Royal Belum State Park

Op het schiereiland Maleisië heb je een aantal prachtige natuurparken die vaak standaard op het reisplan voorkomen. Ook Maleisisch-Borneo heeft een aantal schitterende plekken voor het ultieme jungle-avontuur. Eén van de geweldig mooie natuurgebieden op het schiereiland is het Royal Belum State Park, dat in het uiterste noorden van het schiereiland ligt. Het maakt deel uit van het nog grotere Belum-Temengor Forest Complex (BTFC) dat wordt gedeeld met buurland Thailand. Samen met Taman Negara National Park is het één van de oudste regenwouden ter wereld, waarvan wordt aangenomen dat ze 130 miljoen jaar geleden al bestonden.

Belum is een staatspark en geen officieel Nationaal Park. Dat is jammer, want dit betekent dat de lokale overheid het gebied mag gebruiken voor productiebossen en dat het open staat voor toekomstige ontwikkeling. Er zijn inspanningen om van Belum een nationaal park te maken, maar tot nu toe hebben initiatieven allemaal bot gevangen. Belum heeft echter het potentieel om één van de belangrijkste eco-toeristische bestemmingen van Maleisië te worden en de toeristische instanties doen er alles aan om een bezoek zo memorabel mogelijk te maken.

Jungles van Royal Belum

Royal Belum is uniek, want 14 van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld, waaronder de Maleisische tijger, Withandgibbon, Aziatische olifant, Honingbeer, Sumatraanse neushoorn en Maleise tapir. Ze lopen hier nog steeds vrij rond in deze natuurlijke omgeving, maar de kans om ze daadwerkelijk in het wild te spotten is uitermate klein want hun leefgebied is hier gigantisch uitgestrekt (en er zijn er helaas nog maar weinig van).

Een bezoek aan het natuurpark is bijzonder, want er is (nog) geen massatoerisme en de accommodatie (waar wij verbleven) is werkelijk schitterend.

Perfecte plek om wilde dier- en vogelsoorten te spotten

In het staatspark kun je prachtige trips ondernemen (voornamelijk boottochten) om dieren zoals olifanten, herten, wilde zwijnen, vogels, insecten en vele tropische bomen en planten te spotten. Er zijn ook nogal wat bedreigde diersoorten die in het staatspark leven, maar de kans op een ontmoeting met deze dieren is erg klein. Er wordt gezegd dat het de enige plek in Maleisië is waar je alle soorten neushoornvogels kunt spotten.

Het idee dat de dieren, hoewel bedreigd, in het gebied leven, gaf ons het ware jungle-gevoel. Het was dan ook telkens weer spannend of we tijdens een hike of tour diersoorten zouden spotten.

Lake Temenggor

Royal Belum Boat Cruise

Binnen het Royal Belum State Park ligt het Temenggor-meer, het op één na grootste meer op het schiereiland Maleisië (Lake Kenyir is het grootste meer). Lake Temenggor is, net als Lake Kenyir, een door mensen gemaakt meer dat wordt gebruikt voor het opvangen van water. Het meer heeft een verscheidenheid aan zoetwatervissoorten, waaronder de Kelah, Toman, Sebarau, Tenggalan en Baung, waardoor het de perfecte bestemming is voor hobbyvissers. Omdat het vroeger een bosrijk en heuvelachtig gebied was, is Royal Belum volledig bezaaid met kleine eilanden (eigenlijk bergtoppen en heuvels die boven het water uitsteken) waarvan er een aantal bezocht kunnen worden. De belangrijkste resorts liggen op Pulau Banding, één van de grotere eilanden waar tevens een Oost-West Expressway doorheen loopt.

Wat is er allemaal te doen

Er is veel te zien en te doen in het Belum State Park. Omdat veel van de attracties langs het Temenggor-meer liggen, maak je standaard gebruik van een boot om deze plekken te bezoeken. Enkele hoogtepunten die je kunt bezoeken zijn; talloze junglepaden, riviercruises, de Pulau Tujuh- watervallen (of één van de andere prachtige watervallen in de omgeving), de Pulau Talikail Lookout Tower (geweldig uitzicht), Temenggor Dam, de White Rocks (Batu Puteh ), de zoektocht naar de Rafflesia, een bezoek aan Kampung Chuweh (een authentiek Orang Asli- dorp), een trektocht naar de zoutstenen (Sira Gajah) met de kans om wilde dieren te spotten en veel meer.

Discover Belum Day Tour

Hieronder een beschrijving van de onderdelen van een typische Royal Belum dagtour (de Discover Belum Day Tour bevat deze onderdelen). De tour duurt zo’n 7 uur en start na het ontbijt. Neem zwemkleding, zonnebrand en een handdoek mee. Lunch is inbegrepen en wandelschoenen of stevige gympen zijn aanbevolen (slippers kan, maar is hoogst onpraktisch op natte plekken). Bij een full package verblijf zit deze (of een vergelijkbare) tour bij de prijs inbegrepen. Boek je de tour los, dan moet je rekenen op zo’n RM380 per persoon (dat is wellicht een flinke prijs, maar het is het absoluut waard).

Rafflesia

Rafflesia in Royal Belum

Royal Belum is één van de beste plekken in Maleisië om de Rafflesia met eigen ogen te zien. Er zijn maar liefst drie soorten van deze enorme bloem (of eigenlijk parasiet) te zien. Wel moet je maar net geluk hebben om de ‘grootste bloem ter wereld’ in bloei mee te maken, want dit fenomeen speelt maar een paar dagen per jaar en je moet er op dat moment maar net zijn. Zo zagen wij een Rafflesia net een paar dagen (of weken) voor de bloei. De grote bol zat nog helemaal dicht maar zag er wel geweldig uit. Dichtbij was een Rafflesia die al eerder was uitgekomen, maar die was alweer helemaal uit elkaar gevallen en zwart geworden.

Orang Asli

Orang Asli in Royal Belum

Er zijn tientallen Orang Asli nederzettingen in Belum, maar alleen maar een handjevol staan open voor bezoek van vreemden. De rest leeft volledig afgezonderd van invloeden van buitenaf en zijn om die reden naar het uiterste ‘interior’ van het Belum-Temengor Forest Complex getrokken. Als toerist bezoek je maar een speldenprik van Royal Belum, aangezien het een enorm gebied is.

Jenut Papan Salt Lick

Royal Belum Salt Lick

Bij de klim naar de Rafflesia bleek al dat het fijn was dat we wandelschoenen bij ons hadden. Net wat meer grip zo na een regenbui. Bij een droge periode zijn gympen vast ook prima, maar nu waren we blij dat we veel grip hadden. Het pad naar de zoutstenen was een soort mini-jungletocht, met hier en daar wat mooie insecten. Eenmaal bij de zoutstenen zag de gids direct dat er verse sporen waren van diverse diersoorten, waaronder van olifanten, herten en een tapir. Hij nam aan dat dit van de dag ervoor was, want wij waren er vrij vroeg in de ochtend en had niet de indruk dat de dieren nog in de buurt waren. Toch tof zo’n plek mee te maken.

Sungai Ruok Waterfall

Royal Belum Waterfall

We sloten de Discover Belum dagtour af met een verfrissende plons bij de Sungai Ruok waterval, waar de visjes om je heen zwemmen. De waterval bestaat uit meerdere verdiepingen, met diverse poeltjes waar je in ondiep water kunt zwemmen.

Accommodatie

Er zijn meerdere prima resorts in de omgeving van Royal Belum State Park. De meeste resorts vind je op het kleine eiland Pulau Banding, aan de oevers van Lake Temenggoh. Aangezien de resorts op een afstand van elkaar liggen, is het niet zo eenvoudig om in het ene resort te blijven en in een ander resort te eten, dus je bent in principe beperkt tot wat het resort te bieden heeft. Vuistregel is hierbij dat lokale maaltijden van veel betere kwaliteit zijn dan een westerse hap. De populairste resorts rond het Royal Belum State Park zijn Belum Rainforest Resort, Belum Eco Resort en Belum Adventure Camp, een populair buitenactiviteitenkamp. Het mooie van de resorts in Belum is dat je gemakkelijk een arrangement boekt met een 2D/1N of 3D/2N verblijf, inclusief alle maaltijden en dagelijkse activiteiten en trips.

Belum Rainforest Resort

Wij verbleven zelf in het Royal Belum Rainforest Resort. Het resort is heerlijk modern, ligt op de perfecte locatie dichtbij de hoofdweg, hoewel je dit totaal niet zo ervaart als je er verblijft. Je hebt er verder gratis Wi-Fi in openbare ruimtes, prachtige kamers en een groot infinity zwembad. Lees onze uitgebreide ervaring met dit geweldige resort!

Let erop dat wanneer je alleen de accommodatie boekt, je vooraf kenbaar maakt dat je op één van de (volle) dagen van je verblijf een dagtour in Belum wilt ondernemen. Dit is belangrijk omdat je soms alleen aan tours kunt deelnemen als er genoeg mensen voor die tour. De typische “Discover Belum Day Tour” mag je eigenlijk niet overslaan en bevat alle hoogtepunten van Royal Belum (die nog enigszins in de buurt van de bewoonde wereld te vinden zijn).

Checklist trip naar Royal Belum State Park

 • EHBO-reisset
 • Statief voor je camera (om foto’s te maken bij weinig licht)
 • Muggenspray
 • Regenjas, poncho en/of paraplu
 • Hoofdlamp of zaklamp
 • Droge kleding in een afgesloten waterzak
 • Comfortabele wandelschoenen of gympen (bij voorkeur geen slippers)
 • Hengel (voor degenen die van plan zijn te vissen)
 • Zwemkleding en een handdoek
 • Als je naar een Orang Asli dorp gaat: GEEN SNOEPGOED GEVEN!

Beste tijd voor een bezoek

Royal Belum is het hele jaar door prima te bezoeken en de verschillende accommodaties zijn dan ook het hele jaar door geopend. De temperatuur ligt overdag rond de 28/30 graden en ’s nachts koelt het vaak lekker af. De moesson aan de oostkust van het schiereiland (tussen grofweg november en februari) kan een flinke spelbreker zijn aan de kust, maar in Royal Belum heb je hier nauwelijks last van. Hetzelfde geldt voor de westelijke moesson, die sowieso al milder is.

Januari, februari en maart worden gezien als de droogste maanden, met lagere waterstanden en ‘lege’ watervallen als gevolg. Soms worden dagtours hierop aangepast. De beste periode ligt grofweg tussen april en november, waarbij je vooral in de periode juli tot en met september bij tijds moet boeken omdat de meeste reizigers het gebied in die periode bezoeken.

Royal Belum of Taman Negara?

De twee mooiste natuurparken op het schiereiland Maleisië zijn Taman Negara en Royal Belum (Endau Rompin is ook erg mooi, maar minder makkelijk/goed toegankelijk). De vraag die vaak langskomt is welk van de twee nu het leukst is om te bezoeken. Op hoofdlijnen zijn ze beiden even mooi, maar voor een unieke ervaring kun je het beste naar Royal Belum. Wil je gemakkelijk vanuit Kuala Lumpur met de Maleisische jungles kennismaken, dan is Taman Negara wellicht een betere keuze, want dit nationale park is zeer goed bereikbaar vanaf de hoofdstad. Beide natuurgebieden hebben hun overeenkomsten, zo is een verblijf in Mutiara Taman Negara echt geweldig, maar dit geldt net zo goed voor een paar nachten in het schitterende Belum Rainforest Resort.

Het is waarschijnlijk de (mindere) bereikbaarheid van Belum waardoor reizigers deze geweldige bestemming niet in hun reisplan opnemen. Echter, met een huurauto ben je er zo vanaf Penang of Kota Bharu. Beide bestemmingen zijn zeer goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Als je ons laat kiezen, gaan we waarschijnlijk het liefst nog een paar keer naar beide natuurparken. Als het in je reisschema past, dan kunnen we Royal Belum aanbevelen boven Taman Negara, vooral wanneer je het liefst helemaal geen andere toeristen tegen wilt komen.

