Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Perhentian

Naar Perhentian met Van VerreAan de noordoostzijde van het schiereiland Maleisie liggen twee eilanden tegen elkaar aan; de prachtige Perhentian eilanden. De Perhentians bestaan uit het grote eiland Perhentian Besar en het kleine Perhentian Kecil (en nog drie kleine eilandjes). Op beide eilanden heb je een flink aantal mooie plekjes om te overnachten. Dit varieert van luxe resorts, waar je een huisje hebt met airco, tot de simpele lodges, waar je het zonder airco moet doen. Er zijn geen internationaal bekende hotels op het eiland, wel een flink aantal kleinschalige resorts.

  • Bekijk onze mooiste foto's van Perhentian op Flickr.com

Perhentian is tussen maart en oktober te bezoeken; de overige maanden heeft de regio te maken met een heftig regenseizoen. Het hoogseizoen ligt tussen juni en september. Populaire accommodatie is dan vaak volgeboekt. Het eiland is uitermate geschikt om te duiken en snorkelen. Het is misschien wel het beste eiland van Maleisie om te snorkelen; op diverse plekken kun je het water inlopen en meteen de onderwaterwereld verkennen. Perhentian is ook het beste eiland om te leren duiken. Je hebt diverse duikscholen waar je voor een schappelijke prijs je PADI (of SSI) kunt halen. Perhentian is een relatief rustig eiland, ondanks dat je er vrij gemakkelijk naartoe kunt reizen. Tijdens het hoogseizoen is het soms best druk op de stranden bij de populaire resorts, maar zelfs dan zijn er nog genoeg verlaten strandjes rondom het eiland te vinden waar je heerlijk kunt relaxen.

Prachtig strand

Op deze pagina:

 

Perhentian Besar

Perhentian Besar is het grotere eiland van de twee. Het eiland heeft een ruim aanbod aan leuke resorts; van simpel tot redelijk luxe. De accommodatie is hier doorgaans beter dan op Kecil, en daardoor ook wat duurder. Het eiland wordt ook wel het rustige eiland genoemd. Ook hier kun je je echter prima vermaken, het is zeker geen saai eiland. Je kunt er goed snorkelen en duiken, en je hebt er de mogelijkheid om bij een van de duikscholen een duikcursus te volgen. Op Besar heb je vanaf RM30 een overnachtingsplek, maar stel je hierbij niet al teveel voor. De duurste accommodatie kost meer dan RM400 per nacht; chalets hebben airco, liggen pal aan het strand en zijn van alle gemakken voorzien. Reserveren is vaak een vereiste.

 

Perhentian Kecil

Kaart Perhentian eilandPerhentian Kecil wordt vooral veel bezocht door backpackers. Het eiland is hierdoor ook wat drukker en de resorts zijn vaak goedkoper. Perhentian Kecil wordt vaak beschreven als het gezellige eiland, hoewel Besar zeker niet saai is. Accommodatie is al beschikbaar vanaf RM20 per nacht. Vaak gaat het hierbij om een slaapplaats in een slaapzaal (dorm). Op het eiland heb je een aantal duikscholen; je kunt er prima duiken en snorkelen. Het is geen feesteiland zoals enkele Thaise eilanden, maar ook zeker geen dooie boel. Een aantal resorts verkopen alcoholische dranken. Langs Long Beach heb je diverse resorts waar je 's avonds gezellig een drankje kunt doen. Op Perhentian Kecil is er bijna altijd wel een slaapplaats te vinden; je hoeft dan ook niet vooraf te reserveren.

TipDe eilanden Langkawi en Penang zijn beiden erg mooi maar het zijn geen bountyeilanden. Wil je een goed betaalbaar bountyeiland bezoeken, dan kun je het beste naar het eiland Perhentian afreizen. Rond het hele eiland kun je duiken en snorkelen. Je kunt hier al voor paar tientjes per nacht verblijven en er zijn meerdere reisorganisaties met een verblijf op het eiland.

 

Activiteiten

Omdat lopen in die warmte meestal niet erg prettig is, heb je op beide eilanden de mogelijkheid om gebruik te maken van de watertaxi. Je betaalt een klein bedrag om je met een klein bootje naar een plek te laten vervoeren. Wanneer je naar afgelegen plekken gaat, maak je vooraf afspraken over het ophalen. Ga je naar de wat drukkere gebieden, dan neem je daar gewoon weer een ander taxibootje terug. Hieronder volgt een overzicht met een aantal toffe attracties op het eiland:

Leuk om met een kano te verkennen
  • Op beide eilanden heb je geen wegen, maar wel een paar junglepaden waar je korte wandelingen kunt doen. De meeste paden nemen niet meer dan 30 minuten in beslag; aan het einde van zo'n pad kom je of aan op een verlaten strand; of bij een strand met een of meerdere resorts. Het eiland is te klein om er wilde dieren te spotten. Soorten die je op het eiland kunt tegenkomen zijn apen, grote vleermuizen (overdag hangen ze tegen een boom, 's avonds vliegen ze boven het strand), monitor lizards en meerdere vogelsoorten. Eenmaal aan de andere kant van het pad kun je vaak wel ergens een watertaxi terug naar je resort pakken. Vergeet niet om voldoende water, zonnebrand en insectenwerend middel mee te nemen.
  • De meeste reizigers komen naar Perhentian voor de prachtige onderwaterwereld. Je kunt overal snorkelen, en hebt tientallen duikspots rond het eiland. De meeste resorts hebben er een huisrif; waar je prima kunt snorkelen. Bij de duikscholen huur je een snorkeluitrusting (meestal RM15 per dag). Het koraal is vlak voor de resorts vaak niet zo heel mooi, maar je hebt er wel veel mooie vissoorten zwemmen. Zo nu en dan komt er zelfs een schildpad langszwemmen. Vissen zijn gewend gevoerd te voeren voor de resorts; kijk niet vreemd op als de vissen allemaal als gekken op je af komen zwemmen als je net het water in loopt. De meeste resorts bieden ook georganiseerde snorkeltrips aan naar de mooiste koraaltuinen van het eiland.
  • Vaak verhuren resorts een kayak. Hiermee kun je zelf op zoek naar verlaten stranden. Neem je spullen mee in een aquabag; een waterdichte tas. Vergeet niet voldoende water en zonnebrand mee te nemen. Een kort stuk met een kayak kan al een flinke inspanning zijn; vooral op het heetst van de dag ben je al snel moe. Houd hier rekening als je een lange afstand met de kayak aflegt. Let erop dat je niet met een kayak door de branding probeert te peddelen; de golven (als die er zijn) doen de kayak omslaan (zelf meegemaakt, maar gelukkig hadden we een aquabag :)).
  • Duiken op Perhentian is vrij goedkoop vergeleken veel andere duikbestemmingen. Meestal rekent de duikschool tussen de RM60 en RM80 per duik, inclusief de duikuitrusting. Ga een dag vooraf bij de duikschool langs om alvast wat spullen bij elkaar te zoeken; en leg die klaar voor de dag erop. Duiken rond Perhentian is vooral leuk voor beginners. De duikcondities zijn er erg prettig. Je hebt nauwelijks stroming, goed zicht en veel duikspots zijn ondiep. De onderwaterwereld is prachtig bij Perhentian; maar er zijn mooiere duikspots in Maleisie te vinden.

 

Duiken

Kaart duikspots PerhentianPerhentian is een waar duikparadijs. Net als Redang valt Perhentian onder het Terengganu Marine Park. De onderwaterwereld in dit gebied wordt dan ook beschermd, en men zorgt ervoor dat toerisme een minimale belasting voor de natuur vormt. In tegenstelling tot Redang is Perhentian minder rotsachtig en dus iets 'platter', hierdoor heerst hier nog meer het bountygevoel dan op Redang. Rondom Perhentian heb je prima duikcondities, net als rondom Redang. Het water is er kraakhelder met een zicht van soms meer dan 25 meter. Tegen het begin van het regenseizoen aan, en vlak na het regenseizoen zijn de condities afwisselend minder goed. Perhentian is een ideaal eiland om je duikbrevet te halen. Er zijn op het eiland diverse duikscholen. Je betaalt in Maleisie doorgaans RM1000/RM1100 voor je PADI, aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wil je je PADI halen, dan moet je wel minimaal 5 dagen op het eiland verblijven.

Op Perhentian Kecil heb je een aantal goede duikscholen langs Long Beach en Coral Bay; Sunlight Divers, Quiver Dive Team, Turtle Bay Divers, Seadragon Divers, Matahari (voorheen Coral Sky) Divers, Spice Divers en Angel Divers. Op Perhentian Besar heb je o.a. de duikscholen Watercolours, Pro Divers World, Flora Bay Divers en Universal Diver. Universal Diver ligt naast het Tuna Bay resort, dat zo'n beetje het meest luxe resort op het eiland is. Wij hebben onze PADI gehaald bij Watercolours; een goede duikschool met goede instructeurs en een gezellige sfeer. Het eten bij de duikschool is erg goed (het restaurant bij Paradise resort is een van de beste restaurants op het eiland), en je kunt op loopafstand naar een fantastische snorkelplek (recht voor het Coral View Resort en tevens voor het Perhentian Island Resort). Watercolours is vooral populair vanwege de Reef Checks die ze regelmatig organiseren; ze zijn altijd erg druk met het op orde houden van het koraal.

Duiken op Perhentian 1 Duiken op Perhentian 2 Duiken op Perhentian 3  

Snorkelen

Voor snorkelaars is Perhentian de beste keuze, de kustlijn is ondiep, waardoor je op veel plekken kunt snorkelen. Veel resorts op het eiland hebben een eigen huisrif, dit betekent dat je direct vanaf je resort kunt snorkelen. Dit maakt Perhentian meteen ook zo geschikt voor families met kinderen; die kunnen zich de hele dag schitterend vermaken in de ondiepe zee voor het resort. De duikscholen verhuren voor zo'n RM15 per dag een duikbril en setje flippers. Hiermee kun je dan lekker voor je huisje snorkelen. Helaas zijn de visjes voor de resorts meestal flink verwend. Dit betekent dat je zodra je het water in gaat omringd wordt door visjes (en soms ook grote vissen) die denken dat je ze gaat voeren. Ook is het koraal rond de resorts meestal niet meer zo mooi, omdat er regelmatig bootjes langsvaren om mensen bij het resort af te zetten.

Snorkelen op Perhentian 1 Snorkelen op Perhentian 2 Snorkelen op Perhentian 3

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

 

Kwaliteit van het koraal

Afgelopen jaren is er een flinke achteruitgang van de kwaliteit van het koraal aan de kant van het Coral View Resort en het Perhentian Island Resort. Om nog een beetje koraal te zien kun je nu beter een snorkeltrip boeken; let er echter bij de grote trips in het hoogseizoen op dat je een plek deelt met veel andere snorkelaars; soms vele tientallen tegelijk. Wij zagen op een snorkelplek wel 12 bootjes naast elkaar liggen met er omheen een grote oranje vlek met snorkelaars (door de reddingsvesten). Er zijn ook nog voldoende andere mooie smorkelplekken, daarvoor kun je het beste een duurder privé tripje regelen of er zelf naartoe kayakken.

  • Tip 1: regel je eigen snorkeltrip door gewoon een bootje voor een dagdeel te huren (aan het einde betalen!) en vaar hiermee het eiland op je eigen gemak en in alle rust rond.
  • Tip 2: huur een kano en vaar zelf het eiland rond; je komt zo terecht bij prachtige verlaten stranden en fantastische snorkelplekken.

Helaas is bij onze favoriete snorkelplek voor het Coral View resort weinig meer over van al het koraal. Wel is het nog steeds perfecte plek om te snorkelen want er zitten veel mooie en ook grote vissoorten. Zo zagen wij tijdens onze laatste snorkelsessie diverse mooie soorten; waaronder 2 grote humphead parrotfish, een grote black reeftip, diverse kleine black reeftips, meerdere titan triggerfish, grote scholen met kleinere vissoorten en verder nog natuurlijk de anemoonvisjes (nemo voor niet-duikers). Aan de overzijde van de baai (waar het Perhentian Island Resort zit) heb je een weiland onderwater waar vaak grote groene schildpadden grazen. Aan de rechterzijde van het Perhentian Island Resort kun je overigens ook erg goed snorkelen; vaak is het er ook veel minder druk.

Koraal op Perhentian 1 Koraal op Perhentian 2

Wanneer je tijdens je bezoek aan Maleisie op een laagdrempelige manier zo'n bounty-gevoel wilt ervaren, dan is Perhentian de perfecte locatie. Waar Penang bekend is om de multiculturele insteek en gezellige, drukke sfeer en waar Langkawi bekend is om de prachtige natuur, staan de eilanden binnen het Terengganu Marine Park bekend om het prachtige heldere water, en dus het bountygehalte.

TipPerhentian is prachtige bestemming. In veel gevallen is een bezoek aan het eiland onderdeel van een rondreis door Maleisie. De volgende reisorganisaties bieden een bezoek aan de Perhentians aan: 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, PANGEA Travel en Van Verre.

 

Heerlijk eten

We waren al eens eerder op de Perhentians geweest; maar toen hadden we door een 5-daagse duikcursus niet echt de mogelijkheid om het eiland goed te verkennen. De keren erop hebben we veel restaurantjes geprobeerd om een goed idee te krijgen van het eten op het eiland. Wij vonden zelf het simpele restaurant Paradise naast Watercolours en erg goede plek voor een goede maaltijd (ook voor een goed westers ontbijt). Met ons dachten de meeste toeristen er hetzelfde over; het restaurant zat elke avond bomvol. Het eten was lekker en zeer betaalbaar. Vooral lekker was de Black Pepper Beef, Singapore Style Bee Hoon en de Daging Merah. Daarnaast was er voldoende keuze en was de bediening ook prima. Bij het restaurant van het Coral View Resort kun je ook prima eten (vooral de verse shakes zijn er heerlijk). Hier heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de baai voor het resort. Overigens hebben wij ook diverse keren prima bij Tuna Bay Resort gegeten; waar je naast westerse maaltijden ook heerlijke lokale gerechten hebt. Prijzen van eten zijn goed betaalbaar, maar wel duurder dan op het vasteland.

Lekker eten op Perhentian 1 Lekker eten op Perhentian 2  

Moesson

Tussen (begin) oktober en (begin) maart waait de moesson. Aan de oostzijde van het schiereiland is deze moesson vrij heftig. De meeste resorts zijn in deze periode dan ook gesloten. Dit geldt ook voor de Perhentians, het eiland sluit in deze maanden de deuren. Daarbij komt dat er ook geen boten varen tussen het vasteland en het eiland. De moesson start elk jaar weer op een ander moment. Het ene jaar is het begin oktober al druilerig weer, maar heb je eind oktober/begin november nog een paar mooie weken. Resorts blijven dan net zo lang open tot de moesson echt begonnen is. Andere jaren heb je halverwege oktober al te maken met aanhoudend onstuimig weer. Hoewel het eiland zelfs bij slecht weer prachtig is, kun je er tijdens de moesson maar beter ver vandaan blijven.

Moessonperiode

Reis je toch in oktober naar Perhentian (wat over het algemeen prima kan), dan neem je wel een klein risico op minder goed weer. Niemand kan je het weer voorspellen (trek ook niet teveel aan van de weersvoorspellingen op het internet) in de periode dat je er naartoe reist; ook niet in de maanden tussen april en september. Reizigers die tussen oktober en maart naar Maleisie reizen kunnen beter een bezoek aan Langkawi met tussendoor een trip naar het Thaise bountyeiland Koh Lipe overwegen. Ook kun je in deze periode prima een van de mooie bountyeilanden rond Borneo bezoeken.

 

Beste periode voor een bezoek

Tussen (eind) oktober en maart kun je het eiland niet bezoeken vanwege de moesson. De beste periode ligt dan ook tussen april en september. In de maanden juli en augustus is het er het drukst; maar ook het meest gezellig. De duikcondities zijn dan ook erg goed. De tussenliggende maanden zijn het beste, want dan is er altijd voldoende accommodatie beschikbaar en daarbij hangt er een relaxt sfeertje op het eiland. Een aantal Nederlandse reisorganisaties bieden een verblijf op Perhentian aan; waaronder 333travel, ANWB Reizen en Van Verre.

Verlaten strand Coral Bay  

Accommodatie

Je hebt op Perhentian diverse mooie en betaalbare accommodatie. Je hebt er geen hotels, alleen maar kleinschalige resorts. Prijzen varieren van goedkoop (vanaf RM20 per nacht) tot prijzig als je bedenkt dat er bijna geen luxe resorts op het eiland te vinden zijn. Prijzen vanaf RM300 per nacht zijn op het eiland geen uitzondering. Je krijgt er echter wel een chalet op het strand met zeezicht voor terug. Zelf verbleven we in Tunay Bay, Coral View, Bubbles en het basic duikresortje Paradise (allemaal op Besar). Coral View Resort is ons favoriete resort, vooral vanwege het gezellige sfeertje en de mooie baai Teluk Puah waar je schitterend kunt snorkelen. Bubbles is een mooi resort in een verlaten deel van het eiland. Ook hier kun je mooi snorkelen (huis-rif) en ook goed duiken. Het resort is wel vrij basic. Tuna Bay is de beste keuze op het eiland als je van alle gemakken voorzien wilt zijn. De huisjes met zeezicht zijn super, je loopt zo de zee in waar je meteen kunt snorkelen. Tuna Bay is wel veruit het meest populaire resort op het eiland; vooral onder families met kinderen. Vaak is het resort al maanden vooraf volgeboekt tijdens het hoogseizoen. Op Kecil zijn Bubu Resort, Shari-La en Villa @ The World Cafe het meest populair.

Er is op Perhentian geen zoetwater; dus douchen doe je in gefilterd zout water (dit is niet hetzelfde als zeewater). Tip: koop voor RM5 een fles water en spoel jezelf na het douchen nog even kort af met water (gebruik geen zeep, dat is slecht voor het koraal!). Zo nu en dan valt de stroom uit op het eiland; dat eigenlijk wel goed is i.v.m. de mensen die de airco de hele dag aan laat staan. Elk resort heeft een restaurant; maar voor de afwisseling is het vaak leuker om ook bij de buren te eten. Niet in alle gevallen is dit zomaar mogelijk (er zijn enkele afgelegen resorts); in die gevallen kun je de watertaxi overwegen. Niet alle resorts bieden een goed ontbijt of goede lunch. Vaak vind je het beste ontbijt (en lunch) bij de resorts met westerse eigenaren.

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire resorts op het eiland, in volgorde van populariteit:

 

Reservering

Steeds vaker komt het voor dat je bij populaire resorts op Perhentian al maanden van tevoren moet reserveren, wil je de zekerheid hebben er te kunnen verblijven. Een flink aantal resorts zijn zo populair dat ze tijdens het hoogseizoen (van juni tot september) een minimaal aantal overnachtingen verplichten. Ook moet je de kosten van het verblijf vooraf betalen. Je kunt bij populaire resorts als Tuna Bay, Perhentian Island Resort, Bubu Long Beach Resort, Adbul Chalets en Coral View het beste al ver vooruit reserveren. Afgelopen jaren waren sommige resorts al in februari volgeboekt voor overnachtingen in het hoogseizoen.

Uitzicht op een prachtig strand

Betalen is vaak een probleem. De resorts willen dat je een kopie van je creditkaart via e-mail of fax naar ze stuurt. Dit is eigenlijk een riskante manier van betalen, en sommige creditkaartmaatschappijen zullen bij problemen de kosten niet op zich nemen. Als je geen onnodig risico wilt nemen, moet je er of op staan dat je pas ter plekke betaalt, of je kiest uit de accommodatie die je via een betrouwbare tussenpersoon zoals een hotelsite kunt boeken. Bekijk hier een overzicht met resorts op Perhentian waar je veilig online kunt reserveren. Stel je vooraf geen eisen aan de accommodatie dan heb je op het eiland voldoende basic plekjes waar altijd wel een kamer vrij is (dit geldt vooral voor accommodatie op Kecil).

 

Vervoer op het eiland

Er zijn op de eilanden niet zo heel veel manieren om tussen locaties te reizen. Er zijn geen wegen op het eiland en dus ook geen gemotoriseerd verkeer. Er zijn een paar brede stranden met meerdere resorts op een rij, maar ook diverse resorts op verscholen plekjes op het eiland. Sommige stranden zijn via een pad met elkaar verbonden. Je hebt op Besar en op Kecil een paar bospaden, maar veel prettiger is het gebruik van een watertaxi. De watertaxi is een klein bootje waaruit locals inkomsten halen; een ritje kost op de korte stukjes RM12. Wil je van het ene naar het andere eiland, dan betaal je meestal zo'n RM15/RM20.

Prijzen van de watertaxi

Je kunt de watertaxi ook gebruiken om een verlaten strand te bezoeken. Je spreekt met de bootman een tijd af wanneer hij je weer komt ophalen (zorg voor de zekerheid altijd voor een telefoon, of laat bij je resort weten dat je naar een verlaten strand bent gegaan). Vergeet niet altijd genoeg zonnebrand, water en wat snacks mee te nemen. Bij de duikschool kun je een snorkelsetje huren.

TipPerhentian is een ideaal eiland om je duikbrevet te halen. Er zijn op het eiland diverse duikscholen. Je betaalt in Maleisie doorgaans RM1200/RM1500 voor je PADI, aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wil je je PADI halen, dan moet je wel minimaal 5 dagen op het eiland verblijven.

 

Hoe kom je er

Om naar de eilanden te gaan zul je eerst met de huurauto, bus, trein of vliegtuig naar of Kota Bharu of naar Kuala Terengganu moeten reizen. Vanaf deze steden kun je een bus of taxi nemen naar Kuala Besut. Vanaf dit vissersdorpje vertrekt de boot naar het eiland, dat zo'n 20 kilometer voor de kust ligt.

Boot naar het eiland 1

Kuala Besut ligt op een uurtje rijden vanaf Kota Bharu (en op 2 uur rijden vanaf Kuala Terengganu). Bij de kleine haven kun je ter plekke tickets voor de boten kopen; er zijn diverse kleine kantoortjes van de resorts en van enkele duikscholen. Wij betaalden via onze duikschool RM70 per persoon voor een retourtocht met de boot. Er zijn diverse vervoerders die naar het eiland varen. Bij de luchthaven van Kota Bharu en Kuala Terengganu kun ook boottickets kopen (men probeert hier vaak al duurdere tickets te verkopen); dit kun je dus beter niet daar doen maar gewoon in Kuala Besut. Nog beter is het om dit via het resort waar je verblijft te regelen; dan heb je de tickets al en hoef je eenmaal aangekomen in Kuala Besut niet meer op zoek naar tickets.

Boot naar het eiland 2

Een taxi vanaf Kota Bharu airport naar Kuala Besut kost RM70, vanaf Kuala Terengganu airport naar Kuala Besut RM110. Bij Kota Bharu airport heb je diverse autoverhuurders, je kunt hier dus makkelijk op de terugweg een auto huren of juist de huurauto afleveren (veel reizigers rijden bijvoorbeeld vanaf Kota Bharu via Cameron Highlands per huurauto naar Penang of Kuala Lumpur). Rentalcars.com is een handige website om het aanbod van de verschillende verhuurders in Maleisie met elkaar te vergelijken.

Boot naar het eiland 3

De boten vertrekken meerdere malen per dag; de laatste vertrekt rond 17.00 vanaf de haven. Je doet er echter goed aan om een eerdere boot te pakken. De boot doet er doorgaans 40 minuten over om vanaf Kuala Besut naar Perhentian te varen. Aangezien de boot meestal rond de 10/15 personen vervoert; ben je vaak nog wel wat tijd kwijt om al die mensen bij hun resortje af te zetten. De keren dat wij naar Perhentian gingen; voer de boot eerst naar het uiterste zuidoosten van Besar; om vervolgens langszaam de resorts af te gaan om toeristen af te zetten. Je stapt meestal eerst over in een kleiner bootje; dat kleine bootje brengt je dan zo goed als aan wal (soms bij eb moet je eerst nog een stukje door het water lopen omdat de bootjes dan niet altijd tot aan het strand kunnen komen).

