Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
De Ramadan is één van de belangrijkste periodes van het jaar in Maleisië, een land waar de Islam de overheersende godsdienst is (zo’n 60% van de bevolking is moslim). Voor reizigers biedt deze heilige maand een unieke kans om de Maleisische cultuur, de tradities en de gastvrijheid te ervaren. Het gaat echter ook gepaard met bepaalde gewoonten en gebruiken waarbij het handig is als je dit vooraf al weet. Lees hieronder onze tips over de Ramadan in Maleisië.
De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender, waarin moslims over de hele wereld van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Het is een tijd van spirituele reflectie, zelfdiscipline en verhoogde toewijding voor het geloof. Het vasten, bekend als puasa, houdt in dat je overdag afziet van eten, drinken, roken en andere lichamelijke behoeften. De maand wordt afgesloten met Hari Raya Aidilfitri (Suikerfeest), een vreugdevolle en feestelijke periode die het einde van het vasten markeert.
Begin en einde van de Ramadan: De exacte datum varieert elk jaar, omdat deze gebaseerd is op de stand van de maan. Zo zal de Ramadan van 2025 waarschijnlijk op vrijdagavond 28 februari beginnen en op zondagavond 30 maart eindigen. Elk jaar verschuift de Ramadan een paar weken terug in de tijd. Zo begon de Ramadan in 2024 op 10 maart en duurde deze tot 8 april.
Dagelijkse tijden van vasten: In Maleisië duurt het vasten meestal van ongeveer 5.30 uur ’s ochtends tot 19.30 uur ’s avonds, afhankelijk van de exacte tijden van zonsopgang en zonsondergang.
Hari Raya Aidilfitri (Eid al-Fitr): Het feest dat het einde van de Ramadan markeert duurt meestal twee dagen, maar de viering kan een week of langer duren. Locals nodigen soms wel weken na Hari Raya nog vrienden en kennissen uit om een viering bij hen thuis bij te wonen. Het is altijd een sfeervol geheel met vooral veel heerlijk eten. Een bezoek duurt over het algemeen niet uren en gedurende de dag is het een komen en gaan van familie, vrienden en kennissen.
Moslims in Maleisië vasten overdag, en op sommige plekken in het land is het van belang om hier extra rekening mee te houden. Denk hierbij vooral aan het binnenland, aan provincies zoals Kelantan, Kedah, Perlis en Terengganu die bekend staan om hun meer islamitische inslag. Vermijd daar als het even kan overdag eten en drinken in het openbaar, omdat dit als respectloos kan worden gezien. Restaurants en cafés die door moslims worden gerund zijn vaak overdag gesloten. Andere restaurants blijven open, vooral voor de andere, kleinere bevolkingsgroepen in Maleisië (al dan niet met aangepaste openingstijden).
Op veel toeristische bestemmingen merk je wel wat van de Ramadan, maar is het verder business as usual. Het restaurant van je accommodatie op één van de vele eilanden is bijvoorbeeld gewoon open (ook op eilanden als Perhentian en Redang, tenzij door locals gerund). In grote steden als Kuala Lumpur is alles gewoon open. Op veel andere populaire plekken, denk aan Penang (Georgetown), Malakka en Ipoh, is vrijwel alles gewoon open.
Op Maleisisch Borneo doet de islamitische bevolking ook aan Ramadan, maar ook daar merk je er minder van als toerist. Veel toeristische bestemmingen zijn gewoon open en ook is er een grotere mix aan lokale bevolkingsgroepen en niet allemaal doen ze aan Ramadan.
’s Avonds als de zon onder is gaat alles alsnog open tijdens Ramadan en is eten in lokale restaurants vaak een sfeervol en gezellig (feestelijk) geheel.
Veel bedrijven, vooral overheidskantoren en sommige particuliere bedrijven, werken tijdens de ramadan op gereduceerde tijden. Sommige winkelcentra verlengen hun openingstijden om te kunnen winkelen na de ramadan, zodat mensen na het vasten nog boodschappen kunnen doen. Lokale restaurants hebben vaak ook aangepaste openingstijden en hetzelfde geldt voor sommige attracties en activiteiten in het land.
Wij zaten eens rond 19.30 in de FoodRepublic, het foodcourt van het luxe winkelcentrum Pavilion in het centrum van Kuala Lumpur. Daar zat iedereen (locals van alle komaf en toeristen) met een bord warm eten te wachten tot puasa begon. Het was een bijzonder moment, want uit respect voor het vasten at niemand er op dat moment wat. Toen de zon officieel onder was, klonk er kort een soort gebedsoproep en toen begon iedereen direct met eten.