slider-royal-belum-state-park-1

slider-royal-belum-state-park-1

slider-royal-belum-state-park-2

slider-royal-belum-state-park-2

slider-royal-belum-state-park-3

slider-royal-belum-state-park-3

slider-royal-belum-state-park-4

slider-royal-belum-state-park-4

slider-royal-belum-state-park-5

slider-royal-belum-state-park-5

slider-royal-belum-state-park-6

slider-royal-belum-state-park-6

slider-royal-belum-state-park-7

slider-royal-belum-state-park-7

slider-royal-belum-state-park-8

slider-royal-belum-state-park-8

slider-royal-belum-state-park-9

slider-royal-belum-state-park-9

slider-royal-belum-state-park-10

slider-royal-belum-state-park-10

slider-royal-belum-state-park-11

slider-royal-belum-state-park-11

slider-royal-belum-state-park-12

slider-royal-belum-state-park-12

slider-royal-belum-state-park-13

slider-royal-belum-state-park-13

previous arrow
next arrow

Tips

 • We raden aan om er minimaal 2 nachten te verblijven, zodat je een volle dag hebt voor in elk geval 1 dagtour (bij voorkeur de ‘Discover Belum Day Tour’). Elke dag meer betekent dat je meer en beter kunt genieten. Daarbij heb je grotere kans om wild te zien, want dit geeft men overdag door aan het resort zodat je ernaar op zoek kunt (in de boot).
 • Als je naar Belum gaat, hoef je wat ons betreft niet ook nog naar Taman Negara. In een gebruikelijk ‘rondje’ om het schiereiland is één natuurpark voldoende, tenzij de jungle de hoofdreden is voor een bezoek aan Maleisië. Voor Belum kun je dan Penang of Ipoh bezoeken, nadien reis je door naar bijvoorbeeld Kota Bharu (of andersom).
 • In theorie is het mogelijk een huurauto op Penang (International Airport) op te pikken en deze na een bezoek aan Royal Belum op Kota Bharu Airport in te leveren. Vervolgens pak je een binnenlandse vlucht terug naar Kuala Lumpur.
 • Ook leuk voor of na Belum is een bezoek aan Cameron Highlands. Deze hooglanden van Maleisië zijn heerlijk koel en vormen een leuke afwisseling in het reisplan.
 • Boek accommodatie ruim op tijd, want er is relatief weinig beschikbaar en de eerdergenoemde resorts zijn het leukst (met het Belum Rainforest Resort als mooiste/beste plek, lees hier over onze ervaringen).
 • Nadat je de accommodatie hebt geboekt, regel je direct de tour(s) door via email contact met het resort op te nemen. Hoe eerder hoe beter. Uiterlijk 7 dagen vooraf moeten tours geregeld zijn, want ze moeten een permit aanvragen en dit duurt maximaal 1 week.
 • Last minute tours zijn mogelijk, maar kunnen niet gegarandeerd worden. In elk geval betaal je minimaal de prijs voor 2 personen (prijs x2) en soms zelfs meer dan dat.
 • De meeste resorts bieden full board packages aan, waarbij ontbijt, lunch en diner inclusief is. Er zijn nagenoeg geen eetgelegenheden in de omgeving te vinden en het dichtstbijzijnde dorp Gerik ligt op 42 kilometer afstand van Pulau Banding. Eten en drinken doe je dus op het resort. In het geval van het Belum Rainforest Resort zijn de faciliteiten prima, met daarnaast nog een gezellige bar met snacks aan de oever van het meer.
 • Belum is een geweldige bestemming voor vogelliefhebbers. Vooral de maanden augustus en september zijn ideaal en er is dan een grote kans om alle 10(!) Hornbillsoorten te spotten!
 • Draag speciale sokken tegen bloedzuigers als je van plan bent om er een hike te doen.
 • Een unieke ervaring is een trip op een zgn. ‘Houseboat’, een grote boot met alle faciliteiten waarmee het interior van Royal Belum bezocht wordt. Een trip met een houseboat is vooral leuk met een grote groep, maar avontuurlijke reizigers kunnen zeker vooraf contact opnemen met een boot operator om na te gaan of er nog een plekje is (en wanneer). De verschillende accommodaties bij Royal Belum runnen allemaal een houseboat, kies er bij voorkeur een die milieubewust bezig is.
 • Klook.com heeft drie Belum tours die je vooraf kunt vastleggen: de Royal Belum Day Tour, de Toman Fishing Experience en de Nature Staycation 3D2N. De prijs is net wat lager vergeleken ter plekke regelen, maar er zijn wel wat voorwaarden op van toepassing. De belangrijkste is dat je voor minimaal 2 personen moet boeken.

Hoe kom je er?

Belum ligt op zo’n 2,5/3 uur rijden ten noordoosten van Ipoh, de op twee na grootste stad van Maleisië. De meeste accommodaties liggen op Pulau Banding, een klein eiland in het midden van Lake Temenggor. Het eiland is aan beide kanten verbonden door bruggen die deel uitmaken van de Oost-West Expressway die Penang aan de westkust verbindt met Kota Bharu aan de oostkust. Royal Belum zelf bezoek je met een boot vanaf Pulau Banding, het officiële checkpoint ligt op ongeveer 35 minuten varen (Park HQ vind je in het dorp Gerik).

Er zijn veel manieren om Belum te bereiken. Je komt er met een huurauto, met de bus (en deels met de trein). Ook privévervoer is een mogelijkheid. Het startpunt voor een trip naar Royal Belum State Park is het kleine dorpje Pulau Banding. Hier heb je een aanlegsteiger waar je de boot naar je resort kunt nemen (Belum Rainforest Resort ligt op Pulau Banding zelf).

slider-royal-belum-state-park-14

slider-royal-belum-state-park-14

slider-royal-belum-state-park-15

slider-royal-belum-state-park-15

slider-royal-belum-state-park-16

slider-royal-belum-state-park-16

slider-royal-belum-state-park-17

slider-royal-belum-state-park-17

slider-royal-belum-state-park-18

slider-royal-belum-state-park-18

slider-royal-belum-state-park-19

slider-royal-belum-state-park-19

slider-royal-belum-state-park-20

slider-royal-belum-state-park-20

slider-royal-belum-state-park-21

slider-royal-belum-state-park-21

slider-royal-belum-state-park-22

slider-royal-belum-state-park-22

slider-royal-belum-state-park-23

slider-royal-belum-state-park-23

slider-royal-belum-state-park-24

slider-royal-belum-state-park-24

slider-royal-belum-state-park-25

slider-royal-belum-state-park-25

slider-royal-belum-state-park-26

slider-royal-belum-state-park-26

previous arrow
next arrow

Met een huurauto naar Belum

De beste manier om naar Belum te reizen is met een huurauto (wij huren onze huurauto altijd bij Rentalcars.com). Je haalt de huurauto makkelijk op bij Penang International Airport of bij Kota Bharu Airport. Dit betekent dat je een reis naar Belum gemakkelijk kunt combineren met een bezoek aan het toffe eiland Penang of met Kota Bharu als eindbestemming. Kota Bharu ligt vlakbij Kuala Besut, het startpunt voor een bezoek aan Perhentian Island (een schitterend bountyeiland).

Vanuit Kuala Lumpur is het ongeveer 5 tot 6 uur rijden naar Belum. Vanaf KL rijd je over de North-South Expressway naar Ipoh. Zodra je Ipoh bent gepasseerd, neem je de afrit bij Kuala Kangsar (nr. 143). Vanaf daar volg je de borden naar Kuala Kangsar, Sauk, Lenggong en Gerik. Zodra je Gerik bent gepasseerd, rijd je over de Oost-West Expressway die uiteindelijk helemaal naar de oostkust van het schiereiland Maleisië gaat (naar Kota Bharu). Gerik is ook de laatste plaats waar je kunt tanken, aangezien er verder geen benzinestations zijn langs de Oost-West Expressway. Op een bepaald moment verschijnen de borden naar Pulau Banding en Royal Belum State Park. Parkeren kan bij de Jetty of direct bij de accommodaties. Je hoeft verder niet af te slaan, want de parkings liggen aan de Oost-West Expressway.

Een andere optie is om eerst naar Kota Bharu te vliegen en daar een huurauto op de luchthaven op te halen (verschillende autoverhuurbedrijfjes hebben een kantoor op de luchthaven van Kota Bharu). Van daaruit rijd je in ongeveer drie uur naar Belum. Daarna kan je de auto in Penang weer inleveren of bijvoorbeeld via Ipoh en/of Cameron Highlands terug naar Kuala Lumpur rijden.

Met de trein naar Belum

Met de trein naar Belum is de meest avontuurlijke manier om bij het staatspark te komen. Treinen rijden echter alleen tot het treinstation van Ipoh, dus vanaf daar moet je naar het busstation gaan om de bus te nemen die naar Gerik rijdt. Stap hier over op de bus naar Kota Bharu, waarbij je bij Pulau Banding kunt uitstappen. Je kunt ook privévervoer vanaf Gerik regelen.

Met de bus naar Belum

Er zijn een paar dagelijkse bussen die vertrekken vanaf het busstation TBS (Terminal Bersepadu Selatan) in Kuala Lumpur. Ze gaan helemaal naar het busstation van Gerik, waar je eventueel kunt overstappen op de bus die richting Kota Bharu gaat. Pulau Banding, de toegangspoort tot het Royal Belum State Park, ligt op een half uurtje met de bus of taxi. Bustickets koop je bij voorkeur vooraf via 12Go.Asia of via BusOnlineTicket.com.

Privévervoer naar Belum

Er zijn meerdere aanbieders van privévervoer naar Royal Belum. Denk aan een minibusje van Georgetown (Penang) direct naar je accommodatie in Belum, of een trip van Belum naar Kuala Besut voor de boot naar Perhentian na afloop van je verblijf. Alles is mogelijk. Zo kun je zelfs privévervoer vanaf Kuala Lumpur boeken, maar ook een simpele trip vanaf Gerik busstation naar Pulau Banding (waar je de meeste accommodaties vindt). Belum Temenggor biedt o.a. vervoer aan, bekijk hun website hier.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.