Reisaanbod
  • Cameron Highlands

    Cameron Highlands

    Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

    Lees meer

  • Perhentian

    Perhentian

    Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

    Lees meer

  • Langkawi

    Langkawi

    Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

    Lees meer

  • Taman Negara

    Taman Negara

    Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

    Lees meer

  • Lake Kenyir

    Lake Kenyir

    Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

    Lees meer

Tips bij het boeken van een reis op het internet

Veel vakanties worden via het internet geboekt, de komende jaren verwacht men zelfs een nog grotere stijging van het aantal online boekingen. Reisorganisaties zijn bijna allemaal vertegenwoordigd op het internet. Ben je als reisorganisatie niet online te benaderen, dan mis je een grote kans. Vaak zijn volledige online reisorganisaties ook wat goedkoper, ze hebben immers met veel minder kosten te maken.

1) Hoe en waar begin ik met zoeken?

Bepaal eerst het reisdoel. Wil je naar een ver oord, voor cultuur, of voor het strand? Wil je daarbij shoppen en nog wat actie tijdens de vakantie? Met het reisdoel in je hoofd ga je op zoek naar geschikte landen. Heb je een reisdoel met onder andere cultuur, natuur, stranden, shoppen en een warm klimaat? Dan kom je doorgaans al gauw uit bij een verre bestemming zoals Maleisie. Ook het internet kan al in deze fase helpen, vul wat zoektermen in bij een zoekmachine en bekijk de resultaten. Soms zie je al direct een aantal geschikte landen boven in de resultaten.

2) Voorbereiding.

Haal bij een aantal reisorganisaties wat reisgidsen en bekijk het reisaanbod. Breng ze achteraf weer terug naar de reisorganisatie, dat is beter voor het milieu. Koop desnoods een mooi reisboek van bijvoorbeeld Insight Guides of Lonely Planet wanneer de bestemming al vast staat (dit kan prima bij Bol.com). Ga met deze informatie het internet op. Bekijk prijzen van vliegtickets per luchtvaartmaatschappij, bekijk online reisorganisaties en daarnaast hotel boekingsites als Agoda.nl en Booking.com. Houd rekening met de kwaliteit van de verschillende luchtvaartmaatschappijen, een duurder ticket is soms zo slecht nog niet aangezien je dan bijvoorbeeld direct vliegt naar de bestemming in plaats van met een tijdrovende tussenstop. Ook hebben de duurdere luchtvaartmaatschappijen vaak een betere service aan boord, meer beenruimte, betere maaltijden en een beter inflight entertainment programma.

3) Zoeken naar de bestemming.

Wanneer de bestemming vast staat is het een kwestie van jezelf goed laten informeren over deze bestemming. Wanneer je op www.google.nl bijvoorbeeld zoekt op de zoekterm 'Eiland Maleisie', dan zie je al direct alle relevante informatie over de diverse eilanden rond het land Maleisie. Bovenin (en rechts) zie je bij Google de zgn. betaalde resultaten, dit zijn vaak reclames van reisorganisaties. Onder deze betaalde zone zie je de 'organische resultaten'. Dit zijn de websites die niet bovenaan in Google staan omdat ervoor betaald wordt. Deze websites staan bovenin omdat de inhoud goed genoeg is voor de toppositie bij de zoekresultaten van Google. Vaak gaat het hier om kwalitatief goede websites, zonder (of met minimale) commerciële insteek. Wanneer de bestemming vast staat is het tijd om tot het boeken van de reis over te gaan. In ons voorbeeld gaat het natuurlijk om een reis naar Maleisie.

4) Met welke reisorganisatie ga ik uiteindelijk in zee?

Alle grote reisorganisaties zijn momenteel op het internet te vinden. Daarnaast zijn er nog een flink aantal gespecialiseerde reisorganisaties, die zich vooral op één land, regio of continent richten. Zoek vooraf op het internet naar eventuele vergelijkingen of beoordelingen van reisorganisaties. Op deze website vind je bijvoorbeeld een overzicht met reisorganisaties die reizen naar Maleisie aanbieden. Houd rekening met aspecten als kwaliteit, kosten, service, en - als het om informatie op de website van de reisorganisatie gaat - met de kwaliteit en duidelijkheid van de website zelf. Neem vooraf contact op met de reisorganisatie via het contactformulier. Vergeet ook het virale aspect niet. Zijn er mensen in je omgeving al eerder naar het land geweest, vraag hoe zij het hebben aangepakt, en waar ze uiteindelijk een boeking hebben gedaan.

5) Lastminutes zijn niet altijd goedkoop.

Veel mensen hebben bij een lastminute reis altijd de indruk dat het per definitie om een goedkope reis gaat. Dit is vaak niet het geval. Hetzelfde geldt voor losse tickets bij de prijsvechters, vaak geldt juist dat hoe eerder je boekt, des te goedkoper het ticket is. Ook is het aanbod lastminutes op de verschillende reiswebsites niet altijd up to date. veel reisorganisaties delen het totale reisaanbod, het kan dus voorkomen dat een reis al geboekt is, maar dat de reisorganisaties dit nog niet hebben bijgewerkt op hun website. Lastminute reizen heb je vooral naar populaire bestemmingen in Zuid-Europa. Je hebt nagenoeg geen lastminute reizen naar Maleisie.

Vaak kopen reisorganisaties vooraf vliegtickets en hotelkamers in, en nemen hierbij de gok dat ze deze uiteindelijk wel kwijtraken. Wanneer dit niet lukt - bijvoorbeeld als we hier in Nederland in september te maken hebben met een warme nazomer - dan gaat men stunten met de prijzen. Lastminutes naar verre exotische bestemmingen zal je zelden meemaken. Sommige luchtvaartmaatschappij hebben wel regelmatig zeer scherpe aanbiedingen, en vaak zit er weinig tijd tussen de boekingsdatum en de vertrekdatum (dus ook een lastminute). Voor een echte lastminute kun je het beste naar de reisorganisatie gaan. Hier kan je dan iemand voor je een lastminute laten zoeken, en dit geeft een grotere kans op succes.

6) Betrouwbaarheid (online) reisorganisaties.

Hoe weet je nu of reisorganisaties betrouwbaar zijn? Dit kun je zelf nagaan, een goede reisorganisatie is altijd aangesloten bij de ANVR en SGR. Of men inderdaad hierbij is aangesloten kun je zien aan de logo's van beide organisaties op de website van de reisorganisatie. Daarnaast heeft de reisorganisatie de verplichting om relevante contactgegevens op de site te vermelden. Verder kun je op de website van de ANVR zelf een check doen (controleer lidmaatschap). Oplichting binnen de reiswereld komt regelmatig voor, vaak naar bepaalde populaire bestemmingen.

7) Beste prijs hotelkamers

De walk-in rates - prijzen van kamers wanneer je het hotel binnen zou wandelen zonder reservering - zijn doorgaans niet zo voordelig. Ook een online boeking bij het hotel zelf is vaak prijzig. Via grote hotelsites als Agoda.nl en Booking.com heb je vaak een betere prijs, daarbij hebben beide sites regelmatig scherpe aanbiedingen. Sommige reisorganisaties kopen vooraf hotelkamers in, vaak kun je bij deze reisorganisaties de beste kamerprijzen krijgen. Dan is er meestal wel een verplichting om er een vliegticket bij te boeken, of er is sprake van een minimaal verblijf waardoor je dus meerdere hotelovernachtingen bij dezelfde reisorganisatie moet boeken.

8) Betaling van de reis

Vaak kun je een kleine aanbetaling doen. Je betaalt dan uiterlijk twee weken voor vertrek het resterende deel van de reissom. Als je direct de volledige reissom wilt of moet betalen, dan kun je het beste gebruik maken van iDEAL, een dienst waar zo goed als elke bank op is aangesloten. Gaat het om een deel van de reissom, betaal dit dan via internet bankieren. Stuur ter bevestiging altijd een kopie van de overboeking via de e-mail naar de reisorganisatie.

Wanneer je bij internationale reisorganisaties boekt - bijvoorbeeld hotel boekingssites - dan kan je met creditcard betalen. Ga altijd vooraf na of de betaling veilig geschiedt, dit is het geval wanneer onder in de browser het zgn. 'slotje' zichtbaar is. Je bent overigens altijd verzekerd tegen fraude.

9) Verschillende vertrekdata, verschillende prijzen

Prijzen verschillen vaak per gekozen vertrek- of aankomstdatum. Zo vlieg je buiten het weekend vaak het meest voordelig. Verder liggen prijzen hoger als er sprake is van het hoogseizoen. Dit kan het Nederlandse hoogseizoen zijn, maar ook het hoogseizoen op de bestemming. Hetzelfde geldt voor nationale feestdagen en vakantieperiodes, de prijzen gaan dan meestal fors omhoog. Doorgaans zijn de prijzen het minst voordelig in de maanden juli en augustus, de herfstperiode in oktober en de weken rond kerst en Nieuwjaar. In de tussenliggende maanden nemen de prijzen meestal af, waarbij de maanden november en februari tot april vaak het meest voordelig zijn.

10) Maatwerk reizen via het internet boeken?

Maatwerkreizen boek je meestal niet direct vanaf het internet. Bij speciale reizen of bijvoorbeeld een grote groepsreis kun je je wel vooraf goed via het internet inlezen. Daarnaast kun je ook contact leggen met de diverse online reisorganisaties. Het is echter belangrijk dat bij dit soort reizen ook face to face of minimaal e-mail contact plaatsvindt, het gaat immers om een forse organisatie en een nog hogere reissom. Veel specialistische reisorganisaties bieden hun reizen aan op basis van maatwerk. Dit betekent dat er veel over en weer besproken wordt, voordat een reis bepaald is. Aan het einde is de reis dan samen in goed overleg samengesteld, en voldoet de reis precies aan de wensen van de klant(en). Alle reisorganisaties bieden de mogelijkheid om online een offerte aan te vragen. Hier kunnen de reisorganisaties - in het geval van een groepsreis - goed nadenken over de reis, en een passend voorstel uitbrengen. Omdat veel reisorganisaties experts op bepaalde bestemmingen in dienst hebben, is er altijd wel iemand die een prachtig reisplan kan opstellen.

11) Voordelen en nadelen van online boekingen

Het grootste voordeel is dat je een helder overzicht hebt van de aangeboden reizen per reisorganisatie. De meeste reisorganisaties bieden online een gemakkelijke en laagdrempelige zoekoptie aan, waarbij je via een aantal selecties op het gekozen reisaanbod uitkomt. Daarbij ben je niet afhankelijk van de openingstijden van de reisorganisatie, je kunt immers 24/7 het internet raadplegen. Een voordeel is daarbij ook dat je via het internet van meer bronnen informatie kunt nalezen, niet alleen van die ene ervaren medewerker van de reisorganisatie. Dit kan natuurlijk ook weer een nadeel zijn, met de enorme hoeveelheid informatie op het internet, zie je soms het bos nog maar nauwelijks door de bomen. Dit is vooral van toepassing op de vele beoordelingsites, waar bestemmingen, luchtvaartmaatschappijen en hotels door reizigers beoordeeld worden. Omdat er altijd duizend meningen zijn, maakt dat de keuze van een hotel of bestemming vaak niet gemakkelijk.

Reisadvies bij een vakantie naar Maleisie

Veelzijdig Maleisie heeft een uitgebreide rubriek genaamd Reisadvies. Hier vind je alle relevante informatie die je kunt gebruiken bij het boeken van een reis of het zelf samenstellen van een vakantie in Maleisie. Ook vind je er een overzicht met de diverse reisorganisaties, hotel websites en vliegticket websites die je kunt raadplegen tijdens de vakantie voorbereiding. Kom je er niet uit? Schroom dan niet je vragen op onze besloten Facebook groep Vrienden van Maleisiƫ te stellen. Mailen naar de redactie mag ook, neem hiervoor contact met ons op.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.