Een jungle-ervaring in Maleisië. Lees hier onze tips.

Een groot deel van Maleisië is bedekt met dichte jungles. Vaak zijn dit nationale parken waar parkbeheer zorgdraagt voor het onderhoud en voor het uitbaten van de toeristische faciliteiten. Zo’n nationaal park bestaat vaak uit een Park HQ (hoofdkwartier) met simpele accommodatie waar men kan verblijven. Ook heb je er meestal meerdere resorts en lodges, soms binnen het nationale park, soms erbuiten. Van het nationale park Taman Negara wordt wel eens gezegd dat dit de oudste jungle ter wereld is. Hoe gaaf is het om er zelf eens te staan? Veel reizigers nemen een bezoek aan de jungle op in hun reisplan. Dat kan een natuurgebied op het schiereiland zijn, maar ook op Maleisisch Borneo in de deelstaten Sabah en Sarawak. Ook hier heb je schitterende natuurgebieden, de één nog mooier dan de ander.

Over het algemeen bestaat een bezoek aan de jungle vaak uit een blok van zo’n 3 tot 4 dagen. Het komt niet vaak voor dat men er langer dan dit verblijft. Dit komt deels doordat een vakantie in Maleisië meestal hooguit 2 tot 4 weken duurt en er ook nog een hoop andere toffe dingen te zien zijn. Anderzijds heb je in 3 tot 4 dagen al een hele mooie indruk van de jungle-bestemming. In het geval van Maleisisch Borneo komt het wat vaker voor dat reizigers naar meerdere jungle-bestemmingen gaan, vaak als onderdeel van een groter Borneo-avontuur.

jungle-ervaring-in-maleisie-1

jungle-ervaring-in-maleisie-1

jungle-ervaring-in-maleisie-2

jungle-ervaring-in-maleisie-2

jungle-ervaring-in-maleisie-3

jungle-ervaring-in-maleisie-3

jungle-ervaring-in-maleisie-4

jungle-ervaring-in-maleisie-4

jungle-ervaring-in-maleisie-5

jungle-ervaring-in-maleisie-5

jungle-ervaring-in-maleisie-6

jungle-ervaring-in-maleisie-6

jungle-ervaring-in-maleisie-7

jungle-ervaring-in-maleisie-7

jungle-ervaring-in-maleisie-8

jungle-ervaring-in-maleisie-8

jungle-ervaring-in-maleisie-9

jungle-ervaring-in-maleisie-9

jungle-ervaring-in-maleisie-10

jungle-ervaring-in-maleisie-10

previous arrow
next arrow

Beste plekken voor een unieke jungle-ervaring in Maleisië

In Maleisië kan je op veel plekken de jungle bezoeken en een aantal van deze plekken vind je standaard terug op de reisplannen. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en een aantal ervan vind je op het schiereiland Maleisië, het grootste deel op Maleisisch Borneo.

Kinabatangan Rivier: Het beste voor wilde dieren (neusapen, dwergolifanten, orang-oetans, neushoornvogels). Tours vinden vooral per boot plaats. Onderdeel is vaak een bezoek aan de schitterende Gomantong-grotten en aan Sepilok, het oerang-oetan rehabilitatiecentrum bij Sandakan.

Tabin Wildlife Reserve: Dit natuurgebied ligt in het verlengde van de Kinabatangan. In opkomst en een unieke plek om wildlife te spotten (wel een kleinere kans vergeleken de Kinabatangan). Tours zijn vaak een combinatie van per boot en te voet.

Danum Valley: Ongerept regenwoud met zeldzame diersoorten zoals nevelpanters en de Borneoborstelkop. Echt een unieke plek met bijbehorend prijskaartje. Het summum van een junglebezoek.

Deramakot Forest Reserve: Eén van de beste plekken in Maleisië om ’s nachts wilde dieren te spotten. Weinig toeristisch vanwege de afgelegen ligging.

Kinabalu National Park: Minder jungle, meer hooglanden, maar toch erg tof om te bezoeken.

Taman Negara: Het meest bekende nationale park van Maleisië. Perfect voor beginners en ook een natuurpark waar veel zelfstandig mogelijk is. De kans op wildlife is er wat kleiner vanwege het enorme leefgebied van de dieren.

Royal Belum State Park: In het uiterste noorden van het schiereiland ligt dit prachtige natuurgebied. Tours gaan doorgaans over water, met korte stops waar je stukjes wandelt.

Tawau Hills Park: Nog in opkomst maar zeker een mooie plek dichtbij Tawau. Prima te combineren met een bezoek aan de eilanden rond Semporna.

Endau-Rompin National Park: Een natuurpark in opkomst in het zuiden van het schiereiland. Kleine spotkans (want veel leefruimte), maar echt een unieke jungle-ervaring.

Mulu National Park: Unieke bestemming. Je komt er niet per se voor groot wild, maar wel voor een schitterende jungle, prachtige grotten en meer.

Batang Ai: Batang Ai is een natuurgebied in het oosten van Sarawak, bekend om de longhouses en de inheemse stammen die er leven. Een hoogtepunt van Sarawak.

Bako National Park: Geweldig compact natuurgebied waar je zelfstandig kunt wandelen maar ook onder begeleiding van een gids op zoek kunt gaan naar wildlife.

jungle-ervaring-in-maleisie-11

jungle-ervaring-in-maleisie-11

jungle-ervaring-in-maleisie-12

jungle-ervaring-in-maleisie-12

jungle-ervaring-in-maleisie-13

jungle-ervaring-in-maleisie-13

jungle-ervaring-in-maleisie-14

jungle-ervaring-in-maleisie-14

jungle-ervaring-in-maleisie-15

jungle-ervaring-in-maleisie-15

jungle-ervaring-in-maleisie-16

jungle-ervaring-in-maleisie-16

jungle-ervaring-in-maleisie-17

jungle-ervaring-in-maleisie-17

jungle-ervaring-in-maleisie-18

jungle-ervaring-in-maleisie-18

jungle-ervaring-in-maleisie-19

jungle-ervaring-in-maleisie-19

previous arrow
next arrow

Een typische tour in Maleisië

Vaak is een jungle-avontuur in Maleisië niet goedkoop en de meeste tours zijn van het type 3D/2N of 4D/3N. Echte pro’s gaan voor maatwerk en blijven er vaak veel langer (bijvoorbeeld een vogelspotter die een speciale soort die alleen op Borneo te zien is op het verlanglijstje heeft staan).

Bij een tour zit vaak de transfers inbegrepen en in het geval van de Kinabatangan ook een bezoek aan Sepilok (een orang-oetan rehabilitatiecentrum). Ook zijn alle maaltijden onderdeel van de tour en afhankelijk van de mate van luxe van het resort zijn dit uitgebreide maaltijden of juist hele simpele maaltijden (in alle gevallen heerlijk eten). De dagelijkse activiteiten zijn ook allemaal bij de prijs inbegrepen. Je doet meestal minimaal drie activiteiten per dag. Dat kunnen drie boottochten zijn, drie wandelingen of een combinatie ervan. Dit hangt af van de bestemming. De eerste activiteit vindt meestal al zeer vroeg in de ochtend voor het ontbijt plaats, omdat de spotkans dan het grootst is. Wanneer het donker is heb je meestal nog een activiteit in de vorm van een avondwandeling of night safari.

Het dichtst bij Kuala Lumpur ligt het populaire nationale park Taman Negara en veel reizigers die alleen het schiereiland bezoeken nemen een stop bij dit natuurpark op in hun reisplan. Omdat dit een uitgestrekt gebied omvat, is de spotkans er vaak wat lager. Dat neemt niet weg dat een bezoek aan dit natuurpark altijd een geweldige ervaring is en als je geluk hebt zie je er meerdere aapsoorten en veel bijzondere vogelsoorten, toffe insecten en slangen (soms zelfs olifanten). Hetzelfde geldt in grote lijnen voor de andere natuurparken op het schiereiland Maleisië, de kans dat je er groot wild ziet is er altijd vrij klein. Taman Negara bezoekt men meestal als 3D/2N tour die vanaf Kuala Lumpur start. Het minder drukbezochte Royal Belum in het noorden van het schiereiland is ook leuk voor een 3D/2N tour, maar daar moet je zelf zien te komen (de meeste reizigers doen dit met een huurauto).

Op Maleisisch Borneo heb je ook meerdere natuurparken en hier is de spotkans vaak veel groter. Het summum is Danum Valley en Tabin Wildlife Reserve. Ook erg populair is de rivier de Kinabatangan, waarbij je de jungle vanuit een bootje verkent (met de hoogste spotkans van alle bestemmingen). Tawau Hills Park is ook nog een mooi alternatief waar maar weinig toeristen komen. Ook Sarawak heb je ook meerdere nationale parken, maar hier is de spotkans op (groot) wild vaak wat kleiner. Dat neemt niet weg dat je in bijvoorbeeld Mulu nationaal park of Batang Ai echt een schitterende jungle kunt verkennen.

Je moet wel tegen de teleurstelling van het niet spotten van bepaalde soorten kunnen. Als het weer tegenzit is de spotkans al aanzienlijk kleiner. Het komt regelmatig voor dat er tijdens tours helemaal geen diersoorten gezien worden. De Borneo Big 5, namelijk de orang-oetan, neusaap (Proboscis), dwergolifant, neushoornvogels (Hornbill) en de krokodil, lukt ook niet iedereen tijdens 1 trip.

De kosten van een jungle-avontuur

Een standaard tour van 3 dagen (2 nachten) kost meestal al snel een paar honderd euro per persoon, inclusief accommodatie, transfers, alle maaltijden en de activiteiten ter plekke (onder begeleiding van een gids). Bij sommige nationale parken heb je alleen maar een simpele accommodatie bij Park HQ en dan is een bezoek ook meteen een stuk goedkoper.

Een exclusieve bestemming als Danum Valley is met minimaal €400 per persoon meteen één van de duurste natuurgebieden in Maleisië om te bezoeken. Het is er echter wel allemaal supergoed georganiseerd en vrijwel iedereen concludeert na afloop dat zo’n tour elke euro waard was.

Er zijn verschillende manieren om zo’n bezoek te boeken. Dit kan rechtstreeks bij de aanbieder (van de accommodatie), via een lokale reisorganisatie waarvan je er veel hebt in Maleisië, of via een Nederlandse reisorganisatie die maatwerk naar Maleisië aanbiedt. Het voordeel van een reisorganisatie (lokaal of Nederlands) is dat ze meerdere onderdelen aan elkaar kunnen knopen en zo een compleet reisplan voor je kunnen uitwerken (inclusief transfers, accommodaties etc).

Populaire lokale aanbieders zijn: Borneo Excursions, River Junkie, Sticky Rice Travel, Borneo Adventure, Borneo Eco Tours, Amazing Borneo

Populaire Nederlandse aanbieders zijn: Van Verre, PANGEA Travel, 333travel, Sawadee

Hieronder volgt een overzicht met hoe je zelf een tour organiseert per natuurgebied:

  • Taman Negara National Park: Via Han Travel of NKS Travel, online of ter plekke bij hun kantoortjes in Chinatown, Kuala Lumpur. Of zelf direct via de accommodaties (als je bijvoorbeeld met een huurauto reist).
  • Royal Belum State Park: Via de verschillende accommodaties. Zij bieden ter plekke boottochtjes en wandelingen.
  • Endau-Rompin National Park: Rechtstreeks via Park HQ
  • Penang National Park: Geen accommodaties, gewoon als dagactiviteit te bezoeken.
  • Kinabalu National Park: Via de accommodaties. In dit gebied kan je veel zelfstandig verkennen.
  • Kinabatangan: Via de accommodaties, maar ook via de lokale reisorganisaties als je meerdere bestemmingen wilt bezoeken.
  • Tabin Wildlife Reserve: Via de accommodaties (dit zijn er maar een handjevol).
  • Danum Valley: Via de Borneo Rainforest Lodge of het DVFRC. Veel lokale reisorganisaties bieden Danum Valley ook aan.
  • Tawau Hills Park: Rechtstreeks via Park HQ.
  • Deramakot Forest Reserve: Direct via Park HQ of via de lokale reisorganisaties die we hierboven noemden.
  • Mulu National Park: Direct bij de accommodaties net buiten het park. Activiteiten regel je er ter plekke. Kan ook prima via Nederlandse (of lokale) reisorganisaties geboekt worden.
  • Bako National Park: Je kan er als dagtocht naartoe. Als je er wilt overnachten gaat dit rechtstreeks via Park HQ.
  • Batang Ai: In opkomst. Weinig accommodaties. Boekingen lopen via de eigenaar Borneo Adverture.

jungle-ervaring-in-maleisie-20

jungle-ervaring-in-maleisie-20

jungle-ervaring-in-maleisie-21

jungle-ervaring-in-maleisie-21

jungle-ervaring-in-maleisie-22

jungle-ervaring-in-maleisie-22

jungle-ervaring-in-maleisie-23

jungle-ervaring-in-maleisie-23

jungle-ervaring-in-maleisie-24

jungle-ervaring-in-maleisie-24

jungle-ervaring-in-maleisie-25

jungle-ervaring-in-maleisie-25

jungle-ervaring-in-maleisie-26

jungle-ervaring-in-maleisie-26

jungle-ervaring-in-maleisie-27

jungle-ervaring-in-maleisie-27

previous arrow
next arrow

Wanneer kun je het beste gaan?

