Tips Kuala Lumpur

In de jaren dat wij in Kuala Lumpur woonden hebben we natuurlijk allemaal leuke plekjes bezocht en andere leuke dingen over de stad gevonden met als resultaat de onderstaande lijst met tips. We werken de lijst regelmatig bij en je kan je eigen tips ook als reactie op dit artikel plaatsen.

  • Grab is de populaire taxi-app die iedereen gebruikt. Het is vergelijkbaar met Uber. Je kan de app alleen gebruiken als je een account hebt en hier je betaalgegevens (creditcard) hebt ingevoerd. Verder heb je internet nodig, dus kan je het beste bij aankomst in Maleisië een simkaart met databundel kopen. Vaak kost dit niet meer dan €10 en gaat je databundel de hele reis mee.
  • Tijdens Ramadan gaan veel locals ’s avonds uit eten. Het is dan ook vaak enorm druk rond etenstijd in de foodcourts en restaurants. Wil je in alle rust eten, dan kun je het beste vroeg eten. Er wordt niet raar naar gekeken in Kuala Lumpur als je als toerist overdag eet. De plekken waar dit wel zou kunnen zijn overdag allemaal gesloten in de vastenmaand.
  • Wil je in alle rust een film in de bioscoop bekijken, ga er dan ’s ochtends op een doordeweekse dag naartoe. Vaak ben je de enige in de zaal, vooral als je een Gold Class voorstelling bezoekt. De meest luxe bioscoop in KL is trouwens Aurum Theatre by GSC, die je vindt in The Gardens Mall net buiten het centrum.
  • Een bril op sterkte kan in sommige gevallen (afhankelijk van de sterkte) in enkele uren gereed zijn. Je kunt dus makkelijk in KL een goedkope bril kopen. Je kan er echter ook prima een bril van hoge kwaliteit kopen. Monturen zijn standaard iets duurder vergeleken Nederland, maar dit komt vooral omdat het vooral exclusieve merken zijn. Glazen op sterkte zijn daarentegen weer heel goedkoop, zelfs bij de meest uitgebreide uitvoeringen.
  • Bukit Bintang en KLCC zijn met een voetgangersloopbrug met elkaar verbonden. Je loopt overdekt en veilig (er zijn bewakers) tussen beide districten. Bij de achteringang van Pavilion KL begint de loopbrug en je loopt in ongeveer 5 minuten naar het Kuala Lumpur Convention Centre. Vanaf hier is het nog geen 5 minuten lopen naar Suria KLCC en de Petronas Twin Towers.
  • De GOKL-bus is een gratis bus waarmee je tussen Chinatown, Bukit Bintang en KLCC kunt reizen. De bus loopt over twee lijnen; een die Chinatown met Bukit Bintang verbindt en een die Bukit Bintang met KLCC verbindt. De bus is gratis en er is ook gratis wifi aan boord. Je komt langs zo’n beetje alle attracties onderweg.
  • Alexis in Bangsar is een leuk tentje waar ze een goede wijncollectie hebben en waar ze fantastisch lekkere desserts serveren. Het tentje is makkelijk te vinden en er hangt altijd een gezellig sfeertje. Het is de ideale plek om na een lokale hap (in Bangsar) nog even een lekker verwennerijtje te halen.
  • Ook tof om te doen is een fietstocht door de stad onder begeleiding van een gids. MikeBikes is een begrip in KL en aangezien de oprichters Nederlands zijn kan er in overleg ook met Nederlandstalige gids gefietst worden.
  • Telefoons worden in Maleisië zonder abonnement, zonder simlock en vaak voor zeer scherpe prijzen verkocht. Je hoeft er alleen maar een goedkoop prepaid simkaartje voor af te nemen. Ga naar een Maxis of Celcom winkel voor meer informatie.
  • Je hebt meerdere ziekenhuizen met zorg van hoge kwaliteit. Mocht er wat zijn kan je altijd bij één van deze ziekenhuizen langs. Vraag altijd vooraf wat de kosten gaan zijn en stem dit eventueel af met je zorgverzekeraar.
  • In de wijk Bukit Bintang, op loopafstand van de eetstraat Jalan Alor tref je in de kleine steegjes diverse schitterende murals (muurschilderingen) aan.
  • Chinatown is het leukst tegen het einde van de middag. Het is er dan nog vrij rustig en je wordt ook nog niet zo vaak aangesproken of je wat wilt kopen. ’s Avonds is het er een drukte van jewelste, wat het ook meteen heel sfeervol en gezellig maakt.
  • Kuala Lumpur is een relatief veilige stad, maar net als in elke grote wereldstad heb je hier zo nu en dan te maken met kleine criminaliteit in de vorm van tasjesdieven, zakkenrollers en oplichters. Vooral in de toeristische centra loop je het grootste risico slachtoffer te worden, dus loop niet opzichtig met je telefoon in je hand over straat. Draag een tas altijd kruislings over je schouders. Een dure tas wordt sneller gestolen dan een simpel plastic tasje. Loop niet te koop met contanten. Pin in banken en niet ergens op straat. Ga ’s avonds bij voorkeur zonder tas of camera op stap. Trap niet in de standaard trucen die oplichters gebruiken.
  • Je zou er niet direct aan denken, maar een bezoek aan de tandarts in Maleisië kost nagenoeg niks en vooral op dure behandelingen kun zo flink besparen.
  • Een simkaart met 4G/5G databundel is niet duur en scheelt enorm in roamingkosten. Populaire telecommaatschappijen in Maleisië zijn Maxis (met Hotlink Prepaid), Umobile, TuneTalk en Digi. Let er wel op dat ze de juiste simkaart leveren, in sommige telefoons wordt gebruik gemaakt van microsim, in andere van een nanosim.
  • De meeste 5-sterren hotels hebben een eigen spa, waar je diverse heerlijke behandelingen kunt ondergaan. Er zijn in Kuala Lumpur ook diverse spa’s die niet aan hotels verbonden zijn. Enkele bekenden zijn Jojoba, Heavenly Spa, AsiaSpa en de Energy Day Spa (recent nog uitgeroepen tot de beste privé spa in Kuala Lumpur).
  • Groupon en MyFave zijn beiden populair in Maleisië. Vooral in Kuala Lumpur heb je vaak zeer scherpe deals. Voor toeristen zijn alleen de restaurantdeals en de reisdeals interessant. Soms zit er een deal tussen waarbij je een grote korting krijgt op een attractie in de stad (bv KLCC Aquarium tickets met 70% korting). Ook de restaurantdeals zijn vaak erg interessant. Voor korting op entrees check je ook Klook.com of GetYourGuide.
  • Een drukke straat oversteken lijkt een enorme uitdaging, maar stelt niet veel voor als je de regels van het verkeer volgt. Steek in gelijke tred over. Laat automobilisten en brommers jouw snelheid en beweging anticiperen en het komt allemaal goed. Zorg voor voldoende ruimte zodat je in één keer de straat (of in elk geval een zijde van de weg) kunt oversteken. Volg eventueel locals die ook oversteken. Ook jij moet het verkeer goed inschatten. Brommers rijden vaak erg hard. Men rijdt links, dus bij het oversteken begin je bij de langzame baan (bij meerbaans wegen). Lukt het toch niet, loop dan door langs de weg en wacht tot je bij een kruispunt of voetgangersbrug komt.
  • Huur je een auto? Neem dan zelf een kinderstoeltje mee. De kinderstoeltjes die de autoverhuurders leveren zijn vaak ouderwets en van mindere kwaliteit vergeleken de goed beoordeelde Europese merken. Op marktplaats koop je voor een paar tientjes een stoel en bij de meeste airlines mag je deze kosteloos inchecken. Nadien kan je de stoel eventueel aan iemand weggeven of je laat het in de huurauto zitten (daar is men altijd blij mee).
  • Je kunt op zich redelijk goed met een rolstoel, kinderwagen of buggy door Kuala Lumpur bewegen. Wel heb je zo nu en dan enorme stoepranden of moet je een stuk omlopen. De stad blinkt niet uit in rolstoelvriendelijkheid en soms moet je maar net de ideale route over straat kennen. In bus- en treinstations, luchthavens, winkelcentra en hotels heb je wel altijd liften.
  • Bij elk restaurant heb je kinderstoelen, zelfs bij de foodcourts.
  • Google Maps werkt goed in Maleisië. Je kunt het prima gebruiken bij de navigatie. Wel moet je dan een werkende internetverbinding hebben. Koop bij aankomst een simkaart met databundel.
  • Eten met kleine kinderen? Bij sushi restaurants kun je Japanese Green Beans bestellen (Edamame). De meeste kinderen vinden dit heerlijk. Bij het hotelontbijt kun je wat extra eten en bv fruit in plastic bakjes meenemen voor overdag. Dat kan je ook bij de supermarkt kopen, maar vers fruit is nog best prijzig in Maleisië.
  • Heerlijke roasted chicken bij tentje met Mickey Mouse hoofd als uithangbord bij Jalan Alor. Het restaurantje is helemaal achteraan Jalan Alor te vinden. Het is een groot populair restaurant en vooral overdag zit het er vol met locals. Toeristen slaan het ’s avonds soms onterecht over, maar uiteindelijk zit de tent elke avond vol.
  • Eight Ounce Coffee is een leuke kleine koffieketen in KL met vestigingen in Suria KLCC en The Gardens. Beiden zeer populaire (luxe) winkelcentra in de stad. Er is ook een vestiging in SkyAvenue in Genting Highlands.
  • Teppanyaki bij Pavilion KL Foodrepublic is al vele jaren een favoriet voor een snelle en lekker gezonde maaltijd. Het is voor ons traditie om op de aankomstavond meteen daar te eten. Deels omdat het lekker veilig voedsel is (qua gewenning) en ook omdat we toch altijd meteen even een kijkje willen nemen in Pavilion KL, één van onze favoriete winkelcentra. Rond etenstijd is er een aardige wachtrij, maar iedereen is meestal met zo’n 20 minuten klaar dus ben je vaak aardig snel aan de beurt.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *