Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Reizen tussen Kuala Lumpur en de verschillende luchthavens

Er zijn drie luchthavens rond Kuala Lumpur waar vandaan dagelijks vele tientallen tot vele honderden vluchten vertrekken. Kuala Lumpur International Airport (KLIA) is de belangrijkste luchthaven waar alle internationale vluchten aankomen. Malaysia Airlines heeft tal van binnenlandse vluchten vanaf de 'domestic wing' van deze internationale luchthaven.

KLIA

Budget-luchtvaartmaatschappijen als AirAsia, Malindo Air en enkele andere goedkope airlines vliegen vanaf KLIA2; dat naast KLIA ligt. KLIA2 is groter dan KLIA; want de budget airlines zijn zeer populair in Maleisie. In het verleden vlogen de budgetmaatschappijen vanaf de Low Cost Carrier Terminal (LCCT), maar die budgetluchthaven was te klein om de enorme hoeveelheid passagiers te kunnen verwerken.

KLIA2

De derde luchthaven rond Kuala Lumpur is het kleine maar zeer moderne Subang Airport. Hier vandaan vertrekt budget-luchtvaartmaatschappij Firefly naar diverse binnenlandse en ook een aantal internationale bestemmingen.

Subang Airport

Afhankelijk van met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt zul je tussen de hoofdstad en een van de eerder genoemde luchthavens reizen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een doorvlucht met een andere maatschappij, moet je tussen beide luchthavens reizen. Hieronder volgt per luchthaven een beschrijving van hoe je er het beste vanaf het centrum van Kuala Lumpur naartoe kunt reizen.

Op deze pagina:

 

Van Kuala Lumpur naar Kuala Lumpur International Airport (KLIA) en KLIA2

Reistijden tussen Kuala Lumpur en KLIA/KLIA2 en tussen Kuala Lumpur en Subang Airport (enkele reis, tijden zijn schattingen).

Van Naar Vervoersmiddel Tijd Kosten
KLIA KL Sentral KLIA Ekspres 28 RM55
KLIA KL Sentral KLIA Transit 33 RM55
KL Sentral Centrum Kuala Lumpur Taxi 10 +/- RM15
KLIA Centrum Kuala Lumpur Taxi 55 RM74.30
KLIA Centrum Kuala Lumpur (spits) Taxi 75 RM74.30
KLIA KL Sentral Bus 75 +/- RM15
Subang Airport Centrum Kuala Lumpur Taxi 25 +/- RM20
Subang Airport Centrum Kuala Lumpur (spits) Taxi 35 +/- RM20
Subang Airport KL Sentral Bus 40 +/- RM10
Subang Airport KLIA/KLIA2 Taxi 60 +/- RM80

KLIA Ekspres

Er zijn meerdere manieren om van Kuala Lumpur naar KLIA (en vice versa) te reizen. De snelste manier is de KLIA Ekspres; deze trein brengt je in 28 minuten van Kuala Lumpur centraal station (KL Sentral) naar de luchthaven. Je betaalt RM55 voor een enkele reis; de eerste trein vertrekt om 5.00 in de ochtend, de laatste trein om 0.30 's nachts. De KLIA Ekspres trein stopt als eerste op KLIA, en vervolgens op KLIA2. De KLIA Transit rijdt over hetzelfde traject, maar doet er iets langer over vanwege een paar stops bij o.a. Putrajaya en Cyberjaya.

KLIA Ekspres

Vervoer met KLIA Ekspres is prettig, omdat je snel in het centrum van Kuala Lumpur bent. Daarnaast heb je een mooi uitzicht op de naderende stad; wat voor leuk is als je voor het eerst Maleisie bezoekt. De KLIA Ekspres komt aan op KL Sentral. Vanaf dit treinstation kun je met de metro, monorail of taxi naar je hotel in het centrum van de stad. In de meeste gevallen is de taxi de beste en de snelste oplossing (maar ook het duurst). Je wordt namelijk via de kortste route direct naar je hotel gebracht. Verder werken de taxi's daar met vaste prijzen. Direct na aankomst op KL Sentral heb je een taxibalie waar je een ticket koopt. Ligt je hotel of guesthouse in Chinatown of KLCC, dan kun je ook de metro (Kelana Jaya lijn) nemen. De monorail is de beste optie als je hotel in Bukit Bintang ligt. Let er wel op dat je bij het nemen van de metro of de monorail altijd nog een stukje moet lopen naar je hotel (en het is overdag flink heet in de stad).

Taxi

De taxi is de meest comfortabele manier om tussen het centrum en de luchthavens te reizen. Je stapt voor je hotel in, en stapt na een rit van ruim een uur uit voor de hoofdingang van KLIA of KLIA2. In het geval van de KLIA Ekspres moet je eerst met een taxi naar KL Sentral; waardoor je dan net zo goed meteen door kunt naar de luchthaven. Taxi's rekenen in het geval van een budget taxi +/- RM80 voor de rit naar de luchthaven. Als je een premier taxi neemt betaal je meestal zo'n RM110.

Taxi

Op de luchthaven kun je voor vaste prijzen een taxiticket bij de taxibalie kopen (RM74.30 voor budget taxi, RM104 voor een premier taxi). De budget taxi vanaf het vliegveld naar Kuala Lumpur is altijd zeer modern in vergelijking met een budget taxi van Kuala Lumpur naar de luchthaven. Dit komt omdat de taxi's vanaf de luchthaven geëxploiteerd worden door een particulier taxibedrijf genaamd Airport Limo. De budget taxi's die in het centrum rondrijden mogen geen klanten vanaf de luchthaven meenemen (dit zijn de typische stadstaxi's), maar vanzelfsprekend wel reizigers naar de luchthaven brengen.

Het voordeel van de premier taxi boven de budget taxi is dat de eerste veel meer beenruimte en kofferbakruimte heeft. De budget taxi's rijden op gas, waardoor een groot deel van de kofferbak met een gastank gevuld is. Premier taxi's zijn ruimer en ook luxer; voor die paar euro's een prima manier om je vakantie te beginnen. Als je met meer dan 2 personen reist is een premier taxi vaak een noodzaak; omdat bij meer dan 2 reizigers de bagage niet in een budget taxi past.

Bus

De goedkoopste manier om tussen het centrum van Kuala Lumpur en KLIA/KLIA2 te reizen is met de bus vanaf KL Sentral. Airport Coach is een bekende busmaatschappij die je voor RM18 naar KLIA brengt. De SkyBus brengt je voor maar RM9.80 naar KLIA2. Als je de bus neemt, moet je wel eerst naar KL Sentral reizen. In veel gevallen kan dit met de metro of monorail. Als je er een taxi voor moet nemen, kun je beter overwegen om gewoon in een keer naar de luchthaven te rijden.

Bus  

Van Kuala Lumpur naar Subang Airport

Een van de redenen dat Subang Airport zo vaak gebruikt wordt door toeristen, is omdat de luchthaven maar op 25 minuten rijden met de taxi van het centrum van KL ligt. Daarbij is de route naar de luchthaven minder druk qua verkeer. De taxi is het meest gebruikte vervoersmiddel naar de luchthaven, je kunt er echter ook met het openbaar vervoer naartoe. Vanaf de luchthaven rijdt de KL City Airport Shuttle Bus; die langs twee metrostations (Titiwangsa en Kelana Jaya) rijdt waarmee je verder richting het centrum kunt reizen. Vanaf de bushalte bij Pasar Seni (Central Market) gaat bus U81 naar de luchthaven, handig voor reizigers die in Chinatown overnachten.

 

Reizen tussen KLIA/KLIA2 en Subang Airport

De makkelijkste manier om tussen Subang Airport en Kuala Lumpur International Airport (of KLIA2) te reizen is per taxi. Op beide luchthavens kun je bij de taxibalie voor een vaste prijs een taxiticket kopen. De rit duurt ongeveer 60 minuten. Het is goedkoper en misschien ook net iets sneller om eerst de KL City Airport Shuttle Bus van Subang Airport naar het Kelana Jaya metrostation te nemen. Vandaar reis je door naar het centraal station KL Sentral, waar je vervolgens de KLIA Ekspres naar KLIA/KLIA2 neemt.

 

Luchthavens rond Kuala Lumpur

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle pagina's over Kuala Lumpur