Shin Hospital
 • Pantai Medical Centre

Tandheelkundige behandelingen

Mocht je tandheelkundige problemen ondervinden tijdens je reis in Maleisie; aarzel dan niet om een van de vele tandheelkundige klinieken te bezoeken. Vaak vind je deze klinieken in winkelcentra; je hebt zelfs een aantal klinieken die 24 uur per dag geopend zijn. Informeer bij de receptie van het hotel waar de dichtstbijzijnde kliniek kan worden gevonden. De kosten voor tandheelkundige behandelingen zijn veel lager dan in Nederland, hoewel je afhankelijk van het soort zorgverzekering in Nederland wel (een deel van) de kosten kunt declareren. Ook grote behandelingen zijn goedkoop in Maleisie, zo kost het zetten van een kroon nog geen €200.

Tandheelkundige behandelingen

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.