Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Kosten van vervoer binnen Maleisie

De diverse bestemmingen binnen Maleisie zijn goed en vooral voordelig te bezoeken. De diverse vervoersmogelijkheden hebben allemaal één ding gemeen; het is spotgoedkoop. Zelfs de (relatief) duurste manier van reizen - met de taxi - is zeer goedkoop vergeleken Nederland. Andere populaire manieren om door Maleisie te reizen zijn per vliegtuig, bus, trein en huurauto. De huurauto is prettig, omdat je flexibel bent en zelf kunt bepalen welke afstanden je dagelijks wilt afleggen. De bus is goedkoop en efficiënt. Dagelijks vertrekken er tientallen bussen naar elke bestemming binnen het land. De trein is leuk maar niet efficiënt. Het vliegtuig is misschien wel het meest gebruikte vervoersmiddel. Dit komt door de scherpe prijzen met daarbij opgeteld de doorgaans korte reistijd. Lees hieronder meer over de kosten die bij het reizen door Maleisie komen kijken.

Op deze pagina

 

Door de lucht met het vliegtuig

AirAsia vliegtuigJe kunt op meerdere manieren door Maleisie reizen. Sinds de opkomst van de budget luchtvaartmaatschappijen in Zuidoost-Azië vlieg je voor zeer voordelige prijzen door het hele land. Deze binnenlandse vluchten duren bijna nooit meer dan een uur (uitgezonderd Sabah en Sarawak op Maleisisch Borneo dat binnen 2 uur bereikbaar is vanaf Kuala Lumpur) en het is dus een prima manier om het hele land te zien, zonder teveel kostbare vakantiedagen kwijt te zijn aan het reizen. Met de bus of trein zou je namelijk snel een hele dag kwijt zijn om hetzelfde traject af te leggen.

Binnen Maleisie kun je vaak het meest voordelig vliegen met de maatschappijen AirAsia, Firefly en Malindo Air (controleer echter ook altijd vergelijkbare vluchten bij Malaysia Airlines aangezien de budgetmaatschappijen niet altijd de goedkoopste zijn). De budget luchtvaartmaatschappijen vliegen op bijna alle noemenswaardige steden binnen Maleisië, en naar vele bestemmingen binnen de omringende landen. De kosten van tickets zijn bijzonder laag, je vliegt bijvoorbeeld voor een kleine €15 per persoon van Kuala Lumpur naar Penang (enkele reis). De budget airlines drukt de kosten door de administratieve processen zoveel mogelijk geautomatiseerd uit te voeren. Verder zijn tickets zo nu en dan ook flink duur; dan gaat het vooral om tickets die dicht op de vertrekdatum geboekt worden (dat soort tickets zijn doorgaans zelfs duurder dan bij Malaysia Airlines).

 

Met de taxi

Taxi in MaleisieDe taxi is een veel gebruikt vervoermiddel in Kuala Lumpur (en op diverse andere plekken in Maleisie). Let er wel op dat de chauffeur vooraf de meter aanzet. Dit dwing je af door gewoon in de taxi plaats te nemen en de bestemming te roepen. Indien hij de meter niet aanzet of wilt aanzetten, stap dan uit of spreek dan eventueel van tevoren een goede prijs af. In Kuala Lumpur zijn veel taxichauffeurs bereid om wel op de meter te rijden dus je kunt de gok nemen door op zo'n chauffeur te wachten. Let op wanneer het bedrag 'fifteen' wordt genoemd aangezien dit veel lijkt op 'fifty'. Verder moet je niet rond sluitingstijd bij een shopping mall een taxi nemen aangezien ze dan vaak standaard niet op de meter rijden. Een taxirit binnen het centrum kost meestal niet meer dan RM10. Op zeer korte ritten loont het vaak niet voor de chauffeur om te rijden, dus dan willen ze meestal een minimaal bedrag. Van het centrum van Kuala Lumpur naar de luchthaven kost meestal (met een normale budget taxi) niet meer dan RM80.

Op het eiland Penang is het droevig gesteld wat betreft het gebruik van de taxi, hier maak je vaak minder leuke situaties mee omdat taxichauffeurs daar de prijzen tot enorme hoogte opdrijven. Op Penang kun je gelukkig ook prima de stadsbus nemen, die rijden over het gehele eiland en een gemiddelde busrit kost nooit meer dan een paar losse ringgits. Let er wel op dat sommige trajecten niet in de avond/nacht worden gereden, in dat geval ben je meestal aangewezen op de (duurdere) taxi. In Penang kost een ritje van 20 minuten vaak al snel RM40 of meer.

 

Vervoer per trein

Trein in MaleisieBij lange afstanden kun je de trein of de bus nemen. De trein is naargelang de klasse waarin je reist bijzonder comfortabel. De bus is ook erg comfortabel, en vaak iets goedkoper. Tickets voor de trein kun je vooraf kopen bij de ticketbalie bij KL Sentral, het treinstation van Kuala Lumpur. Er rijden diverse treinen door heel Maleisie. Verder kun je dagelijks per trein naar Bangkok in het noorden of Singapore in het zuiden reizen. Op de website Seat61 kun je zeer veel informatie vinden over het reizen per trein in Maleisie. Treintickets zijn over het algemeen erg goedkoop. Zo reis je meestal al voor een paar ringgit tientjes met de trein. Voorbeeld: De trein tussen Kuala Lumpur en Singapore kost bijvoorbeeld maar RM40 voor een 2e klasse ticket. Voor 1st class betaal je maximaal RM180 (incl. airco en privé coupé).

 

Vervoer per bus

Bus in MaleisieTussen bijna elke noemenswaardige stad in Maleisie rijden bussen. De bus is over het algemeen sneller dan de trein vanwege de vele stops van de trein bij de verschillende dorpen en steden langs het traject. De grote maatschappijen in Maleisie zijn Transnasional, Plusliner en Nice. Daarnaast zijn er ook diverse kleine maatschappijen actief; soms rijden deze met zeer luxe en moderne bussen door het land. Een zeer populair voorbeeld is het luxe Aeroline. Pudu Sentral, het centrale busstation van Kuala Lumpur, ligt in het centrum van de stad. Hier vandaan vertrekken de bussen naar alle uithoeken van het land. Voorbeeld: Een busticket vanaf Kuala Lumpur naar Penang kost bij de meeste maatschappijen maar enkele ringgit tientjes.

Er is helaas wel vaak discussie over het roekeloze rijgedrag van buschauffeurs in Maleisie. Een hoofdreden om de bus te vermijden is vanwege de vele ongelukken die buschauffeurs jaarlijks binnen Maleisie veroorzaken. Wat dat betreft is het vervoer per trein, vliegtuig en zelfs per huurauto veiliger dan het reizen per bus (de meeste luxe busvervoerders rijden over het algemeen wel veel veiliger).

 

Vervoer per huurauto

RentalcarsJe kunt Maleisie prima per huurauto verkennen. Een auto huur je al voor RM130 per dag; bij 1 week is het goedkoper (lees meer over autoverhuur in Maleisie). Wij hebben zo al diverse trips ondernomen, die allemaal erg leuk waren. Self-drive is erg goed mogelijk in Maleisie. Zorg overigens wel voor een wegenkaart of huur er een GPS systeem bij (RM25 per dag). Hawk Malaysia heeft door heel Maleisie vestigingen. De vestiging in Kuala Lumpur ligt op loopafstand van de Petronas Twin Towers (langs Jalan Pinang). Twee populaire websites om de goedkoopste autoverhuurders te vinden zijn Rentalcars.com en Economy Car Rentals.

 

Met de metro

Metro monorail in MaleisieIn Kuala Lumpur kun je gemakkelijk met de metro de stad verkennen. Er zijn drie verschillende bedrijven die een metrolijn onderhouden; wat soms onduidelijk en verwarrend werkt omdat de lijnen niet altijd aan elkaar 'gekoppeld' zijn. De monorail is voor toeristen de meest interessante metrolijn; deze gaat namelijk dwars door het centrum van de stad. In KL Sentral (het centrale treinstation van KL) komen alle metrolijnen bij elkaar. Als je naar een station buiten het centrum wilt; dien je meestal over de stappen op een andere lijn bij het centraal station. Dit is dan of de KTM Komuter of de Putra lijn. Op Google Maps staan alle stations duidelijk weergegeven. Een ritje met de metro in Kuala Lumpur kost vaak niet meer dan RM1.20 per stop.

Wist je datBuurland Singapore een zeer goed ontwikkeld land met een fantastische infrastructuur is. Vervoer in Singapore bestaat voor toeristen uit de metro (MRT), de bus en de taxi. Taxi's rijden altijd op de meter; voor schappelijke bedragen rijd je de stad rond. Met de MRT kun je makkelijk alle uithoeken van de stadstaat verkennen. Het hele centrum is met de metro bereikbaar. Ook kun je diverse trajecten goedkoop en snel met de bus afleggen. Betalen doe je in alle gevallen makkelijk met de flash kaart.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Pagina's over vakantiekosten