Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Mabul

Mabul is een klein eiland in het oosten van Sabah. Het is vooral populair vanwege de fantastische duikplekken in de omgeving van het eiland. Een van 's werelds meest bekende duikspots - Sipadan - ligt op een steenworp van het eiland. Omdat je niet op Sipadan zelf kunt overnachten, verblijven de meeste duikfanaten op Mabul. Accommodatie op diverse andere eilanden in de regio is vrij duur, maar op Mabul heb je ook voldoende accommodatie voor reizigers met een minder groot budget.

Op deze pagina:

 

Zeenomaden

Je hebt twee kleine dorpen op het eiland, Mabul en Musu, waar in totaal zo'n 2000 zeenomaden (Bajau Laut) wonen. De lokale bewoners leven van visserij en van toerisme. Je hebt geen wegen op het eiland, de inwoners gebruiken bootjes om rond het eiland te varen. Het is in tegenstelling tot de meeste eilanden in de regio geen ultieme bountybestemming zoals je dat van de brochures kent. Je hebt er wel prachtige stranden, met rijen palmbomen. Stranden liggen soms vol afval, ondanks de pogingen van de resorteigenaren om het eiland schoon te houden.

Je hebt ruim 15 resorts op het eiland. De meeste zijn vrij basic, maar er zitten ook een paar luxe resorts tussen. De beste resorts zijn vooral populair omdat ze meteen een duikschool hebben, en omdat ze ook de permits voor Sipadan kunnen regelen. Bij budget accommodatie zonder duikschool is de kans op een permit vaak wat kleiner. In de praktijk geldt hierbij overigens dat als je maar lang genoeg op het eiland verblijft, je altijd wel een keertje kunt duiken bij Sipadan.

Mabul vanuit de verte Lokale kampung 1 Avondwandeling rond het eiland  

Duiken

Alles draait op Mabul om het duiken. De duikcondities zijn er fantastisch. Mabul zelf is internationaal bekend om de goede macrocondities; beter bekend als 'muck diving' bestemming. De kleine 'critters' staan er centraal. Tijdens een duik speur je de zeebodem af op zoek naar soorten kleiner dan een knikker. De duikgidsen zijn vaak zeer geoefend en zien de mooiste soorten vissen zoals lionfish en crocodilefish, nudibranches, blue-ringed en mimic octopus, gobies en veel andere soorten. Duiken rond Mabul is meestal tijdverdrijf voor de duikers die wachten op een permit voor Sipadan. Dit eiland ligt op zo'n 15 kilometer van Mabul, en dagelijks worden er maar een bepaald aantal duikers toegelaten.

Resortjes Duikplatform (hotel) Steiger  

Snorkelen

Hoewel je rond Mabul goed kunt snorkelen, kun je als niet-duiker beter een andere bestemming kiezen. Heb je een flink reisbudget, dan heb je in de directe omgeving de eilanden Kapalai, Mataking en Pom pom waar je zeer goed kunt snorkelen. Deze eilanden hebben vaak één resort, waar je een fors bedrag per overnachting betaalt. Ook vanaf deze eilanden wordt naar Sipadan gevaren, ook deze eilanden zijn in staat om permits te regelen. Over het algemeen wordt het schitterende bountyeiland Perhentian gezien als de beste en meest laagdrempelige snorkelbestemming van Maleisie.

Lokale kampung 2 Kinderen die spelen  

Accommodatie

Je hebt diverse resorts op Mabul. Het grootste deel van de resorts zijn vrij basic, en daardoor goed betaalbaar. Voorbeelden zijn Arung Hayat Lodge, Seahorse Lodge, Borneo Divers Mabul Dive Resort en het Seaventures Dive Resort. De laatste is een olieplatform dat omgebouwd is tot duikhotel. Er zijn een tweetal luxe resorts, op palen boven water; Mabul Water Bungalows en Sipadan Water Village Resort. Hier betaal je de hoofdprijs voor, reken op een paar honderd euro per nacht inclusief alle maaltijden, drankjes en drie duiken per dag. Je verblijft echter wel op een schitterende locatie, en duikt in een van de mooiste duikspots ter wereld.

Luxe resort Lokale kampung 3  

Beste periode voor een bezoek

Er is geen beste periode bij een bezoek aan de regio van toepassing. Mabul (en de andere eilanden in de regio) is het hele jaar door te bezoeken. Er is geen sprake van een regenseizoen en de regio heeft ook niet te maken met tyfonen. Temperaturen zijn het hele jaar hetzelfde (+/- 30/32°C). De beste periode om er te duiken ligt tussen grofweg maart en september.

Lokale kampung 4 Lokale kampung 5  

Semporna

Semporna is het vissersdorp waar de boten naar de eilanden in de regio vandaan vertrekken. Er wonen zo'n 135.000 mensen in het dorp; een toerist komt er meestal alleen voor een bezoek aan de duikbestemmingen in de omgeving, of om de boot naar één van de duikbestemmingen te pakken. In Semporna heb je een ruim aanbod aan basic accommodatie waar je voor schappelijke prijzen kunt verblijven. Voorbeelden zijn Seafest Hotel, Sipadan Inn, Sipadan Inn 2, Han Palace Hotel, Borneo Global Sipadan Backpackers en City Inn. Ook heb je een aantal duikscholen in het dorp, waar reizigers die niet op een van de eilanden zelf verblijven hun duiken kunnen regelen.

 

Hoe kom je er

De grootste stad in de omgeving is Tawau. Dagelijks gaan er meerdere vluchten van Kuala Lumpur en van Kota Kinabalu naar Tawau. Vanaf de luchthaven van Tawau kun je een taxi of minibusje (gedeeld) naar het vissersdorp Semporna regelen. Bij het haventje van Semporna vertrekken de boten naar Mabul. De meeste resorts hebben hun eigen boot. Als je bij een van de luxe resorts boekt, zit hier vaak de transfer van Tawau naar het resort bij. De boottocht van Semporna naar Mabul duurt meestal zo'n 45 minuten.

 

Kaart van Mabul

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo