Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Kuala Lumpur is een heus foodwalhalla. Er zijn maar weinig steden in de wereld met een vergelijkbare hoeveelheid goede restaurants, foodcourts en eetstraten. En dan heb je er nog de vele duizenden hawkers; de kleine eetkraampjes aan de weg of de kleine lokale restaurantjes binnen de woonwijken. Uit eten in Kuala Lumpur is ook nog eens zeer goed betaalbaar. Vanzelfsprekend is een hap langs de weg spotgoedkoop, maar ook een uitgebreid diner in een van de luxe restaurants kost maar een fractie van wat je in Nederland zou betalen. Er is zoveel keuze; je kunt in Kuala Lumpur makkelijk een jaar lang elke dag in een ander restaurant eten.
Als je in een middenklasse of 5-sterren hotel verblijft; kun je meestal al prima in het hotel eten. Het ontbijt is van uitstekende kwaliteit, en meestal zeer uitgebreid (westers en lokaal). Lunchen doe je meestal niet in je hotel, daarvoor ga je naar een van de vele restaurantjes in de stad. In Maleisie eet men zo goed als altijd warm, maar als je zin hebt in een westerse lunch met een lekker broodje, dan zijn hier ook genoeg leuke plekjes van in de stad te vinden. Ook populair als lunch is een bezoek aan sushiketens als Sakae Sushi, Sushi Zanmai, Sushi Tei en het goedkope Sushi King. Populaire lokale restaurants voor een lunch zijn de vele mamak restaurants; een combinatie van Maleis en Indiaas eten.
Veel reizigers verblijven de laatste paar dagen van hun vakantie in Kuala Lumpur. Het is vaak een bestemming om nog even tot rust te komen van alle indrukken en om de vakantie in stijl af te sluiten. Lekker uit eten hoort hierbij, en Kuala Lumpur heeft een enorme keuze aan goede en vooral gezellige restaurantjes. Kuala Lumpur is een populaire expatbestemming, wat ervoor gezorgd heeft dat er over de jaren heen steeds meer betere restaurants bij kwamen. Moest je het in het verleden doen met het (luxe en dure) restaurant binnen je hotel; nu hoef je maar je hotel uit te lopen en er is een overvloed aan keuze.
Nog steeds hebben de 5-sterren hotels in de stad uitstekende restaurants. Vaak trekken de hotels buitenlandse (sterren) chefs aan om in hun keuken te staan. In hotels als Shangri La, Traders, Westin, Le Meridien en Hilton mag je altijd wel een goed diner verwachten. Vooral populair in Maleisie zijn restaurants met een Aziatische keuken; zoals de Japanse, de Chinese en de Thaise keuken. Binnen het centrum, en in de expatwijken heb je ook een keur aan goede restaurants met een westerse keuken, zoals Italiaanse, Spaanse en Franse restaurants. Mocht je na een paar weken aan de straat en in foodcourts gegeten te hebben eens zin hebben in een uitgebreid gangen menu, bezoek dan een van de vele toprestaurants in de stad. Verderop volgen diverse restauranttips, zodat je een idee hebt waar je het beste naar op zoek kunt.
Hieronder volgt een lijstje met onze favoriete restaurants in Kuala Lumpur. Als je het eten langs de straat misschien eens zat bent, dan kun je altijd hier terecht voor een heerlijke maaltijd in een gezellig restaurant.
Kuala Lumpur heeft een groot aanbod met luxe restaurants. De meeste van de ultraluxe restaurants hieronder vind je binnen de luxe 5-sterren hotels in de stad. Het mooie hieraan is dat deze hotels vaak zeer goede chefs in de keuken hebben staan. Tel hierbij de goed betaalbare prijs op en Kuala Lumpur is eigenlijk de perfecte stad om eens lekker luxe te eten. Voor fine dining kun je het beste terecht bij onderstaande restaurants. Deze restaurants zijn allemaal ooit in de prijzen gevallen, en scoren jaarlijks hoog op alle lijstjes met beste eetgelegenheden in de stad. Let er wel op dat bij de meeste van de onderstaande restaurants een dress-code van toepassing is. Een nette broek en overhemd volstaat meestal wel, maar t-shirts en slippers zijn vanzelfsprekend niet toegestaan.
Je hebt in Kuala Lumpur diverse foodcourts waar lokale gerechten (vooral veel Chinese gerechten) centraal staan. Dit zijn grote eetpleinen met vaak tientallen tot soms wel honderden hawkers (eetstalletjes) bij elkaar. Het aanbod aan verschillende gerechten is daardoor vaak overweldigend. Soms is zo'n foodcourt overdekt, soms niet. Een typisch foodcourt in Kuala Lumpur bevat een vierkant van hawkers, met daarbinnen een zee van tafeltjes en plastic stoelen. Het principe is simpel:
Het voordeel van dit systeem is dat je niet gehaast hoeft te eten. Je kunt beginnen met een kleine bestelling, en later nog wat proberen. Als je met meerdere mensen bent is een bezoek aan een foodcourt vaak het leukst; je kunt namelijk veel meer gerechten tegelijk proberen. Om de kosten hoef je het niet te laten; een standaard gerecht kost vaak niet meer dan RM5/RM10.
Reizigers die in het centrum van de stad verblijven kunnen het beste Hutong bij Lot10 bezoeken. Hier heb je een grote hoeveelheid Chinese Hawkers. Ook leuk is de Foodrepublic in de luxe mall Pavilion KL. Ook hier heb je alles onder één dak. Wil je wat meer tussen de locals eten (hoewel je bij de eerder genoemde plekken ook vooral tussen locals zit) dan is Sungei Wang foodcourt het overwegen waard. De beste foodcourts liggen buiten het centrum. Ben je avontuurlijk aangelegd, neem dan een taxi naar Kuchai Lama Hawker Centre, of naar Ming Tien in Taman Megah. Dit zijn fantastische foodcourts waar het 24/7 gezellig en druk is. Behalve wat expats kom je er doorgaans geen toeristen tegen.
Naast de foodcourts heb je ook nog een aantal eetstraten in Kuala Lumpur. Dit zijn straten vol restaurantjes, vaak met de tafeltjes op straat waardoor er geen verkeer meer door kan. De eetstraat bij Jalan Alor in Bukit Bintang is het populairst, vooral om het zo centraal ligt en daarom makkelijk voor toeristen bereikbaar is. Het wordt soms als toeristisch bestempeld; wat onjuist is. 's Avonds komen er inderdaad zeer veel toeristen op af, maar overdag zit de hele eetstraat vol met locals die er hun lunch nuttigen. Een andere populaire eetstraat is Kampung Baru, dichtbij het metrostation met dezelfde naam (1 stop vanaf KLCC). Hier heb je ook weer tig restaurantjes naast elkaar. Vooral tof is het fantastische uitzicht op de Petronas Twin Towers op de achtergrond. Ook zeer populair is Jalan Klang Lama, of Old Klang Road. Op deze eetstraat liggen niet alle restaurantjes naast elkaar; maar wel op loopafstand van elkaar. Vooral populair zijn de vele Bak Kut Teh tentjes. Hoewel het geen echte eetstraat is, heb je langs Petaling Street in Chinatown ook veel leuke lokale eettentjes; vooral 's avonds tijdens de avondmarkt is het er altijd erg gezellig (en druk).
Niet iedereen kan direct na aankomst in Maleisie een lokale hap bij een van de foodcourts aan. De bovenste vier foodcourts in het eerder genoemde lijstje vind je binnen luxe winkelcentra. De andere foodcourts liggen meestal in lokale wijken. De lokale bevolking is het eten, de kruiden, omstandigheden mbt hygiene gewend, maar toeristen kunnen nog wel eens last van hun maag krijgen. Weet je niet of je meteen tegen het lokale eten kan? Bouw het dan langzaam op. Aan het einde van de reis kan je maag al veel meer hebben. Een buiktyfus vaccin kan overigens nooit kwaad en wordt vaak ook aanbevolen.
Mamak restaurants zijn populair in Kuala Lumpur; op elke straathoek heb je er wel een. Jong en oud komt er naartoe om even te lunchen, te relaxen of om te socializen. De term Mamak verwijst naar de Tamil moslims, die de eetgelegenheden populair hebben gemaakt in Maleisie. Sommige gerechten zijn afkomstig uit de Indiase keuken, anderen uit de Maleise keuken. Er zijn ook nieuwe gerechten ontstaan uit een mix van kruiden en ingrediënten uit beide keukens. Mamak-restaurants hebben vaak een relaxte en ongedwongen sfeer, en locals uit alle lagen van de bevolking eten er hun dagelijkse maaltijden. De prijzen van gerechten zijn altijd erg laag, voor RM10 heb je al een vol bord.
De meeste Mamak-restaurants serveren witte rijst, nasi lemak, nasi goreng, noodle gerechten, kip tandoori, naan brood, roti canai en mee goreng. Daarnaast heb je nog tientallen bijgerechten. Vaak schept de uitbater een bord voor je op, maar je kunt ook aangeven je eigen maaltijd te willen samenstellen (dan is het meer een buffet). Dat is prettig, omdat je dan zelf kunt kiezen wat je neemt. Mamak-restaurants zijn vaak fel verlicht, en staan vol met roestvrijstalen (of plastic) tafels en stoelen. Aan de muren hangen meerdere televisies; tijdens lokale voetbalwedstrijden zit het restaurant vaak bomvol. Mamak is meer dan alleen een restaurant, het is onderdeel van de lokale cultuur in Maleisie.
Uit eten in Kuala Lumpur is over het algemeen erg goedkoop. Een hap bij een hawker of mamak kost meestal nog geen RM10. Een los gerecht (maaltijd voor 1 persoon) in de Foodrepublic van Pavilion KL kost meestal tussen RM12 en RM20. Je kunt het echter zo duur maken als je wilt. Zo betaalden wij ooit eens in het exclusieve restaurant Lafite ruim RM1000 voor een meergangendiner. Daar kost alleen een los glas wijn al snel RM80. Lafite is wel een dure uitzondering, in de meeste restaurants ben je tussen RM60 en RM120 kwijt voor een maaltijd voor twee personen. Zo kost een volle tafel met sushi bij Ichiban Boshi (Pavilion KL) ongeveer RM90 (2p). De gemiddelde rekening bij ketens als Ben's Restaurant, La Bodega, T.G.I. Friday's en bij Tony Romas ligt meestal tussen RM75 en RM100 (2p).