Voordelen van een debitcard (of creditcard) in Maleisië

Maleisië is een modern land. Overal heb je pinautomaten en bij winkels betaalt iedereen met een (lokale) creditcard of debitcard. Locals kunnen inmiddels ook met hun pinpas betalen, maar buitenlandse banken die wij gebruiken worden (nog) niet ondersteund. Je kan dus alleen maar geld pinnen met je Nederlandse pinpas en dit kan vrijwel overal (behalve in de jungle en op de kleinere tropische eilanden). De laatste jaren zijn debitcards enorm populair geworden, vooral onder backpackers en reizigers die geen creditcard willen of kunnen aanvragen (er gelden veelal strikte regels). Een debitcard heb je zo aangevraagd en in veel gevallen heb je niet eens meer een fysieke kaart nodig, want je kan ook al prima uit de voeten met de app op je telefoon en je kan de kaart koppelen/activeren binnen Google Pay of Apple Pay.

Geldzaken tijdens onze eerste reis naar het land

Jaren geleden toen we Maleisië voor de eerste keer bezochten, namen we traveller cheques en contanten mee, want pinnen kon er toen nog niet met een Nederlandse bankpas. Traveler cheques waren speciale verzekerde waardepapieren die je ter plekke in het land kon inwisselen voor de lokale valuta (ze bestaan inmiddels niet meer). Meegebrachte euro’s kon je dan inwisselen bij de vele wisselkantoortjes, bij banken of bij je hotel. In die tijd was pinnen nog nauwelijks mogelijk en toen het eenmaal wel mogelijk was ging het nog best wel eens fout. Zo moest ik meerdere keren bij terugkomst naar mijn fysieke bankfiliaal omdat de RM1000 die ik gepind had niet was afgegeven. Gelukkig kwam het altijd goed.

Inmiddels neemt bijna niemand meer contanten mee vanuit Nederland. Soms wellicht een paar honderd euro voor noodgevallen, maar de tijden dat je afhankelijk was van lokale wisselkantoortjes zijn allang voorbij. Wisselen in Maleisië is overigens niet per se ongunstig, afhankelijk van waar je wisselt. Op de luchthaven(s) is het ongunstig net als bij populaire toeristische trekpleisters. Echter, bij lokale winkelcentra kan je zo maar een zeer gunstige wisselkoers meemaken.

Contant geld heb je altijd nodig in Maleisië

Maleisië is zeker geen cash-less land, verre van. Lokale eettentjes en vooral bij plekken met kleine betalingen verwachten ze allemaal contant geld in de lokale valuta RM (Ringgit Malaysia). Dit geldt voor moderne steden als Kuala Lumpur, maar nog meer voor de binnenlanden van Maleisië. Zorg dus altijd voor contant geld en als je niet gratis kunt pinnen, let er dan op dat er sprake is van pinkosten en dat je dus altijd meteen voldoende moet pinnen (de max is meestal RM1500 per pintransactie).

Pinnen bij een pinautomaat is de norm in Maleisië en je kan dan ook overal pinnen. Let er wel op dat je vooraf de functie ‘pinnen in het buitenland’ activeert, want dit is vaak standaard niet mogelijk. Verder hebben sommige pinpassen een daglimiet die je soms tijdelijk kunt aanpassen. Elke bank heeft zijn eigen pintransactiekosten variërend van alleen een percentage van het pinbedrag (koersopslag), een vast bedrag per pinactie of een combinatie ervan. Kies altijd ‘WITHOUT CONVERSION’ bij pinnen in het buitenland en let erop dat de vraag soms anders wordt gesteld (puur om je te verwarren). Onderaan het artikel leggen we uit wat dit precies betekent.

Creditcard of debitcard

Het grote verschil tussen deze twee kaarten is dat de creditcard een bankproduct is waar je tot een bepaald bedrag de min in kunt (je leent dit van de geldverstrekker tegen een rente). Dit zorgt er op reis voor dat je altijd een vangnet hebt, bijvoorbeeld als er dingen tegen zitten. Verder is het soms de enige manier om op internationale websites te kunnen betalen. Betalingen die je met je creditcard doet zijn verzekerd en als er wat misgaat krijg je het geld gewoon terug (ook bij faillissement of fraude). Je aankopen zijn afhankelijk van het type creditcard ook nog eens voor een minimaal aantal dagen verzekerd voor schade, diefstal of verlies.

De debitcard is een kaart die je zelf moet opwaarderen, zie het als een prepaid creditcard. Je hebt er vaak een online rekening bij waar je geld naartoe kunt sturen. Eenmaal op reis gebruik je de debitcard op dezelfde wijze als de creditcard, alleen kan je daar maar tot het bedrag dat erop staat opnemen/betalen.

Debitcards zijn enorm populair. Niet alleen is je geld verzekerd bij misbruik, je kan de kaart vaak zo instellen dat er bij misbruik weinig schade kan worden aangericht. De populaire aanbieders bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om subaccounts en virtuele of zelfs eenmalige virtuele debitkaarten aan te maken. Als je hier tijdelijk mee betaalt kan er verder helemaal niks mee gebeuren. Je kan een subrekening aan zo’n account koppelen waardoor met die virtuele kaart alleen maar het geld dat op die subrekening staat kan worden gebruikt.

Het voordeel is verder dat je vrijwel overal met je kaart kunt betalen. Van attracties tot huurauto’s, van accommodaties tot in de supermarkt of bij restaurants. Natuurlijk werkt een groot deel van Maleisië (vooral in de binnenlanden en de minder toeristische plekken) gewoon nog met contant geldt, dus is het altijd verstandig om bij aankomst wat contant geld te pinnen. Een ander voordeel van een debitcard van de aanbieders die we verderop in dit artikel noemen is dat je vaak tot een bepaald bedrag per maand gratis mag pinnen. Kom je daarboven, dan betaal je een percentage aan fees + vaak nog een vast bedrag per transactie. Deze kosten zijn over het algemeen vergelijkbaar (maar vaak nog wel net wat goedkoper dan) met pinnen met je creditcard of pinpas.

Is een credit- of debitcard essentieel bij een reis door Maleisië?

Nee, een creditcard of debitcard is vooral handig en kan heel nuttig zijn maar is niet essentieel bij een reis door Maleisië. Met een gewone pinpas van een Nederlandse bank en wat euro’s contant voor nood moet het allemaal ook wel lukken. Bij autohuur heb je vaak wel een creditcard nodig en ook als je op de bestemming een vliegticket wilt boeken. Sommige debitcards worden inmiddels ook voor autohuur, vliegtickets en accommodaties geaccepteerd mits je genoeg positief saldo hebt.

Zelf reizen we nooit meer zonder creditcard én debitcard. Zo kwamen we ooit aan op Kota Bharu Airport voor een trip naar het eiland Perhentian (waar we al van wisten dat je er niet kon pinnen). Op de luchthaven bleek de pinautomaat leeg en we hadden wel wat contant geld bij ons maar niet genoeg voor het hele verblijf. In Kuala Besut heb je ook geen pinautomaat dus hadden we toch wel een probleem als we geen creditcard hadden. We konden gelukkig onze accommodatie (het resterende bedrag) met creditcard betalen waardoor we de contanten die we bij ons hadden voor het dagelijkse leven konden gebruiken. Vervolgens konden we onze duiken achteraf met creditcard betalen en tevens wat contant geld erbij opnemen.

Een creditcard is vooral vooraf praktisch omdat je er makkelijk en veilig online reserveringen mee kunt uitvoeren. Als je bijvoorbeeld vliegtickets boekt of vooraf accommodaties vastlegt, is het makkelijk om met je creditcard te betalen. Sommige luchtvaartmaatschappijen, hotelsites en autoverhuurders bieden ook betaling met iDeal aan, maar niet allemaal. Verder is het veilig, want elke transactie met je creditcard is verzekerd en als er onverhoopt wat misgaat kan je het vrijwel altijd terugkrijgen. Grotere betalingen ter plekke kan je ook het beste met je creditcard doen, denk aan hotels en autohuur.

Een debitcard is vooral handig ter plekke. Pinnen is soms gratis en in elk geval goedkoper dan pinnen met je Nederlandse pinpas. Verder kan je met een debitcard overal betalen, d.w.z. in winkelcentra, toeristische attracties (entree), (luxe) restaurants en diverse andere plekken. Ook kan je met je debitcard je Grab account vullen (voor taxi’s) en ook je TNG eWallet (soms ook handig bv als je met de auto over tolwegen rijdt) vul je er makkelijk mee aan.

Populaire aanbieders van debitcards

Er zijn enorm veel verschillende aanbieders van debitcards, maar niet allemaal zijn ze even interessant. De drie grootste waar Nederlandse reizigers gebruik van maken zijn Wise, Revolut en N26. Alle drie hebben ze hun voor- en nadelen, maar in grote lijnen bieden ze allemaal hetzelfde bankproduct, namelijk een app met één of meerdere rekeningen en indien gewenst een fysieke kaart.

WiseRevolutN26
Locatie:UKLitouwen/NederlandDuitsland
Gratis account:JaJaJa
Premium account:BusinessVanaf €3,99 p/mVanaf €4,90 p/m
Gratis pinnen:200 GBP (max 2x p/m)€200 (max 5x p/m)Alleen binnen EU
Debitcard (fysiek):7 GBP€7,99€10
Pinkosten (per x):1.75% + 0.50 GBP2%1.7%
€€€ ontvangen:GratisGratisGratis
Betalen met kaart:GratisGratisGratis
KYC?:JaJaJa
Meer info:LinkLinkLink

Het maakt op zich niet uit welke je kiest en als je wilt kan je zelfs meerdere accounts aanmaken. Wij hebben bij alle drie een account en het werkt allemaal even prettig. De apps zijn een verademing vergeleken de apps van onze Nederlandse bankrekening. Het versturen van geld naar je account gaat in een paar tellen via iDeal en ook gewone banktransacties zijn binnen een dag uitgevoerd. Je kan er betalingen op ontvangen en in het geval van betalingen uit het buitenland is het erg voordelig, want de transactiekosten zijn vaak verwaarloosbaar. Vergeleken partijen als PayPal erg prettig, want die houden een paar procent van het bedrag in als transactiekosten.

De upgrades zijn de kosten vaak niet waard, tenzij je maandelijks veel geld opneemt (in het buitenland). Meer dan 1 account is eigenlijk ook niet echt nodig, want in de kern bieden ze alledrie hetzelfde, namelijk een stukje gemak op reis én een extra vangnet mocht er onverhoopt wat tegenzitten.

Bekijk de details (en kleine letters)

Ga per aanbieder de details na, want er zijn wel wat (minimale) verschillen. Zo kan je met een N26 standaard (gratis) account maximaal 3x per maand gratis pinnen, maar alleen als het in Euro is. In Maleisië pin je ringgits dus geldt het 3x per maand pinnen niet en betaal je 1.7% over elke pintransactie.

Revolut kan weer (deels) met crypto overweg, maar kijk niet vreemd op dat je op enig moment een (tijdelijke) blokkade ervaart met erna wat vragen over je financiële situatie. Ook is Revolut in het verleden veelvuldig gebruikt door oplichters waardoor de bank momenteel extra goed let op gek gedrag. In algemene zin geldt dat als je Revolut (en de alternatieven) voor gewone bankzaken gebruikt (thuis dan wel op reis) er nooit wat zal zijn.

Pinnen met een creditcard kan je het beste nooit doen, de transactiekosten zijn absurd hoog. Wat dat betreft ben je met een debitcard het goedkoopst uit.

Tips

 • DCC = Dynamic Currency Conversion en dit is een manier om het pinnen in het buitenland zogenaamd makkelijker te maken, maar in de praktijk betaal je hiermee altijd een stuk meer. Kies bij pinnen in het buitenland altijd voor de optie ‘WITHOUT CONVERSION’ (dus geen DCC) zodat je de beste koers hebt. Soms verschijnt deze vraag in een ander format, bijvoorbeeld of je ringgits in euro’s of in de lokale munteenheid zelf wilt pinnen. Kies hier dan voor de lokale munteenheid, je wilt niet dat zij de conversie voor je uitvoeren.
 • Zet ‘pinnen in het buitenland’ aan voordat je op reis gaat.
 • Pinnen met Nederlandse bankpas kan vrijwel overal, maar betalen (in winkels of restaurants) met je bankpas is niet mogelijk.
 • Als je geld na het pinnen niet verschijnt kan je over het algemeen direct inloggen op je app om te zien of het geld wel is afgeschreven. Vraag altijd om het bonnetje en noteer alvast wat details die niet op de bon staan (locatie, nummer pinautomaat, tijd etc).
 • Pinpasfraude komt voor in Maleisië. Vermijd als het kan de oude losstaande pinbakken en ga ook altijd na of er een apparaat op de pinautomaat zit. Er is zeer professioneel ogende skimming-apparatuur in de omloop (dit geldt niet alleen voor Maleisië).
 • Neem €100 of meer in contanten mee voor noodgevallen als je niet ook al een (gevulde) debitcard bij je hebt.
 • Installeer de TNG eWallet (Touch ’N Go) en zet er bij aankomst wat geld op (kan via creditcard of debitcard). Met de eWallet kan je overal makkelijk betalen, o.a. bij tolpoortjes, tankstations, openbaar vervoer, 7/11 supermarktjes en meer. Gewoon de app openen en bij het betaalapparaat houden.
 • Let erop dat je bij sommige debitcards te maken hebt met een weekendopslag (een minder gunstige koers). Je kan dan ook het beste doordeweeks pinnen.
 • De helpdesk van de verschillende debitcards aanbieders zijn soms wat traag, wat vooral hinderlijk kan zijn als je zelf op reis bent. Zorg daarom altijd voor alternatieven en ga ervan uit dat het uiteindelijk allemaal goedkomt.
 • Bij een creditcard aanvraag is er vaak sprake van een BKR-check. Bij een debitcard is dit niet het geval (het is immers je eigen geld wat erop staat).
 • Naast je eigen bankpas is een debitcard altijd handig om erbij te hebben omdat je dan bij eventuele pinproblemen (gebeurt vaker dan je denkt en is vooral erg onhandig als je op reis bent) tenminste nog geld kunt opnemen.
 • Veel mensen vinden het prettig om al voor vertrek over Ringgits te beschikken en wisselen vooraf al euro’s om via GWK Travelex of Pott Change. Dit is prima, maar onnodig want je kan direct bij aankomt pinnen (bij voorkeur als je in de publieke aankomsthal bent en niet voor immigratie).
 • Als je geen creditcard of debitcard hebt en je hebt te maken met een pinstoring of een ander probleem (verloren/gestolen bankpas bv) dan hebben de meeste Nederlandse banken de optie om noodgeld op te vragen. Het verschilt echter per bank of dit ook in/vanuit Maleisië mogelijk is. Het voordeel van een debitcard is dat familie of vrienden snel en makkelijk geld naar je account kunnen overmaken.
 • Ik plak altijd mijn CVC-code af met een klein wit stickertje. Het mag officieel niet, maar ik heb nog nooit problemen ervaren op reis en ik kan precies aan het stickertje zien of er wat mee gebeurd is. Dit speelt vooral als je je debitcard moet afgeven voor een betaling, bijvoorbeeld bij een restaurant.
 • Zorg ervoor dat je nooit je creditcard of debitcard uit het oog verliest. In Maleisië werkt men inmiddels altijd met mobiele pinstations waardoor het nooit zou mogen voorkomen dat een medewerker met je creditcard uit zicht verdwijnt (in een ver verleden verdwenen ze soms door een deur voor de betaling).
 • Heb je meerdere betaalkaarten mee op vakantie? Bewaar ze dan bij voorkeur op verschillende plekken en niet allemaal bij elkaar.
 • Let er bij creditcards op dat hotels en andere bedrijven soms een claim kunnen hebben op je saldo en dat dit de maximale bestedingsruimte (tijdelijk) kan beïnvloeden. Vooral bij grote betalingen kan dit soms een beetje een puzzel zijn.
 • Bij een creditcard moet je elke maand op een vast moment het bedrag dat je hebt opgenomen aanzuiveren, tenzij je in de plus staat.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *