Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Duiken in Maleisie

Maleisie heeft op veel plaatsen prachtig koraal. Vooral rond Maleisisch Borneo heb je een aantal duiklocaties die onder de beste van de wereld vallen. Ook aan de oostzijde van het schiereiland heb je een aantal eilanden waar je perfect kunt duiken. Je kunt in Maleisie op veel plekken voor een laag bedrag een PADI-cursus volgen. Vooral op het eiland Perhentian is de cursus en het verblijf het goedkoopst.

Op deze pagina:

 

Duiken langs het schiereiland Maleisie

Er zijn diverse mooie duiklocaties rond het schiereiland Maleisie. De beste duikcondities vind je langs de oostzijde van het schiereiland. Hier heb je diverse bountyeilanden waar je fantastisch kunt duiken en snorkelen. Deze eilanden zijn ook erg geschikt voor beginners en voor reizigers die hun PADI op vakantie willen halen. Populaire eilanden om te duiken zijn Perhentian, Redang, Tioman, Kapas en Lang Tengah. De westzijde van het schiereiland heeft ook meerdere mooie eilanden, alleen zijn de duikcondities er - vanwege de drukke Straat van Malacca - minder goed.

Duiken langs het schiereiland 1 Duiken langs het schiereiland 2 Duiken langs het schiereiland 3

Het regenseizoen aan de oostzijde duurt van november tot maart en tijdens deze moessonperiode zijn alle resorts gesloten, en kun je er ook niet duiken. De duikcondities zijn door het onstuimige weer ook veel minder dan in de overige maanden.

Perhentian: Vlak voor de duik 1 Perhentian: Vlak voor de duik 2

Aan de westzijde van het schiereiland wordt maar op één plek gedoken; bij Pulau Payar. Pulau Payar is een klein eilandengroepje dat tussen de eilanden Langkawi en Penang in ligt. Pulau Payar is vooral een erg toeristische attractie omdat het de enige plek aan de westzijde van het schiereiland is waar toeristen kunnen snorkelen. Er zijn enkele duikspots rond de kleine eilanden. Op Langkawi heb je tevens een duikschool waarbij je een duik kunt organiseren. Zij bieden tevens een PADI duikcursus aan. Persoonlijk zouden we andere locaties aandoen. Mocht je Maleisie in de moessonperiode bezoeken (dan zijn de prachtige duikeilanden aan de oostzijde van het schiereiland 'gesloten'); dan zouden we eerder richting Maleisisch Borneo reizen of naar bv Koh Lipe in Thailand.

Perhentian: Klaar voor een duik 1 Perhentian: Klaar voor een duik 2

TipAls je tussen november en maart naar Maleisie reist en toch graag wilt duiken, dan kun je naast de eilanden rond Sabah ook nog het Thaise eiland Koh Lipe overwegen. Koh Lipe ligt op 45 minuten varen vanaf Langkawi en het eiland is mooi, rustig en redelijk vergelijkbaar met Perhentian.

 

Duiken rond Sabah

Bij de eilanden rond Borneo heb je een aantal vermaarde duikspots. De meeste duikspots vind je rond Sabah, Sarawak heeft minder spots. Layang-Layang is een opgespoten eiland op een uurtje vliegen van Kota Kinabalu waar je erg goed kunt duiken. Lankayan ligt vlakbij Sandakan en ook hier kun je schitterend duiken. Beide eilanden hebben maar 1 luxe resort, een verblijf staat garant voor een fantastische duikervaring.

In het zuidoosten van Sabah liggen verder nog de volgende prachtige eilanden waar duiken centraal staat; Sipadan, Mabul, Sibuan, Mataking, Pom Pom en Kapalai. Mabul en Sibuan zijn vooral bekend om de muckdiving mogelijkheden. Macrofotografen komen hier erg goed aan hun trekken. Rond de eilandjes Sipadan en Mabul heb je een schitterende onderwaterwereld. Vooral Sipadan geniet internationale faam vanwege de zeer goede duikcondities. Het is niet zo handig om hier een duikcursus te volgen want de prijzen zijn er vrij fors en de mooiste spots van Sipadan kun je het beste pas bezoeken wanneer je een wat meer gevorderde duiker bent.

Naast Sipadan en Mabul heb je op Sabah nog diverse andere duikspots die absoluut het overwegen waard zijn. Zo kun je supermooi wrakduiken en muckduiken rond het eiland Labuan. Labuan ligt dichtbij het oliestaatje Brunei; je zou een bezoek aan dit land dan ook prima kunnen combineren met een duiktrip. Iets meer naar het noorden richting Kota Kinabalu vind je Pulau Tiga (bekend van o.a. de show Survivor). Hier kun je ook prima duiken en snorkelen. Praktisch tegenover Kota Kinabalu vind je het Tunku Abdul Rahman Marine Park; ook weer prima om te duiken en te snorkelen. Er bestaat een kans dat je hier tussen november en februari een walvishaai tegenkomt (grootste vissoort ter wereld), dit is echter wel een hele kleine kans. Ook wordt hier nog wel eens een dugong (zeeolifant) gespot; ook supertof om onderwater te ontmoeten. Diezelfde dugong wordt ook nog wel eens bij de eilanden groep waar Mantanani onder valt gespot. Mantanani is pas vrij recentelijk 'ontdekt' als nieuwe duikspot; het eiland ligt ongeveer een uur reizen (ten noorden) vanaf Kota Kinabalu.