Vlak voor Buka Puasa (Iftar) kan het verkeer drukker zijn dan normaal, omdat mensen zich naar huis haasten om hun vasten te verbreken. Of juist andersom, iedereen probeer vlak voor zonsondergang nog een Ramadan Bazaar te bezoeken om eten te kopen (koken overdag wordt om logische redenen minder gedaan in die periode). Of men bezoekt een restaurant of foodcourt na zonsondergang om lekker uit eten te gaan. Vooral in Kuala Lumpur is er vaak file rond deze tijd van de dag en als je dan een Grab wilt pakken, kan dit lastig (of flink duurder) zijn. Wij nemen om die reden meestal de metro naar een strategische locatie, om verkeer per taxi zoveel mogelijk te vermijden.
Ramadan staat bekend om de levendige markten (Ramadan Bazaars), waar je een grote verscheidenheid aan traditioneel Maleis eten, snacks en drinken kunt vinden. Deze bazaars zijn echt superleuk en een geweldige plek om de Maleisische cultuur en keuken te ervaren. De sfeer is er altijd echt heel bijzonder. Iedereen koopt er eten dat vers voor je neus bereid wordt, maar je ziet er overdag niemand eten. Alles wordt netjes verpakt en gaat mee naar huis voor na zonsondergang. Let er wel op dat de rijen soms enorm lang zijn bij de kraampjes rond zonsondergang.
De markt start vaak al ruim voor zonsopkomst, zodat men er ook terecht kan voor het ontbijt vlak voordat het vasten begint (en men naar het werk gaat). De meeste Bazaars blijven na zonsondergang nog even open, maar sommige kraampjes sluiten soms al vrij snel na zonsondergang.
Hoe meer lokaal de wijk is, des de toffer de Ramadan Bazaar. Wij kenden in onze tijd in Kuala Lumpur meerdere toffe plekjes, maar die zijn door de jaren heen allemaal verhuisd naar andere locaties vanwege de eeuwige uitbreiding van de stad. Vraag daarom bij je accommodatie om tips waar de beste Ramadan Bazaars te vinden zijn.
Berbuka Puasa of Buka Puasa (internationaal bekend als Iftar) is de maaltijd die moslims eten om hun vasten te verbreken bij zonsondergang. Veel hotels, restaurants en zelfs moskeeën organiseren buka puasa buffetten tegen vaste (lage) prijzen. Dit soort eetfestijnen zijn ook geweldig voor toeristen om mee te maken. Het is een geweldige manier om de Maleisische gastvrijheid te ervaren en traditionele gerechten zoals nasi kerabu, ayam percik en kuih-muih (zoete lekkernijen) te proberen. Let er wel op dat je op tijd reserveert (door vooraf online een plek te boeken), want op de dag zelf zit het vaak vol.
Vooral de luxe hotels (vooral de lokale hotelketens met Maleise eigenaren) trekken vaak alles uit de kast om mensen naar hun buffet te krijgen, vaak met speciale arrangementen. Helemaal families boeken vaak al maanden vooraf een plek in zo’n luxe hotel of resort. Die komen er dan puur voor het buffet en blijven er verder niet slapen. Vooral in Kuala Lumpur heeft zo’n beetje elk luxe hotel zo’n typisch Ramadan-buffet.
Tip: Boek je ‘All you can eat’ Ramadan-buffet vooraf via het populaire Klook.com voor de scherpste prijzen.
Nee. De Ramadan is een bijzondere en unieke periode om het land te bezoeken. Over het algemeen zijn vrijwel alle toeristische bestemmingen gewoon ‘open’ tijdens de Ramadan. Sterker nog, in die periode is het doorgaans veel rustiger in het land, in hoeverre er al sprake is van echte (toeristische) drukte.
Wij vonden het altijd een unieke belevenis en stel dat de Ramadan in het hoogseizoen valt, zou dit voor ons geen reden zijn om het land niet in die periode te bezoeken.
Op toeristische plekken is gewoon alles overdag open. Denk aan 90% van alle plekken die toeristen doorgaans tijdens hun reis door het land bezoeken. Hieronder kan je eventueel nagaan of de specifieke bestemming die jij tijdens Ramadan wilt bezoeken wellicht minder interessant is. Ook kan je vragen omtrent het reizen tijdens Ramadan stellen op onze populaire (en besloten) Facebookgroep “Vrienden van Maleisië”.
Ook als je ergens bent waar iets niet overdag open is door de Ramadan, is dat vaak totaal geen probleem. Er zijn altijd voldoende alternatieven in de directe omgeving.
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.
Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.