Simkaart met databundel in Maleisië

In het verleden schreven we al eens uitgebreid over het kopen van een simkaart met databundel in Maleisië om zo vanuit het land naar Nederland te kunnen bellen. Met de komst van het populaire Whatsapp is het supermakkelijk om tijdens je reis door Maleisië contact te houden met vrienden en familie. Als de internetverbinding snel genoeg is kan je ook via Whatsapp (en diverse andere telefoonapps) bellen of videobellen. Onze ervaringen zijn eigenlijk al jaren fantastisch, want bijna overal in Maleisië heb je snelle en stabiele internetverbindingen, al dan niet via het WiFi-netwerk van bijvoorbeeld je accommodatie.

Het kopen van een simkaart voor bellen is dus niet meer zo relevant, nu er tal van diensten zijn die dit kosteloos mogelijk maken. Overal in Maleisië kun je gebruik maken van gratis internet (lees meer over WiFi in Maleisië), maar dit is over het algemeen onveilig, ook wanneer je gebruik maakt van verbinden met een wachtwoord. De meest veilige oplossing is door ter plekke een simkaart met databundel te kopen. Een simkaart met databundel in Maleisië is goedkoop en overal te koop. Mobiele telefoons zijn inmiddels bijna standaard unlocked, zodat je makkelijk van telecomprovider kunt wisselen.

Simkaart met databundel in Maleisië

Wij kopen zelf altijd direct bij aankomst een simkaart en later de databundel altijd ter plekke activeren. De eigen (Nederlandse) simkaart hebben we er dan al uitgehaald en veilig opgeborgen bij onze andere belangrijke bezittingen. Zelf uitvogelen hoe het activeren werkt is vaak een tijdrovend en omslachtig geheel en de procedure verschilt ook nog eens per provider. Als je het ter plekke door de verkoper laat doen is het vaak binnen een minuut gepiept en vervolgens stromen de Whatsapp berichten direct weer bij je binnen.

Telecomproviders met prepaid databundels

In Maleisië heb je abonnementen en prepaid simkaarten. Toeristen hebben niks aan een abonnement, die gaan voor een prepaid simkaart met tijdelijke geldigheid. Door op tijd te opwaarderen kan je de simkaart ‘in leven houden’, maar vaak is het na een jaar wel gedaan en wordt de simkaart automatisch afgesloten en wordt het nummer hergebruikt.

Als je in Maleisië woont of gaat wonen, kun je het beste voor een abonnement gaan. Die hebben vaak de beste voorwaarden, de hoogste snelheid en bundels en tevens de laagste maandelijkse kosten. Een toerist die het land echter zo’n 3 weken bezoekt kan het beste voor een prepaid simkaart met databundel gaan en dan bij voorkeur voor een die een bundel heeft met geldigheid van 1 maand (het is vaak beschikbaar in 1 week of 1 maand, waarbij er altijd een top-up kan worden uitgevoerd).

Populaire telecomproviders met prepaid simkaarten met databundel in Maleisië zijn Maxis (met prepaid product Hotlink), Celcom (Xpax), DiGi (Digi Live) en U Mobile (Unlimited Funz). Tune Talk is van Air Asia (maakt gebruik van het Celcom netwerk) en is goedkoop maar heeft niet in het hele land bereik, wij hadden ooit een abonnement in Kuala Lumpur en dit beviel goed.

Ze bieden allemaal min of meer dezelfde producten en soms heeft de ene net een leuke aanbieding lopen waardoor deze de voorkeur heeft (denk aan ‘tijdelijk verdubbeling databundel’). Wat betreft landelijke dekking kun je het beste met Maxis of Celcom in zee gaan, verblijf je vooral in drukke steden en aan de westzijde van het schiereiland (bv Penang, Langkawi, Malakka etc) dan zijn DiGi en U Mobile ook prima. Wanneer je op een plek verblijft met minder bereik, dan valt de verbinding terug op het tragere 3G/HSPA+ netwerk.

In alle gevallen gaat de snelheid van je internetverbinding fors omlaag als de databundel op is. Zaken als Whatsapp-berichtjes krijg je dan nog wel prima binnen, maar voor een optimale ervaring kun je beter je simkaart opwaarderen. Merken als Maxis en Celcom hebben de meeste winkels, die vind je makkelijk door op hun websites de ‘store locator’ te raadplegen.

Waar koop je de simkaart?

Simkaart met databundel in Maleisië

Direct na aankomst op KLIA

Waar koop je nou het beste de simkaart met databundel in Maleisië? Dit kan direct bij aankomst op de luchthaven KLIA of KLIA2. Overal heb je van die typische telecomwinkeltjes, op de luchthavens vaak van de aanbieder zelf. Zo heb je direct bij de Arrival Hall (uitgang level 3) van KLIA een winkel van Celcom, DiGi, Maxis, U Mobile en van Tune Talk. Wij haalden de afgelopen paar trips naar Maleisië altijd onze simkaarten bij Celcom, direct rechtsaf nadat je door de uitgang van de aankomsthal loopt.

Bij de kleine telefoonwinkeltjes in de steden

In grote steden heb je vaak ook winkels van de eerdere genoemde populaire telecomproviders, meestal binnen de grote winkelcentra. Ook heb je vaak kleine telecomwinkeltjes, met naast mobiele telefoons, hoesjes ook simkaarten van alle providers. Deze winkeltjes zijn altijd duidelijk herkenbaar in het straatbeeld vanwege de opzichtige logo’s van de verschillende telco’s. Vraag wel om de brochures van de telco’s, want hier staan de actuele prijzen van de bundels op. Vraag je hier niet om, dan rekenen ze een (waarschijnlijk) hoger bedrag.

Omdat wij altijd direct bij aankomst de telefoon nodig hebben (voor bv Grab, om de Airbnb host te appen etc), regelen wij altijd direct de simkaart of laten we even controleren of de simkaart van de vorige trip nog gebruikt kan worden.

Vooraf online bestellen

Je kunt de simkaart ook makkelijk vooraf online bestellen. De prijs is vergelijkbaar en na aankoop krijg je een voucher in je mailbox die je ter plekke (kan je laten zien op je telefoon) kan omruilen voor de simkaart. Bijna alle grote aanbieders bieden de mogelijkheid om vooraf een simkaart te bestellen (bekijk hier het aanbod). Let wel op de kleine letters, want in veel gevallen is de voucher een beperkt aantal dagen na aankoop geldig. Verder kun je de voucher op meerdere plekken inruilen voor de simkaart, maar de exacte ophaallocatie moet je wel tijdens de bestelling bepalen.

Legitimatie verplicht

Om een simkaart met databundel in Maleisië te kopen moet je je kunnen legitimeren. Soms maken ze een scan van je paspoort, in ons geval een foto van een kopie die wij op onze telefoon meedragen. Ook moet je soms het adres van je hotel achterlaten, maar dit is natuurlijk zinloos als je meerdere bestemmingen aandoet tijdens je reis. Doorgaans is het kopen van een simkaart een fluitje van een cent.

Activeren van je simkaart

Simkaart met databundel in Maleisië

Het activeren is afhankelijk van je telefoon een werkje van een minuut of een irritante klus van tientallen minuten. Wij laten het daarom altijd ter plekke meteen activeren, zodat je direct bewijs hebt dat het werkt (het bewijs is namelijk dat je na de vlucht je eerder ontvangen Whatsapp berichtjes binnenkrijgt).

Als je het liever zelf regelt gebruik je de gegevens op de kaart waar de simkaart op zat. Je moet in je telefoon in elk geval de juiste APN invoeren, de authentication type en de gebruikersnaam en het wachtwoord op met het netwerk van de provider te kunnen inloggen.

Opwaarderen van je simkaart

Simkaart met databundel in Maleisië

Wij nemen meestal een simkaart met een 6GB (of meer) bundel en met geldigheid van 1 maand. Over het algemeen redden we het hier wel mee, want als we ‘thuis zijn’ in onze accommodatie maken we vaak gebruik van het lokale WiFi-netwerk. Verder krijg je bij de meeste aanbieders gratis ‘social media’ waardoor alle activiteiten via Facebook, Whatsapp en soms zelfs Youtube geen data kost.

Ga je nu toch sneller dan gedacht door je bundel heen, dan kun je deze onderweg opwaarderen. Dit doe je bij de betreffende telco waarvan de simkaart is, dus in een winkelcentrum bij de winkel van bv Maxis of Celcom etc. Ook kun je prima terecht bij één van de vele kleine telecomwinkeltjes. Op de achterkant van het top-up kaartje staat precies wat je moet doen en na het opwaarderen verschijnt er een bevestiging van in beeld. Ook kun je dit weer allemaal door een medewerker van de telecomwinkel laten uitvoeren, dit doen ze doorgaans met groot plezier.

Als je door je databundel heen bent heb je nog wel internet, maar vaak alleen over 3G/HSPA+ en dit is aanzienlijk trager.

1 simkaart voor meerdere landen?

Als je naast Maleisië meerdere andere landen in Zuidoost-Azië bezoekt is het soms nogal omslachtig om voor elk land een nieuwe prepaid simkaart te kopen. Daarbij moet je het telkens weer laten activeren en ben je er telkens weer kosten aan kwijt. En vaak staat vooraf niet vast hoelang je ergens verblijft, dus komt het voor dat je een groot deel van de bundel waarvoor je betaald hebt uiteindelijk niet gebruikt.

In deze gevallen heb je meerdere aanbieders van internationale simkaarten, die je gewoon mee over de grens neemt en in elk land waar je bent werkt. In tegenstelling tot je eigen Nederlandse simkaart zijn de kosten (van roaming) niet aan de orde, je koopt gewoon een databundel en kunt weer opwaarderen als deze verbruikt is.

Populaire aanbieders van dit soort simkaarten (die vooral erg geliefd zijn onder backpackers) zijn WorldSIM, OneSIM, Sim2Fly, TravelSIM Asia, GoSIM, KeepGo en Asia 12 Days.

Alternatief: Portable WiFi

Wij vinden het meestal niet nodig in Maleisië, maar een portable hotspot of portable WiFi kan soms erg handig zijn. Ook deze heb je puur voor in Maleisië, of eentje die in meerdere landen binnen Zuidoost-Azië werkt. Het voordeel is dat je gewoon nog bereikbaar bent op je eigen (Nederlandse) mobiele nummer en tevens sms’jes kunt ontvangen. Daarnaast kun je met meerdere apparaten tegelijk een WiFi-verbinding maken. Dit is ook een goede keuze als je een telefoon met simlock hebt. De verbinding zelf is beveiligd en je hoeft dus niet met je laptop of tablet op een onbeschermd WiFi netwerk. Verder dient het apparaat vaak ook meteen als powerbank waarmee je onderweg je telefoon kunt opladen.

Het bestellen van zo’n apparaat doe je vooraf online en dit kan gemakkelijk via Klook.com (bekijk het aanbod aan portable WiFi-apparaten). Na bestellen krijg je een voucher die je op KLIA-airport kunt inwisselen voor het apparaat.

1Pingbacks & trackbacks op Simkaart met databundel in Maleisië

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *