Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Pudu Sentral; het centraal busstation in Kuala Lumpur

Pudu Sentral (voorheen bekend als Puduraya) is het grootste en meest centraal gelegen busstation in Kuala Lumpur. Het busstation werd in 1976 geopend voor publiek. Jarenlang was het een vervallen, vies en rommelig ogend busstation totdat het in 2010 volledig gerenoveerd werd. Het resultaat is een modern busstation in het centrum van de stad, dichtbij Chinatown en Bukit Bintang.

Pudu Sentral 1 Pudu Sentral 2

Wil je met de bus naar de diverse bestemmingen op het schiereiland dan kun je het beste hier terecht voor je buskaartje. In een aantal gevallen vertrekt de bus vanaf een busstation buiten de stad. Dit is vooral het geval bij bussen die naar bestemmingen gaan die ten zuiden van Kuala Lumpur liggen. Omdat je wel bij Pudu Sentral buskaartjes kunt kopen naar alle bestemmingen, kun je het beste vooraf goed nagaan vanaf welk busstation je bus vertrekt.

Pudu Sentral 3 Pudu Sentral 4

Op deze pagina:

 

Omschrijving van het complex

Het complex bevat vier verdiepingen. De begane grond bestaat uit diverse winkeltjes, een aantal rijen met stoelen en banken om op de bussen te wachten, een politiebureau, de informatiebalie en de gates naar de verschillende busplatforms die een verdieping lager liggen. Op de tweede verdieping heb je de ticketbalies, en de taxibalie. Op de derde verdieping vind je de parkeerplaatsen en op de vierde verdieping het foodcourt met diverse restaurantjes.

Pudu Sentral 5 Pudu Sentral 6 Pudu Sentral 7 Pudu Sentral 8  

Ticketbalies

Er zijn bij Pudu Sentral tientallen ticketcounters waar je buskaartjes kunt kopen. Je doet er verstandig aan om voor VIP of Executive busmaatschappijen te gaan, je betaalt wel wat meer voor een ticket maar de reis zal een stuk prettiger zijn. De ticketbalies vind je allemaal op de eerste verdieping, ze liggen in een vierkant rond een flink aantal rijen met stoelen waar je op kunt zitten als je op je bus aan het wachten bent.

Ticketbalies Pudu Sentral 1 Ticketbalies Pudu Sentral 2

Zorg dat je minimaal een dag vooraf een kaartje koopt bij Pudu Sentral; helemaal wanneer je rond of op een nationale feestdag van het openbaar vervoer gebruik wilt maken. Op de dag zelf kun je natuurlijk ook nog wel een kaartje kopen, maar dan loop je het risico dat je niet zomaar met een goede busmaatschappij kunt rijden (wij hebben prima ervaringen met Aeroline en Transnasional). Sommige busmaatschappijen verkopen ook online tickets, deze kun je dus geruime tijd vooraf bestellen en betalen.

Ticketbalies Pudu Sentral 3 Ticketbalies Pudu Sentral 4 Ticketbalies Pudu Sentral 5  

Taxibalie

Tegenover de ticketbalies kun je naar buiten lopen waar je een taxistandplaats hebt. Hier kun je voor vaste prijzen een taxi pakken. Hier heb je ook een speciale taxibalie waar taxi's naar Genting Highlands vertrekken. Hoewel taxiprijzen hier vrij hoog zijn, is het goedkoper dan wanneer je in de directe omgeving van het busstation een taxi aan de straat neemt; vaak willen zij niet op de meter rijden en vragen ze nog hogere bedragen voor een kort ritje.

Taxibalie Pudu Sentral  

Foodcourt

Bovenin het complex heb je een foodcourt met diverse lokale eettentjes. Hier kun je voor vertrek nog even snel wat eten. Ook verkopen ze er snacks en drinken.

Foodcourt Pudu Sentral 1 Foodcourt Pudu Sentral 2  

Met de bus naar diverse bestemmingen

Vanaf Pudu Sentral vertrekken 24 uur per dag diverse bussen. Een enkeltje van Kuala Lumpur naar Malakka kost bijvoorbeeld maar +/- RM12.50. Een enkeltje naar Penang kost ongeveer RM25. Vraag bij het kopen van je tickets direct vanaf welk platform de bus vertrekt (en laat ze dit op het ticket schrijven). Houd er rekening mee dat een platform op het laatste moment nog wel eens kan veranderen, dus ga vlak voor vertrek ook nog even op de informatieborden of bij de informatiebalie na of de bus nog steeds vanaf het juiste platform vertrekt.

Vertrekkende bus bij Pudu Sentral 1 Vertrekkende bus bij Pudu Sentral 2  

Grote verkeersdrukte rond Pudu Sentral

Omdat Pudu Sentral in het centrum van de stad ligt, is de omgeving ervan flink gevoelig voor het drukke verkeer op vooral doordeweekse dagen. Pudu Sentral heeft een enorme hoeveelheid vervoerders die vanaf dit station opereren. Het gevolg is dat er veel bussen in de omgeving stilstaan dat weer voor extra files zorgt. Hetzelfde geldt voor vervoer naar het busstation; tijdens de spitstijden kun je er beter geen taxi naartoe nemen (of vertrek ruim op tijd).

Zijkant Pudu Sentral  

Andere busstations in Kuala Lumpur

Diverse busmaatschappijen die naar het zuiden (Johor Bahru, Mersing etc) reizen hebben een station ten zuiden van Kuala Lumpur (bij het moderne busstation Terminal Bersepadu Selatan). Er zijn ook enkele maatschappijen die vanaf Pekeliling busstation vertrekken, dit busstation ligt naast het Titiwangsa LRT station (dat weer makkelijk te bereiken is vanaf Pudu Sentral via het Rakyat LRT station). Dit zijn vooral busmaatschappijen met bestemmingen binnen Pahang, Terengganu en Kelantan (oostkust van het schiereiland). Er zijn ook een aantal bussen die vanaf busstation Hentian Duta vertrekken. Kijk altijd goed op je buskaartje waar je bus vandaan vertrekt. Kaartjes gekocht bij Pudu Sentral kunnen een ander busstation als vertreklocatie hebben.

 

Locatie

Pudu Sentral ligt langs Jalan Pudu, dichtbij Chinatown en het populaire Petaling Street. Als je bij de hoofdingang van Pudu Sentral naar buiten loopt via de grote roltrap en dan links aanhoudt, kom je uiteindelijk (5 minuten lopen) terecht bij Chinatown. Vanaf Bukit Bintang is het ongeveer 10/15 minuten lopen naar Pudu Sentral. Elke taxichauffeur weet het busstation te vinden, maar je kunt in veel gevallen ook het openbaar vervoer naar Pudu Sentral nemen. Vanaf Jalan Pudu kun je ook via de loopbrug het busstation in. Metrostation Plaza Rakyat ligt vlak achter het busstation. Op zo'n 10/15 minuten lopen heb je Pasar Seni en Masjid Jamek; twee metrostations van de Kelana Jaya lijn. Vanaf deze metrostations reis je makkelijk naar KL Sentral, of naar KLCC.

 

Kaart Pudu Sentral

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle pagina's over Kuala Lumpur