 

Een typische duikdag in Maleisie

Een typische duikdag in Maleisie ziet er als volgt uit: Je kunt meestal maximaal 4 duiken per dag doen. De laatste is een avondduik (of schemerduik). 's Ochtends wordt je rond 8.30 bij de duikschool verwacht. Het is gebruikelijk je vooraf even te melden. Vaak kun je dan ook meteen even een duikuitrusting passen en klaarleggen. Nog beter is het om vanuit Nederland contact te leggen met de duikschool zodat ze weten dat je komt en zodat ze de juiste gids kunnen inplannen (bv een Nederlandse duikgids mocht er een bij de duikschool werken). Een duik begint met een briefing, gevolgd door een materiaalcheck. Bij de meeste duikscholen is het gebruikelijk om je eigen spullen (al dan niet gehuurd) naar de boot mee te brengen. Bij enkele duikspots kun je vanaf het resort meteen de zee in lopen (bv bij het huisrif van het Kapalai Dive Resort). Normaal gesproken zit je maximaal 30 minuten in een boot om bij de duikstek te komen. Daar volgen nog wat laatste instructies en vervolgens begint de duik. Na afloop van de duik volgt er nog een korte briefing bij de duikschool. Beginners kunnen hier nog hun logboek bijwerken, en hun stempel halen.

Duikdag in Maleisie 1 Duikdag in Maleisie 2  

Duikscholen in Maleisie

Je hebt in Maleisie ruim 100 duikscholen. De meeste duikscholen vind je op de tropische eilanden waar je ook meteen kunt duiken, maar je hebt ook een aantal duikscholen die vanuit Kuala Lumpur opereren. Ook heb je duikscholen op de eilanden Penang en Langkawi. Hoewel je rond deze eilanden zelf niet kunt duiken, doen deze duikscholen hun duiken bij het nabij gelegen Pulau Payar. Je kunt op de website van PADI nagaan welke duikscholen een PADI cursus aanbieden, daarbij kun je ook meteen de kwaliteit van de duikschool zien (uitgedrukt in sterren).

Duikschool in Maleisie 1

Wij hebben zelf onze PADI gehaald bij Watercolours op het eiland Perhentian. We betaalden destijds RM950 per persoon voor een complete 4-daagse duikcursus inclusief boeken en gebruik van de benodigde apparatuur. Inmiddels zijn prijzen wat gestegen en kost dezelfde cursus RM1100. Op de Perhentians kun je perfect duiken. Er zijn diverse duiklocaties rond het eiland. Op elke locatie staan weer andere vissoorten of andere bezienswaardigheden centraal. Op de beide eilanden heb je in totaal meer dan 15 duikscholen. Het koraal verkeert in goede staat en vaak kom je er de mooiste vissoorten tegen. Op het eiland Redang kun je ook goed duiken. Het eiland heeft over het algemeen net iets betere duikcondities dan Perhentian, maar op Perhentian kun je weer beter snorkelen. Ook hier heb je een paar duikscholen waar je een duikcursus kunt volgen. Hetzelfde geldt voor Tioman; ook hier heb je diverse duikscholen waar je kunt duiken of waar je een duikcursus kunt doen. Enkele minder bekende eilanden waar je goed kunt duiken zijn Lang Tengah, Tenggol en Kapas.

Duikschool in Maleisie 2  

Liveaboard in Maleisie

Hoewel liveaboards in Maleisie niet zo populair en gangbaar zijn als in de buurlanden Thailand en Indonesie; is het wel degelijk mogelijk om in Maleisie deel te nemen aan een liveaboard. Het mooie is dat je onder andere een liveaboard kunt doen bij Sipadan. Het is mogelijk om te duiken wanneer de reguliere dagduikers (wel allemaal op basis van de permit) al weer weg zijn.

 

Duikshops in Maleisie

Je hebt in Maleisie diverse duikshops waar je goedkoop duikspullen kunt kopen. Over het algemeen liggen prijzen in Maleisie veel lager dan in Nederland. Dit heeft o.a. te maken met de populariteit van duiken in het land. Een van de grootste duikshops in Maleisie vind je in Mid Valley Megamall in de stad Kuala Lumpur. Bij Dive Station Explorer koop je alles dat met duiken te maken heeft. Ze hebben er zelfs duikbrillen op scherpte. Ook bieden ze duikcursussen (PADI) aan, waarbij je alle lessen en theorie in Kuala Lumpur doet, en de cursus afsluit met een duiktrip op een van de eilanden. In Bandar Utama (bij winkelcentrum Centrepoint) heb je verder nog Scuba Symphony; ook een goede duikshop met veel spullen. Verder heb je nog Planet Scuba in de populaire wijk Bangsar. Ook hier koop je weer zeer voordelig duikspullen. Op de eilanden zelf is meestal niet veel te koop. Duikbrillen op sterkte vind je er ook niet of nauwelijks. Duik je liever met lenzen, koop deze dan vooraf in Nederland. Lenzen zijn vrij prijzig in Maleisie, vooral als je ze van het type weggooilens wilt kopen.

