Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
De beste periode voor een bezoek aan Maleisie ligt globaal gezien tussen maart en september. Alle hoogtepunten in het gehele land - inclusief Borneo - zijn dan prima binnen dezelfde vakantie te bezoeken. De maanden juli en augustus zijn vanwege het hoogseizoen (vooral qua ticketprijzen) wel de duurste maanden voor een bezoek aan Maleisie. Verder dien je rekening te houden met public holidays (en in het geval van bijvoorbeeld Malakka en Tioman met de public holidays in Singapore) aangezien dan veel locals ofwel zelf met vakantie gaan, of allemaal op dezelfde dag naar een bestemming binnen Maleisie (bijvoorbeeld naar familie, ook wel Balik Kampung genaamd) reizen.
Een wereldkaart is hip! Met een wereldkaart aan de muur kun je iedere dag weer even terugdenken aan die heerlijke...
Posted by Veelzijdig Maleisie on Tuesday, February 14, 2017
Aan de westzijde van het schiereiland Maleisie is niet echt sprake van een 'beste' periode. Officieel ligt de regentijd tussen de maanden juli en september. Deze regentijd speelt doorgaans geen echte rol van betekenis aan de westzijde van het schiereiland. Het regent hoogstens een half uurtje per dag, meestal rond een uur of vier in de namiddag. Soms een hele dag of zelfs enkele dagen, maar dit is een uitzondering.
Overigens kun je ook simpelweg pech hebben en zit je er wel in een periode dat er wat meer regen valt dan normaal het geval is. Zo gingen wij eens in september vijf dagen naar Langkawi waar we van aankomst tot vertrek in de regen zaten. Het regende die 4 dagen zo enorm hard dat taxichauffeurs zelfs niet eens de straat op wilden door de enorme overstromingen.
De volgende populaire eilanden, steden en attracties liggen aan de westzijde van het schiereiland:
De beste periode voor een bezoek aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie ligt tussen de maanden maart en september. Tussen begin oktober en eind februari houdt de moesson hier meestal flink huis. Een hele week regen is geen uitzondering in deze periode. Met regen bedoelen we dan ook echt regen; de gehele dag door. Zo nu en dan kan het ook flink opklaren, maar meestal is het tijdens deze maanden bar weer.
Wanneer deze moessonperiode precies start is niet te voorspellen. Het ene jaar begint het slechte weer al eind september, het jaar erop pas eind oktober. Dit geldt tevens voor het einde van de moesson; soms is het medio februari al weer mogelijk om naar de eilanden te varen en op de eilanden te verblijven. De andere keer openen de resorts pas half maart hun deuren voor de toeristen. Wil je zeker weten of je er al (of nog) terecht kunt, neem dan vooraf contact op met de resorts.
De populaire bounty eilanden zijn in de moessonmaanden gesloten voor toeristen. Zelfs locals verlaten in die maanden de eilanden. Resorts zijn in die periode gesloten en er varen ook geen boten. De eerste week van december staat in het teken van de Monsoon Cup in Kuala Terengganu; een internationaal bekende zeilwedstrijd. Deze wedstrijd is meestal extra spectaculair wanneer het heftig waait; dit is meestal het geval in die periode. De volgende populaire eilanden, steden en attracties liggen aan de oostzijde van het schiereiland:
Temperaturen op Sabah en Sarawak (Maleisisch Borneo) liggen tussen zo'n 30 graden overdag en 25 graden in de nacht. Net als op het schiereiland Maleisie is er hier sprake van een tropisch klimaat. Het regenseizoen ligt in de periode oktober tot en met februari, hoewel het dan niet zo heel veel meer regent dan in de overige maanden. Een regenbui is meestal kort en krachtig; voor je het door hebt straalt de zon weer als nooit tevoren. De eilanden aan de noordwestzijde van Borneo hebben soms te maken met de 'staart' van typhonen vanuit de Filipijnen. Dit uit zich in flinke wind en regenval. De volgende populaire eilanden, steden en attracties liggen op Borneo:
Veel reizigers vragen zich altijd af of het wel zo leuk is om Maleisie tijdens de Ramadan (heilige vastenmaand) te bezoeken. Afgelopen jaren en komende jaren valt de Ramadan telkens in het hoogseizoen (tussen juni en september). Enerzijds is het een maand waarin een groot deel van de lokale bevolking overdag vast en 's avonds gezellig samenkomt voor de Berbuka Puasa (einde van het vasten van die dag). Iedereen is meer vergevingsgezind, en ondanks het tekort aan voedsel erg aardig en vrolijk tijdens deze periode. Ter afsluiting van de Ramadan is iedereen enkele dagen vrij om Hari Raya te vieren. Dit gaat gepaard met het houden van 'Open House' waarbij men iedereen uitnodigd om langs te komen en om gezellig te genieten van lokale lekkernijen. Zo'n open house is een erg leuke ervaring voor buitenlandse toeristen. Een aanbod zou je dan ook zeker niet moeten afslaan.
Een mogelijk nadeel van de Ramadan is dat niet iedereen altijd even vrolijk kan zijn; de hele dag niet eten is niet zomaar iets. Verder is de verkeerssituatie vaak minder veilig, vooral de dagen rond Hari Raya omdat iedereen dan voor enkele dagen naar hun familie in de kampungs buiten de grote steden gaat (Balik Kampung). Ook ervaren sommige toeristen het als een beperking wanneer eettentjes tijdens de vakantie (overdag weliswaar) gesloten zijn. Gelukkig geldt dit vaak alleen voor de Malay eettentjes, en vooral aan de oostzijde van het schiereiland in de overwegend islamtische regio's. Je hebt in Maleisie ook nog voldoende Chinese, Indiase en westerse eettentjes die wel gewoon de gehele dag geopend zijn.