Maleisië is het hele jaar door prima te bezoeken. De meeste natuurparken kan je ook het hele jaar door bezoeken. Soms zegt men dat je voor het spotten van wildlife het beste in het fruit-seizoen kunt komen, maar wij kwamen er meerdere keren buiten dit seizoen en toen zagen we er ook heel veel. Verder verschilt het per natuurgebied wat daar de beste tijd is.

Wat neem je mee?

  • Zaklamp of goede hoofdlamp (om bij te schijnen). Essentieel bij de nachtsafari’s.
  • Verrekijker. Een groot deel van alle wildlife en vogels die wij ooit zagen waren te ver weg om met het blote oog te zien. Een verrekijker kwam altijd goed van pas.
  • Poncho. Bloedheet en zweterig, maar soms ook echt wel even handig om bij je te hebben als het weer omslaat.
  • Vacuumzakken (om je kleding droog te houden). Wij hebben die van IKEA in verschillende (grote) maten.
  • Deet. Insectenwerende middelen met DEET zijn niet in Maleisië zelf te koop.
  • Bloedzuigersokken. Je ontkomt er niet aan. Vaak ook bij de betere accommodaties zelf te koop.
  • Lichtgewicht, sneldrogende kleding. Het is er warm en vochtig, dus katoen is geen goed idee. Kies voor ademende materialen.
  • Wandelschoenen. Vooral na een bui kunnen de paden glad en modderig zijn.
  • Snacks. Denk aan noten of een notenreep. Geen chocolade of snoepgoed want dit smelt en trekt insecten aan.
  • Een waterfles. Bij luxe resorts krijg je deze bij aankomst, maar bij simpele verblijven kan je het beste zelf een fles meebrengen.

Tips

  • Boek een gids! Een lokale gids weet de beste routes en kan helpen met het spotten van dieren. Vaak staan ze in contact met andere gidsen met veelvuldig overleg over waar de diersoorten te zien zijn.
  • Wees voorbereid op bloedzuigers. Vooral na regenval zitten ze overal. Lange sokken en speciale bloedzuigersokken helpen enorm.
  • Liefhebbers van jungles kunnen er prima meerdere tijdens één reis door het land bezoeken. Als je echter maar beperkte tijd hebt, zouden we er 1 kiezen. Op het schiereiland ga je dan voor Taman Negara of Royal Belum. Op Sabah kan je er makkelijk meerdere bezoeken omdat veel natuurgebieden hun eigen unieke eigenschappen hebben.
  • Boek ruim op tijd. Op veel plekken is er maar een beperkt aantal accommodaties met een beperkt aantal kamers/chalets. Je kan het beste al enkele maanden vooraf starten met de zoektocht, want populaire plekjes zijn vaak al maanden vooraf volgeboekt.
  • Lees reviews en stel vooraf vragen op onze besloten Facebookgroep Vrienden van Maleisië. De ene aanbieder of accommodatie is soms beter dan de andere. Wil je iets kleinschaligs, of maakt het omwille van een lagere prijs niet zoveel uit waar je terechtkomt? Zoek dit allemaal goed uit.
  • Wees flexibel. De diepe jungles zijn soms onvoorspelbaar. Dagenlange regenval kan een bezoek beïnvloeden. Niet alleen met minder wildlife als gevolg, maar ook dat toegangswegen of wandelpaden tijdelijk minder goed of niet bereikbaar zijn.
  • In veel lokale dorpjes heb je vaak van die simpele alles-in-één winkeltjes waar je eventueel nog wat laatste dingen kunt kopen. Denk aan een poncho, muggenwerend middel, adidas kampungs (simpele schoenen) etc.
  • Veel accommodaties en reisorganisaties op Maleisisch Borneo geven duidelijk bij de boeking weer welke (exacte) binnenlandse vlucht je moet boeken, zodat je jungle-avontuur op het juiste moment kan starten. Boek deze vlucht(en) dan ook direct, want vol is vol op lokale routes.
  • Boek binnenlandse vluchten in algemene zin bij voorkeur minimaal enkele maanden voor vertrek. Hoe langer je wacht des te duurder het ticket of groter de kans dat de vlucht vol zit.
  • Lees onze tips voor het fotograferen in de Maleisische jungles.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.