Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Mantanani

Mantanani is een kleine, bijna verlaten eilandengroep ten noorden van Kota Kinabalu in Sabah. Binnen de eilandengroep liggen de eilanden Mantanani Besar, Mantanani Kecil en Linggisan. Op Mantanani Besar heb je een lokaal vissersdorp waar zo'n 1000 mensen wonen. De eilanden zijn een populaire duik- en snorkelbestemming en wordt ook veel bezocht door dagjesmensen uit Kota Kinabalu. Je hebt een paar kleinschalige en betaalbare resorts op het eiland. Vanaf de eilanden kun je van een schitterende zonsondergang genieten, met de enorme berg Mt. Kinabalu op de achtergrond (extra mooi met zonsopkomst). De eilanden waren in het verleden bekend vanwege de hoge spotkans van de Dugong (zeekoe) bij Linggisan eiland; helaas zijn het aantal ontmoetingen de laatste jaren enorm afgenomen.

Op deze pagina:

 

Duiken

Je kunt prima duiken rond de eilanden. Er zijn 16 duikspots rond de drie eilanden. Er zijn een paar duikscholen waar je een duik kunt regelen. Ook kun je hier een PADI duikcursus doen. Je kunt je duikplannen het beste vooraf kenbaar maken door contact met een van de duikscholen (of resorts) op te nemen.

Mantanani eiland 1  

Snorkelen

Mantanani is ook perfect om te snorkelen. Regelmatig zie je er dagjesmensen uit Kota Kinabalu die er komen om een dagje te snorkelen. Een trip vanaf Kota Kinabalu kost meestal zo'n RM300 per persoon en bevat het vervoer, een uitgebreide lunch en twee snorkelsessies. Op Mantanani Besar heb je diverse prachtige stranden, waar je direct het water in kunt lopen om te snorkelen. Een van de mooiste stranden is Dugong Beach; ook hier kun je fantastisch snorkelen. Als je niet in een van de resorts verblijft ; is het handig als je zelf een snorkeluitrusting meebrengt.

 

Accommodatie

Je hebt maar een paar resorts op de eilanden. De meest populaire resorts zijn de Mari Mari Backpackers Lodge (hieronder valt tevens het Sayang hostel), Palm Beach Mantanani en Bembaran Beach Resort op Mantanani Besar, en de Mari Mari Dive Lodge op Mantanani Kecil.

Mantanani eiland 2  

Beste periode voor een bezoek

De beste tijd voor een bezoek ligt tussen april en oktober. Tijdens de overige maanden heeft de regio te maken met wisselvalig en zo nu en dan onstuimig weer. Vaak is dit een staart van een van de tyfonen uit de Filipijnen. Let erop dat wanneer je tussen oktober en maart naar de eilanden reist; er een kans is dat er geen boten naar het eiland varen. Neem daarom altijd vooraf contact op met een van de resorts om na te gaan of ze wel geopend zijn.

 

Hoe kom je er

Mantanani ligt ten noorden van Kota Kinabalu. Je komt er door met de bus, huurauto of met privé vervoer naar het kleine dorp Kota Belud te rijden; dat op zo'n 80 kilometer van Kota Kinabalu ligt (1,5 uur rijden). Als je het stuk zelf rijdt; hoef je niet meer dan de hoofdweg A1 naar het noorden te volgen. Eenmaal aangekomen in Kota Belud volg je de bordjes naar de Kaula Abai Jetty waar de boten naar de eilanden vandaan vertrekken. De boottocht duurt ongeveer een uur en brengt je naar een van de resortjes. Een alternatief is een directe boottocht vanaf Jesselton haven in Kota Kinabalu. De boot doet er ongeveer 2 uur over om bij Mantanani aan te komen.

 

Kaart van Mantanani

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo