Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Reizen tussen Kuala Lumpur en Singapore

Veel reizigers bezoeken naast Maleisie ook meteen het buurland Singapore, aangezien beide landen elk hun eigen attracties en bezienswaardigheden hebben maar ook omdat reizen tussen beide landen makkelijk en goedkoop is. Reizen tussen Kuala Lumpur en Singapore kan op de volgende manieren:

 

Bus

Tussen Kuala Lumpur en Singapore rijden een flink aantal busmaatschappijen. De bus brengt je voor een laag bedrag direct van de ene naar de andere stad. Het grote voordeel van de bus is dat deze maar een paar tussenstops maakt, waardoor de reistijd beperkt blijft. Een enkele reis van Kuala Lumpur naar Singapore duurt ongeveer 5 tot 8 uur. De daadwerkelijke reistijd hangt af van de verkeersdrukte onderweg, en van de tijd die nodig is voor de grensformaliteiten.

Er zijn ook een paar luxe busmaatschappijen, waarbij je in ruime stoelen tussen de bestemmingen reist. Voorbeelden zijn Aeroline, Nice/Plusliner, Transnasional en nog enkele kleine Singaporese busmaatschappijen. Een enkele reis tussen KL en Singapore heb je bij de eerder genoemde maatschappijen vanaf RM80. Het voordeel van Aeroline is dat je meteen in het centrum van Kuala Lumpur of Singapore aankomt.

Bus naar Singapore 1 Bus naar Singapore 2 Bus naar Singapore 3

Tickets kun je in Kuala Lumpur o.a. kopen bij het Pudu Sentral busstation nabij Chinatown. Je kunt de bustickets het beste een paar dagen voor vertrek kopen. In Singapore kun je bustickets bij de vertreklocaties van de verschillende busmaatschappijen kopen (ze vertrekken bijna allemaal vanaf een eigen specifieke locatie).

Je kunt de bustickets ook online kopen. Dit kan bij Easybook.com. Je zoekt op de vertrekdatum en vervolgens wordt een lijst met beschikbare maatschappijen getoond. Aan de hand van de prijs kun je zien of het om een normale of om een luxe maatschappij gaat. Je kunt de tickets online betalen, en direct printen. Je hoeft bij vertrek alleen nog maar de tickets te laten zien. Tickets van Aeroline koop je makkelijk online op de website van de busmaatschappij.

 

Huurauto

In Kuala Lumpur kun je op meerdere plekken een auto huren. De auto huur je dan voor een bepaalde tijd, en hiermee kun je dan naar Singapore rijden. Het is niet gebruikelijk om met de huurauto ook daadwerkelijk Singapore binnen te rijden; meestal lever je de auto in Johor Bahru weer in, om vervolgens met de bus of taxi naar Singapore over te steken. In Singapore is het ook niet gebruikelijk om een auto te huren en ermee naar Maleisie te rijden. Ook hier geldt dat men meestal eerst met de bus of taxi naar Johor Bahru reist, om vervolgens daar de huurauto op te pikken. Er zijn diverse bekende verhuurbedrijven waar je prima een auto kunt huren; zoals Hawk Malaysia, Iprac en Avis. Een populaire website om alle autoverhuurders te vergelijken en de goedkoopste verhuurprijs te vinden is Rentalcars.com.

Huurauto naar Singapore

Het voordeel van autohuur is dat je veel vrijheden hebt, je kunt gaan en staan waar je wilt. Je kunt de reis dus naar je eigen smaak inrichten, en dus plekken bezoeken die je normaal gesproken niet zou aandoen wanneer je van de overige vervoerstypen gebruik maakt.

In Maleisie en in Singapore rijdt men aan de linkerkant van de weg. In Singapore heb je eigenlijk niet veel aan een huurauto; je kunt er veel beter met de metro, bus of taxi reizen.

 

Taxi

Het is mogelijk om met een taxi tussen Kuala Lumpur en Singapore te reizen. Reken wel minimaal op zo'n RM500 of meer. De rit duurt minimaal zo'n 5 uur, afhankelijk van eventueel oponthoud bij de grensovergang tussen beide landen.

Taxi naar Singapore

Wanneer je met een huurauto naar Johor Bahru rijdt, kun je na het inleveren van de huurauto een taxi naar Singapore pakken. Naast het busstation van Johor Bahru heb je de Johor Bahru Taxi Terminal langs Pasar Bakti Kotaraya waar de taxi's naar Singapore vandaan vertrekken. Let erop dat je alleen een taxi bij de taxistandplaats kunt nemen; dit zijn de enige taxi's die een vergunning hebben om naar Singapore te rijden. Andersom geldt hetzelfde; alleen vanaf Queen Street vertrekken de taxi's die van Singapore naar Johor Bahru rijden.

Vanaf beide taxistandplaatsen kun je weer een lokale taxi nemen naar je eindbestemming. De kosten van een taxirit van Singapore naar Johor Bahru liggen meestal rond 40SGD. Vanaf Johor Bahru kost een taxiritje zo'n RM80. Je kunt vanaf Johor Bahru Taxi Terminal ook een rechtstreekse taxi naar Changi Airport in Singapore nemen.

 

Trein

De trein is een populaire manier om tussen Kuala Lumpur en Singapore te reizen. Als je de nachttrein neemt dan vertrek je laat in de avond uit Singapore en kom je 's ochtends vroeg bij KL Sentral in Kuala Lumpur aan. Hierdoor bespaar je jezelf een overnachting en een reisdag, wat soms mooi uitkomt. De kosten voor een treinticket voor de nachttrein variëren tussen 4 euro voor een 3e klas plaats en ongeveer 40 euro per persoon voor een luxe 1e klas privécoupé met douche, toilet en slaapruimte. Je kunt ook overdag de trein nemen. Het voordeel van de dagtrein is dat je kunt genieten van de omgeving waar je doorheen rijdt (stel je hier echter niet al te veel bij voor).

Trein naar Singapore 1 Trein naar Singapore 2

In Kuala Lumpur kun je bij KL Sentral, het centraal treinstation Keretapi Tanah Melayu, een treinkaartje kopen. Dit kan ook vooraf via Internet. De trein naar Singapore vertrekt vanaf KL Sentral. Elke taxi weet het treinstation te vinden. Daarnaast kun je er ook met de metro naartoe. Drie maal daags vertrekt er een trein naar Singapore, twee overdag en één in de avond (nachttrein). Actuele vertrektijden kun je op de officiële KTMB website achterhalen. Mocht je vanaf Singapore ook weer terug naar Kuala Lumpur gaan met de trein, dan doe je er goed aan om de retourtickets al in Maleisie te kopen. De kosten voor tickets in Singapore zijn namelijk aanzienlijk hoger. Zorg ervoor dat je ongeveer een uur vooraf aanwezig bent. Houd verder rekening met de grenscontrole tussen Maleisie en Singapore. De treinreis tussen Kuala Lumpur en Singapore neemt grofweg 7 uur in beslag (de nachttrein doet er een uurtje langer over).

Trein naar Singapore 3 Trein naar Singapore 4

In Singapore vertrekt de trein bij Woodlands Train Checkpoint. Dit treinstation ligt vlakbij de 'causeway' naar Johor Bahru. Het dichtstbijzijnde metrostation (MRT) in Singapore is Woodlands MRT station (rode metrolijn). Vanaf het centrum van Singapore doe je er ongeveer 45 minuten over om hier te komen. Vanaf het MRT station vertrekken bus nummers 911 en 913 naar het Woodlands Train Checkpoint. Zorg ervoor dat je altijd minimaal een uur voor vertrek van je trein bij Woodlands Train Checkpoint bent; aangezien je daar al door immigratie moet (Custums and Immigrations Office; de grenscontrole tussen Maleisie en Singapore). Je kunt ook direct vanaf het centrum van de stad een taxi nemen; die doet er ook ongeveer 45 minuten over om bij het Woodlands Train Checkpoint aan te komen maar hierbij kun je wel direct voor je hotel instappen. Bij het Woodlands Train Checkpoint heb je niet zo heel veel faciliteiten, koop eventueel vooraf nog wat snacks voor aan boord. Vanaf Singapore vertrekken dagelijks drie treinen naar Kuala Lumpur, twee overdag en één in de avond (nachttrein).

Trein naar Singapore 5

Mocht je in Maleisie van tevoren al weten dat je de trein vanaf Singapore naar Kuala Lumpur wilt nemen, dan kun je de tickets het beste al in Maleisie kopen, aangezien ze hier veel goedkoper zijn dan wanneer je deze in Singapore zelf zou kopen. Wanneer je al in Singapore bent, dan kun je overwegen om eerst naar Johor Bahru af te reizen, om daar de treinkaartjes te kopen (neem dan dus een retourticket Johor Bahru-KL).

Wanneer je tickets voor de VIP class hebt gekocht, dan kun je gratis terecht in de VIP lounge op het treinstation van Kuala Lumpur en van Singapore. Op KL Sentral kun je je bagage tijdelijk in een kluis achterlaten. Dit is handig voor de reizigers die bijvoorbeeld dezelfde dag nog terug naar Nederland vliegen, maar nog wel even de stad in willen. Wanneer je vroeg in de morgen aankomt, kun je nog een leuke dagje in de stad doorbrengen voordat je naar de luchthaven gaat (de meeste vluchten naar Amsterdam vertrekken pas rond middernacht).

Je kunt vooraf treintickets bestellen via KTMB (NS van Maleisie). Daarnaast kun je op elk treinstation bij een KTMB loket tickets kopen. In Kuala Lumpur kun je bestelde tickets het beste afhalen bij KL Sentral. Bij sommige hotels (meestal de wat duurdere hotels) kun je bij de balie vragen of ze de tickets voor je kunnen bestellen, dan regelt men het verder voor je en liggen de tickets klaar voor vertrek. Wanneer je vooraf tickets besteld kan dat vanaf 60 dagen voor vertrek. Op de website van KTMB kun je onder de rubriek 'ticketing' vooraf bestellen. Je betaalt met creditcard, en kunt een ticket printen, of afhalen bij een treinstation in Maleisie. De ticketing systemen van Maleisie en Singapore zijn aan elkaar gekoppeld. Het maakt niet uit in welk van deze landen je de tickets besteld.

 

Vliegtuig

De snelste manier is een directe vlucht tussen beide steden. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen tussen Kuala Lumpur en Singapore. Nationale luchtvaartmaatschappijen Malaysia Airlines en Singapore Airlines vliegen samen tientallen keren per dag tussen Kuala Lumpur en Singapore. Daarnaast heb je nog diverse budgetmaatschappijen met ook nog eens tientallen vluchten per dag. De goedkoopste tickets heb je bij Firefly en AirAsia. Ook Tiger, Silk Air en Malindo Air vliegen dagelijks tussen beide bestemmingen. Een regulier ticket kost ongeveer €50 per enkele reis. Tijdens speciale aanbiedingen kun je nog veel goedkoper vliegen. Firefly heeft het grote voordeel dat ze vanaf Subang Airport naar Changi Airport vliegen; Subang ligt dichtbij Kuala Lumpur en scheelt in reistijd en kosten. De overige maatschappijen vliegen vanaf KLIA en KLIA2.

Subang Airport Vliegtuig vanaf Subang Airport 2

Naast een directe vlucht tussen beide steden, kun je ook nog met AirAsia tussen Kuala Lumpur en Johor Bahru vliegen(+/- €15 per persoon voor een enkele reis). Vanaf Johor Bahru neem je dan de bus, trein of taxi naar Singapore. Houd rekening met een langere reistijd door het overstappen. De kosten zijn echter wel weer net wat lager dan de directe vlucht, vooral als je er op tijd bij bent (en tijdens speciale acties boekt). Vluchten van Malaysia Airlines en Singapore Airlines vertrekken vanaf KLIA. AirAsia vertrekt vanaf KLIA2. Kijk altijd goed na vanaf welke luchthaven je vlucht vertrekt.

 

Kaart route Singapore → Kuala Lumpur

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle pagina's over Kuala Lumpur