Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Lake Kenyir

Lake Kenyir is het grootste meer van Maleisie en deze populaire attractie ligt in de deelstaat Terengganu. Kenyir en omgeving is vooral erg in trek bij locals, sportvissers en golffanaten; en daarnaast bij bedrijven voor teambuilding events. Het is een handmatig aangelegd merenstelsel; het grootste handgemaakte meer van heel Zuidoost-Azië. Het merenstelsel is tussen 1978 and 1985 gecreëerd; toen liet men het gebied onderwater zetten door diverse rivieren af te sluiten en een enkele dammen aan te leggen. De reden hiertoe was om overstromingen in de naastgelegen gebieden tegen te gaan, en om gelijktijdig elektriciteit voor de hele regio op te wekken. Het zoetwatermeer Kenyir grenst in het zuidwesten aan het enorme Taman Negara; één van de grootste en oudste primaire regenwouden van Maleisie.

Lake Kenyir panorama 1 Lake Kenyir panorama 2 Lake Kenyir panorama 3 Lake Kenyir panorama 4

Het hele gebied rond Kenyir is ruim 200.000 hectare groot en herbergt 340 eilandjes, diverse watervallen en grotten. Verder vind je er een enorme hoeveelheid diersoorten, ruim 25 verschillende vissoorten en diverse vogelsoorten. In de omgeving van Tembat (noordzijde van het merenstelsel) lopen regelmatig olifanten rond. Het is aanzienlijk koeler in de omgeving van Kenyir; de temperatuur scheelde al een paar graden met de hitte in de stad Kuala Lumpur. Ook waaide er een prettig windje en was de lucht er erg schoon (je kunt er dan ook genieten van een schitterende sterrenhemel). Vanaf de veranda van ons huisje (Lake Kenyir Resort) hadden wij een werkelijk fantastisch uitzicht over het meer. Tijdens zonsopkomst en zonsondergang is het uitzicht op zijn best, vooral wanneer de heuvels nog in nevelen gehuld zijn.

 • Bekijk al onze foto's van Lake Kenyir op Flickr.com

Op deze pagina:

 

Attracties

Op en rond Kenyir kun je diverse tourtjes ondernemen, zoals een boottocht over het meer, vissen vanaf een boot, met de boot naar diverse watervallen, grotten en diverse andere bezienswaardigheden. De tourtjes van het Lake Kenyir Resort zijn aan de prijzige kant, vooral in het laagseizoen, en wanneer je maar met zijn tweetjes bent. Dit heeft te maken met het minimale aantal verplichte deelnemers waardoor je toch voor het minimale aantal deelnemers moet betalen. De meeste tours starten bij minimaal 3 deelnemers; in een aantal gevallen bij minimaal 6 deelnemers. Wanneer er voldoende deelnemers per tour zijn, vallen de prijzen wel mee (tussen RM40 en RM60 per persoon).

De leukste tour die wordt aangeboden gaat langs de schitterende watervallen Soak en Lasir, langs de grotten Bewah en Taat en naar een tuin waar allemaal bijzondere kruiden groeien. Soak is een mooie gelaagde waterval. Lasir is een vrij stijle waterval, met vooral aan de top een schitterend uitzicht. Bewah is een mooie grot; kijk uit voor de enorme tijgerspinnen (met schijnende diamant op de kop). De spinnen die wij zagen waren met gemak 25cm groot (met een lichaam van rond de 10/15cm). Ze waren ook nog eens erg snel en blijkbaar flink giftig (hoewel je een beet wel overleeft). Taat is een grot die niet altijd toegankelijk is, een groot deel van het jaar staat de grot onder water.

Lake Kenyir 1 Lake Kenyir 2 Lake Kenyir 3

Andere populaire bezienswaardigheden in het gebied zijn: de watervallen Tembat, Petuang en Lata Terap. Verder is het al schitterend om gewoon in een bootje rond te varen, op zoek naar diersoorten langs de waterkant. Er worden regelmatig olifanten gespot in het gebied, en er is zelfs eens een zwarte panter gesignaleerd.

Lake Kenyir 4 Lake Kenyir 5 Lake Kenyir 6  

Pengkalan Gawi

Dichtbij Lake Kenyir Resort heb je een klein dorpje genaamd Pengkalan Gawi - met de plaatselijke VVV, wat tourbureautjes, een supermarktje en een eettentje. Deze tourbureautjes bieden ook diverse trips aan; iets goedkoper dan de trips via het Lake Kenyir Resort. Een nadeel hiervan is dat je wel eerst 15 minuten naar het dorpje moet lopen; aangezien Lake Kenyir Resort geen taxiservice biedt naar de omringende dorpjes (wel naar Kuala Terengganu en Kuala Besut). Je moet ook weer voorafgaand aan het tourtje naar het dorpje lopen om de tour te regelen (wederom 15 minuten in de warmte).

 

Tourtjes bij Lake Kenyir

De populairste trips naar watervallen zijn: Lasir, Soak, Tembat, Petuang en Lata Terap. Lasir en Soak zijn het meest populair. Soak is het snelst en best bereikbaar (en daardoor het goedkoopst: RM80 voor 2 personen; minimaal 3 personen). De meest populaire trips naar grotten zijn de Bewah en Taat tour. Bewah was gesloten tijdens ons bezoek begin 2010; vanwege nieuwe opgravingen van 8000 jaar oude mensenresten. Tijdens ons 2e bezoek hebben we de grot wel bezocht (en tevens de resten gezien. Taat was tijdens onze eerste trip gesloten omdat het water toen nog te hoog stond (de maand maart is het einde van het regenseizoen); pas bij lager water is deze grot toegankelijk. Tijdens ons 2e bezoek konden we de grot wel verkennen.

Bootjes langs het meer Prachtig merenstelsel

Tour: Soak waterval en kruideneiland

De standaard tour 'Soak Waterfall and Herb Island' kun je via Lake Kenyir Resort boeken. Deze trip kost RM40 per persoon en duurt ongeveer 2 uur. Eerst ga je per moderne en veilige boot naar Herb Island, ongeveer 20 minuten varen vanaf het Lake Kenyir Resort. Hier krijg je een korte uitleg rond de werking van diverse kruiden; de gids vertelde zelfs dat er in totaal meer dan 240.000 (?) verschillende kruiden op het eiland te vinden waren. Na een korte rondleiding vertrek je per boot richting de Soak waterval; deze prachtige waterval ligt op ongeveer 10 minuten varen vanaf Herb Island.

Soak waterval

Soak is te bereiken via een korte trap die je een stukje hoger brengt. De waterval is vrij plat, maar desondanks erg mooi. Geen grote hoogteverschillen, wel poeltjes waarin je lekker kunt baden. Vergeet dan ook niet vooraf een handdoek vanaf het resort mee te nemen (en natuurlijk je zwembroek of bikini); het water is heerlijk koel. Wel dien je erg voorzichtig te zijn, aangezien de bodem verraderlijk glad kan zijn. Je kunt bij Soak nog iets verder omhoog lopen voor een prachtig uitzicht naar beneden. Wanneer je goed om je heen kijkt zie je grote vlinders, vogeltjes, vissoorten, hagedissen en enorme spinnen.

Tour: Lasir waterval en de grotten Bewah en Taat

Bij deze dagtour bezoek je de eerst de prachtige grot Bewah. Hier krijg je een korte uitleg en loop je in het donker over een houten pad. Boven je zie je vleermuizen, en ook zie je er de enorme tijgerspinnen. Na Bewah is het een kort stuk varen naar Taat. Deze grot is vrij klein, en ligt een groot deel van het jaar onder water. Je kunt de grot al bukkend inlopen. Het is er vrij krap, maar wel erg mooi.

Taat grot Spin in Bewah

Na het bezoek aan de grotten vaar je helemaal richting de ingang van het nationale park Taman Negara. Hier in de buurt ligt de schitterende Lasir waterval. Je kunt onderaan zwemmen, maar ook via een pad naar boven lopen voor een schitterend uitzicht. Ook heb je en loopbrug over de waterval, wat ook een mooi uitzicht heeft.

Lasir waterval 1 Lasir waterval 2  

Nog niet ontdekt

Kenyir is een werkelijk fantastisch mooi gebied, waar je enorm veel kunt doen en ondernemen. Het massatoerisme is er nog niet doorgebroken, waardoor het er de grootste delen van het jaar heerlijk rustig is. Kenyir doet wat dat betreft verder ook niet onder voor diverse andere, populaire attracties op het schiereiland Maleisie. Hoewel Kenyir vanaf Kuala Lumpur misschien niet snel en gemakkelijk bereikbaar is; kun je er wel weer gemakkelijk naartoe als je al aan de oostkust van Maleisie verblijft. Verder is het door de nieuwe snelweg tussen Alor Setar wel prima mogelijk om vanaf Penang of Langkawi, via Cameron Highlands naar Kenyir te rijden (deze tocht tussen Cameron Highlands en Kenyir duurt ongeveer 4 uur met de bus of huurauto). Als je naar de bekende eilanden zoals Perhentian of Redang gaat; dan is een bezoek aan Kenyir absoluut een leuke afwisseling. Door de vele beschikbare tours met grote diversiteit kun je rond Kenyir enorm veel verschillende activiteiten ondernemen; genoeg om je er in ieder geval een paar dagen prima te vermaken.

Eiland binnen het meer  

Walhalla voor liefhebbers van de hengelsport

Een andere zeer populaire bezigheid bij Lake Kenyir is vissen; jaarlijks komen vele duizenden sportvissers uit alle landen ter wereld naar Lake Kenyir vanwege de uitzonderlijk goede sportvismogelijkheden. Er zijn jaarlijks diverse viswedstrijden, waarbij men probeert lokale vissoorten als de Kelah, Kawan, Lampam Sungei, Kalui, Toman en de Kelisa te vangen. Een vistrip kost RM50 per persoon exclusief hengel (bij Lake Kenyir Resort allemaal te huur). Het beste seizoen om naar Kenyir te gaan om te vissen is tijdens het regenseizoen tussen oktober en maart. De beste visspots kun je vinden in de omgeving van Cacing, Leban, Petuang, Saok en Sg. Terenggan.

In het meer zwemmen meer dan 300 verschillende vissoorten. Het is de meest populaire visbestemming van Maleisie als het gaat om zoetwatervissen. Je kunt bij Pengkalan Gawi een visvergunning kopen. Als je een vistourtje boekt wordt een vergunning verzorgd.

 

Sungai Ketiar Elephant Sanctuary

Dichtbij Lake Kenyir ligt een olifanten opvangcentrum genaamd Sungai Ketiar Elephant Sanctuary. Je kunt er via de hoofdweg tussen Kuala Berang (o.a. Pengkalan Gawi) en Gua Musang naartoe. Dit is de hoofdweg tussen Cameron Highlands en Lake Kenyir. Het olifanten opvangcentrum ligt dichtbij Mount Kachang bij het dorpje Sungai Ketiar. Het is begin 2009 geopend voor publiek en is sindsdien snel populair geworden. Het is dagelijks geopend tussen 9.00 en 18.00. Toegang tot het park is gratis, maar donaties zijn welkom. Het team bij Ketiar doet goed werk; zo sporen zij onder andere stropers op en dragen zij deze over aan de autoriteiten. Ook vangen zij olifanten die in nood zijn of die de lokale dorpelingen teveel tot last zijn (om te voorkomen dat de dorpelingen de olifant wat aandoet).

 

Accommodatie rond Kenyir

In de omgeving van Lake Kenyir heb je naast het bekende Lake Kenyir Resort nog diverse andere (vaak meer basic) accommodatie. Enkelen hiervan zijn: Petang Island Resort, Kenyir Sanctuary Resort, Lake Land Resort, Uncle John Resort, Musang Kenyir Resort, Tanjong Mentong Resort, Federal Government Resort en het Kelah Rakit Resort. Let er bij de deze basic accommodatie op dat het vaak niet mogelijk is om vooraf te reserveren. Ook is het altijd maar de vraag of ze nog wel bestaan; hier kom je alleen maar achter door er naartoe te reizen.

De kwaliteit van de basic accommodatie rond het meer valt soms wat tegen. Kenyir is nog niet zo heel populair, en daardoor heb je naast het luxe Lake Kenyir Resort niet zo heel veel keuze. Zelfs Lake Kenyir Resort oogt buiten het hoogseizoen een beetje verlaten. Gasten krijgen in dat geval wel altijd de mooiste en grootste huisjes.

Het Lake Kenyir Resort is een mooi maar rustig resort dat direct aan het meer ligt. Vanaf het balkon van je huisje heb je een fantastisch uitzicht over het meer. Vooral 's ochtends en 's avonds is het genieten geblazen.

 

Checklist

 • Reisapotheek (verbanddoos)
 • Tripod voor je camera (om foto's in bv de grotten te maken)
 • Zonnebrand
 • Deet
 • Regenjas of poncho
 • Paraplu
 • Hoofdlamp of zaklamp
 • Vishengel
 

