Reizen tussen Kuala Lumpur en Singapore

Veel reizigers bezoeken naast Maleisië ook meteen het buurland Singapore. Beide landen hebben elk hun eigen hoogtepunten en reizen tussen beide landen is makkelijk en goedkoop. Singapore is echt een geweldige bestemming voor een stedentrip van enkele dagen. Toen wij zelf nog in Kuala Lumpur woonden, reisden we meerdere keren per maand naar deze moderne metropool. Het was in die tijd voor ons een prettige stad om er even uit te zijn. Wij hebben in die periode alle reisopties vanaf KL zelf uitgeprobeerd. Uiteindelijk bleek een specifieke (luxe) busmaatschappij onze favoriet, gevolgd door een korte vlucht vanaf Subang Skypark.

Je kan de stedentrip ook plannen als start of eindpunt van je reis naar Maleisië. Vanwege de relatief betaalbare vliegtickets bij Singapore Airlines (zeer prettige luchtvaartmaatschappij) kiezen veel toeristen voor een retour op deze stad om vervolgens na een kort verblijf over land de grens over te steken. Je start de reis door Maleisië dan in Johor Bahru, een leuke stad in een populaire regio vanwege hoogtepunten als Tioman (snorkelen & duiken), het Endau-Rompin nationaal park (jungle-avontuur), LEGOLAND Maleisië en meer.

De stad is makkelijk te bereiken vanaf Kuala Lumpur, maar ook gaan er dagelijkse vluchten vanaf populaire bestemmingen als Penang, Langkawi, Ipoh, Kota Kinabalu en Kuching. Als je liever over land reist kan dat ook prima en vaak is dit beduidend goedkoper. Backpackers reizen verder vaak voor een paar dagen naar de stad voor een nieuw toeristenstempel zodat ze opnieuw 90 dagen in Maleisië kunnen verblijven.

Je zou denken dat vliegen de meest voor de hand liggende manier is om tussen Kuala Lumpur en Singapore te reizen en hoewel dit enerzijds ook wel klopt, vonden wij de vlucht vanaf KLIA vaak teveel gedoe. Je moet eerst naar de luchthaven, dan inchecken en wachten, dan de korte vlucht, gevolgd door de trip van Changi naar het centrum. Al met al waren we vaak vele uren onderweg, met telkens weer een andere onderbreking. De vlucht vanaf Subang Skypark had wat dat betreft onze voorkeur, want het kostte over het algemeen ruim een uur minder reistijd. De bus werd uiteindelijk onze favoriet vanwege Aeroline, een luxe en populaire busmaatschappij. Hun luxe bussen vertrekken vanaf het Corus Hotel in KLCC, pal tegenover de Petronas Twin Towers. Het hotel ligt op een minuut lopen van het metrostation Suria KLCC, dus ben je er zo. Heerlijk relaxen tot je een paar uur later bij VicoCity in het centrum van Singapore aankomt (aan de Harbourfront metrolijn). Omdat smaken natuurlijk verschillen zetten we hieronder alle reismogelijkheden op een rijtje:

Vliegtuig

De snelste manier is een directe vlucht tussen beide steden. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen tussen Kuala Lumpur en Singapore. Nationale luchtvaartmaatschappijen Malaysia Airlines en Singapore Airlines vliegen samen tientallen keren per dag tussen beide steden. Daarnaast heb je nog diverse budgetmaatschappijen met ook nog eens tientallen vluchten per dag. De goedkoopste tickets heb je bij Firefly en AirAsia. Ook Tiger Airways, Scoot en Batik Air vliegen dagelijks tussen beide bestemmingen. Een regulier ticket kost ongeveer €50 per enkele reis. Tijdens speciale aanbiedingen kan je vaak veel goedkoper vliegen. Firefly heeft het grote voordeel dat ze vanaf Subang Skypark naar Changi Airport vliegen en deze kleine luchthaven ligt dichtbij Kuala Lumpur wat scheelt in reistijd en kosten. De overige maatschappijen vliegen vanaf KLIA T1 of T2.

Naast een directe vlucht tussen beide steden, kan je ook nog met o.a. AirAsia tussen Kuala Lumpur en Johor Bahru vliegen (+/- €15 per persoon voor een enkele reis). Vanaf Johor Bahru neem je dan de bus, trein (speciale intercity) of taxi naar Singapore. Houd rekening met een langere reistijd door het overstappen. De kosten zijn echter wel weer net wat lager dan de directe vlucht, vooral als je er op tijd bij bent (en tijdens speciale acties boekt).

Vluchten van Malaysia Airlines en Singapore Airlines vertrekken vanaf KLIA T1. AirAsia vertrekt vanaf KLIA T2. Firefly en Batik Air vliegen vanaf Subang Skypark. Kijk altijd goed na vanaf welke terminal (of luchthaven) je vlucht vertrekt.

Bus

Tussen Kuala Lumpur en Singapore rijden een flink aantal busmaatschappijen. De bus brengt je voor een laag bedrag direct van de ene naar de andere stad. Het grote voordeel van de bus is dat deze maar een paar tussenstops maakt, waardoor de reistijd beperkt blijft. Een enkele reis van Kuala Lumpur naar Singapore duurt ongeveer 5 tot 7 uur, vooral afhankelijk van de drukte op de weg en de grensformaliteiten.

Er zijn ook een paar luxe busmaatschappijen, waarbij je in ruime stoelen tussen de bestemmingen reist. Voorbeelden zijn Aeroline, Nice/Plusliner, Transnasional en nog enkele kleine Singaporese busmaatschappijen. Een enkele reis tussen KL en Singapore heb je bij de eerdergenoemde maatschappijen vanaf RM80. Het voordeel van Aeroline is dat je meteen in het centrum van Kuala Lumpur of Singapore aankomt. Daarbij is het een hele prettige reis met aan boord flink veel luxe en een chauffeur die doorgaans rustig en veilig rijdt.

Tickets kun je in Kuala Lumpur o.a. kopen bij het Pudu Sentral busstation nabij Chinatown. Je kunt de bustickets het beste een paar dagen voor vertrek kopen. In Singapore kun je bustickets bij de vertreklocaties van de verschillende busmaatschappijen kopen (ze vertrekken bijna allemaal vanaf een eigen specifieke locatie). In KL vertrekken de meeste bussen vanaf het regionale busstation TBS (Terminal Bersepadu Selatan). Sommige busmaatschappijen vertrekken vanaf afwijkende opstaplocaties zoals bij winkelcentra, hotels of vanaf het centraal treinstation KL Sentral.

Je kunt bustickets ook vooraf online kopen, dit scheelt een ritje naar Pudu Sentral of TBS. Populaire websites voor bustickets zijn Easybook, 12go.com, BusOnlineTicket en redBus. Je zoekt op de vertrekdatum en vervolgens wordt een lijst met beschikbare maatschappijen getoond. Aan de hand van de prijs kun je zien of het om een normale of om een luxe maatschappij gaat. Je hoeft bij vertrek alleen nog maar de tickets te laten zien. Tickets van onze favoriet Aeroline koop je makkelijk online op de website van de busmaatschappij zelf.

Huurauto

In Kuala Lumpur kan je op meerdere plekken een auto huren. De auto huur je dan voor een bepaalde tijd en hiermee kun je dan naar Singapore rijden. Het is niet gebruikelijk om met de huurauto ook daadwerkelijk Singapore binnen te rijden want meestal lever je de auto in Johor Bahru weer in, om vervolgens met de bus of taxi naar Singapore te reizen. Je hebt overigens niks te zoeken met een huurauto in een stad als Singapore (los van het feit dat grote delen van de stad alleen obv een speciaal abonnement toegankelijk zijn).

In Singapore is het ook niet gebruikelijk om een auto te huren en ermee naar Maleisië te rijden. Ook hier geldt dat men meestal eerst met de bus of taxi naar Johor Bahru reist, om vervolgens daar de huurauto op te pikken. Dit hebben wij zelf ook meerdere keren gedaan. Er zijn diverse bekende verhuurbedrijven waar je prima een auto kunt huren, zoals Hawk Malaysia, Iprac en Avis. Een populaire website om alle autoverhuurders te vergelijken en de goedkoopste huurprijs te vinden is Rentalcars.com.

Het voordeel van autohuur is dat je veel vrijheden hebt, je kunt gaan en staan waar je wilt. Je kunt de reis dus naar je eigen smaak inrichten en dus plekken bezoeken die je normaal gesproken niet zou aandoen wanneer je van de overige vervoerstypen gebruik maakt. In Maleisië rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Taxi

Het is mogelijk om met een taxi tussen Kuala Lumpur en Singapore te reizen. Reken wel minimaal op zo’n RM500 of meer. De rit duurt minimaal zo’n 5 uur, afhankelijk van eventueel oponthoud bij de grensovergang tussen beide landen. Onderweg moet je overstappen in Johor Bahru op een speciale taxi die Singapore in mag.

Wanneer je met een huurauto naar Johor Bahru rijdt, kun je na het inleveren van de huurauto een taxi naar Singapore pakken. Dit kan bij de CIQ-taxistandplaats net naar JB Station. Let erop dat je alleen een taxi bij de taxistandplaats kunt nemen, dit zijn de enige taxi’s die een vergunning hebben om naar Singapore te rijden. Andersom geldt hetzelfde, vanaf Queen Street vertrekken de taxi’s die van Singapore naar Johor Bahru rijden.

Vanaf beide taxistandplaatsen kun je weer een lokale taxi nemen naar je eindbestemming. In Singapore stap je makkelijk over op de metro. De kosten van een taxirit van Singapore naar Johor Bahru liggen meestal rond 40SGD. Vanaf Johor Bahru kost een taxiritje zo’n RM80. Je kunt vanaf Johor Bahru Taxi Terminal ook een rechtstreekse taxi naar Changi Airport in Singapore nemen. Tip: Een Singaporese taxi kan je uiteindelijk ook direct naar je eindbestemming in Singapore brengen, een Maleisische taxi alleen naar Queen Street.

Trein

De trein is een populaire manier om tussen Kuala Lumpur en Singapore te reizen. Als je de nachttrein neemt dan vertrek je laat in de avond uit Singapore en kom je ’s ochtends vroeg bij KL Sentral in Kuala Lumpur aan. Hierdoor bespaar je jezelf een overnachting en een reisdag, wat soms mooi uitkomt. De kosten voor een treinticket voor de nachttrein variëren tussen 10 euro voor een 3e klas plaats en ongeveer 60 euro per persoon voor een luxe 1e klas privécoupé met douche, toilet en slaapruimte. Je kunt ook overdag de trein nemen. Het voordeel van de dagtrein is dat je kunt genieten van de omgeving waar je doorheen rijdt (stel je hier echter niet al te veel bij voor).

In Kuala Lumpur kun je bij KL Sentral, het centraal treinstation Keretapi Tanah Melayu, een treinkaartje kopen. Dit kan ook vooraf via Internet. De trein naar Singapore vertrekt vanaf KL Sentral en actuele vertrektijden kun je op de officiële KTMB-website achterhalen. Mocht je vanaf Singapore ook weer terug naar Kuala Lumpur gaan met de trein, dan doe je er goed aan om de retourtickets al in Maleisië te kopen. De kosten voor tickets in Singapore zijn namelijk aanzienlijk hoger. Zorg ervoor dat je ongeveer een uur vooraf aanwezig bent. Houd verder rekening met de grenscontrole tussen Maleisië en Singapore. De treinreis tussen Kuala Lumpur en Singapore neemt grofweg 7 uur in beslag (de nachttrein doet er een uurtje langer over).

In Singapore vertrekt de trein bij Woodlands Train Checkpoint. Dit treinstation ligt vlakbij de ‘causeway’ naar Johor Bahru. Het dichtstbijzijnde metrostation (MRT) in Singapore is Woodlands MRT station (bruine of rode metrolijn, de bruine is het snelst in het centrum). Vanaf het centrum van Singapore doe je er ongeveer 35 minuten over om hier te komen. Vanaf het MRT station vertrekken bus nummers 911 en 912 naar het Woodlands Train Checkpoint. Zorg ervoor dat je altijd minimaal een uur voor vertrek van je trein bij Woodlands Train Checkpoint bent, aangezien je daar al door immigratie moet (Customs and Immigrations Office, de grenscontrole tussen Maleisië en Singapore).

Je kunt ook direct vanaf het centrum van de stad een taxi nemen, die er ongeveer 45 minuten over doet om bij het Woodlands Train Checkpoint aan te komen maar hierbij kan je wel direct voor je hotel instappen. Bij het Woodlands Train Checkpoint heb je niet zo heel veel faciliteiten, koop eventueel vooraf nog wat snacks voor aan boord.

Mocht je in Maleisië van tevoren al weten dat je de trein vanaf Singapore naar Kuala Lumpur wilt nemen, dan kun je de tickets het beste al in Maleisië kopen, aangezien ze hier veel goedkoper zijn dan wanneer je deze in Singapore zelf zou kopen. Wanneer je al in Singapore bent, dan kun je overwegen om eerst naar Johor Bahru af te reizen, om daar de treinkaartjes te kopen (neem dan dus een retourticket Johor Bahru-KL).

Wanneer je tickets voor de VIP-class hebt gekocht, dan kun je gratis terecht in de viplounge op het treinstation van Kuala Lumpur en van Singapore. Op KL Sentral kun je je bagage tijdelijk in een kluis achterlaten. Dit is handig voor de reizigers die bijvoorbeeld dezelfde dag nog terug naar Nederland vliegen, maar nog wel even de stad in willen. Wanneer je vroeg in de morgen aankomt, kun je nog een leuk dagje in de stad doorbrengen voordat je naar de luchthaven gaat (de meeste vluchten naar Amsterdam vertrekken pas rond middernacht).

Je kunt vooraf treintickets bestellen via KTMB (NS van Maleisië). Daarnaast kun je op elk treinstation bij een KTMB-loket tickets kopen. In Kuala Lumpur kun je bestelde tickets het beste afhalen bij KL Sentral. Op de website van KTMB kun je onder de rubriek ’ticketing’ vooraf bestellen. Je betaalt met creditcard, en kunt een ticket printen, of afhalen bij een treinstation in Maleisië. De ticketing systemen van Maleisië en Singapore zijn aan elkaar gekoppeld. Het maakt niet uit in welk van deze landen je de tickets besteld.

 

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

2 reacties op Reizen tussen Kuala Lumpur en Singapore

 1. Lotte Schoonvliet
  zondag, 5 mei 2024 om 20:33 (1 maand geleden)

  Heel fijn om dit te kunnen lezen! Ik heb echter nog wel een vraag.

  Wij zouden graag de veiligste weg kiezen en dit lijkt ons dan de trein. Hebben jullie zelf ook zo’n nachttrein geboekt van Kuala Lumpur naar Singapore?

  Beantwoorden
  • Ilya
   maandag, 10 juni 2024 om 22:09 (7 dagen geleden)

   Ja. 1x maar wel (heel) lang geleden. Volgens mij is de huidige trein van binnen vernieuwd. Je moet er wel altijd vroeg bijzijn als je een slaapcabine wilt boeken. Ik vond het leuk, maar niet de meest voor de hand liggende manier (duurt aardig lang). Wellicht gaan er overdag snellere treinen. De Aeroline bus is trouwens ook prima (en veilig). Sowieso is alles richting Singapore best goed geregeld (als je niet voor de allergoedkoopste optie gaat).

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *