Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Malaysia Airlines (MAS)

Logo Malaysia Airlines

Malaysia Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Maleisie en is al actief sinds 1947. De luchtvaartmaatschappij wordt vaak afgekort tot MAS, dat staat voor Malaysian Airlines System. MAS behoort tot de besten ter wereld, en heeft de afgelopen tien jaar ruim 100 prijzen en andere erkenningen ontvangen. Zo krijgt de airliner regelmatig de prijs voor het beste cabinepersoneel en beste economy class. In 2011 won de maatschappij nog de prijs Asia's Leading Airline en Asia's Leading Airline Lounge bij de World Travel Awards (WTA).

Verder komt MAS al jaren terug binnen de top 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Naast de zeer goede service binnen de vliegtuigen rust Malaysia Airlines de vliegtuigen ook uit met veel beenruimte, wat vooral erg prettig is op de lange afstandsvluchten. MAS is de grootste luchtvaartmaatschappij in Zuidoost-Azië, wanneer je kijkt naar het totaal aantal vliegtuigen.

Op deze pagina:

 

Vluchtinformatie Amsterdam - Kuala Lumpur

MAS vliegt vanaf Amsterdam met een Boeing 777-200. Dit is een prima toestel met redelijk moderne faciliteiten. Het toestel is qua stoelbezetting ingedeeld volgens het 3-4-3 principe. Dit houdt in dat er drie passagiers aan de beide raamkanten zitten, en 4 in het middendeel. Vliegtuigen van Malaysia Airlines vertrekken doorgaans rond 12.00 in de middag vanaf Schiphol. Binnen een paar uur na vertrek volgt een Maleisische avondmaaltijd, dit omdat het rond die tijd in Maleisie al avond is. Ruim twee uur voor de landing krijg je nog een ontbijt. Tussentijds kun je bij de stewardessen om drankjes of kleine snacks vragen.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 1

Het vliegtuig komt doorgaans rond 7.00 in de ochtend (Maleisische tijd) aan op KLIA, de luchthaven van Kuala Lumpur. Vanaf KLIA neem je dan de bus, taxi of de KLIA ekspres richting het centrum van Kuala Lumpur. Vlieg je vanaf KL naar Schiphol Amsterdam, dan vertrekt het vliegtuig rond 23.55 (Maleisische tijd) in de avond/nacht. Een paar uur na vertrek krijg je dan in het vliegtuig een 'Nederlandse' avondmaaltijd, het is dan in Nederland net etenstijd. Een paar uur voor de landing krijg je nog een ontbijt. Het vliegtuig vanaf KL komt meestal rond 6.30/7.00 in de morgen (NL tijd) aan op Schiphol Airport.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 2  

Online inchecken

Je kunt bij MAS vanaf 48 uur voordat de vlucht vertrekt online inchecken. Reizigers kunnen dan zelf hun tickets printen, dit scheelt een hoop tijd op de luchthaven. Inchecken gaat op basis van het eTicket nummer, er worden geen papieren tickets meer op naam afgegeven. Het boekingsnummer en een geldig paspoort zijn voldoende om op Schiphol (of KLIA op de terugweg) in te checken.

Verder kan inchecken op twee manieren, de gebruikelijke manier via de standaard incheck balies, en de nieuwe manier; via een zelfbediening check-in balie. Bij de vlucht naar Kuala Lumpur dien je minimaal 3 uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Als je vooraf hebt ingecheckt is twee uur vooraf ook voldoende. De gate sluit 45 minuten voor vertrek. Vooral in het hoogseizoen kan het enorm druk zijn op Schiphol, waardoor je het beste hoe dan ook 3 uur vooraf aanwezig kunt zijn.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 4

Op KLIA moet je ook 3 uur vooraf aanwezig zijn, maar meestal komt het met 2 uur ook wel goed. Ook hier kun je dus vooraf online inchecken, maar niet elke reiziger beschikt over de mogelijkheid dit te doen. Eenmaal op KLIA moet je na het afleveren van je bagage langs de immigratie. Soms is het hier flink druk, op andere momenten uitgestorven. KLIA is geen drukke luchthaven. Nadat je door immigratie bent, loop je naar de Aerotrain voor de trein naar het satellietgebouw. Hier vertrekt het vliegtuig naar Amsterdam.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 5  

Tickets boeken

Vliegtickets van Malaysia Airlines zijn makkelijk online te boeken. Het enige dat je nodig hebt is een creditkaart en een werkende internetverbinding. De website is redelijk duidelijk; je zoekt op beschikbare tickets en als je er een gevonden hebt, start je de boekingsprocedure. Malaysia Airlines heeft regelmatig mooie aanbiedingen, waarbij je tickets voor zo'n €600 kunt kopen. In het hoogseizoen (juli/augustus/december) zijn ticketprijzen het hoogst en zijn er meestal geen speciale aanbiedingen. Houd de rubriek Deals of the Day op de Malaysia Airlines website in de gaten, want hier zitten zo nu en dan zeer scherpe aanbiedingen tussen. De grootste kans op goede aanbiedingen is tussen september en november, en tussen januari en maart. Vaak stunt Malaysia Airlines dan met mooie kortingen bij vertrek binnen de komende 6 maanden.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 6

Naast het elektronisch boeken van vliegtickets, is het tevens mogelijk om na de boeking wijzigingen door te voeren of om bepaalde wensen kenbaar te maken. Je kunt vliegtickets ook telefonisch boeken via het kantoor in Amsterdam.

Wist je datWist je dat je naast direct bij de website van Malaysia Airlines ook vaak vliegtickets voor scherpe prijzen hebt op vliegticket vergelijkers? Een populaire website waar je de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen makkelijk kunt vergelijken is Momondo. Vergelijken loont.

 

Direct doorvliegen naar een binnenlandse bestemming

Het is mogelijk om bij MAS op een andere luchthaven binnen Maleisie te vliegen dan KLIA. In dat geval komen er wat extra kosten om de hoek kijken, maar vaak is het wel goedkoper dan wanneer je deze vlucht los zou boeken. Wil je dus je vakantie in een andere stad dan Kuala Lumpur starten, dan kun je direct met MAS doorvliegen. Wij waren bijvoorbeeld maar een paar tientjes extra kwijt, en vlogen meteen door naar Kota Kinabalu.

 

Bagage voorwaarden

Hieronder volgen de bagagevoorwaarden van Malaysia Airlines. Let erop dat de bagage naast een maximaal gewicht ook niet groter mag zijn dan de gestelde afmetingen (zie website).

Klasse Bagage Handbagage
Economy Class 30kg 1 tas, max 7kg
Business Class 40kg 2 tassen, max 7kg per tas
First Class 50kg 2 tassen, max 7kg per tas
 

Overgewicht

Mocht er sprake zijn van overgewicht, dan gelden de volgende aanvullende kosten. Let op: Je betaalt bij inchecken en de onderstaande prijzen gelden per blok van 5kg:

Vluchten van Maleisie naar de volgende bestemmingen Extra kosten
Schiereiland Maleisie RM40
Maleisisch Borneo RM50
ASEAN RM60
Azië (niet-ASEAN) RM85
Noord-Azië & Oceanië RM95
Europa RM135

Let op: De tarieven zijn jaarlijks aan veranderingen onderhevig. Prijzen op de Malaysia Airlines website zijn de juiste. Bekijk hier de tarievenstructuur van Malaysia Airlines bij overgewicht.

 

Drie klassen

De luchtvaartmaatschappij heeft drie klassen voor reizigers; economy class, business class en first class. First Class is de meest luxueuze klasse aan boord van het vliegtuig. Met uitzondering van economy class kun je bij de andere twee klassen vooraf eerst naar de speciale Golden Lounges op de luchthaven KLIA in Kuala Lumpur (dit geldt tevens voor gold-members van het Enrich Frequent Flyer programma van MAS).

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 7  

Golden Lounge

Malaysia Airlines heeft twee Golden Lounges op KLIA, één voor de internationale reizigers, en één voor reizigers die een binnenlandse vlucht nemen. Hier kun je lekker rustig in comfortabele stoelen een kopje koffie drinken en een krantje lezen. Je kunt er echter ook gebruik maken van het internet en er is zelfs een mogelijkheid om een douche te nemen. MAS heeft bij verschillende internationale luchthavens een Golden Lounge (bv. Changi Singapore).

 

Samenwerkingsverbanden

MAS heeft een samenwerkingsverband met KLM (KLM Royal Dutch Airlines), ook wel code-sharing genaamd. Dit betekent de praktijk dat beide luchtvaartmaatschappijen samen tussen Amsterdam en Kuala Lumpur vliegen. Dit betekent soms ook dat je in een KLM toestel met MAS personeel zit, of andersom. De samenwerking heeft ook andere praktische voordelen. Door de komst van eTicketing is het voortaan mogelijk dat toeristen die tijdens het traject meerdere luchtvaartmaatschappijen gebruiken, gemakkelijk kunnen inchecken met hetzelfde eTicket.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 8  

Oneworld

In 2011 trad Malaysia Airlines toe tot de oneworld alliantie; een van de grootste allianties ter wereld. Met deze toetreding is de luchtvaartmaatschappij weer naar een hoger niveau gestegen. Zo'n beetje alle beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld zijn lid van oneworld.

 

Enrich

Enrich is de naam van het frequent flyer programma van Malaysia Airlines. Je kunt bij elke vlucht punten sparen en die punten verzilveren voor gratis vluchten, upgrades op vluchten en op artikelen in de winkel. Uniek aan Enrich is dat de miles overdraagbaar zijn. Je kunt dus bij onvoldoende miles miles bijkopen, of je eigen miles verkopen. Ook kun je via Enrich zelf miles bijkopen, om zo voldoende miles voor een aanbieding te verkrijgen. Dit kan via creditkaart. Enrich heeft zo nu en dan speciale aanbiedingen voor leden, waarbij je met relatief weinig miles een enorme korting krijgt. Op het traject Amsterdam-Kuala Lumpur spaar je zo'n 12.000 miles. Helaas is dit nog te weinig voor een gratis internationale vlucht, maar mogelijk al wel voldoende voor een binnenlandse vlucht tijdens je vakantie. In Maleisie zelf kun je bij diverse aangesloten winkels (en ketens) Enrich miles sparen.

Omdat KLM een codesharing overeenkomst met Malaysia Airlines heeft, kun je ook lid worden van hun Flying Blue frequent flyer programma. Het voordeel is dat je de miles ook in Europa (op KLM vluchten en partners) kunt verzilveren. Daarbij kun je via Flying Blue mogelijk sneller miles sparen, want je kunt bij veel partners vliegen en de miles bij je Flying Blue account laten bijschrijven. Over het algemeen is het Flying Blue programma interessanter voor reizigers die niet zo heel regelmatig vliegen. Vlieg je veel met Malaysia Airlines, dan is het Enrich programma een betere optie.

 

Persoonlijke ervaringen

Wij hebben zelf meerdere malen met MAS gevlogen, en wat ons betreft is het een zeer prettige luchtvaartmaatschappij. We hebben ook met minder goede luchtvaartmaatschappijen gevlogen, en MAS springt er wat dat betreft echt uit. De volgende airlines zijn van vergelijkbare of betere klasse als Malaysia Airlines: Singapore Airlines, Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates en Cathay. Reizigers die het leuk vinden een stopover mee te maken, kunnen overwegen met een van deze maatschappijen te vliegen. Naast Malaysia Airlines vliegt alleen KLM rechtstreeks op Kuala Lumpur.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 9

Aan boord is alles goed geregeld. Binnen alle typen vliegtuigen waarmee MAS vliegt vind je in de stoel van je voorganger een televisiescherm. Hierop kun je films en series bekijken, spelletjes spelen en radio luisteren. Je krijgt (gratis) een koptelefoon, en deze koptelefoon onderdrukt de ruis van de vliegtuigmotoren redelijk goed.

Voor je vind je een inflight magazine, hierin vind je onder andere het entertainment programma van MAS. Zo kun je gemakkelijk zien op welk kanaal welke blockbuster draait. De films in het vliegtuig zijn altijd actueel, soms verschijnen er zelfs films die in Nederland nog niet eens in de bioscoop vertoond worden. Voor reizigers die voor de eerste keer naar Maleisie gaan is het magazine ook handig omdat er veel tips in staan rond attracties en bezienswaardigheden in het land.

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines 10  

Tips

 • Neem oordoppen mee tijdens de reis, want vooral in het midden van het vliegtuig hoor je de motoren toch wel erg hard. Met de juiste oordoppen tijdens de vlucht slaap je soms probleemloos van start tot landing. Wij hebben onlangs een setje 'flyfit' oordoppen gekocht, naar aanleiding van een aantal goede recensies op het internet. Deze oordoppen zijn speciaal ontwikkeld voor in het vliegtuig, naast het beperken van de geluidsoverlast zorgen de gehoorbeschermers ook voor het wegnemen van het drukkende gevoel op de oren door de hoogteverschillen (er zit een speciaal filter in).
 • 's Nachts gaan de meeste stewardessen ook slapen. Als je dan op het knopje drukt voor een snack of een drankje kan het wel even duren eer je wordt geholpen. Dat is soms niet handig als je alleen even kort wakker wordt. Je kunt dan het beste zelf wat meebrengen. Op de luchthaven koop je makkelijk nog een snack die je aan boord mee kunt brengen.
 • Wanneer je met zijn tweeën reist, dan is het wellicht prettig om in het middendeel te zitten. Je deelt dan namelijk de twee stoelen alleen met elkaar, en niet met een derde passagier wanneer je aan de raamkant zou zitten. Je kunt dan beiden makkelijk aan één kant opstaan, om bijvoorbeeld de benen te strekken of om naar het toilet te gaan. De twee personen die (in het middendeel) naast je zitten, staan namelijk aan de andere kant van het gangpad op. Kies je voor twee stoelen aan de raamzijde, dan heb je vaak een derde persoon naast je aan het gangpad. Elke keer als je dus even uit je stoel wilt, dan moet je de onbekende buurman storen. Zit deze buurman echter direct aan het raam, dan is de kans weer groot dat jij telkens gestoord wordt, soms minder prettig als je net ligt te slapen. Zeker op een vlucht met een reisduur van zo'n 12 uur, is het best fijn als je gemakkelijk en zonder anderen lastig te vallen even de benen kan strekken. Aangezien je vaak niet een stoelvoorkeur kunt aangeven, komt het ook wel eens voor dat je, wanneer je kenbaar maakt 'aan de raamzijde' te willen zitten, je niet direct bij het raam zit, maar nog een single reiziger aan het raam zit.
 • Sommige stoelen hebben bij het voetengedeelte het kasje waar de multimediaopslag in zit. Dit betekent dat je net wat minder ruimte hebt voor je voeten. Je kunt deze stoelen het beste vermijden. Ga bij Seatguru.com na in welk toestel je vliegt en welke stoelen het beste zijn.
 • Je kunt bij Malaysia Airlines tijdens de boeking een voorkeursstoel kiezen tegen een extra betaling. Bij internationale vluchten betaal je hiervoor RM50. Wil je een van de bijzondere plekken (bijvoorbeeld vooraan met extra beenruimte), dan betaal je RM150. Malaysia Airlines geeft geen garantie dat je de stoel daadwerkelijk krijgt (omdat een noodgeval voor gaat). Als je uiteindelijk niet op de stoel naar keuze terecht komt, kun je het betaalde bedrag niet terugkrijgen.
 

Recente incidenten

Malaysia Airlines kwam jarenlang vooral positief in het nieuws. Naast alle prijzen die ze wonnen, waren er zelden tot nooit incidenten te betreuren. 2014 is echter een jaar vol tegenslag.

MH370

Op 8 maart 2014 vertrok vlucht MH370 vanaf Kuala Lumpur International Airport voor een nachtvlucht naar de Internationale Luchthaven van Beijing, waar het om 6.30 had moeten landen. Ongeveer 40 minuten na vertrek werd het reguliere contact verbroken. Het toestel vloog toen tussen Maleisie en Vietnam boven de Golf van Thailand. Sindsdien is het toestel, met 239 passagiers aan boord, van de radar verdwenen en nooit meer gevonden. Tot op de dag van vandaag wordt er met man en macht naar het toestel gezocht. De zoekacties zijn vooral gericht op het gebied ten zuidwesten van Australie in de Indische Oceaan, vanwege de vele aanwijzingen dat het toestel die kant op gevlogen is. Bij nieuwe updates zullen wij deze pagina bijwerken.

MH17

Op 17 juli 2014 vertrok vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Na nog geen vier uur vliegen kwamen er berichten binnen dat het toestel boven betwist Oekraïens gebied zou zijn neergehaald door een raket. Enkele uren later wordt deze verschrikkelijke gebeurtenis bevestigd door officiële bronnen. Het toestel is dichtbij de Russische grens, neergehaald. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden zijn hierbij omgekomen. Onder de slachtoffers is een groot aantal Nederlandse reizigers, ruim 173 Nederlanders kwamen om het leven bij het verschrikkelijke incident. Het hoge aantal wordt verklaard vanwege de drukke vakantieperiode, waarbij veel Nederlanders met Malaysia Airlines naar Zuidoost-Azië vlogen om vakantie te vieren in Maleisië, buurland Indonesië en in Australië en Nieuw-Zeeland.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle luchtvaartmaatschappijen