Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

AirAsia

Logo AirAsia

Luchtvaartmaatschappij AirAsia is een prijsvechter en is in Maleisie vooral bekend om de zeer lage ticketprijzen. De missie van AirAsia is om vliegen voor iedereen toegankelijk te maken, hun motto "Now Everyone Can Fly" is bij elke Maleisier bekend. Door de geautomatiseerde methode van boeken, worden er zoveel kosten bespaard, dat je voor een paar euro naar zo'n beetje elke stad binnen het land kunt vliegen. De luchtvaartmaatschappij vliegt met de nieuwste en moderne toestellen (o.a. boeing 737-300 en Airbus 320). AirAsia gebruik je binnen Maleisie bij vluchten binnen het schiereiland en bij vluchten naar Maleisisch Borneo (Sabah en Sarawak). Daarnaast vliegt AirAsia ook naar diverse omringende landen.

Luchtvaartmaatschappij AirAsia 1

Enkele zaken zijn essentieel om te weten wil je daadwerkelijk spotgoedkoop met AirAsia vliegen. Boek bijvoorbeeld altijd ruim van tevoren. Prijzen worden des te dichter naar de vertrekdatum altijd duurder. Boek je echter een paar maanden van tevoren, dan weet je zeker dat je voor de goedkope prijzen kunt vliegen. Houdt er overigens wel rekening mee dat er altijd nog een bepaald bedrag per ticket bijkomt aan luchthavenbelasting, dit is afhankelijk van de bestemming.

Op deze pagina:

 

Boekingsprocedure

Boeken bij AirAsia is erg makkelijk. Je gaat eerst naar de officiƫle website www.airasia.com. Hier selecteer je de Engelse taal. Aan de linkerzijde van de website zie je een boekingsvenster. Hier kun je de gewenste vlucht selecteren. Wanneer je hierna op Search klikt, toont AirAsia de beschikbare vluchten, de kosten van de vlucht en de beschikbare vertrektijden op de dag van vertrek (op sommige steden wordt meerdere malen per dag gevlogen). Selecteer de vlucht naar keuze, en druk op de knop Continue. Hier zie je nu een overzicht van de gekozen vlucht. Je kunt hier ook de algemene voorwaarden van AirAsia doornemen.

Luchtvaartmaatschappij AirAsia 2

Vervolgens moet je inloggen. Wanneer je nog geen account hebt bij AirAsia,moet je enkele registratiestappen doorlopen. Druk op de knop Confirm & Continue en in het volgende scherm voer je wat details in (passagiersgegevens). Het scherm dat hierop volgt is het betalingsscherm. Betalen kan met creditcard binnen een beveiligde omgeving. Na betaling krijg je nog een totaaloverzicht in beeld. Dit kun je het beste printen en bewaren. Je krijgt vervolgens nog een bevestiging via het opgegeven e-mailadres. Bij inchecken geef je de persoonlijke vluchtcode door die je op de bevestiging kunt achterhalen.

 

Hoe te handelen bij een nieuw paspoort

Omdat het bij AirAsia vaak loont om ver vooruit te boeken lopen veel reizigers tegen het probleem aan dat hun paspoort binnen het moment van boeken en de daadwerkelijke vlucht is komen te vervallen. In Nederland krijg je bij het aanvragen van een nieuw paspoort ook een nieuw paspoortnummer. Omdat de geldigheid van je ticket mede bepaald wordt aan de hand van het paspoortnummer dien je het nieuwe nummer door te geven aan AirAsia. Dit kan via Manage My Booking. Hier kun je het nieuwe paspoortnummer toevoegen (let op; het kan zijn dat hier kosten voor in rekening worden gebracht). Indien dit niet lukt dien je contact op te nemen met de helpdesk. Je kunt ook voorafgaand aan je vlucht bij een lokaal kantoor van AirAsia binnenlopen en de wijziging daar doorvoeren. AirAsia heeft een uitgebreide online vraagbaak waar je antwoorden op diverse vragen kunt vinden. Bekijk AirAsia Ask of stel je vraag direct op Twitter via @askairasia.

Luchtvaartmaatschappij AirAsia 3  

Bijkomende kosten

Afgelopen jaren heeft AirAsia met toenemende kritiek te maken gehad vanwege het ontbreken van transparantie rond de bijkomende kosten. Nu nog steeds bestaat het boekingsproces uit diverse omslachtige handelingen die je moet uitvoeren om daadwerkelijk voor de gevonden prijs te kunnen vliegen. Er wordt op diverse manieren een klein bedrag extra bovenop het ticket in rekening gebracht, variërend van ter plekke inchecken tot de bagage die je los moet 'inkopen'. Het komt er feitelijk op neer dat een ticketprijs voor een bepaald (laag) bedrag geadverteerd wordt. Vervolgens is het bedrag bij de boeking hoger, maar door een aantal aanvullende zaken uit te sluiten kom je uiteindelijk toch weer op de geadverteerde ticketprijs terecht. Gelukkig biedt AirAsia zelf informatie op de website waarmee je op elk traject de mogelijke bijkomende kosten kunt inzien. Bekijk hier de tarievenstructuur van AirAsia.

Luchtvaartmaatschappij AirAsia 4  

Inchecken en boarden

De check-in balie van AirAsia opent altijd 2 uur van tevoren. Passagiers kunnen vanaf dat moment inchecken voor hun vlucht. De balie sluit stipt 45 minuten voor vertrek. Kom je te laat, dan vlieg je niet mee. AirAsia heeft een strikt beleid, alleen in noodgevallen (waarbij het om meerdere passagiers gaat, of waarbij het een probleem van de luchtvaartmaatschappij of de luchthaven betreft) wordt er een uitzondering gemaakt. Dit zal dus nooit voor een individuele reiziger zijn.

Luchtvaartmaatschappij AirAsia 5

Passagiers dienen verder uiterlijk 30 minuten voor vertrek bij de gate (vertrekgate) aanwezig te zijn. Luister altijd aandachtig de berichten over de intercom af; soms verandert de vertrekgate op het laatste moment (je kunt ook de mede-passagiers in de gaten houden). Als het boarden begint, mogen de vrouwen met kinderen en ouderen als eerste naar binnen. De overige passagiers vormen dan meestal een grote rij. Vervolgens mag de rest naar binnen, soms is dit een nogal chaotisch geheel.

 

Bagage en overgewicht

Vluchten van AirAsia zijn standaard zonder check-in bagage (alleen 7kg handbagage). Wanneer je een ticket boekt bij AirAsia moet je tijdens de boeking een aantal gewenste kilo's aan bagage inkopen. Het aantal kilo's dat je kunt inkopen begint bij 15kg, en loopt vervolgens op in stappen van 5kg tot 30kg, met 40kg als max. Hieronder volgen de tarieven:

Bagage (in kilo's) Kosten (binnenlands) Kosten (internationaal)
Tot 15kg RM25 -
Tot 20kg RM30 RM44
Tot 25kg RM40 RM50
Tot 30kg RM60 RM90
Tot 40kg RM110 RM180

Let op: De tarieven zijn jaarlijks aan veranderingen onderhevig. Prijzen op de AirAsia website zijn de juiste. Bekijk hier de tarievenstructuur van AirAsia.

Wanneer je geen kilo's vooraf inkoopt kun je ook nog aan de check-in balie betalen voor je bagage; dit kost RM75 bij een binnenlandse vlucht en je mag dan maximaal 15 kilo mee aan boord nemen. Bij een internationale vlucht betaal je hiervoor RM105 en mag je hierbij maximaal 20kg mee aan boord nemen. Wanneer je uiteindelijk toch meer dan dit ingekochte gewicht mee aan boord wilt nemen, dan moet je een boete betalen per kilo overgewicht. Deze boete bedraagt RM35 per kilo bij alle binnenlandse vluchten. Wanneer je internationaal vliegt met AirAsia betaal je RM50 per kilo overgewicht. Meestal betaal je de boete bij een andere balie van AirAsia, wat extra tijd kost. Je krijgt je vliegticket pas na betaling.

Wist je datVerloopt je paspoort voor de vluchtdatum; wacht dan nog met het boeken van tickets en regel eerst je nieuwe paspoort. Dit scheelt een hoop geregel achteraf, en ook een bedrag aan administratiekosten.

 

Handbagage

Je mag maximaal 7kg handbagage mee aan boord nemen. Er zijn wel beperkingen met betrekking tot de afmetingen van de handbagage, namelijk 56cm x 36cm x 23cm. Los van de handbagage mag je nog een gevulde laptoptas of een damestas mee aan boord brengen (geen gewichtsbeperkingen).

Luchtvaartmaatschappij AirAsia 6  

Hou rekening met het volgende als je met AirAsia vliegt

 • Soms zijn tickets helemaal gratis en betaal je alleen de administratiekosten en de vliegtuigtax. Helemaal gratis is het dus nooit, maar hiermee is AirAsia veel goedkoper dan de andere maatschappijen.
 • De lage prijzen van tickets zetten veel reizigers aan met AirAsia te vliegen. Het nadeel van de goedkope tickets is het gebrek aan service op de grond en aan boord. Bij AirAsia betaal je werkelijk voor alles een klein bedrag extra; van een lunch tijdens een wat langere vlucht tot wat drinken op een korte afstand. Overigens bespaart AirAsia niet op de vloot; die is modern en hagelnieuw.
 • Sommige tickets kun je achteraf niet meer aanpassen. Let hierop tijdens het boeken. Andere tickets kun je nog wel aanpassen, maar daar komt een forse prijs aan administratiekosten bij kijken.
 • Let erop dat de kosten (o.a. voor overgewicht) verschillend zijn bij bestemmingen binnen het schiereiland, bestemmingen op Borneo en bestemmingen buiten Maleisie.
 • Handbagage wordt regelmatig bij inchecken gewogen. Als je meer dan 7kg aan handbagage meebrengt kan toegang geweigerd worden. Een deel van het overgewicht kun je eventueel tegen bijbetaling inchecken.
 • Het e-ticket nummer en je paspoort zijn nodig bij inchecken. Let erop dat het nummer van je paspoort hetzelfde moet zijn als die je tijdens de boeking hebt ingevoerd.
 • Het loont om bij de andere luchtvaartmaatschappijen na te gaan of ze bepaalde trajecten rechtstreeks aanbieden. AirAsia vliegt in veel gevallen via een van hun hubs. Kuala Lumpur is de grootste hub en veel vluchten hebben een tussenstop op deze luchthaven (wat vaak extra tijd kost).
 • Feestdagen waarbij de lokale bevolking zelf ook reist zijn Kerstmis, Nieuwjaar, Chinees Nieuwjaar, Hari Raja Aidilfitri, Hari Raja Hadji en Deepavali.
 • Vlieg je met AirAsia naar Kuala Lumpur vanaf een van de bestemmingen in Maleisie, en heb je dezelfde dag nog een internationale vlucht (naar bv Nederland of een volgende bestemming); zorg dan dat je voldoende tijd tussen beide vlucht reserveert. AirAsia vluchten hebben nog wel eens te maken met vertraging en het zou jammer zijn als je de belangrijke intercontinentale vlucht mist. De reistijd tussen KLIA2 en KLIA is maar enkele minuten, maar je moet wel op tijd aanwezig zijn op KLIA en opnieuw inchecken.
Luchtvaartmaatschappij AirAsia 7  

Veel boekingen bij feestdagen

Je kunt het beste van tevoren nagaan of er landelijke of bevolkingsspecifieke feestdagen zijn op de datum dat je van plan bent te vliegen. Veel Maleisiërs gaan met dit soort aangelegenheden naar familie, of gaan zelf met vakantie. Hierdoor stijgen de ticketprijzen enorm, en loop je bovendien de kans dat alle stoelen al verkocht zijn op een vlucht. Tijdens feestdagen kun je het beste met het duurdere Malaysia Airlines vliegen, meestal zijn deze vliegtuigen minder snel vol tijdens de feestdagen en de tickets zijn bij AirAsia soms zelfs duurder dan bij Malaysia Airlines.

 

Vliegroutes

AirAsia vliegt naar zo'n beetje elke locatie binnen Maleisie en tevens naar een aantal internationale locaties (bijvoorbeeld naar Bali, Bangkok, Siem Reap en Macau). AirAsia heeft een aantal hubs; centrale luchthavens waar diverse vluchten van AirAsia rechtstreeks op vliegen. KLIA2 bij Kuala Lumpur is de grootste hub van AirAsia. Enkele andere hubs zijn Penang, Johor Bahru en Kota Kinabalu. In het geval van populaire bestemmingen als Langkawi, Kota Bharu en Kuching vlieg je meestal met een overstap op een van de hubs (meestal Kuala Lumpur).

Wist je datLCCT sinds mei 2014 niet meer in gebruik is? Jarenlang was LCCT de drukste luchthaven van Maleisie, terwijl het oorspronkelijk als tijdelijke oplossing gebouwd werd. De luchthaven was zo druk, dat besloten werd een nieuwe, grotere luchthaven te bouwen. Alle vluchten van prijsvechters als AirAsia en Malindo Air vertrekken nu vanaf KLIA2. Lees hier alles over KLIA2.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle luchtvaartmaatschappijen