Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Aan de zuidoostzijde van het schiereiland Maleisie ligt het Mersing Marine Park; een eilandengroep van 64 eilanden, waarvan Tioman het grootst is (+/- 135km2). Tioman ligt zo'n 32 kilometer van de kust in de deelstaat Pahang. Veel Nederlanders kennen het prachtige eiland al; in de buurt werd namelijk een aantal seizoenen lang de Nederlandse versie van Expeditie Robinson opgenomen.
Tioman is een bewoond eiland en heeft een flink aantal prachtige resorts en hotels, varierend van luxe chalets aan een privé strand tot simpele hostels in de kampungs. Op het eiland vind je een van de beste en meest luxe resorts van Maleisie; het Japamela Resort. Het hele eiland is bedekt met een dichte jungle; en alleen tussen de kleine dorpjes langs de kust lopen paden en wegen. Het eiland wordt omringd door kraakhelder zeewater en door prachtig koraal. Het is een populaire duik- en snorkelbestemming; je kunt er dan ook prima terecht om een duikcursus te volgen. diverse reisorganisaties hebben een bezoek aan Tioman verwerkt binnen hun rondreizen, maar je kunt het eiland ook makkelijk op eigen gelegenheid bezoeken. Het hoogseizoen loopt van juni tot september, het laagseizoen van oktober tot maart (dan heb je er de moesson en zijn veel resorts gesloten).
Het binnenland van Tioman bevat een dichte jungle, de randen van het eiland zijn het dichtst bevolkt. Hier bevinden zich ook alle resorts. Rond het eiland heb je een schitterende onderwaterwereld. Je kunt er goed duiken, je hebt er diverse prachtige duikspots. Je kunt op diverse plekken ook goed snorkelen; de snorkeltrips zijn helaas soms wel vrij toeristisch (brood voeren aan vissen is not-done!). Ook andere watersporten worden beoefend rond Tioman.
De betere stranden zijn: Genting Beach, Tekek Beach en Salang Beach. Hier kun je meestal prima snorkelen. Wil je echter nog meer moois onderwater zien, dan kun je beter een snorkeltour overwegen.
Je kunt het binnenland met een 4x4 ontdekken; een prijzige maar avontuurlijke activiteit. Je kunt ook een aantal wandeltochten ondernemen. Tioman heeft diverse paden die over het eiland verspreid liggen; het komt dicht in de buurt van een echte jungletrek en het is zeker de moeite waard als je zin hebt in wat afwisseling. Op het eiland leven verschillende diersoorten; zoals makaken, monitor lizards, grote eekhoorns, mousedeer, plompe lori, civet cat en reuzevleermuizen.
Vergeet niet altijd voldoende water, zonnebrand, muggewerend middel en wat contanten mee te brengen. Het laatste is praktisch voor als je onderweg ergens een lokale hap, snack of drankje wilt kopen; of wanneer je ergens een bootje terug naar je resort wilt pakken.
Tioman is net als Redang en Perhentian in het noorden, een prachtige plek om te duiken en een plek waar je prima je PADI duikcursus kunt halen. Meestal betaal je rond RM90 voor een duik (inclusief gebruik van apparatuur en dergelijke). Het volgen van een PADI OW (Open Water Diving Course) kost ongeveer RM1000, maar bedenk je wel dat je hiervoor ten minste 5 dagen op het eiland moet verblijven. Je hebt diverse goede duikscholen op Tioman, waaronder DiveAsia (5 sterren duikschool), B&J Dive Center, Tioman Dive Centre, Bali Hai Dive Shop en Fisherman Divers.
Er zijn diverse reisorganisaties die een bezoek aan Tioman in hun rondreizen door Maleisie hebben opgenomen. Een mooi voorbeeld is ANWB Reizen. Je kunt Tioman ook prima op eigen gelegenheid bezoeken. Regel de overnachting bij Agoda.nl, de huurauto bij Rentalcars.com en de vlucht via KLM of Momondo.
Niet-duikers kunnen genieten van een snorkelavontuur bij een van de vele snorkelplekjes rond het eiland. De meeste resorts hebben een huisrif, waarbij je laagdrempelig voor het resort kunt snorkelen. Als je van snorkelen houdt, kun je het beste altijd vooraf nagaan of je in de directe omgeving van het resort kunt snorkelen. Er worden ook diverse snorkeltrips aangeboden. Je gaat hierbij met een bootje naar de beste snorkelplekken op het eiland. Een trip kost meestal RM65 per persoon, inclusief de snorkeluitrusting. Vaak is een zwemvest verplicht om er zeker van te zijn dat je niet op het koraal gaat staan. Een aantal populaire snorkelplekken rond het eiland zijn: Paya Beach, Tekek Beach en Air Batang Beach.
Je hebt meerdere kleine dorpen, kampungs, op het eiland. De meeste liggen aan de westzijde en zijn over land en met de ferry expres dienst bereikbaar. De dorpen hebben allemaal minimale faciliteiten. In elk dorp heb je een paar resortjes en hostels, een aantal lokale restaurantjes en meestal een of meerdere kleine supermarktjes (soms niet meer dan een kraam aan de weg).
TekekTekek is de hoofdstad van Tioman. Het is een klein dorp met een paar honderd inwoners. Hier heb je de luchthaven, wat supermarktjes en wat tax-free winkels. De ferry vanaf Mersing komt hier aan. Ook heb je hier de enige pinautomaat op het eiland.
LalangHet dorp is ontstaan rondom het grote, populaire Berjaya Tioman Resort. Je hebt er een paar eettentjes.
PayaEen klein dorp ten zuiden van Lalang. Hier heb je een schitterende onderwaterwereld. Je kunt er vanaf het strand snorkelen. Je hebt er diverse basic accommodatie. In het weekend kan het er vrij druk zijn vanwege de vele lokale toeristen en toeristen uit Singapore.
Kampung GentingDit dorp ligt ten zuiden van Paya en is met de ferry bereikaar. Bij de Jetty heb je diverse lokale eettentjes en wat winkeltjes. Er is een ruim aanbod aan budget accommodatie in het dorp te vinden.
MukutHelemaal in het zuiden van het eiland ligt het dorpje Mukut. Ook hier heb je weer wat basic accommodatie en vooral de Dragons Horn's (twee uitstekende bergen) zijn een populaire attractie. Dichtbij heb je twee privé stranden waaraan de populaire resorts Bagus Place en Minang Cove Resort liggen.
Air Batang (ABC)Ten noorden van Tekek ligt Air Batang, ook bekend onder de naam ABC. Dit is een van de toeristische centra op het eiland. Langs het 2 kilometer lange zandstrand heb je diverse resortjes en hostels liggen. Ook heb je er diverse eettentjes en winkeltjes. Je kunt er voor een laag bedrag een fiets of brommer huren.
SalangSalang ligt in het uiterste noordwesten van Tioman, en is ook weer een toeristisch centrum. Hier heb je diverse resortjes en hostels, een ruim aanbod aan restaurants en winkeltjes. Het is een populaire plek onder lokale toeristen. Als je op zoek bent naar wat gezelligheid in de avonden, dan kun je (naast Air Batang) het beste in Salang verblijven.
JuaraJuara is een klein dorp aan de oostzijde van het eiland. Het was in het verleden een uitgestorven dorpje, totdat de weg vanaf Tekek werd aangelegd. Je kunt er nu over land naartoe en het dorp is langzaam aan het veranderen in een populaire toeristische bestemming. Je hebt er een aantal resortjes en hostels. Vanaf Tekek loopt een junglepad naar Juara (2 uur durende trek). Juara Beach is een prachtig uitgestrekt strand. Let er wel op dat je er last van zandvlooien kunt hebben.
In Juara heb je een zeeschildpadproject waarbij eieren van zeeschildpadden nadat ze gelegd zijn worden uitgegraven, en vervolgens veilig worden bewaard tot ze uitkomen. De pas geboren schildpadjes worden daarna 's nachts vrijgelaten. De beste tijd om het Juara schilpadcentrum te bezoeken is van maart tot oktober. Je kunt er ook het hele jaar terecht voor vrijwiligerswerk.
Als je in een van de kleinschalige resortjes in Juara verblijft, kun je dit bij het schildpadcentrum doorgeven zodat ze je waarschuwen wanneer een schildpad aan land komt om eieren te leggen. Ook kunnen ze je laten weten wanneer er een nest is uitgekomen en wanneer ze de pas geboren schildpadjes vrijlaten.
