Binnenlandse vluchten in Maleisië

Maleisië bestaat uit twee delen, het schiereiland Maleisië (ook wel West-Maleisië genoemd) en Maleisisch-Borneo. Tussen beide delen ligt de Zuid-Chinese Zee en de enige manier om tussen het schiereiland en Maleisisch-Borneo te reizen is per vliegtuig. Ook binnen beide delen zijn binnenlandse vluchten erg populair en vooral gebruikelijk. Met de komst van meerdere zeer goedkope, maar tegelijk zeer betrouwbare lokale luchtvaartmaatschappijen is een binnenlandse vlucht zo geregeld.

Vliegen binnen Maleisië is al jaren de meest populaire manier om binnen het land te reizen. Niet alleen toeristen maken er veelvuldig gebruik van tijdens hun rondreis door Maleisië, ook locals kiezen inmiddels standaard voor een vlucht boven elk ander vervoersmiddel. Naast vliegen is het in sommige gevallen beter of leuker om met een huurauto te gaan, dit geldt vooral voor bestemmingen op het schiereiland Maleisië. Sommige toeristische bestemmingen zijn alleen met de (mini)bus of huurauto te bereiken, denk bijvoorbeeld aan Cameron Highlands, Taman Negara of Malakka (vanaf Kuala Lumpur).

Op Borneo heb je twee provincies, ook wel deelstaten genaamd. Sabah en Sarawak liggen op Maleisisch-Borneo en om tussen deze twee deelstaten te reizen neem je een binnenlandse vlucht. Binnen Sabah kun je ook op belangrijke trajecten de bus pakken, maar ook privé-vervoer of een huurauto behoren tot de mogelijkheden. Dit geldt ook voor vervoer op Sarawak. Als wij hier naartoe gaan, huren we meestal een auto zodat we zelfstandig kunnen reizen.

Luchthavens bij binnenlandse vluchten in Maleisië

Bijna alle Maleisische luchthavens zijn modern en van alle gemakken voorzien. Vlieg je bijvoorbeeld vanaf Kuala Lumpur, dan heb je de keuze tussen Subang Airport en KLIA2. Beide supermakkelijk bereikbaar met een Grab (taxi) of met de trein/metro.

Subang Airport heeft altijd onze voorkeur. Klein, knus, maar snel en efficiënt. Je kunt er met gerust hart vrij kort van tevoren naartoe reizen en het ritje zelf duurt hoogstens een half uur. Verder is het een kleine luchthaven, dus hoef je niet onnodig lang en ver te lopen eer je ingecheckt bent en eer je in het vliegtuig zit.

KLIA2 is de grote budget-terminal. Het ligt dichtbij Kuala Lumpur International Airport (KLIA), maar is doordat budget-airlines zo populair zijn in Maleisië stukken groter en drukker. KLIA2 is een stad op zich, met een gigantisch winkelcentrum, restaurants en hotels. Met de KLIA Ekspres reis je in zo’n 30 minuten van KL Sentral, het centraal treinstation in Kuala Lumpur, naar de luchthaven KLIA2. Hoewel KLIA2 mooi is, neemt een vlucht vanaf deze luchthaven wel meer tijd in beslag. Enerzijds een leuk ‘dagje’ onderweg, aan de andere kant vaak langer wachten en flinke afstanden die worden afgelegd.

Regels bij inchecken

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij dien je op een bepaald moment aanwezig te zijn. In tegenstelling tot bij internationale vluchten kun je binnen lokale vluchten vaak nog tot 45 minuten voor vertrek inchecken, maar ga dit altijd per luchtvaartmaatschappij na.

Bij de meeste budget airlines betaal je vooraf bij voor ruimbagage. Vooral AirAsia is berucht om de extra kosten bij een binnenlandse vlucht. Ze maken reclame voor een vlucht van RM9 (enkele reis), maar inclusief bagage en alle overige kosten betaal je uiteindelijk makkelijk meer dan RM100 voor dit ticket.

Op de meeste luchthavens (behalve KLIA2) stelt inchecken vaak niks voor. Even in de rij wachten, bagage inleveren en met je tickets naar de vertrekruimte. Soms kun je vooraf nog even wat eten en drinken. Bij kleine luchthavens heb je in de vertrekhal vaak geen faciliteiten meer, behalve een simpel tentje met wat snacks en drinken.

Vooraf boeken of in Maleisië zelf regelen?

Backpackers boeken het liefst hun vervoer ter plekke, om hun reisplan flexibel te houden. Echter, dit op de reisdata zijn vliegticketprijzen van binnenlandse vluchten vaak erg hoog. Neem bijvoorbeeld het populaire traject Kuala Lumpur -> Langkawi. Koop je een paar maanden vooraf (bij voorkeur tijdens een aanbieding) een ticket dan betaal je vaak nog geen RM100 voor een enkeltje. Dicht (enkele dagen) op de reisdag kan dit maar zo een veelvoud zijn (makkelijk RM300 of meer) of er zijn bij de populaire luchtvaartmaatschappijen zelfs helemaal geen tickets meer beschikbaar.

Waar boek je goedkope vliegtickets bij binnenlandse vluchten in Maleisië?

Over het algemeen heb je de beste prijzen wanneer je direct bij de luchtvaartmaatschappijen boekt. De grote acties met super goedkope vliegtickets heb je vaak alleen op de websites van de airlines zelf. Hoewel het boeken makkelijk en vooral veilig kan (betalen doe je in een paar muisklikken met creditcard), is het een ander verhaal als je aanspraak wilt maken op bepaalde uitzonderingen of wanneer je het ticket wilt wijzigen of annuleren.

Let er verder op dat een basisticket vaak geen ruimbagage bevat. Dit dien je tijdens de boeking te regelen (je koopt vooraf kilo’s in). Hetzelfde geldt voor andere specifieke wensen.

Om die reden boeken wij soms ook via Momondo.com of 12go.asia. Beiden tonen vaak ook de aanbiedingsprijzen en alle binnenlandse trajecten zijn op deze sites makkelijk te vinden. Als er iets misgaat, kun je het makkelijk met ze oppakken.

Wanneer zijn prijzen van vliegtickets het hoogst?

Zoals we al aangaven zijn ticketprijzen vaak het hoogst wanneer je vlak voor vertrek boekt. Daarbij hangt de prijs ook af van de vluchttijden en de vluchtdag (doordeweeks is vaak goedkoper dan in het weekend). Vliegen op onpraktische tijden is vaak aanzienlijk goedkoper, dan de ideale middagvlucht.

In Maleisië heb je meerdere belangrijke nationale feestdagen (en zelfs feestweken). Rond die tijd, vooral bij vertrek op enkele dagen voor de feestdag, zijn ticketprijzen erg hoog. Het valt vaak als snel op, want als je maanden vooraf een specifiek tickets wilt kopen die ineens op de gewenste dag vele malen duurder is, dan weet je hoe laat het is. Valt de feestdag op de maandag na een weekend, ga er dan maar vanuit dat de prijzen bij vertrek op vrijdag of zaterdag hoger zijn.

Vliegtickets voor het traject tussen het schiereiland en Maleisisch-Borneo zijn standaard wat duurder, maar dit is ook te verklaren door de grotere afstand en langere reistijd. Bij aanbiedingen vlieg je vaak voor zo’n RM100 (enkeltje) van Kuala Lumpur naar Kota Kinabalu of Kuching. De vlucht duurt ongeveer 1,5/2 uur.

Welke luchtvaartmaatschappijen zijn er?

De meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen bij binnenlandse vluchten zijn AirAsia, Malaysia Airlines, Firefly Airlines en Malindo Air. Binnen Maleisisch-Borneo heb je verder nog de Malaysia Airlines dochter MASWings die tussen diverse bestemmingen binnen Maleisisch-Borneo vliegt.

Wij vliegen al jaren met deze airlines en de ervaringen zijn (bijna) altijd zeer positief geweest. Onze volgorde van voorkeur (hangt af van prijs en beschikbaarheid) is Malaysia Airlines, Firefly Airlines, Malindo Air en AirAsia. Op zich betekent dit niet dat we Malaysia Airlines nou zoveel beter vinden dan AirAsia, wel dat een vlucht met de eerste vaak rustiger en relaxter is dan met de laatste. Daarbij vinden we AirAsia al jaren verschrikkelijk vanwege alle extra kosten, waardoor het alleen bij hun beste acties overwogen wordt.

Denk je bij lokale airlines aan oude, gammele toestellen? Niet doen, ze hebben stuk voor stuk een jonge vloot met de meest moderne toestellen.

Al deze airlines vliegen ook naar diverse populaire bestemmingen in de regio, zodat je ook prima een reis naar Maleisië kunt combineren met een bezoek aan één van de buurlanden of aan een specifieke populaire bestemming (zoals een kort bezoek aan Siem Reap, Bali of een Thais bountyeiland).

Wanneer boek je binnenlandse vluchten?

Wij boeken altijd ruim vooraf, vaak niet lang nadat we de internationale vliegtickets naar Maleisië gekocht hebben. Ook laten we het reisplan (de exacte volgorde) afhangen van de prijs van vliegtickets. Door wat te schuiven heb je vaak bij alle binnenlandse vluchten de beste prijs. Dit is vooral relevant op de stukken waarvan we vooraf al weten dat vliegen de enige optie is (bv van het schiereiland naar Maleisisch-Borneo) of op zeer populaire trajecten (bv Kuala Lumpur naar Kota Bharu voor de boot naar Perhentian).

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *