Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Low Cost Carrier Terminal (LCCT)

Wist je datLCCT sinds mei 2014 niet meer in gebruik is? Jarenlang was LCCT de drukste luchthaven van Maleisie, terwijl het oorspronkelijk als tijdelijke oplossing gebouwd werd. De luchthaven was zo druk, dat besloten werd een nieuwe, grotere luchthaven te bouwen. Alle vluchten van prijsvechters als AirAsia en Malindo Air vertrekken nu vanaf KLIA2. Lees hier alles over KLIA2.

De low cost carrier terminal (beter bekend als LCCT) werd in 2006 geopend voor publiek en werd in 2014 vervangen door het veel grotere KLIA2. LCCT ligt op hetzelfde terrein als Kuala Lumpur International Airport (KLIA) en moest een tijdelijke oplossing bieden voor het enorme succes (in aantallen passagiers) van de budget airlines in Maleisie. Een luchtvaartmaatschappij in het bijzonder speelde hier een grote rol in; LCCT werd bijna hoofdzakelijk gebouwd om het enorm groeiende AirAsia onderdak te bieden. AirAsia heeft er eigenhandig voor gezorgd dat vliegen binnen en buiten Maleisie een normale en vooral betaalbare zaak werd. Voor AirAsia konden de meeste locals zich geen dure vliegtickets veroorloven. AirAsia zorgde ervoor dat LCCT vanaf dag 1 vele malen drukker was dan KLIA. LCCT was in staat om 15 miljoen reizigers per jaar te faciliteren. In de praktijk werd jaarlijks een veelvoud verwerkt, en was LCCT al enkele jaren te klein voor de enorme hoeveelheid reizigers die het te verwerken kreeg. Mede hierom werd besloten een nieuwe budgetluchthaven te bouwen, KLIA2, die LCCT in mei 2014 verving.

Voorzijde LCCT Taxi's op LCCT

LCCT werd eerst door AirAsia gebruikt voor de afhandeling van alle binnenlandse vluchten. Toen AirAsia met internationale vluchten startte, vertrokken deze eerst vanaf KLIA. Toen dit wederom een enorm succes bleek, moesten ook deze vluchten vanaf LCCT worden uitgevoerd; KLIA kon de enorme stroom reizigers simpelweg niet aan. Naast AirAsia vliegen ook enkele andere maatschappijen op/vanaf LCCT. Let er altijd op waar de vlucht vandaan vertrekt wanneer je tickets boekt, je bent niet de eerste die op KLIA staat terwijl de vlucht vanaf LCCT vertrekt. Vluchten van nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines vertrekken altijd vanaf KLIA.

Domestic arrivals LCCT

LCCT en KLIA liggen op ongeveer 18 kilometer afstand van elkaar, met ertussen de taxibanen voor de vliegtuigen. Beide luchthavens maken gebruik van dezelfde opstijg- en landingsbanen. Bagage kan niet worden doorgelabeld. Reizigers die aankomen op KLIA en vervolgens een vlucht hebben vanaf LCCT, moeten eerst langs immigratie (en douane) met hun bagage, en vervolgens zelfstandig met de taxi of bus naar LCCT reizen en daar weer opnieuw inchecken.

Domestic departures LCCT Informatiebalie en informatiebord LCCT

Faciliteiten op LCCT

LCCT is een simpele maar doeltreffende luchthaven. Alles draait er om efficientie. In het begin had je er niet eens andere faciliteiten, zoals winkeltjes of eetgelegenheden. Toen kwam je er alleen voor een korte vlucht naar een van de bestemmingen waar AirAsia op vloog. Nadat duidelijk werd dat LCCT toch wel lange tijd in gebruik zou blijven, werden er langzaam maar zeker steeds meer faciliteiten voor de reizigers gebouwd. Zo kwam er een foodcourt (Food Garden), een busstation, een taxibalie, diverse restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden (zoals Starbucks en Coffee Bean) en veel meer faciliteiten. Je hebt er ook diverse pinautomaten, een aantal geldwisselkantoortjes en een bagagekluis voor tijdelijke opslag van je bagage. Er is verder gratis WiFi en er is een Plaza Premium Lounge (RM88).

Foodcourt LCCT AirAsia incheckbalies

Reizen tussen LCCT en Kuala Lumpur

Er zijn twee taxibalies bij LCCT; een bij de aankomsthal van de binnenlandse vluchten, en een bij de aankomsthal van de internationale vluchten. Je koopt hier voor een vaste prijs een taxiticket naar de stad (+/- RM74). Je reist dan in een budgettaxi. Voor een hoger bedrag kun je ook een premium taxiticket kopen. De taxi's staan voor de uitgang van de internationale aankomsthal in een lange rij te wachten. Veel taxi's zijn van het oudere type; die wil je zoveel mogelijk vermijden. Je kunt het beste op een afstand afwachten en kijken wanneer er een goede taxi komt. Time je loop naar de taxi zodat je precies in die taxi uitkomt.

AirAsia incheckzuilen Drukte op LCCT

Een alternatief op de taxi is de lokale SkyBus die je voor RM9 naar het centrale treinstation van Kuala Lumpur brengt. Een mogelijk nadeel is dat de bus net zolang wacht tot deze vol zit, en dat je uiteindelijk vanaf KL Sentral weer naar de metro moet lopen om naar het centrum te reizen. Niet altijd is deze optie even praktisch. Bij KL Sentral kun je ook een taxi naar je hotel pakken; je hebt hier een taxibalie en een standaard ticket kost ongeveer RM15.

Winkeltjes bij LCCT

Je kunt ook met de KLIA Transit naar LCCT reizen, hoewel dit wel een beetje een omslachtige manier is om er te komen. Eerst neem je vanaf KL Sentral de KLIA Transit tot aan het Salak Tinggi KLIA Transit Station. Daar stap je op een van de pendelbussen naar LCCT. Een treinticket kost RM12,50 en is inclusief de pendeldienst vanaf het treinstation naar de luchthaven.

Taxibalie LCCT

Reizen tussen LCCT en KLIA

De snelste manier om tussen LCCT en KLIA te reizen is per taxi. Op beide luchthavens kun je een taxiticket bij de taxibalie kopen. De prijs is ongeveer RM20 en de taxi doet er 25 minuten over. Als alternatief kun je ook de bus pakken; een ticket kost RM3.50 en de bus doet er ongeveer 30 minuten over. Let erop dat AirAsia incheckbalies op LCCT uiterlijk 45 minuten voor vertrek sluiten. Plan je overstap goed en laat altijd voldoende tijd voor tegenvallers open.Het is gebruikelijk om minimaal 2 uur overstaptijd aan te houden.

Wachtruimte LCCT

Accommodatie

Omdat de luchthaven van Kuala Lumpur redelijk dicht bij het centrum van de stad ligt, verblijven de meeste reizigers in het geval van een korte stopover in een van de hotels in de stad en niet in de directe omgeving van de luchthaven. Toch zijn er soms redenen om wel dichtbij de luchthaven te verblijven; bijvoorbeeld als je een zeer vroege vlucht hebt of wanneer je direct na aankomst liever niet meteen in de drukke stad verblijft. Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie rond KLIA en KLIA2 (bekijk hier een overzicht met alle accommodatie in deze regio):

Hoe kom je er

Vanuit het centrum van Kuala Lumpur kun je het beste direct met een taxi naar LCCT reizen. Je stapt namelijk in voor je hotel, en stapt uit voor de luchthaven. Vanaf KL Sentral vertrekken ook bussen naar LCCT. Hoewel dit de goedkoopste manier van reizen is, ben je ook het langst onderweg. De trein is geen handig vervoermiddel naar LCCT, want de trein vanaf KL Sentral gaat maar tot KLIA. Je moet hier vervolgens nog ruim een half uur met de taxi of bus reizen om bij LCCT te komen.

Kaart LCCT Luchthaven

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle pagina's over Kuala Lumpur