Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Geschiedenis van Kuala Lumpur

In de 19e eeuw was het gebied waar Kuala Lumpur nu ligt een belangrijke nederzetting voor het delven van tin. Door het belangrijke werk van kapitein Yap Ah Loy (een belangrijk Chinese machthebber) groeide de nederzetting uit tot een belangrijke stad in Maleisie. Het einde van de 19e eeuw kenmerkte zich door onheil en rampspoed. Ziektes, epidemieën, branden en overstromingen waren aan de orde van de dag. In deze periode startte men dan ook met het bouwen van huizen van steen in plaats van hout. Daarnaast werd gestart met de aanleg van de eerste spoorweg. In 1887 werd de stad Kuala Lumpur de hoofdstad van de provincie Selangor. Op dat moment droeg de stad al de naam Kuala Lumpur, dat staat voor 'modderige samenloop'. Dit komt weer voort uit de samenkomst van de twee rivieren de Gombak en de Klang. In die periode waren dit de belangrijke toegangspoorten tot de stad.

Modderige samenloop Kuala Lumpur

Yap Ah Loy bracht orde in chaos

KL groeide pas uit tot (een voor die tijd) moderne stad toen, Yap Ah Loy, gesteund door de toenmalige sultan, het in de stad voor het zeggen kreeg. Hij wist rond 1869 in de rol van 'Kapitan Cina' door ijzeren tucht orde te scheppen in de chaos. Niet lang daarna kreeg het gebied ook internationale aandacht. Vooral Engeland had veel belangstelling voor de tinproductie aldaar, dit resulteerde uiteindelijk in een sterk toenemende Engelse invloed. Hierdoor nam de invloed van Yap Ah Loy langzaam af totdat hij nauwelijks nog een rol van betekenis speelde in de enorme groei van de stad tegen het einde van de 19e eeuw. Ondanks dat wordt Yap Ah Loy gezien als een van de grondleggers van de stad Kuala Lumpur.

Yap Ah Loy

Federated Malay States

Toen in 1896 de Maleise Federatie werd opgericht, werd Kuala Lumpur de hoofdstad van de federatie. De Engelse overheersing bracht de ontwikkeling van het land, maar ook van de stad Kuala Lumpur, in een stroomversnelling. De nieuwe hoofdstad trok vele verschillende bevolkingsgroepen aan, Kuala Lumpur groeide uit tot een smeltkroes van Aziatische culturen. Er ontstonden gebieden binnen de stad, en in elk gebied woonde een bevolkingsgroep bij elkaar. Zo had je in die tijd al een Chinese wijk, een Indiase wijk, een wijk waar vooral de Europeanen (Engelsen) woonden en een wijk waar vooral de local Malay woonden. Tussen 1913 en 1957 kwam de stad onder Brits bestuur. In rap tempo ontwikkelde Kuala Lumpur zich tot een belangrijke speler in Zuidoost-Azië. Men legde er in rap tempo een wegennet, spoorwegen en overige infrastructuur aan. Daarnaast schoten de typische koloniale gebouwen als paddenstoelen uit de lucht.

Federated Malay States

Na-oorlogse periode

Tijdens de 2e wereldoorlog werden de Engelsen tijdelijk door de Japanse bezetter uit het land verdreven. Na de bezetting, die 44 maanden duurde, kwamen de Engelsen terug in de hoop de oude draad weer op te pakken. Direct na deze overheersing begon een periode van communistische invloeden. Nadat de Japanse strijdkrachten waren vertrokken, maar ze hadden echter de grip op de stad en het land verloren, waardoor Maleisie open stond voor nieuwe invloeden. Dit viel precies samen met de opmars van het communisme. Engeland heeft nog tot 1957 getracht het land weer onder volledig bestuur te krijgen. Dit lukte echter niet. Op 31 augustus werd de onafhankelijkheid uitgeroepen op Merdeka Square in Kuala Lumpur. Het woord Merdeka betekent onafhankelijkheid in de Maleise taal. Kuala Lumpur bleef ook hierna de hoofdstad van het land.

Onafhankelijkheid uitgeroepen op Merdeka Square

Kuala Lumpur na de onafhankelijkheid

In 1957 werd de onafhankelijkheid geëist en uitgeroepen, hiermee gingen de Engelsen akkoord. Kuala Lumpur bleef de hoofdstad van het land, hoewel de stad nog geen eigen bestuur met eigen rechten had. Pas in 1972 werd het een zelfstandige stad met eigen bestuur. Vanaf 1981 ontwikkelde de stad zich in een nog sneller tempo, dit kwam mede door het werk van de toenmalige premier van Maleisie; Dr. Mahathir. Met zijn Vision 2020 maakte hij van Maleisie een modern land, de hoofdstad Kuala Lumpur werd het visitekaartje voor de hele wereld. De Petronas Twin Towers werd het symbool van de stad, waarbij het ontwerp duidelijk maakt dat een islamitisch land wel degelijk mee kan in deze moderne tijden.

Petronas Twin Towers

Metropool van formaat

Momenteel is Kuala Lumpur een moderne metropool. Er is een uitgebreid wegennet, spoorwegnet en een metronetwerk in en rond de stad. Het is ook een stad die binnen de top10 zakencentra en handelssteden van Zuidoost-Azië staat. Met een grote haven - Port Klang - en een enorm vliegveld - KLIA - binnen handbereik speelt Kuala Lumpur ook mee op internationaal niveau. Daarnaast is de stad jaarlijks meerdere malen host van diverse congressen en andere belangrijke evenementen. De Formule 1 race op circuit Sepang en de georganiseerde Asia Cup zijn hier goede voorbeelden van. Met de bouw van de twee belangrijke randsteden Putrajaya en Cyberjaya heeft Kuala Lumpur een belangrijke stap richting de toekomst gezet. Op internationaal vlak is alle hoop vooral op Cyberjaya gericht, men wil de Aziatische versie van het Amerikaanse 'Silicon Valley' worden.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle pagina's over Kuala Lumpur