Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Vervoer op Penang

Openbaar vervoer

De bus is een veel gebruikt vervoersmiddel op het eiland Penang. De stads,- en streekbussen van RapidPG doen bijna elke noemenswaardige locatie op het eiland aan. Wanneer je in het strandplaatsje Batu Ferringhi verblijft, dan is de bus een prima manier om naar Georgetown te reizen. De kosten voor een kaartje bedragen meestal niet meer dan 2 ringgit. Je kunt bij de chauffeur betalen, of je gebruikt de 'swipe card' van je RapidPG Tourist Passport.

Eindhalte vanaf Batu Ferringhi is het centrum van Georgetown, bij het busstation onder het Komtar gebouw. Je hebt snel genoeg door dat je in het centrum bent aangekomen, hier stapt namelijk meestal iedereen tegelijk uit. Je kunt er ook al tussentijds uitstappen, wanneer je bijvoorbeeld naar Island Plaza, Plaza Gurney of Gurney Paragon wilt gaan. Deze drie shopping malls liggen allemaal langs de route die de bus van en naar Batu Ferringhi aflegt. Kijk overigens niet vreemd op wanneer een bus zo nu en dan helemaal niet langskomt op de tijd die op het informatiebord wordt vermeld.

Openbaar vervoer op Penang

Hieronder een lijstje met de meest gebruikte bussen door toeristen:

Houd er trouwens rekening mee dat er later op de avond weinig tot geen bussen meer rijden naar Batu Ferringhi, je bent dan op de taxi aangewezen. Vanaf het centrum van Georgetown vertrekken ook bussen naar de meeste attracties op het eiland, zoals de Botanic Gardens, de Kek Lok Si tempel, en naar bijvoorbeeld Penang Hill. Vanaf Penang kun je overigens ook met de bus naar de andere grote steden in Maleisie rijden. Er vertrekken dagelijks bussen naar Kuala Lumpur, naar de Cameron Highlands, en zelfs sinds kort een directe bus naar Singapore.

Openbaar vervoer op Penang

Er rijdt overigens een gratis CAT shuttlebus door de stad Georgetown. De bus rijdt langs diverse interessante plekken binnen het historische centrum (UNESCO World Heritage Site), en je kunt makkelijk uitstappen, rondkijken, en een bus later weer instappen. Op deze wijze maak je op een leuke wijze kennis met de mooie stad Georgetown.

RapidPG Tourist Passport

Verblijf je meerdere dagen op het eiland Penang en reis je graag per bus? Koop dan voor RM30 de RapidPG Tourist Passport. Hiermee kun je in een periode van 7 dagen onbeperkt met de bus op het eiland rondreizen.

Taxi

Naast de bus zul je op bepaalde momenten ook met de taxi reizen. Je gebruikt de taxi bijvoorbeeld om vanaf het vliegveld naar je hotel te reizen (of andersom). Ook de wat minder gemakkelijk bereikbare plekken zijn prima met de taxi te doen. Taxi's zijn verplicht om op de meter te rijden. Geen gezeur vooraf over de prijs van een rit, maar alles netjes op de meter. Helaas houden de meeste chauffeurs zich niet aan de regels, en weigeren op de meter te rijden. Daarnaast hebben ze vaak onderling afspraken gemaakt met hun collega's, waardoor de kans op een rit op de meter heel klein is. Een rit waar men RM50 voor vraagt, kost op de meter nog geen RM10. Vraag nooit vooraf om de prijs. Stap in en geef door waar je naartoe wilt. De chauffeur zou vervolgens automatisch de meter moeten activeren. Doet hij dit niet, en noemt hij een vaste prijs, dan stap je uit op zoek naar de volgende. In de praktijk komt het voor dat je uiteindelijk toch overstag moet. Je kunt helaas niet altijd terugvallen op het openbaar vervoer.

Taxi op Penang Taxi op Penang Taxi op Penang

Huurauto

Penang is prima met een eigen huurauto te verkennen. Het centrum van Georgetown is misschien een beetje druk maar als je al eens eerder in Maleisie gereden hebt moet het best meevallen. Vaak is Georgetown ook zo druk dat je simpelweg met vele duizenden andere auto's in de file aansluit. Omdat Penang via een grote brug vanaf het vaste land te bereiken is, nemen veel reizigers het eiland op als onderdeel van hun reisplan. Je hebt er ook diverse autoverhuur bedrijven en dus kun je makkelijk je self-drive in Penang starten of eindigen. Wij zijn bijvoorbeeld zelf een keer vanaf Johor Bahru in het uiterste zuiden naar Penang gereden. Wij leverden de huurauto toen in bij een kantoor in Batu Ferringhi. Een andere populaire route is tussen Penang en Kota Bharu (voor bv een bezoek aan de Perhentian eilanden); de populaire verhuurder Hawk Malaysia heeft op Kota Bharu airport een vestiging waar je de auto kunt ophalen of inleveren. Op de website Rentalcars.com kun je makkelijk prijzen van de verschillende verhuurders vergelijken en vervolgens meteen boeken.

Huurauto op Penang

De noord- en westzijde van Penang is vooral goed te doen met een huurauto. Er zijn diverse leuke attracties en in het zuidwesten heb je ook flink wat authentieke kampungs die je kunt bezoeken. In het zuidoosten heb je ook nog het authentieke vissersdorp Batu Maung; ook absoluut een bezoek waard.

Huurauto op Penang

Brommertje huren

Een van de leukste manieren om het eiland Penang te verkennen is met een gehuurde brommer. Op diverse plekken in o.a. Georgetown en Batu Ferringhi kun je een brommer huren. De prijs per dag (24 uur) bedraagt meestal tussen de RM25 en RM60. Je dient zelf om een helm te vragen. Het is belangrijk om een helm te dragen, aangezien eventuele ongelukken anders niet door je (reis)verzekering gedekt worden. Soms betaal je een bedrag aan borg (bv. RM200), maar in veel gevallen volstaat het achterlaten van een kopie van je paspoort (en een kopie van je creditcard). De noord- en westzijde van het eiland is het beste met de brommer te verkennen. De omgeving van Georgetown op zich ook, maar houd rekening met de verkeersdrukte in het centrum van de stad. Buiten het centrum kun je prima rondrijden (bv naar de bekende attracties als de botanische tuinen, de Kek Lok Si tempel en Penang Hill).

Brommertje op Penang Brommertje op Penang

Trishaw (Riksja)

De Trishaw (Rickshaw) is meer een funride, dan een heus vervoersmiddel. Vooral in het centrum van Georgetown, rond het Komtar complex, rijden veel Trishaw's rond. Vaak zijn het oude mannetjes die de omgebouwde fiets berijden. De eerste (en tevens laatste) keer dat wij hierin zaten, was de eigenaar zo oud, dat we het bijna zielig voor hem vonden, hij viel er zowat bij neer. Vanaf de Trishaw zie je Georgetown wel vanaf een mooie kant. Meestal laten ze je in een kort ritje alle mooie wijken en hoogtepunten van het stadscentrum zien; absoluut de moeite waard (maar wel erg toeristisch).

Riksja op Penang Riksja op Penang Riksja op Penang  

Kaart van Penang

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle pagina's over Penang