Op Tioman vind je diverse mooie resorts. Een aantal resorts zijn ultraluxe en zo goed als onbetaalbaar zoals het 5-sterren Japamala Resort waar je normaal gesproken voor meer dan €300 per nacht verblijft (hoewel Agoda regelmatig enorme acties heeft zodat de prijs soms maar een fractie bedraagt). Andere populaire resorts op Tioman zijn: Bagus Place Retreat, Berjaya Tioman Resort en Tunamaya Beach & Spa Resort. Naast deze grotere resorts heb je nog veel basic accommodatie op het eiland; waar je vaak al vanaf RM20 per nacht kunt verblijven.
Mersing is een klein vissersdorp; de enige reden waarom iedereen in Maleisie het dorp kent is vanwege de populaire eilandengroep Tioman. Mersing heeft een aantal basic hotelletjes en wat winkels. Ook heb je er een aantal pinautomaten. Het dorp telt iets meer dan 20.000 inwoners. Je kunt er je huurauto (bewaakt) achterlaten. In Mersing draait het naast de visvangst allemaal om de toeristen die op doorreis zijn naar de eilanden. Rond de haven is het daarom een drukte vanwege de vele shops waar je van alles en nog wat kunt kopen. Hier koop je onder andere ook de boottickets naar één van de eilanden rond Tioman. Zorg ervoor dat je op tijd aankomt in Mersing; en dat je altijd de laatste boot naar Tioman haalt. Een overnachting in Mersing stelt helaas niet zo heel veel voor.
Tussen (begin) oktober en (begin) maart waait de moesson. Aan de oostzijde van het schiereiland is deze moesson vrij heftig. De meeste resorts zijn in deze periode dan ook gesloten. Dit geldt ook voor Tioman, de meeste resorts op het eiland sluiten in deze maanden de deuren voor toeristen. Daarbij komt dat er ook minder boten varen tussen het vasteland en het eiland. De moesson start elk jaar weer op een ander moment. Het ene jaar is het begin oktober al druilerig weer, maar heb je eind oktober/begin november nog een paar mooie weken. Resorts blijven dan net zo lang open tot de moesson echt begonnen is. Andere jaren heb je halverwege oktober al te maken met aanhoudend onstuimig weer. Hoewel het eiland zelfs bij slecht weer prachtig is, kun je er tijdens de moesson maar beter ver vandaan blijven.
Reis je toch in oktober naar Tioman (wat over het algemeen prima kan), dan neem je wel een klein risico op minder goed weer. Niemand kan je het weer voorspellen (trek ook niet teveel aan van de weersvoorspellingen op het internet) in de periode dat je er naartoe reist; ook niet in de maanden tussen april en september. Reizigers die tussen oktober en maart naar Maleisie reizen kunnen beter een bezoek aan Langkawi met tussendoor een trip naar het Thaise bountyeiland Koh Lipe overwegen. Ook kun je in deze periode prima een van de mooie bountyeilanden rond Borneo bezoeken.
De beste tijd om het eiland te bezoeken is tussen maart en oktober. De moesson waait in de overige maanden; je kunt het eiland dan beter mijden. Omdat er op Tioman een flink aantal locals wonen, kun je zo goed als het hele jaar naar het eiland reizen (hetzij met een beperkte ferry regeling in de moesson maanden). Houd rekening met lokale feestdagen - en de nationale feestdagen in Singapore in het bijzonder - aangezien het dan flink druk kan zijn op de eilanden. Tijdens het Nederlandse hoogseizoen is het overigens ook altijd drukker dan buiten het hoogseizoen. Een aantal specialistische tourbureaus in Nederland bieden Tioman aan in hun reispakket; waaronder 333travel, ANWB Reizen, PANGEA Travel en Van Verre.
Tioman is de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Tussen diverse dorpen zijn simpele paden en wegen aangelegd, waardoor je steeds meer plaatsen over land kunt bereiken. Als je in Kampung Tekek een brommer huurt, kun je zelf makkelijk een groot deel van de westzijde van het eiland verkennen. Er is ook een weg die van Tekek in het westen, naar het prachtige Juara in het oosten gaat; je kunt een taxi nemen of de tocht met een brommertje doen. De rit is prachtig; je rijdt over haarspeldbochten door een dichte jungle. Reken op minimaal RM60 als je de taxi neemt naar Juara neemt. De taxi tussen de dorpen aan de westzijde is goedkoper.
Een alternatief is het huren van een fiets. Het grootste deel van het kustgebied aan de westzijde is vrij vlak, en prima met een fiets te verkennen. De fiets is goedkoop, en vanwege het lage tempo zie je meer van de mooie omgeving.
De leukste manier om van het ene dorp naar het andere te reizen is door de Bluewater Express veerdienst gebruiken. Deze ferry brengt en haalt locals en toeristen op bij de verschillende dorpen rond het eiland. Een enkele reis kost RM20 (hoewel er soms helemaal niks in rekening gebracht wordt) en het is een veilige en makkelijke manier om delen van het eiland per boot te verkennen. Aangezien deze dienst alleen tussen Salang in het noorden en Genting in het zuiden werkt moet je (duurdere) lokale boot-eigenaren gebruiken om andere plaatsen op het eiland te bereiken.
Je kunt op 2 manieren naar Tioman Island; over land en zee, of door de lucht. Berjaya Air (van de bekende en luxe hotelketen) brengt je met hun privé vliegtuig voor zo'n RM375 (enkele reis) in 60 minuten vanaf Subang Airport in Kuala Lumpur naar Tioman, dit is echter wel een prijzige manier om op het eiland te geraken. De tweede mogelijkheid is over de weg. Bussen rijden voor lage bedragen in zo'n 5,5 uur van Kuala Lumpur naar het vissersdorpje Mersing. Hiervandaan vertrekken de boten naar Tioman of naar één van de andere eilanden binnen deze groep. Vanaf Kuala Lumpur vertrekken de bussen vanaf busstation Terminal Bersepadu Selatan (TBS-BTS) in het zuidoosten van de stad.
Een andere optie is een huurauto. Je huurt al voor RM130 per dag een prima moderne auto met airco; voor RM30 per dag extra heb je er ook een GPS navigatiesysteem bij. Je kunt de auto in Mersing parkeren; zorg wel dat je de auto op een beveiligde parkeerplaats achterlaat. Helaas is er geen plek om de auto in te leveren in Mersing; waardoor je dus tijdens je verblijf op Tioman gewoon voor de auto betaalt terwijl je deze niet gebruikt.
Veel toeristen reizen vanaf Kuala Lumpur (5,5 uur) of Singapore (3,5 uur) met de bus naar Mersing. Vandaar neem je de boot, die je in ongeveer 1,5 uur naar Tioman brengt. De bootmaatschappij is Bluewater Express. Voorheen had je meerdere boten die tussen Mersing en Tioman pendelden; maar sinds een tragisch ongeval is er nog maar één bootmaatschappij (die met een langzame maar veilige boot vaart). Boten varen helaas minder stipt dan je zou willen; dit heeft met het tij en met de aansluitende vervoersopties te maken. Ook vaart men liever niet uit met een halflege boot. Je moet dus altijd voldoende tijd inplannen voor de heen- of terugweg. Een retourtje met de boot kost RM70 (kinderen betalen RM60). Je kunt de tickets ook vooraf online bestellen via Tiomanferry.com ($30 voor een retourtje).
Tijdens het hoogseizoen kun je ook een ferry vanaf Kuala Gemok nemen; een vissersdorp iets ten noorden van Mersing. Als je zelf vanaf Kuala Lumpur rijdt; hou dan Seremban, Kuala Pilah, Muadzam Shah en Kuala Rompin aan. Je komt dan vanzelf langs Kuala Gemok.
Je hebt 64 eilanden binnen het Mersing Marine Park liggen. De meesten ervan zijn zo goed als onbewoond, op een aantal eilanden heb je alleen wat resorts en op een aantal eilanden heb je permanente bewoners die er hun thuis van hebben gemaakt. Hieronder volgt een overzicht met de eilanden waar je accommodatie hebt:
Sibu is een klein groepje met eilanden in het zuiden van Mersing Marine Park. Je hebt er een paar resorts, waaronder Sibu Island Resort, Sari Pacifica Resort & Spa, Sea Gypsy Village Resort en het Rimba Resort. De jetty naar het eiland vertrekt vanaf Tanjung Leman.
Een ander klein eiland binnen het Mersing Marine Park is Pulau Besar. Enkele mooie resorts zijn het D'Coconut Island Resort en het Aseania Resort. De jetty vertrekt vanaf Mersing; en doet ook diverse andere eilanden binnen het marine park aan.
Rawa is een klein eiland op zo'n 15 kilometer varen van de haven bij Mersing. Je hebt er twee resorts; Alang's Rawa en Rawa Island Resort.
Pulau Tinggi ligt net als Sibu in het zuiden van het Mersing Marine Park. Je hebt er één resort, het TAd Marine Resort, waar duiken en snorkelen centraal staat. Pulau Tingghi is verder een onbewoond eiland.