Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Malaysia Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Maleisie en is al actief sinds 1947. De luchtvaartmaatschappij wordt vaak afgekort tot MAS, dat staat voor Malaysian Airlines System. MAS behoort tot de besten ter wereld, en heeft de afgelopen tien jaar ruim 100 prijzen en andere erkenningen ontvangen. Zo krijgt de airliner regelmatig de prijs voor het beste cabinepersoneel en beste economy class. In 2011 won de maatschappij nog de prijs Asia's Leading Airline en Asia's Leading Airline Lounge bij de World Travel Awards (WTA).
Verder komt MAS al jaren terug binnen de top 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Naast de zeer goede service binnen de vliegtuigen rust Malaysia Airlines de vliegtuigen ook uit met veel beenruimte, wat vooral erg prettig is op de lange afstandsvluchten. MAS is de grootste luchtvaartmaatschappij in Zuidoost-Azië, wanneer je kijkt naar het totaal aantal vliegtuigen.
MAS vliegt vanaf Amsterdam met een Boeing 777-200. Dit is een prima toestel met redelijk moderne faciliteiten. Het toestel is qua stoelbezetting ingedeeld volgens het 3-4-3 principe. Dit houdt in dat er drie passagiers aan de beide raamkanten zitten, en 4 in het middendeel. Vliegtuigen van Malaysia Airlines vertrekken doorgaans rond 12.00 in de middag vanaf Schiphol. Binnen een paar uur na vertrek volgt een Maleisische avondmaaltijd, dit omdat het rond die tijd in Maleisie al avond is. Ruim twee uur voor de landing krijg je nog een ontbijt. Tussentijds kun je bij de stewardessen om drankjes of kleine snacks vragen.
Het vliegtuig komt doorgaans rond 7.00 in de ochtend (Maleisische tijd) aan op KLIA, de luchthaven van Kuala Lumpur. Vanaf KLIA neem je dan de bus, taxi of de KLIA ekspres richting het centrum van Kuala Lumpur. Vlieg je vanaf KL naar Schiphol Amsterdam, dan vertrekt het vliegtuig rond 23.55 (Maleisische tijd) in de avond/nacht. Een paar uur na vertrek krijg je dan in het vliegtuig een 'Nederlandse' avondmaaltijd, het is dan in Nederland net etenstijd. Een paar uur voor de landing krijg je nog een ontbijt. Het vliegtuig vanaf KL komt meestal rond 6.30/7.00 in de morgen (NL tijd) aan op Schiphol Airport.
Je kunt bij MAS vanaf 48 uur voordat de vlucht vertrekt online inchecken. Reizigers kunnen dan zelf hun tickets printen, dit scheelt een hoop tijd op de luchthaven. Inchecken gaat op basis van het eTicket nummer, er worden geen papieren tickets meer op naam afgegeven. Het boekingsnummer en een geldig paspoort zijn voldoende om op Schiphol (of KLIA op de terugweg) in te checken.
Verder kan inchecken op twee manieren, de gebruikelijke manier via de standaard incheck balies, en de nieuwe manier; via een zelfbediening check-in balie. Bij de vlucht naar Kuala Lumpur dien je minimaal 3 uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Als je vooraf hebt ingecheckt is twee uur vooraf ook voldoende. De gate sluit 45 minuten voor vertrek. Vooral in het hoogseizoen kan het enorm druk zijn op Schiphol, waardoor je het beste hoe dan ook 3 uur vooraf aanwezig kunt zijn.
Op KLIA moet je ook 3 uur vooraf aanwezig zijn, maar meestal komt het met 2 uur ook wel goed. Ook hier kun je dus vooraf online inchecken, maar niet elke reiziger beschikt over de mogelijkheid dit te doen. Eenmaal op KLIA moet je na het afleveren van je bagage langs de immigratie. Soms is het hier flink druk, op andere momenten uitgestorven. KLIA is geen drukke luchthaven. Nadat je door immigratie bent, loop je naar de Aerotrain voor de trein naar het satellietgebouw. Hier vertrekt het vliegtuig naar Amsterdam.
Vliegtickets van Malaysia Airlines zijn makkelijk online te boeken. Het enige dat je nodig hebt is een creditkaart en een werkende internetverbinding. De website is redelijk duidelijk; je zoekt op beschikbare tickets en als je er een gevonden hebt, start je de boekingsprocedure. Malaysia Airlines heeft regelmatig mooie aanbiedingen, waarbij je tickets voor zo'n €600 kunt kopen. In het hoogseizoen (juli/augustus/december) zijn ticketprijzen het hoogst en zijn er meestal geen speciale aanbiedingen. Houd de rubriek Deals of the Day op de Malaysia Airlines website in de gaten, want hier zitten zo nu en dan zeer scherpe aanbiedingen tussen. De grootste kans op goede aanbiedingen is tussen september en november, en tussen januari en maart. Vaak stunt Malaysia Airlines dan met mooie kortingen bij vertrek binnen de komende 6 maanden.
Naast het elektronisch boeken van vliegtickets, is het tevens mogelijk om na de boeking wijzigingen door te voeren of om bepaalde wensen kenbaar te maken. Je kunt vliegtickets ook telefonisch boeken via het kantoor in Amsterdam.
Wist je dat je naast direct bij de website van Malaysia Airlines ook vaak vliegtickets voor scherpe prijzen hebt op vliegticket vergelijkers? Een populaire website waar je de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen makkelijk kunt vergelijken is Momondo. Vergelijken loont.
Het is mogelijk om bij MAS op een andere luchthaven binnen Maleisie te vliegen dan KLIA. In dat geval komen er wat extra kosten om de hoek kijken, maar vaak is het wel goedkoper dan wanneer je deze vlucht los zou boeken. Wil je dus je vakantie in een andere stad dan Kuala Lumpur starten, dan kun je direct met MAS doorvliegen. Wij waren bijvoorbeeld maar een paar tientjes extra kwijt, en vlogen meteen door naar Kota Kinabalu.
Hieronder volgen de bagagevoorwaarden van Malaysia Airlines. Let erop dat de bagage naast een maximaal gewicht ook niet groter mag zijn dan de gestelde afmetingen (zie website).
Klasse | Bagage | Handbagage |
Economy Class | 30kg | 1 tas, max 7kg |
Business Class | 40kg | 2 tassen, max 7kg per tas |
First Class | 50kg | 2 tassen, max 7kg per tas |
Mocht er sprake zijn van overgewicht, dan gelden de volgende aanvullende kosten. Let op: Je betaalt bij inchecken en de onderstaande prijzen gelden per blok van 5kg:
Vluchten van Maleisie naar de volgende bestemmingen | Extra kosten |
Schiereiland Maleisie | RM40 |
Maleisisch Borneo | RM50 |
ASEAN | RM60 |
Azië (niet-ASEAN) | RM85 |
Noord-Azië & Oceanië | RM95 |
Europa | RM135 |
Let op: De tarieven zijn jaarlijks aan veranderingen onderhevig. Prijzen op de Malaysia Airlines website zijn de juiste. Bekijk hier de tarievenstructuur van Malaysia Airlines bij overgewicht.
De luchtvaartmaatschappij heeft drie klassen voor reizigers; economy class, business class en first class. First Class is de meest luxueuze klasse aan boord van het vliegtuig. Met uitzondering van economy class kun je bij de andere twee klassen vooraf eerst naar de speciale Golden Lounges op de luchthaven KLIA in Kuala Lumpur (dit geldt tevens voor gold-members van het Enrich Frequent Flyer programma van MAS).
Malaysia Airlines heeft twee Golden Lounges op KLIA, één voor de internationale reizigers, en één voor reizigers die een binnenlandse vlucht nemen. Hier kun je lekker rustig in comfortabele stoelen een kopje koffie drinken en een krantje lezen. Je kunt er echter ook gebruik maken van het internet en er is zelfs een mogelijkheid om een douche te nemen. MAS heeft bij verschillende internationale luchthavens een Golden Lounge (bv. Changi Singapore).
MAS heeft een samenwerkingsverband met KLM (KLM Royal Dutch Airlines), ook wel code-sharing genaamd. Dit betekent de praktijk dat beide luchtvaartmaatschappijen samen tussen Amsterdam en Kuala Lumpur vliegen. Dit betekent soms ook dat je in een KLM toestel met MAS personeel zit, of andersom. De samenwerking heeft ook andere praktische voordelen. Door de komst van eTicketing is het voortaan mogelijk dat toeristen die tijdens het traject meerdere luchtvaartmaatschappijen gebruiken, gemakkelijk kunnen inchecken met hetzelfde eTicket.
In 2011 trad Malaysia Airlines toe tot de oneworld alliantie; een van de grootste allianties ter wereld. Met deze toetreding is de luchtvaartmaatschappij weer naar een hoger niveau gestegen. Zo'n beetje alle beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld zijn lid van oneworld.
Enrich is de naam van het frequent flyer programma van Malaysia Airlines. Je kunt bij elke vlucht punten sparen en die punten verzilveren voor gratis vluchten, upgrades op vluchten en op artikelen in de winkel. Uniek aan Enrich is dat de miles overdraagbaar zijn. Je kunt dus bij onvoldoende miles miles bijkopen, of je eigen miles verkopen. Ook kun je via Enrich zelf miles bijkopen, om zo voldoende miles voor een aanbieding te verkrijgen. Dit kan via creditkaart. Enrich heeft zo nu en dan speciale aanbiedingen voor leden, waarbij je met relatief weinig miles een enorme korting krijgt. Op het traject Amsterdam-Kuala Lumpur spaar je zo'n 12.000 miles. Helaas is dit nog te weinig voor een gratis internationale vlucht, maar mogelijk al wel voldoende voor een binnenlandse vlucht tijdens je vakantie. In Maleisie zelf kun je bij diverse aangesloten winkels (en ketens) Enrich miles sparen.
Omdat KLM een codesharing overeenkomst met Malaysia Airlines heeft, kun je ook lid worden van hun Flying Blue frequent flyer programma. Het voordeel is dat je de miles ook in Europa (op KLM vluchten en partners) kunt verzilveren. Daarbij kun je via Flying Blue mogelijk sneller miles sparen, want je kunt bij veel partners vliegen en de miles bij je Flying Blue account laten bijschrijven. Over het algemeen is het Flying Blue programma interessanter voor reizigers die niet zo heel regelmatig vliegen. Vlieg je veel met Malaysia Airlines, dan is het Enrich programma een betere optie.
Wij hebben zelf meerdere malen met MAS gevlogen, en wat ons betreft is het een zeer prettige luchtvaartmaatschappij. We hebben ook met minder goede luchtvaartmaatschappijen gevlogen, en MAS springt er wat dat betreft echt uit. De volgende airlines zijn van vergelijkbare of betere klasse als Malaysia Airlines: Singapore Airlines, Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates en Cathay. Reizigers die het leuk vinden een stopover mee te maken, kunnen overwegen met een van deze maatschappijen te vliegen. Naast Malaysia Airlines vliegt alleen KLM rechtstreeks op Kuala Lumpur.
Aan boord is alles goed geregeld. Binnen alle typen vliegtuigen waarmee MAS vliegt vind je in de stoel van je voorganger een televisiescherm. Hierop kun je films en series bekijken, spelletjes spelen en radio luisteren. Je krijgt (gratis) een koptelefoon, en deze koptelefoon onderdrukt de ruis van de vliegtuigmotoren redelijk goed.
Voor je vind je een inflight magazine, hierin vind je onder andere het entertainment programma van MAS. Zo kun je gemakkelijk zien op welk kanaal welke blockbuster draait. De films in het vliegtuig zijn altijd actueel, soms verschijnen er zelfs films die in Nederland nog niet eens in de bioscoop vertoond worden. Voor reizigers die voor de eerste keer naar Maleisie gaan is het magazine ook handig omdat er veel tips in staan rond attracties en bezienswaardigheden in het land.
Malaysia Airlines kwam jarenlang vooral positief in het nieuws. Naast alle prijzen die ze wonnen, waren er zelden tot nooit incidenten te betreuren. 2014 is echter een jaar vol tegenslag.
Op 8 maart 2014 vertrok vlucht MH370 vanaf Kuala Lumpur International Airport voor een nachtvlucht naar de Internationale Luchthaven van Beijing, waar het om 6.30 had moeten landen. Ongeveer 40 minuten na vertrek werd het reguliere contact verbroken. Het toestel vloog toen tussen Maleisie en Vietnam boven de Golf van Thailand. Sindsdien is het toestel, met 239 passagiers aan boord, van de radar verdwenen en nooit meer gevonden. Tot op de dag van vandaag wordt er met man en macht naar het toestel gezocht. De zoekacties zijn vooral gericht op het gebied ten zuidwesten van Australie in de Indische Oceaan, vanwege de vele aanwijzingen dat het toestel die kant op gevlogen is. Bij nieuwe updates zullen wij deze pagina bijwerken.
Op 17 juli 2014 vertrok vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Na nog geen vier uur vliegen kwamen er berichten binnen dat het toestel boven betwist Oekraïens gebied zou zijn neergehaald door een raket. Enkele uren later wordt deze verschrikkelijke gebeurtenis bevestigd door officiële bronnen. Het toestel is dichtbij de Russische grens, neergehaald. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden zijn hierbij omgekomen. Onder de slachtoffers is een groot aantal Nederlandse reizigers, ruim 173 Nederlanders kwamen om het leven bij het verschrikkelijke incident. Het hoge aantal wordt verklaard vanwege de drukke vakantieperiode, waarbij veel Nederlanders met Malaysia Airlines naar Zuidoost-Azië vlogen om vakantie te vieren in Maleisië, buurland Indonesië en in Australië en Nieuw-Zeeland.