Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Moesson en regenseizoen in Maleisie

Ongeveer de eerste vraag die je stelt bij het samenstellen van een vakantie naar Maleisie is welke periode het beste is voor een bezoek aan Maleisie. Het antwoord op deze vraag hangt samen met de moessons of het regenreizoen. Maleisie is het gehele jaar door prima te bezoeken. In landen met een tropisch klimaat hoort een heftige regenbui er nu eenmaal bij. Zo'n bui is meestal van korte duur, en voor je het weet is het weer zonnig en is de lucht strakblauw. Je kunt ook wel eens pech hebben wanneer het vele uren of soms zelfs dagen achtereen regent; dit is onvoorspelbaar en tevens een klein risico bij een vakantie naar de tropen. Locals zeggen altijd dat het er niet voor niets altijd zo mooi groen is.

Maleisie kan wat betreft regenseizoenen worden ingedeeld in 3 verschillende regio's, namelijk de westzijde en oostzijde van het schiereiland en Maleisisch Borneo. Aan de westzijde van het schiereiland Maleisie en op Borneo noemen we het een regenseizoen of regentijd. Tijdens het regenseizoen regent het harder/vaker dan gebruikelijk; maar het gebied zelf is nog prima te bezoeken. De oostzijde van het schiereiland is zo goed als ontoegankelijk; en daarom noemen we het daar moesson.

Regenseizoen westzijde schiereiland

Gezellige Ramadan BazaarAan de westzijde van het schiereiland Maleisie is er nauwelijks sprake van een regenseizoen. Dit komt door het gematigde klimaat aan de Andaman Zee en de Straat van Malacca. Verder wordt Maleisie ook voor een groot deel beschermd door het Indonesische eiland Sumatra. Langs de westzijde van het schiereiland kan het natuurlijk altijd wel eens wat minder weer zijn; het blijven immers de tropen. Soms kun je een hele dag rotweer hebben, maar meestal valt er alleen aan het einde van de dag een korte en heftige bui (maar dit is normaal in de tropen). Je kunt je klok er soms bijna op gelijk zetten, tussen 16.00 en 18.00 uur in de middag regent het zo'n 10 tot 30 minuten onafgebroken. Vaak is dit juist erg prettig, het zorgt namelijk voor wat verkoeling op het einde van de dag. Op de eilanden als Penang, Langkawi en Pangkor zie je vaak 's avonds onweer naderen. Soms komt het uiteindelijk helemaal niet bij het eiland aan, soms trekt de onweer en regen 's nachts over. De volgende ochtend is het dan vaak weer schitterend weer.

Gezellige Ramadan BazaarPenang, Langkawi en Pangkor zijn populaire eilanden aan de westzijde van het schiereiland. Hier is dus geen sprake van een heus regenseizoen, althans niet wat echte hinder vormt wanneer je er met vakantie bent. Soms kan het echter flink tegenzitten, zoals tijdens een van onze trips naar Langkawi (september 2009). Zie het filmpje hieronder. Wij maakten er 4 volle dagen aan onafgebroken regen mee. Enerzijds was het een beetje saai omdat we veel leuke dingen gepland hadden die niet mogelijk waren. Aan de andere kant was het best tof om eens mee te maken. De overstromingen waren op sommige momenten best heftig; vooral de lokale bevolking had er veel last van.

Regenseizoen Kuala Lumpur

Gezellige Ramadan BazaarKuala Lumpur ligt ook aan de westzijde en hier heb je vaak een verschil in droge periodes en de wat nattere periodes. In zo'n grote metropool is het fijn als er regen valt omdat de lucht hierdoor schoner wordt. Soms is het echter tijdenlang kurkdroog in de stad, gevolgd door een periode van bijna onafgebroken regenval. Dit is in buitenwijken van de stad nog wel eens flink gevaarlijk, omdat er door de excessieve overvloed aan water soms landverschuivingen en overstromingen ontstaan. Als het in Kuala Lumpur lang niet regent, is er vaak sprake van ernstige smog. Dit is vaak extra hinderlijk tussen juni en september; omdat dan vaak bossen op Sumatra verbrand worden. De meest koele maanden in Kuala Lumpur zijn december en januari. Soms liggen temperaturen in die periode rond 22 graden, wat een enorm verschil is met de rest van het jaar. De warmste maanden liggen meestal tussen februari en juni. Vanaf juli neemt de hoeveelheid regen over het algemeen weer toe.

In het centrum levert zware regenval meestal geen grote problemen op; hoewel het wel vaak geen handig moment is om een taxi te pakken (iedereen neemt vanwege de regen de taxi en daardoor ontstaan er vaak lange wachtrijen). Loop overigens niet te dicht langs wegen waar auto's rijden. Soms rijden ze door een 30cm hoge laag water; blijf uit de buurt tenzij je het niet erg vindt om kletsnat te worden door het opspattende water. Een regenbui is in Kuala Lumpur best te voorspellen. Enkele uren vooraf hoor je de onweer in verte. Deze onweer komt meestal binnen een uur boven de stad te hangen; en wordt meestal direct gevolgd door een enorme regenbui. In enkele gevallen (vaak in de maanden juni/juli/augustus) wil het nog wel eens een dagje 'miezeren'. Meestal is duurt een 'normale bui' in KL niet langer dan een uurtje.

Moesson oostzijde schiereiland

Over het algemeen schitterend weerHet regenseizoen aan de oostzijde van het schiereiland ligt in de periode tussen oktober en maart en kan flink heftig zijn. In dit geval wordt met heftig bedoeld dat je de hele regio maar beter kunt vermijden; aangezien de kans groot is dat je weinig droge momenten hebt om van de - normaal gesproken - prachtige omgeving te genieten. Resorts op eilanden als Perhentian, Redang en Tioman zijn in deze periode dan ook gesloten, omdat de zee erg wild kan zijn en een oversteek met de boot dan lastig is. Op Redang en Tioman blijven enkele resorts het gehele jaar open; maar dit kan per jaar verschillen waardoor het altijd verstandig is vooraf contact met het resort op te nemen. De moesson langs de Zuid-Chinese Zee kan zeer heftig zijn, waarbij het soms dagenlang achter elkaar regent. Al het mooie van de bounty eilanden is dan ook ineens tijdelijk verdwenen.

Steden als Kota Bharu, Kuala Terengganu en Kuantan zijn in deze periode ook een stuk minder aantrekkelijk om te bezoeken. Zeker rond Kuantan zijn er in deze periode soms overstromingen. Overigens is het elk jaar weer anders, de ene keer regent het weken achtereen, de andere keer om de dag, en soms is het zelfs een paar dagen lang prachtig weer. Reizigers die tijdens de moesson naar Maleisie reizen kunnen het beste de eilanden aan de westzijde van het schiereiland bezoeken, bijvoorbeeld Langkawi in combinatie met een trip naar het bountyeiland Koh Lipe (in Thailand). Ook heb je diverse prachtige eilanden rond Borneo.

Regenseizoen Maleisisch Borneo

Het regent in KuchingHet regenseizoen op Maleisisch Borneo ligt tussen oktober en februari, hoewel het dan niet zo heel veel meer regent dan in de overige maanden. Je kunt Borneo het hele jaar door bezoeken; het heeft geen nut om rekening te houden met de weersomstandigheden. Een regenbui is meestal kort en krachtig, voor je het door hebt straalt de zon weer. De eilanden aan de noordwestzijde van Borneo hebben zo nu en dan nog te maken met de staart van typhonen vanuit de Filippijnen. Dit uit zich in flinke wind en regenval. Ook op Borneo kun je pech hebben, zeker wanneer je er maar kortstondig verblijft. In de tropen kan het soms (regenseizoen of niet) ook dagen achtereen fors regenen. Sommige trips of bezienswaardigheden vallen dan mogelijk in duigen. Hoewel dit zelden voorkomt; kan het je wel overkomen. Gelukkig is Borneo zo mooi dat het zelfs dan waarschijnlijk nog niet teleurstelt.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.