Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Douanebepalingen en invoer

Omdat Maleisie een enorm shopping walhalla is, kopen veel reizigers uiteindelijk diverse leuke artikelen tijdens hun vakantie in dit land. Je kunt makkelijk met een lege koffer naar Maleisie vliegen, en met een overvolle koffer terugkeren naar Nederland. Of het nu om souvenirs, kleding (en nepkleding), juwelen, illegale software of gekopieerde cd's/dvd's gaat; er zijn grenzen aan wat je zomaar mee terug naar Nederland kan en mag nemen.

Op deze pagina

 

Doune bij aankomst in Nederland

Het kan misschien voorkomen dat je je op een bepaald moment zorgen begint te maken over al je nieuwe aankopen en over de wandeling langs de speciale balie van de douane op Schiphol. Op zich hoef je je geen zorgen te maken, als je maar de regels in acht neemt en voor niet meer dan €430 aan spullen mee terug naar Nederland neemt. De douane heeft een iphone of android app waarmee je makkelijk kunt nagaan wat je wel/niet mee mag brengen, en in welke gevallen je belasting betaalt.

Als je toch teveel meebrengt, kun je natuurlijk je gekochte producten aangeven, maar dat betekent dat je een heffing over de artikelen moet betalen. Meestal loopt iedereen met het hoofd naar de vloer gericht, direct naar buiten, in de hoop dat niemand van de douane hen aanspreekt. Op zich is men niet echt geïnteresseerd in die ene toerist die een paar nepshirtjes of nephorloges teveel heeft meegebracht. Dit neemt niet weg dat ze regelmatig steekproefsgewijze checks doen waarbij alsnog de inhoud van je koffer en handbagage gecontroleerd wordt.

Verder kan de douane vragen te bewijzen dat de goederen in Nederland of een ander EU-land zijn gekocht. Dit geldt vooral voor luxe en kostbare goederen. Het is handig om van deze artikelen een aankoop-, betalings- of garantiebewijs (of douaneverklaring) mee te nemen. Hiermee toon je aan dat je al belasting hebt betaald over het product.

 

Draag kleding vooraf

Als je veel kleding koopt kun je er het beste voor zorgen dat je de kleding al van tevoren gedragen hebt, bewaar de bonnetjes echter wel altijd. Als jij bij een eventuele controle niet kunt aantonen wat je er voor hebt betaald, dan hanteert de douane de Nederlandse prijzen voor de artikelen waar je heffing over betaalt. Als je de kleding gewoon gedragen hebt is het verder ook duidelijk dat je het niet hebt meegebracht voor de handel. Hier is de douane alert op; het is niet zomaar toegestaan kleding uit Azië op de Nederlandse markt te slijten.

 

Verboden artikelen

Er zijn ook artikelen die je simpelweg niet Nederland in mag brengen. Zo zijn alle koraalproducten verboden. Kijk dus altijd uit, dat je niet zomaar even langs de straat een mooie 'schelp' of een stuk 'dood' koraal koopt, want hier let de douane goed op. Verder is het ook streng verboden om dieren of planten mee uit Maleisie mee te nemen. Ook mag je geen dierlijke producten en levensmiddelen meenemen vanuit je vakantiebestemming. Hetzelfde geldt voor nep- en speelgoedwapens. De boetes kunnen enorm oplopen.

 

Douanebepalingen bij de invoer van artikelen

Wat betreft invoer van kleding en overige producten; houd er rekening mee dat je voor maximaal €430 belastingvrij mag invoeren in Nederland. Als je meer wilt meenemen, dan betaal je belasting over het deel dat uitkomt boven het maximum, mits er sprake is van meerdere producten. Heb je maar één product gekocht met een waarde van meer dan €430, dan betaal je over het gehele aankoopbedrag belasting.

De belastingspercentages zijn afhankelijk van het soort apparaat of artikel. Het maakt in dit geval niet uit of je de goederen hebt gekocht in een belastingvrije winkel.

Reis je met meer personen, dan mag je het aankoopbedrag van een artikel dat duurder is dan de drempel (€430) niet verdelen over je reisgenoten. Stel, een echtpaar koopt een digitale spiegelreflex camera van €600, zij moeten dus over het volledige bedrag belasting betalen. Koop je meerdere artikelen die samen boven de €430 uitkomen, dan betaal je alleen belasting over het goedkoopste artikel (waarbij de waarde van de overige artikelen onder de €430 blijft). Koop je bijvoorbeeld camera van €300, een horloge van €120 en een vulpen van €100 met een totaalbedrag van €520, dan hoef je alleen belasting te betalen over de vulpen.

Wist je datJe bij Malaysia Airlines en Singapore Airlines nu standaard 30kg in economy class mag inchecken? Dit betekent dat je 10kg meer dan voorheen kunt meenemen. Voor fans van winkelen goed nieuws!

 

Nagemaakte artikelen (nepartikelen) meebrengen vanuit Maleisie

Het is verboden om nagemaakte artikelen mee te nemen naar Nederland, maar ondanks het verbod mag je toch wel wat meenemen voor eigen gebruik.

Het is verboden om nepartikelen vanuit Maleisie mee naar Nederland te nemen. Op de website van de douane kun je het volgende lezen: "Merkartikelen worden nagemaakt met als doel mee te liften op het succes van dat merkartikel (intellectuele eigendomsfraude)." Men maakt echter een uitzondering op deze regels wanneer er sprake is van 'eigen gebruik'. Elke passagier mag maximaal 3 nagemaakte artikelen per vastgestelde categorie meenemen vanuit het buitenland (buiten de EU). Het gaat volgens de douane in dat geval om een kleine hoeveelheid van meestal maximaal 3 stuks. In het geval van nagemaakte parfums geldt dat je maximaal 250ml mee naar huis mag nemen.

Wanneer de douane meer dan 3 nagemaakte goederen van een bepaalde categorie aantreft, dan worden alle artikelen van de categorie in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie kan dan fikse boetes opleggen. De website spreekt dus van drie nepartikelen per categorie. Dus 3 nephorloges, 3 nepdvd's, 3 neptassen, en ga zo maar door, de overige regels van de douane zijn hierop natuurlijk nog wel van toepassing. Daarnaast moet je altijd kunnen aantonen dat de artikelen voor eigen gebruik zijn.

De redactie van Veelzijdig Maleisie neemt geen verantwoordelijkheid voor de informatie in dit artikelen. Lees altijd de website van de douane door voor actuele informatie en wijzigingen in het beleid ten aanzien van het meebrengen van nepartikelen.

 

Vrijstellingen van accijns

Voor accijnsgoederen die je als reizigersbagage meebrengt uit een land van buiten de Europese Unie, zijn de volgende maximumhoeveelheden vrijgesteld van accijns (de vrijstelling geldt alleen voor personen van 17 jaar en ouder).

 • 200 sigaretten, óf 250 gram rooktabak, óf 100 cigarillo's, óf 50 sigaren
 • 1 liter gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22%
 • 2 liter gedistilleerde dranken en alcoholhoudende dranken, aperitieven op basis van wijn of alcohol, tafia, sake of soortgelijke dranken met een alcoholgehalte van 22% of minder
 • 2 liter mousserende wijnen of likeurwijnen
 • 2 liter niet-mousserende wijnen

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Pagina's over vakantiekosten