Tips bij fotograferen in de jungles van Maleisië

Wij zijn door de jaren heen al vaak in Maleisië geweest en hebben inmiddels een groot aantal natuurparken bezocht. Vaak bestaat een bezoek aan zo’n natuurpark uit meerdere dagactiviteiten, waarbij wandelen over jungle-paden en rivier-cruises – met een bootje de rivier af – er centraal staan. Fotograferen kan in alle soorten en maten en meestal heb je altijd wel een fototoestel bij je (variërend van een telefooncamera tot een professionele systeemcamera).

Eén van mijn laatste jungle-avonturen was in Danum Valley, een schitterend oerwoud in het interieur van Sabah (de deelstaat in het noorden van Borneo). Het is er standaard warm en zeer vochtig en als je dan een mooi dier ziet is het er vaak donker en zitten ze altijd nog op een flinke afstand van je in een boom. Je moet dus goed beslagen ten ijs komen. Daarbij vraagt de omgeving ook aardig veel van je apparatuur. Denk aan beslagen lenzen, camera’s die nat worden en het vervolgens niet meer doen. Te weinig licht om een dier, insect, vogel of anders er scherp op te krijgen. Fotograferen in de jungle bevat altijd veel uitdagingen.

fotograferen-in-de-jungle-1

fotograferen-in-de-jungle-1

fotograferen-in-de-jungle-2

fotograferen-in-de-jungle-2

fotograferen-in-de-jungle-3

fotograferen-in-de-jungle-3

fotograferen-in-de-jungle-4

fotograferen-in-de-jungle-4

fotograferen-in-de-jungle-5

fotograferen-in-de-jungle-5

fotograferen-in-de-jungle-6

fotograferen-in-de-jungle-6

fotograferen-in-de-jungle-7

fotograferen-in-de-jungle-7

fotograferen-in-de-jungle-8

fotograferen-in-de-jungle-8

previous arrow
next arrow

Niet voor niks zie je zo’n vogelspotter met een lens van bijna een halve meter rondzeulen, op een statief voor extra scherpte. Wij fotograferen zelf al vele jaren en ook vaak in de jungle. Niet zelden hadden we de hulp van de gids nodig om een scherpe foto te kunnen maken, vooral bij nachtwandelingen. Niet met flitsers of vergelijkbaar, gewoon met de enorme straal van zijn zaklamp op het dier in kwestie.

Belangrijk is dat je een camera hebt die tegen water of tegen een stootje kan. Verder is een lichtsterke lens belangrijker dan de mate van zoombereik. Een slang op een tak onder het bladerdek is zonder lichtsterke lens niet makkelijk te fotograferen.

Mijn foto-apparatuur

Ik fotografeer zelf al vele jaren met een systeemcamera van Olympus (nu OM System). Voor reisfotografie een fijn allround systeem. Ik heb een OM5 met 12mm 2.0 prime lens. Verder heb ik een 40-150mm 2.8 PRO voor een specifiek jungle-avontuur. Het geheel is lekker compact en daardoor prima om op verre reizen mee rond te lopen. Het grootste voordeel aan de camera’s van OM System is dat ze weather-sealed zijn en in mijn geval volledig waterdicht. Er zijn echter meer merken die weather-sealed zijn.

Daarnaast heb ik altijd een OM System TG-7 compacte ‘Tough’ camera bij me. In de jungle werkt deze perfect omdat het apparaat tegen een – flink- stootje kan en daarbij tot 15mtr waterdicht is. Deze camera heeft verder een geweldige macro-stand, ideaal voor insecten of bloemen. Als ik tijdens dezelfde reis ook nog ga duiken, neem ik meteen het bijpassende PT-059 onderwaterhuis mee (en lampen etc).

Verder heb ik sinds kort een Samsung Galaxy S24 Ultra. Dit is een werkelijk geweldige telefoon met één van de allerbeste camera’s die momenteel op een telefoon beschikbaar zijn. Ook met deze camera maak ik regelmatig erg mooie foto’s. Een telefoon heb je altijd op zak, ook op de momenten dat je net toevallig van je jungle-hut naar het hoofdgebouw loopt om wat te eten en er net een mooi dier langsloopt (bijvoorbeeld de Tapir die altijd rond het jungleresort bij Taman Negara loopt).

fotograferen-in-de-jungle-9

fotograferen-in-de-jungle-9

fotograferen-in-de-jungle-10

fotograferen-in-de-jungle-10

fotograferen-in-de-jungle-11

fotograferen-in-de-jungle-11

fotograferen-in-de-jungle-12

fotograferen-in-de-jungle-12

fotograferen-in-de-jungle-13

fotograferen-in-de-jungle-13

fotograferen-in-de-jungle-14

fotograferen-in-de-jungle-14

previous arrow
next arrow

Wat neem je mee?

  • Een tripod
  • Silica gel zakjes
  • Een regenhoes
  • Zaklamp of goede hoofdlamp (om bij te schijnen)
  • Verrekijker
  • Telelens (met flink zoombereik)
  • Poncho
  • Vacuumzak of aquabag
  • Lensdoek
  • Geschikte camera
  • Deet
  • Bloedzuigersokken

Tips

  • Zorg dat je je camera altijd bij je hebt. Als je in Maleisië in de jungle verblijft kan het maar zo voorkomen dat wilde dieren, vogels of andere soorten zomaar tijdens het ontbijt voorbijkomen. Zo kwam bij ons in Danum Valley op de laatste ochtend ineens een hele familie Red-leafed Monkeys op dichte afstand langs en vielen ze zelfs in slaap in de boom pal voor de lodge. Die soort zagen we al een paar keer, maar telkens te ver weg (1x tijdens harde regen hoog in de bomen).
  • Zorg voor silica-zakjes om je camera en toebehoren droog te houden.
  • Laat de camera zoveel mogelijk wennen aan de temperatuur. Van koud (airco) naar warm (buiten) en je lenzen kunnen direct beslaan.
  • Zorg voor een regenhoes (je hebt ze in veel soorten, maar ik vind de versie met twee handgrepen het prettigst).
  • Neem een statief mee zodat je ook bij minder licht nog scherpe foto’s kunt maken. Een tripod kan je overal makkelijk even neerzetten, maar een monopod is veel handzamer en veel minder zwaar. Ik heb zelf verder liever meer ruis (hoge ISO) dan een onscherp onderwerp, want ruis kan je er altijd achteraf nog uithalen.
  • Schiet altijd in RAW-formaat, ook op/met je telefoon. De nieuwste telefoons ondersteunen dit vaak d.m.v. een ‘pro’ stand. RAW betekent dat je de foto’s kunt na bewerken. Veel beginnende fotografen vinden dit vaak onzin, want ze zijn pas net met hun hobby begonnen, maar jaren later kan het zijn dat je alsnog wat met de foto’s wilt.
  • Hoop op mooi weer. Het kan flink regenen in de jungle. Tijdens ons verblijf in Danum Valley regende het vaak en hard, met er tussendoor flink wat opklaringen. Dit was het moment voor mooie foto’s. Bij regen is het echt heel donker onder het bladerdek.
  • Zorg altijd voor reserve-batterijen en een extra geheugenkaart, mocht er wat gebeuren. Eventueel neem je een 2e body mee voor noodgevallen. Je komt vaak maar 1x op een plek en ook heb je vaak maar 1 kans op de ultieme foto.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.