Winkel met duikspullen in Maleisie 1 Winkel met duikspullen in Maleisie 2  

Duikreizen naar Maleisie

Hoewel je in Maleisie makkelijk zelf een trip naar een duikbestemming kunt regelen, zijn er in Nederland diverse reisorganisaties die speciaal georganiseerde duikreizen aanbieden. Het leuke hieraan is dat je vaak in groepsverband reist, en dus met andere duik-enthousiastelingen de mooie duikspots van Maleisie bezoekt. In sommige gevallen is het grote voordeel dat de reisorganisatie de permits voor je regelt, zodat je hier niet naar om hoeft te kijken.

 

Kosten van duiken in Maleisie

Maleisie is een goedkoop land om te duiken. Ook een duikcursus is er relatief goedkoop; een 4-daagse PADI cursus kost meestal zo'n RM1100 inclusief materialen en eten. De meeste duikscholen hebben ook een introductieduik, inclusief instructie, materialen en uitrusting voor zo'n RM250. Een standaard duik kost meestal zo'n RM90/RM100 per duik. Dit is inclusief alle materialen. Als je je eigen duikuitrusting meebrengt is de duik iets goedkoper (het scheelt echter nauwelijks wat). Wanneer je meer duiken doet krijg je vaak een leuke korting per duik. Zo kost een duik vaak nog maar RM75 per duik wanneer je meer dan 7 keer duikt tijdens je bezoek. De meeste duikscholen in Maleisie bieden ook de trainingen voor gevorderden aan, zoals advanced en dive master. Dit moet je wel van tevoren plannen.

Langs de oostzijde van het schiereiland is het vrij gebruikelijk om losse duiken te boeken. Je kunt dan in veel gevallen ook een pakket afnemen, dat naast een aantal duiken tevens de accommodatie alle maaltijden bevat. Vaak is dit veel goedkoper, maar sommige reizigers vinden het niet fijn om aan een resort gebonden te zijn (en vaak zijn resorts bij duikscholen vrij basic; het gaat er immers om het duiken). Wil je niet vooraf al je duiken al vastleggen, dan kun je het beste alleen de accommodatie boeken, en ter plekke de duiken regelen.

Bij de exclusieve eilanden rond Sabah werken de resorts vaak alleen met duikpakketten. Je boekt hier een vast verblijf met een minimum aantal overnachtingen, inclusief een standaard aantal duiken per dag en inclusief alle maaltijden. Omdat de meeste eilanden maar één resort hebben, is dit de beste manier om alle gasten dezelfde duikervaring te bieden. Het eten is er vaak van goede kwaliteit, en dat mag ook wel voor de prijs. Veel duikfanaten boeken een meerdaags verblijf wanneer ze bijvoorbeeld een honeymoonbestemming zoeken. De prijzen van de pakketten zijn vaak in dollars en per persoon. De hoge prijzen zijn verklaarbaar omdat de resorts er vaak bijzonder luxe zijn.

 

Duikuitrusting mee op reis

Luchtvaartmaatschappijen hanteren meestal afwijkende regels met betrekking tot het meebrengen van je eigen duikuitrusting. Bij de ene maatschappij mag je de duikuitrusting kosteloos mee aan boord nemen, de ander rekent een excess bagage fee voor de extra kilo's. Hieronder een lijstje met een aantal luchtvaartmaatschappijen en hun regels:

Let op: Ga altijd vooraf bij de maatschappij waarmee je vliegt na of de regels onveranderd zijn.
Malaysia Airlines De duikuitrusting wordt als overgewicht behandeld, en er wordt een bedrag per kilo in rekening gebracht.
Singapore Airlines De duikuitrusting wordt als standaard bagage behandeld. Er wordt alleen een bedrag voor overgewicht in rekening gebracht wanneer het totale gewicht boven de limiet uitkomt.
KLM Je mag een duikuitrusting meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer. Vooraf reserveren is niet nodig.
Emirates De duikuitrusting wordt als standaard bagage behandeld. Er wordt alleen een bedrag voor overgewicht in rekening gebracht wanneer het totale gewicht boven de limiet uitkomt.
Etihad Je mag standaard voor maximaal 15kg aan duikuitrusting inchecken zonder extra kosten en naast je standaard bagagelimiet. Kom je boven de 15kg uit, dan betaal je voor het overgewicht.
 

Kaart duikspots Maleisie

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.