Tips

 • Lake Kenyir is nog niet zo heel toeristisch, maar steeds meer reisorganisaties nemen een bezoek aan het merenstelsel op binnen hun rondreizen. Het nadeel dat nu speelt is dat het soms te rustig is om een tour te kunnen doen, tenzij je bereid bent de hoge prijs te betalen. Het voordeel is echter dat je een uniek stuk natuur bezoekt, waar je vaak de enige toerist bent.
 • Als je bij Lake Kenyir Resort boekt, kun je het beste vooraf aangeven dat je graag een tour wilt doen. Ze kunnen hier dan rekening mee houden, mochten er nog andere reizigers zijn die ook geinteresseerd zijn in een tour. Je kunt de kosten van een boot dan delen.
 • Let erop dat het Lake Kenyir Resort soms ineens volledig bezet is als er een bedrijf komt voor een teambuilding uitje.
 • Bij het dorp Pengkalan Gawi kun je een verblijf op een House Boat regelen.
 • Er zijn geen supermarkten rond het meer. Sla dus vooraf boodschappen in. In het Lake Kenyir Resort heb je een vrij simpele kaart. Je kunt het beste zelf snacks en blikjes frisdrank meebrengen. Je hebt overigens wel een paar kleine winkeltjes bij Pengkalan Gawi; waar je ook snacks en drinken kunt kopen.
 

Tourist Information Center

 • Adresgegevens Tourist Information Center:
 • Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir
 • Tel: 609-626 7788 / 666 8498
 

Hoe kom je er?

Vliegtuig

Tasik Kenyir ligt op ongeveer 65 kilometer vanaf Kuala Terengganu's Sultan Mahmud Luchthaven. Hier vlieg je binnen een uurtje naartoe vanaf de hoofdstad Kuala Lumpur. Naast Malaysia Airlines vliegen AirAsia en Firefly ook vanaf Kuala Lumpur op Kuala Terengganu. Tickets van Kuala Lumpur naar Kuala Terengganu kosten doorgaans tussen RM50 en RM90 per persoon. Vanaf de luchthaven kun je een taxi pakken richting Kenyir; de rit duurt ongeveer 1 uur (taxi service nummer: 609-6664067). Heb je een reservering bij het Lake Kenyir Resort, dan kun je je voor RM90 bij de luchthaven laten oppikken door een luxe wagen.

Huurauto

Je kunt ook met eigen vervoer naar Kenyir rijden. De afstand tussen Kuala Lumpur en Kenyir is ongeveer 500km, en deze afstand kun je in een uurtje of 6 a 7 rijden (sneller als alles meezit). Je kunt in Kuala Lumpur op diverse manieren aan een huurauto komen; een auto huur je al vanaf RM120 per dag. Wij huren meestal via Rentalcars.com; een populaire huurauto vergelijker. Vanaf Kenyir kun je via Kuala Berang, via Jabor, dan via Kuatan (route door het binnenland), terug naar Kuala Lumpur.

Bus

Er vertrekken verder dagelijks bussen vanaf het Hentian Putra Bus Terminal in Kuala Lumpur, één om 9.00 in de morgen en één om 21.00 in de avond, voor ongeveer RM45 per persoon. De bus doet er precies 12 uur over om Kuala Terengganu te bereiken. Vanaf het busstation in Kuala Terengganu kun je een taxi naar Kenyir nemen. Vanaf Kenyir vertrekt de bus naar Kuala Terengganu vanaf Gawi Point (+/- RM45). Je kunt overigens ook helemaal vanaf Kuala Lipis vlakbij het eiland Langkawi naar Kenyir reizen. Deze tocht bestaat uit diverse losse busreizen en gaat langs Alor Setar, Ipoh, Cameron Highlands en Gua Musang. Let er hierbij op dat losse trajecten door verschillende vervoerders wordt aangeboden. Ook willen vertrektijden (als die er zijn) nog wel eens wijzigen, hetzelfde geldt voor het busstation waar vandaan de bus vertrekt. Reizigers vanaf Cameron Highlands kunnen bij hun hotel of guesthouse privé vervoer of vervoer per minivan regelen.

 

Van Taman Negara naar Kenyir

Volgens sommige bronnen kon je vanaf Taman Negara naar Kenyir reizen en andersom. Het zou daarmee een mogelijke route zijn die men aflegt om tussen Taman Negara en de diverse tropische eilanden aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie te reizen (zoals Perhentian, Redang en diverse andere, kleinere eilanden). Vreemd genoeg vertelde de dame bij het Tourism Malaysia kantoortje vlakbij Lake Kenyir Resort - in Pengkalan Gawi - dat het niet mogelijk was om op deze manier naar Taman Negara te reizen. Na flink wat experts geraadpleegd te hebben; zijn we erachter dat het inderdaad niet zomaar mogelijk is om via Taman Negara naar Kenyir te reizen. Hoewel het uiteindelijk wel kan; gaat het om een enorm inspannende jungletrek van wel 10 dagen. Je kunt wel vanaf Kenyir naar het westelijke deel van Taman Negara, maar helaas niet gemakkelijk van het westen naar het oosten van het schiereiland via Taman Negara en Kenyir.

 

Kaart

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.