Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Inentingen en vaccinaties

In Maleisie en Singapore worden twee typen inentingen aanbevolen bij (korte) vakanties: Hepatitis A en DTP. Personen tot 25 jaar hebben meestal al een geldige DTP inenting, ben je ouder dan 25 dan krijg je een zgn DTP 'booster'. Een DTP prik kost +/- €22 (exacte prijs varieert per locatie/instelling) en is 10 jaar geldig. De Hepatitis A vaccinatie kost afhankelijk van de locatie en instelling waar je de prik haalt zo'n €50 per injectie. Wanneer je binnen één jaar de vervolgprik haalt, is de vaccinatie 25 jaar geldig. Een andere vaccinatie die je kunt overwegen is het Buiktyfus vaccin. Hier betaal je over het algemeen €35 voor. Prijzen zijn in te zien op Travelclinic.com. Je kunt bij de instelling tevens een medisch paspoort (vaccinatiepaspoort of gele boekje) halen voor €2,50, hierin kun je dan je vaccinaties bijhouden. Dit gele boekje neem je dan mee op vakantie, zodat je het in geval van nood kunt tonen. Daarbij is het ook handig om na te gaan of je vaccinaties nog werkzaam zijn. Naast alle directe kosten die aan de vaccinaties gerelateerd zijn, betaal je ook nog consultkosten. Deze variëren per instelling maar liggen meestal rond de €20 per consult. Je betaalt altijd consultkosten; ook als je 'geen advies' nodig hebt (het gaat dus meer om de kosten voor het zetten van de inentingen).

Op deze pagina

 

Kosten vaccinaties

Prijzen kunnen per vaccinatiebureau variëren.

Type Prijs *
Consult €20,00
Vaccinatiepaspoort €2,50
DTP €22,00
Hepatitis A €49,00
Hepatitis B €40,00 per inenting, 3 nodig
Buiktyphus €35,00
Gele Koorts €49,00

* Let op: prijzen zijn afkomstig van de websites van de verschillende vaccinatiebureaus, maar kunnen inmiddels aangepast zijn. De prijzen op de website van de vaccinatiebureaus zijn de juiste.

 

Risico op Malaria

Verblijf je voor een langere tijd in de jungle dan is een malaria kuur vaak verplicht. Bij een standaard jungletrek van een paar dagen wordt het wel aangeraden, maar is het niet verplicht. Op het Maleisische schiereiland (West-Maleisie) wordt over het algemeen geen malariakuur aangeraden, neem echter voor de zekerheid altijd contact op met de regionale GGD. Als je langere tijd door Azie reist (of langere tijd op Maleisisch Borneo verblijft) dan is de kans groot dat men je een malaria (pillen) kuur adviseert. Meestal heb je de keuze tussen twee soorten anti-malariapillen; Malarone en Lariam. Beide hebben hun voor- en nadelen. Uiteindelijk gaat het er vooral om of het middel geen bijwerkingen heeft. Malarone is vrij duur, namelijk rond de €4,75 per pil die je dagelijks moet slikken. Het voordeel is dat de tijd van slikken korter is dan bij Lariam (1 dag vooraf, 7 dagen achteraf). Lariam is echter weer goedkoper dan Malarone, namelijk rond de €4,50 per pil die je wekelijks slikt. Hier moet je echter al drie weken voor vertrek mee beginnen (te slikken). Na vertrek uit het Malariagebied moet je het nog eens minimaal 4 weken slikken.

Anti-malaria pillen:

 • Malarone: +/- €4,75 per pil. 1 per dag, 1 dag vooraf starten, minimaal 7 dagen na vertrek uit malariagebied doorslikken.
 • Lariam: +/- €4,50 per pil. 1 per week, 3 weken vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken.
 

Vaccinatieadvies

Neem eerst contact op met de Travelclinic voor het meest actuele vaccinatieadvies. Neem daarna voor de vaccinaties zelf contact op met het vaccinatiebureau (GGD) in je woonplaats. Maak hier een aantal maanden voor vertrek een afspraak. Elk jaar weer komt uit onderzoek naar voren dat een veel te hoog percentage van de reizende Nederlanders zich niet of onvolledig laat adviseren met soms grote en verstrekkende gevolgen. Het advies is echter wel een erg belangrijk onderdeel van de vakantie(pret). Als je in Maleisie een tropische ziekte oploopt is de kans altijd klein dat het ernstige gevolgen heeft, dit betekent echter niet dat je zonder de juiste bescherming altijd de dans zult ontspringen. Niet alleen is je vakantie verpest wanneer je een ziekte oploopt; ook de weken en soms maanden erna staan vaak nog in het teken van herstel. Hoewel het oplopen van een tropische ziekte iets is dat je nooit helemaal 100% kunt voorkomen; je kunt je in ieder geval wel goed voorbereiden.

Onderstaande websites geven een actueel beeld over vakantielanden en de aanbevolen vaccinaties:

 

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

Ga vooraf altijd bij je verzekeraar na of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor vaccinaties, sommige verzekeraars vergoeden deze kosten geheel of gedeeltelijk. Dit geldt echter alleen als je aanvullend verzekerd bent en vaak is de vergoeding hoger wanneer je een meer uitgebreide aanvullende verzekering hebt. Sommige verzekeraars vergoeden wel malariatabletten, andere niet. Als je precies wilt weten wat je vergoed krijgt, raadpleeg dan de polisvoorwaarden van je verzekering. Enkele zorgverzekeraars die een goede policy m.b.t. vergoedingen hebben zijn: Agis, Avéro Achmea, CZ, Delta Lloyd, Groene Land Achmea, IZA, Ohra en Menzis.

Bekijk hier een uitgebreide website met de vergoedingen van alle verzekeraars. De bedragen of percentages die genoemd worden zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD).

 

Deet beschermt tegen (Dengue) muggen

Naast de eventuele vaccinaties is het altijd belangrijk om Deet bij je te hebben. Deet is een (vrij chemisch) middel dat goed beschermt tegen tropische muggen. Het is enerzijds belangrijk om je in de avond in te smeren, muggen zijn dan extra actief. Overdag is het (vooral in de steden) ook belangrijk om je in te smeren, want dan is de mug die Dengue (knokkelkoorts) verspreidt actief. Deet heb je als spray, lotion en gel. De lotion bevat 50% Deet, de spray 40% en de gel 30%. Wij gebruiken zelf altijd de 40% spray, en hebben die ook altijd bij ons, mochten we eens in een wat minder fris gebied terechtkomen (vaak meer kans op muggen). Deet kun je in Nederland bij de apotheek of drogist kopen. Dengue is een gevaarlijke ziekte. Gelukkig heb je in Maleisie goede voorzieningen, en zie je al snel aan iemand of hij besmet is met het virus. Snel handelen en vervolgens een goede behandeling is erg belangrijk. Wij staan zelf sowieso direct bij een 24hr spoedpost wanneer we langer dan 2 dagen onafgebroken ziek zijn. Dit soort 24-uurs klinieken vind je door heel Maleisie.

 

Reisapotheek

Het meebrengen van een reisapotheek is een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke medicijnen en aanverwante zaken mee op reis hebt. De reisapotheek bevat naast een aantal standaardproducten die je in de tropen nodig kunt/zult hebben ook een aantal specifieke zaken zoals persoonlijke medicatie, de pil en paracetamol/ibuprofen. De standaardlijst bevat zaken als een verbandset, ORS tegen uitdroging, Loperamide of Immodium tegen diarree, antimalaria middelen zoals Malerone (indien relevant; laat je vooraf bij je huisarts, het vaccinatiebureau (GGD) of elders adviseren), een muggenwerend middel met DEET, zonnebrandcreme.

Er is een applicatie beschikbaar die het makkelijker maakt om goed voorbereid en beschermd op reis te gaan. De Care Plus Reisapotheek iPhone en iPad applicatie laten precies zien wat je voor je reis nodig hebt door 4 simpele stappen door te lopen. Het advies geeft precies aan welke producten en hoeveel verpakkingen de juiste zijn, zodat je niets overbodig mee neemt. Download de Reisapotheek applicatie (gratis) voor iPhone en iPad (of gebruik de webversie) om te zien wat jouw reisadvies is. De adviesproducten kun je vervolgens eenvoudig online bestellen of in de Reisapotheek zoeken naar de dichtstbijzijnde winkel om de producten daar te kopen.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Pagina's over vakantiekosten