Winkelcentra in Kuala Lumpur

Naast eten, is winkelen waarschijnlijk het meest favoriete tijdverdrijf van de lokale inwoners van Kuala Lumpur. Na het werk, in de weekenden en op nationale feestdagen gaat iedereen naar één van de vele gigantische winkelcentra in de stad. Niet alleen zijn de winkelcentra de enige plek waar je bepaalde (luxe)producten zoals kleding, cosmetica, speelgoed en meer kunt kopen, vaak vind je ook de beste restaurants, bars en andere eettentjes in een winkelcentrum. Kuala Lumpur heeft meer dan 50 winkelcentra, uiteenlopend van klein, eenvoudig en vaak verouderd tot gigantisch moderne mega-complexen. De meeste zijn geconcentreerd rond Bukit Bintang, één van de meest populaire toeristische centra van KL. Hier vind je meerdere winkelcentra op een rij die allemaal de moeite waard zijn.

De meest populaire winkelcentra in het centrum van Kuala Lumpur zijn Pavilion, Suria KLCC en Lot10. Deze liggen alle drie binnen de ‘Golden Triangle’, de gouden driehoek gevormd door de wijken KLCC, Bukit Bintang en Chinatown. De meeste winkelcentra in Kuala Lumpur zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur. Als je graag winkelt zonder over de hoofden te lopen, dan kan je het beste doordeweeks in de ochtend gaan winkelen (bij voorkeur maandag-, dinsdag- en woensdagochtend).

Elk jaar vinden er meerdere sales-periodes plaats, meestal zijn de maanden augustus en december de uitverkoopmaanden. Kortingen lopen dan enorm op, tot soms wel 70 procent. In Maleisië kan je niet met je Nederlandse bankpas betalen. Wel kan je prima met je creditcard in de winkelcentra en department stores betalen. Houd je kaart wel altijd goed in de gaten, want creditcard fraude komt nog steeds voor in Maleisië, hoewel je hier wel prima voor verzekerd bent via je creditcardmaatschappij. Verder vind je in elke mall altijd meerdere pinautomaten van diverse banken.

Een winkelcentrum is meer dan een plek met winkels waar je kleding of andere producten kunt kopen. Het is een plek om een hele dag door te brengen, inclusief wat eetmomentjes en wellicht ’s avonds nog een bioscoopbezoek of een andere activiteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van bowlen, boogschieten, laserquest, escape rooms en VR-zalen? Je kan verder in elk winkelcentrum de benen voldoende rust geven door een koffietje te drinken bij één van de vele koffietentjes zoals; Starbucks, Coffee Bean & Tea Leaf, ZUS Coffee, Gigi Coffee, San Francisco Coffee, Costa Coffee, Dôme, San Francisco, Old Town White Coffee (lokale koffieketen) en diverse andere koffietentjes.

3 favoriete winkelcentra in Kuala Lumpur

Het meest populaire winkelcentrum binnen de zogenoemde gouden driehoek is Suria KLCC, dat direct onder de beroemde Petronas Twin Towers ligt. Suria KLCC is erg bekend in Maleisië en naast de plaatselijke bevolking komen er ook dagelijks veel toeristen om er te winkelen. Haast elke winkel die je maar kan bedenken kun je hier vinden. Hier is de beroemde leuze ‘winkelen tot je erbij neervalt’ daadwerkelijk van toepassing. Wij vermaken ons er altijd prima, hoewel het wel een beetje een toeristenmall is. We komen er voornamelijk voor het schitterende KLCC Park met publiek kinderzwembad dat onze kids echt geweldig vinden.

Een ander erg populair winkelcentrum is Pavilion, al vele jaren onze persoonlijke favoriet. Het ligt aan het einde van Jalan Bukit Bintang, schuin tegenover The Starhill & Fahrenheit88. Je loopt in 5 minuten van Pavilion naar het KLCC Convention Center via de overdekte voetgangersloopbrug. Van daaruit bereik je Suria KLCC in nog eens vijf minuten (ondergronds). Pavilion heeft een grote variatie in winkels en ook de zeer grote Parkson Department Store. Er zijn vele modezaken, meestal van beroemde internationale merken. Pavilion heeft ook enkele goeie bars en restaurants en ook een heel groot bioscoopcomplex. Voor ons is een bezoek aan Pavilion altijd even thuiskomen, wat mede komt omdat we een paar jaren pal tegenover het winkelcentrum gewoond hebben.

Later verhuisden we naar Bangsar, waar we juist weer dichtbij Mid Valley woonden. Hier heb je The Gardens, nog een favoriet winkelcentrum. Dit is wat meer upscale, met luxe merken en vooral veel toffe zaakjes. Voor de gewone dingen gingen we naar het naastgelegen Mid Valley Megamall, maar The Gardens is toch net even wat toffer. Een absolute trekpleister in The Gardens is de enorm luxe Aurum Theatre. Zo’n luxe bioscoop heb je waarschijnlijk nog nooit meegemaakt.

Populaire winkelcentra in en rondom Kuala Lumpur

Andere mooie winkelcentra (en vooral populair bij de plaatselijke bevolking) zijn 1 Utama, Pavilion Damansara & DC Mall, Hartamas Shopping Centre, Sunway Pyramid, Nu Sentral, 1 Mont Kiara & 163 Retail Park, LaLaport, MyTOWN en The Curve/IPC. Al deze winkelcentra liggen net buiten het centrum van Kuala Lumpur. Persoonlijk vinden wij deze winkelcentra het fijnst, vooral door de leuke sfeer die er vaak hangt. Er komen niet veel toeristen (behalve expats in het weekend) en de prijzen zijn soms wat goedkoper dan die in de winkelcentra binnen de gouden driehoek.

Hieronder een overzicht met de meest populaire winkelcentra in Kuala Lumpur:

118 Mall: Merdeka 118 is het hoogste gebouw van Maleisië. Onderin heb je – zoals vaak het geval is bij enorme wolkenkrabbers – een winkelcentrum. 118 Mall beslaat de eerste 7 verdiepingen.

1 Utama: Eén van de grootste winkelcentra in Maleisië, met een enorme verscheidenheid aan winkels, eetgelegenheden en entertainment, waaronder een indoor regenwoud.

Avenue K: Dit kleine winkelcentrum ligt tegenover Suria KLCC. Je hebt er meerdere leuke winkeltjes en een paar populaire barretjes. SuperPark is een enorm speelparadijs voor de allerkleinsten, maar ook leuk voor de wat grotere kinderen. De kluisjes zijn een aanrader als je niet met teveel spullen wilt zeulen tijdens een dagje winkelen.

Bangsar Shopping Centre: Upscale winkelcentrum dat vooral populair is onder expats. Leuke winkels die je niet in elk ander winkelcentrum in de stad tegenkomt. Wij kwamen er altijd voor de leuke interieurzaakjes.

Bangsar Village: Klein winkelcentrum waar we altijd kwamen voor onze weekboodschappen. Onderin heb je namelijk een Village Grocer, een vrij luxe supermarktketen. Je hebt er leuke winkels, maar vooral winkels die je ook in de andere winkelcentra hebt. Bovenin zitten een paar leuke restaurantjes en ook een speelzaal voor de kinderen (waar je ze eventueel kunt achterlaten om wat te winkelen terwijl ze spelen).

Berjaya Times Square: Een enorm winkel- en amusementscomplex met een pretpark met indoor achtbaan, een enorme bioscoop, een bowlingbaan met meer dan 50 banen, een IMAX theater en ontelbaar veel kleine winkels met vooral lokale merken.

DC Mall: Damansara City Mall ligt in Damansara Heights, naast Pavilion Damansara. Het is een klein winkelcentrum dat meer lijkt op een voetgangerstunnel zoals je die zoveel in Singapore hebt (daar zijn voetgangerstunnels bijna complete winkelcentra). De mall ligt aan de groene Kajang metrolijn die ook langs Bukit Bintang gaat. Sofitel is het luxe 5 sterrenhotel dat aan het winkelcentrum grenst, hier verblijf je vaak al vanaf zo’n €85 per nacht (spotgoedkoop als je nagaat dat het een aardig luxe hotelketen is).

Fahrenheit88: Een klein winkelcentrum in het hart van Bukit Bintang. Je hebt er een flink aantal kleine gadget-winkeltjes, een enorme Uniqlo en een Sephora direct bij de ingang. Tegenover het winkelcentrum heb je diverse kleine winkeltjes met heerlijke snacks. Je kunt via de benedenverdieping ondergronds naar Pavilion lopen.

LaLaport: Modern winkelcentrum met Japans thema op de rand van Bukit Bintang en Pudu. Heeft de wijk Pudu als toeristische trekpleister een duw voorwaarts gegeven. Je hebt er een grote bioscoop en de concertzaal Zepp. Verder ligt het aan het monorail-station en metrostation Hang Tuah.

Lot10: Lot10 is een favoriet vanwege het geweldige foodcourt Hutong onderin. Verder heb je er zoals gebruikelijk meerdere verdiepingen met bekende merken en één van de grootste Isetan’s (Japans warenhuis) van KL.

Mid Valley Megamall: Enorm winkelcentrum met veel internationale merken, waaronder ook veel niet-kledingmerken. Helemaal onderin heb je een keur aan restaurants en hier kun je tevens makkelijk naar de aangrenzende mall The Gardens lopen. Normaal is het andersom, maar bij Mid Valley is de bovenste verdieping het tofst.

MyTOWN: MyTOWN is een enorm winkelcentrum met ruim 400 winkels, waaronder een grote IKEA, wat het automatisch een grote hit maakt onder de lokale bevolking. MyTOWN ligt pal naast de groene Kajang metrolijn en op loopafstand van Sunway Velocity Mall, ook een groot winkelcentrum.

NU Empire: Nu Empire is een winkelcentrum in Subang Jaya. Het ligt naast de wat oudere mall Subang Parade, dat weer grenst aan het Subang Jaya metrostation dat aan de Kelana-Jaya lijn ligt (die o.a. naar KL Sentral, Pasar Seni en Suria KLCC gaat). Net als het geval is bij meerdere andere winkelcentra in de buitenwijken van KL is er voor toeristen weinig reden om er naartoe te gaan.

Nu Sentral: Enorm winkelcentrum naast KL Sentral, het centraal treinstation van Kuala Lumpur. In dit moderne winkelcentrum heb je een enorme hoeveelheid winkels, een foodcourt, een bioscoop en grote supermarkt.

Pavilion: Pavilion in Bukit Bintang is al vele jaren onze favoriet. Dat komt deels omdat we zelf in de stad woonden toen dit enorme winkelcentrum geopend werd. Je hebt er veel toffe winkels en in de Food Republic beneden kan je heerlijk eten (vooral bij het Teppanyaki-restaurant in de hoek). Het ligt op een ideale locatie in de populaire wijk Bukit Bintang en is via de voetgangerstunnel verbonden met KLCC. Er is een grote bioscoop en de al fresco eetstraat is altijd druk en gezellig. Het winkelcentrum is via een ondergrondse looptunnel verbonden met Fahrenheit88, het winkelcentrum dat er pal tegenover ligt.

Pavilion Damansara: De nieuwste telg van de Pavilion keten en ook weer een heel prettig winkelcentrum. Pavilion Damansara ligt naast DC Mall en pal aan de groene Kajang metrolijn die ook het centrum van KL aandoet.

Pertama Complex: Oud winkelcentrum maar populair onder de lokale bevolking. Je vindt er vooral veel sportwinkels en ook diverse specialistische zaakjes.

Plaza IMBI: Ooit het computerwalhalla van de stad, nu een donker winkelcentrum vol kleine steegjes. Elk winkeltje is tot het plafond gevuld met elektronica en games. Het is grappig om er overdag doorheen te lopen, maar er echt spullen kopen zal je er niet snel doen.

Plaza Low Yat: Een op technologie gericht winkelcentrum dat bekend staat om zijn gigantische assortiment gadgets en IT-gerelateerde producten. Er hangt altijd een leuk sfeertje maar afdingen is een must.

Quill City Mall: Een groot winkelcentrum op de rand van de wijk Chow Kit, net buiten Bukit Bintang. Makkelijk bereikbaar met de monorail want monorailstation Medan Tuanku ligt er pal naast. Het winkelcentrum heeft een goedkope supermarkt, populair onder de lokale bevolking.

Sogo: Sogo is een warenhuis, niet per se een winkelcentrum. Hierbij moet je denken aan meerdere bekende merken binnen dezelfde grote winkel, vergelijkbaar met Bijenkorf.

Sungei Wang: Oud maar fijn. Sungei Wang is al vele tientallen jaren een favoriet onder de lokale bevolking. Wij komen er soms en vooral de kinderen vinden het er erg leuk vanwege de enorme hoeveelheid kleine winkeltjes met vaak specifieke (hippe, op kinderen gerichte) producten. Het gangenstelsel gaat maar door en via de achterzijde kan je het winkelcentrum verlaten om vervolgens er tegenover de IT-mall Low Yat Plaza in te lopen.

Sunway Pyramid: Dit enorme winkelcentrum ligt in de wijk Subang en is misschien niet de meest voor de hand liggende plek om als toerist te bezoeken. Je hebt er echter een enorm grote bioscoop, een bowlingbaan en een grote ijsbaan en dus genoeg te doen als je met kinderen bent. Ook ligt het naast Sunway Lagoon, het grootste waterpretpark van Kuala Lumpur.

Sunway Velocity Mall: Dit winkelcentrum is net als het dichtbijgelegen MyTOWN erg populair onder de lokale bevolking. Met ruim 500 winkels is het geen klein winkelcentrum. Wat ons betreft leuk als je toevallig in de buurt bent, maar voor toeristen die in het centrum verblijven is er weinig reden om naar dit soort winkelcentra te gaan. Het ligt precies tussen twee metrostations van de groene Kajang metrolijn in (namelijk Cochrane en Maluri).

Suria KLCC: Hét toeristenwinkelcentrum van Kuala Lumpur met mooie internationale merken. Achter het winkelcentrum ligt KLCC Park, een prachtig park met o.a. een grote speeltuin en een publiek kinderzwembad. Suria KLCC ligt onder de Petronas Twin Towers en attracties als Aquaria KL en de Saloma Link Bridge liggen op loopafstand.

The Curve: Dit winkelcentrum ligt in een buitenwijk, aan de groene Kajang metrolijn. Het is vooral bekend vanwege de IKEA en vanwege Kidzania, een leuke attractie voor de kleintjes.

The Exchange TRX: De nieuwe Tun Razak Exchange is een gigantisch urban project dat in 2023 geopend werd. De wolkenkrabber is één van de hoogste van Kuala Lumpur (en een fractie hoger dan de Petronas Twin Towers) en onderin heb je het moderne winkelcentrum The Exchange TRX. Onder enorme complex lopen twee metrolijnen, de groene Kajang metrolijn en de gele Putrajaya metrolijn. Beide metrolijnen gaan ook door het centrum van de stad, waardoor het winkelcentrum zeer goed bereikbaar is.

The Gardens: Samen met Pavilion onze absolute favoriet. Heerlijk winkelcentrum met een fijn sfeertje. Wel vooral luxemerken, maar voor gewone merken kan je naar de naastgelegen Mid Valley Megamall. Hoogtepunt is Aurum Theatre, voor een bioscoopervaring die je nergens anders hebt.

The LINC KL: Dit is een klein winkelcentrum van drie verdiepingen in de wijk Ampang, net buiten KLCC. Het is een tof winkelcentrum want je hebt er niet zoveel van de geijkte merken, maar een breed scala aan leuke eet- en drinktentjes. Uniek is de enorme boom in het midden van het winkelcentrum. Het winkelcentrum is makkelijk bereikbaar met de metro (gele en rode lijn, uitstappen bij Ampang Park en daar de bordjes volgen).

The Starhill: Misschien wel het summum van luxe en exclusieve merken, hoewel er de laatste jaren ook wat meer ‘gewone’ winkels bij zijn gekomen. Denk aan tassen van €10.000 of horloges die zelfs een veelvoud daarvan kosten. We komen er niet om te winkelen, maar wel vanwege de geweldige kelderverdieping vol goede restaurants.

Gadget- en computerwinkelcentra

Kuala Lumpur heeft ook winkelcentra die alles verkopen wat met elektronica te maken heeft. Hier vind je meerdere verdiepingen vol winkels met telefoons, computers, tablets, games, camera’s en ook talrijke winkels met gadgets en elektronische accessoires. De meest populaire Lifestyle Mall in Kuala Lumpur is Plaza Low Yat. Hier vind je alles wat je maar kan bedenken, van de laatste telefoons, notebooks en tablets, fotocamera’s, videocamera’s en alles dat er tussenin zit. Vergeet niet af te dingen want de prijzen zijn hoger voor toeristen.

Nog een ander computer- en software-winkelcentrum is het ouderwetse IMBI. Voorheen een belangrijk winkelcentrum, nu vooral een donker doolhof van kleine shops. Toeristen hebben er niet zo heel veel meer te zoeken, los van dat je er leuke foto’s kunt maken.

Net buiten Kuala Lumpur binnen de regio Petaling Jaya heb je de PJ Digital Mall met vijf verdiepingen vol elektronicazaakjes. Hier zijn toeristen minder vaak te vinden waardoor je meer kans van slagen hebt bij afdingen. Wij bestelden voorheen ook vaak online via het enorm grote Lowyat forum, waar we de spullen dan uiteindelijk bij Plaza Low Yat of bij PJ Digital Mall konden ophalen. Inmiddels kan je echter ook veel dingen online bestellen en thuis laten bezorgen als je een wat langere periode in Kuala Lumpur verblijft.

Department stores

Department Stores hebben meestal een centrale plek binnen de populaire winkelcentra. Department Stores kan je vergelijken met de Bijenkorf, één groot complex van meerdere verdiepingen waar je tientallen merken onder één dak vindt. Enkele populaire department stores zijn: Parkson, Metrojaya, Aeon, SOGO en Isetan.

Flagship stores

Nog zo’n term die je wel eens hoort in Maleisië. Flagship stores zijn de grootste winkels van een merk. Zo heb je bijvoorbeeld een Apple Flagship store, een Samsung Flagship store en flagship stores van merken als Timberland, Dockers, Sephora, Uniqlo, Zara, Armani en tig andere grote merken. Zo’n winkel is echt duidelijk de grootste van het merk, waar alles uit de kast is getrokken om publiek aan te trekken. Het is meer dan een winkel waar je producten koopt, het is een plek waar je kennis maakt met het merk, vaak met speciale en unieke voorzieningen.

Floor Directory, de plattegrond met alle winkels

Winkelcentra in Maleisië zijn bijna allemaal volgens een vast format ontworpen. De complete layout is meestal op de zgn ‘Floor Directory’ te zien. Soms is het een digitaal informatiebord met plattegrond waarbij je makkelijk door de verschillende verdiepingen kunt bewegen. Inmiddels pakken wij ook vaak de website van het winkelcentrum erbij als we naar een specifieke winkel op zoek zijn.

Zo vind je op de begane grond vooral alle grote internationale (kleding)merken. Op de eerste verdieping vind je vaak de wat meer specifieke merken, met naast bekende kledingmerken ook andere populaire winkels. Bij de grote toeristenwinkelcentra in het centrum van Kuala Lumpur heb je vaak tot de bovenste verdieping alleen maar te maken met bekende internationale merken. Bij lokale winkelcentra kom je vanaf de 1e verdieping ook wat meer winkeltjes rond specialistische producten tegen, zoals een winkel waar je alleen maar gordijnen kunt kopen, een winkel met bruidsjurken, winkels met pannen en keukengerei, de kappers, beautysalons en diverse andere kleine shops.

De bovenste verdiepingen bevatten meestal IT-shops en andere gadget- en elektronicawinkels. Helemaal onderin heb je in de kelder meestal diverse restaurants, een foodcourt en een supermarkt. Bij de foodcourts kun je prima een lunch nuttigen of avondeten nuttigen, vaak voor zeer schappelijke prijzen. Je hebt er meestal diverse kleine eettentjes zodat er lekker veel keuze is. Helemaal daaronder vind je de parkeergarage die vaak uit meerdere verdiepingen bestaat.

Eten en drinken

Naast winkelen is een winkelcentrum vaak de plek waar locals in het weekend naartoe gaan voor een dagje uit. Dat begint ’s ochtends vroeg als het winkelcentrum om 10.00 opent, tot soms wel sluitingstijd om 22.00 in de avond. Men vermaakt zich er de hele dag, hoewel je soms hele gezinnen verveeld ziet hangen op één van de vele bankjes of parkjes rondom het winkelcentrum. Winkelcentra hebben vaak hele verdiepingen met restaurants. Van simpele eetkraampjes tot bekende ketens, van luxe restaurants tot fastfoodketens. Verder heb je vrijwel altijd een foodcourt, vaak in de kelderverdieping maar soms ook op een andere verdieping (check de floor directory). Een foodcourt is een eetplein voor kleine restaurantjes. De enorme keuze staat centraal, want elk restaurant verkoopt weer een ander gerecht (of andere keuken).

Let erop dat bij populaire (toeristen)winkelcentra er vaak flinke wachtrijen zijn rond de lunch en tijdens het avondeten. Ook bij foodcourts moet je dan vaak langer wachten. Reserveren is bij winkelcentra meestal niet nodig, tenzij je op een speciale plek wilt zitten of wanneer het om een heel populair eettentje gaat.

Hoe kom je er?

Inmiddels zijn bijna alle winkelcentrum in Kuala Lumpur direct bereikbaar met de metro. Vrijwel altijd heb je wel een metrostation direct onder het winkelcentrum, of minimaal op loopafstand ervan. Lopen is dan vaak prima te doen, want vaak heb je al meteen allemaal winkeltjes als je het metrostation uit loopt.

Hoewel een Grab de meest praktische manier is om naar winkelcentrum buiten het centrum van de stad te reizen, kan je dit beter niet doen tijdens de spits of bij slecht weer. Veel mensen willen dan een Grab waardoor er vaak tijdelijk onvoldoende beschikbare chauffeurs zijn. Verder gaat de prijs van een rit dan ook vaak omhoog (vraag en aanbod). Ook heb je er zelf niks aan om langdurig in de file te staan. Daarom kan je het beste de metro pakken als het kan. Je hebt overigens vaak bordjes waar Grab pickup-points op worden aangegeven. Dit zijn plekken waar Grab-taxi’s mogen komen om klanten op te pikken.

Overdag is het vaak vooral ’s ochtends vroeg nog erg rustig bij de winkelcentra, helemaal als je er al voor openen bent. Winkelcentra gaan standaard om 10.00 open, sommige ontbijtplekjes al wat eerder. Koffietentjes zijn ook vaak al eerder open. Locals gaan vaak in het weekend naar een winkelcentrum als dagvulling, waardoor het er rond het middaguur vaak propvol is. Na het avondeten gaat iedereen tegelijk naar huis, dat is de eerste drukke golf. De tweede heb je rond sluitingstijd. Rond sommige winkelcentra heb je standaard files rond sluitingstijd, want iedereen die er met eigen vervoer naartoe ging wil dan tegelijk naar huis.

 

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.