Wachten op de boot

Bij slecht weer vaart de boot niet. Helaas is de definitie van slecht weer bij de locals vaak verschillend van onze definitie. Wij zijn een keer rond 16.00 naar het eiland gevaren; vlak voor een flinke storm. Dit was geen prettig tochtje; en voortaan zullen wij niet meer aan het einde van de middag naar het eiland varen. Beter is het om in de ochtend of begin van de middag bij Kuala Besut de boot te pakken. De weersomstandigheden zijn dan meestal beter, en daarnaast is het dan vaak ook rustiger, waardoor je niet op een overvolle boot zit. Overigens is er ook nog onderling verschil tussen de operators; sommige vullen een boot met gemak met 20 personen inclusief baggage, anderen hebben een max van 10 personen (officieel is 12 de max per boot). Wij hebben ook eens gevaren met de boot van het Tuna Bay resort; dit was de meest fijne boot tot nu toe.

TipVervuiling is een groeiend probleem op Perhentian. Vaak is de lokale bevolking zich niet bewust van de gevolgen van het weggooien van een plastic zakje in zee. Laat ze weten dat het slecht is voor het koraal en voor het leven onderwater. Hetzelfde geldt voor het voeren van vissen tijdens snorkeltripjes; er is totaal geen geldige reden om de vissen te voeren en toch gooien de locals dagelijks kilo's brood en ander eten in zee om de vissen naar de boten met snorkelaars te lokken. Als laatste is er nog het blijvende probleem van het omhoog tillen van schildpadden. Je zult het een westerling nooit zien doen, maar Aziatische reizigers en locals vinden het een prachtige ervaring. Mocht je dit ooit van dichtbij meemaken, uit dan duidelijk je ongenoegen en laat van je horen bij je resort of bij de duikschool.

 

Tips

  • In het hoogseizoen zitten resorts vaak vol. Soms loont het om na te gaan of het resort aan een strand ligt met meerdere resorts. In dat geval kun je contact opnemen met die resorts om na te gaan of je er aansluitend terecht kunt. Je boekt dan meerdere verblijven, bij verschillende resorts. Omdat het allemaal op loopafstand van elkaar ligt, hoef je er nauwelijks moeite voor te doen om van resort te wisselen. Aan het strand bij Coral View (Besar) heb je meerdere resorts op een rij. Bij Long Beach en Coral Bay op Kecil geldt hetzelfde. Veel reizigers gaan hier op de bonnefooi naartoe, zonder reservering vooraf.
  • Sommige resorts houden er zeer omslachtige manieren van vooraf betalen op na. Om moeilijkheden te voorkomen, moet je altijd nagaan of je met Paypal kunt betalen. Naast Paypal zijn er ook andere manieren om te betalen. Het opsturen van (kopieën) van creditkaart wordt vaak gedaan, maar is eigenlijk niet heel veilig.
  • Resorts als Tuna Bay, Abdul Chalets, Bubu Long Beach Resort en Coral View zitten vaak vol in het hoogseizoen. Deze resorts zijn vooral populair onder reizigers die met kinderen op vakantie gaan. Zorg dat je er snel bij bent als je hier wilt boeken. Let erop dat sommige resorts een minimaal aantal overnachtingen verplichten in het hoogseizoen.
  • Als je bij een resort verblijft dat aan een strand met meerdere resorts ligt, kun je beter niet een pakket inclusief alle maaltijden boeken. Het is voor de afwisseling leuk om ook bij de buren te eten. Bij duikpakketten zitten alle maaltijden vaak bij de prijs inbegrepen.
  • Ga vooraf na of het resort direct aan een strand ligt waar je kunt snorkelen. Een verblijf op Perhentian is zoveel leuker als je er laagdrempelig kunt snorkelen.
  • Prijzen van de boottocht zijn bijna altijd gelijk (RM70). Als het resort op Perhentian direct de boottickets vanaf Kuala Besut (retour) aanbiedt, kun je dit maar beter meteen erbij bestellen. Je krijgt dan vooraf al via e-mail een voucher die je kunt meebrengen. Dit scheelt tijd omdat je bij de haven van Kuala Besut geen tickets meer hoeft te kopen.
  • Zorg er altijd voor dat je uiterlijk om 16.00 de boot pakt. Na 16.00 is de kans op een onstuimige oversteek groter; vaak regent het rond die tijd van de dag. Ook zit de laatste boot (vertrekt om 17.00) vaak vol en niet alle vervoerders houden zich even goed aan de regels (er mogen maximaal 12 mensen in een boot).
  • Backpackers hebben op Kecil de beste kans om een beschikbare kamer te vinden. Hoewel je op Besar ook voldoende betaalbare accommodatie hebt, staat Kecil erom bekend vooral leuk te zijn voor backpackers.
  • Probeer een duikcursus altijd vooraf te reserveren. De duikschool kan dan een Nederlandse of Engelse duikinstructeur aan je koppelen; wat vaak prettiger is als je net met duiken begint.
  • Perhentian valt binnen de staat Kelantan; een van de islamitische deelstaten van Maleisie. Resorts en restaurants die eigendom zijn van islamitische uitbaters, schenken geen alcoholische dranken. Er zijn echter genoeg resorts en restaurants die door Maleisische Chinezen of door westerlingen worden gerund; daar kun je gewoon bier en cocktails bestellen. Je kunt altijd overwegen zelf wat flessen wijn vanuit Kuala Lumpur mee te brengen. Vergeet de wijnglazen niet!
  • De duikscholen op Perhentian hebben vaak standaard zwembrillen. Heb je een bril, dan kun je het beste wegwerplenzen meebrengen. Die kosten in Nederland nagenoeg niks (duur in Maleisie). Vergeet de lenzenvloeistof niet. In Kuala Lumpur heb je diverse duikshops waar je een duikbril op sterkte kunt kopen. Bij een flink aantal sterktes ligt de bril al in het schap; bij afwijkende sterktes moet de bril gemaakt worden. Je kunt de bril in dat geval het beste direct bij aankomst bestellen. Bij Dive Station Explorer in Mid Valley Megamall kost een duikbril op sterkte RM179. Je sterkte laat je opmeten in een van de vele brillenwinkels in de stad.
  • Er is geen pinautomaat op het eiland. Je kunt het beste voldoende contanten en een creditkaart meenemen. Er zijn pinautomaten in Kuala Besut, maar je doet er verstandig aan al in Kota Bharu (of een andere grotere stad) te pinnen.
  • Als je een van de verlaten stranden bezoekt, zorg er dan altijd voor dat je belangrijke bezittingen in de gaten houdt. Het komt regelmatig voor dat telefoons en camera's gestolen worden, terwijl je in zee aan het snorkelen bent. Dieven liggen in de dichte jungle te wachten op hun kans. Een aquabag is hier een uitkomst. Die kun je zelfs mee het water in nemen, op een steen in het water leggen, of onder het zand verbergen. Het slimste is nog om zonder waardevolle spullen op pad te gaan.
  • Niet alle resorts bieden gratis wifi. Er zijn een paar plekken waar je tegen betaling gebruik kunt maken van een computer. Als je een smartphone hebt, kun je het beste vooraf (in Kuala Lumpur) een geschikte simkaart met 3G internet kopen. Je hebt op het eiland prima bereik.
  • Er wordt geen direct vervoer tussen Perhentian en Redang (of Lang Tengah) aangeboden. Reizigers worden geacht eerst vanaf Perhentian naar Kuala Besut te reizen, dan naar Merang, om vervolgens daar de boot naar Redang of Lang Tengah te nemen. Wel gaan er bijna dagelijks boten van duikscholen richting Redang vanwege de betere duikcondities. Probeer na te gaan of er een plek beschikbaar is (de boottocht duurt ongeveer 60 minuten). Reis je met een groter gezelschap, dan kun je overwegen via je resort of duikschool een privéboot te huren. De kosten liggen meestal rond RM400.
Bootjes  

Kaart van Perhentian

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo